Melatonín pre deti - skúsenosti

11. jún 2022

Dobrý večer, má niekto skúsenosť s melatonínom pre deti? Napíšte prosím skúsenosti či zabral alebo nie. Syn nielen že veľmi ťažko zaspáva ale a aj často v noci budí.ma už 1,5 r.a stále sa to nezlepšuje 😭 ďakujem

alexka89
11. jún 2022

📌

svetlonos
11. jún 2022

Ahoj, co znamena tazko zaspava a casto sa budi?

autor
11. jún 2022

@svetlonos ahoj, uspávam ho 1 až 2 hodiny,to je jedno či ho skúšam uspať skôr neskôr, nemá to vplyv a musím ho pri tom hojdat a nosiť, nosič, kočík...a budí sa od 5 krát vyššie. Keď bol malý tak sa budil tiež takto ťažko ale ľahšie zaspal spať. Teraz je niekedy hore aj hodinu

lasoli
11. jún 2022

tk aj moje sa budili do 3r aj po 7x,nie 5.Cize to je dost bezne,pravdepodobne to bude zubami,deti to inak znasaju,niektore ok niektore zle spia,pokym vsetky nevyrastu,akurat to uspavnie mas dost blbe,skus ho ink naucit,nenos ho alw lez pri nom,ved tak ci tak zaspi az po bodine uspavania,to ti zaspi aj v posteli a ty pri no polezis,nosila by som ho len vzedy ak by to skratilo uspavanie do 30' ale ved vidis ze to nosenie je na figu.

laurar1
11. jún 2022

Melatonin sa pre tak male deti neodporuca. Tvoje dieta ma hlavne zle spankove asociacie, ako nosenie a hojdanie. Nauc ho pomaly zaspavat v postielke a coraz viac znizuj mnozstvo svojich zasahov, nech zacne zaspavat sam. Ako spava cez den?

svetlonos
11. jún 2022

Ahoj, este ma napadlo, ako ti spava cez den? Urcite to mozu byt aj zuby. Unavis ho dostatocne, chodite von, je dostatocne aktivny ?

aurora33
11. jún 2022

No napíšem svoju skúsenosť. Spánok od mala katastrofa. Tiez zaspávanie minimálne hodinu. Vybraný bol, sme veľmi aktívni, skoro stále vonku. Pohybu má dostatok žiadny telefón tablet ani nemáme, aj napriek tomu spánok hrôza. Keď zaspal do hodiny pomaly som otvárala šampanské.
Nakoniec to zašlo tak ďaleko že som to začala riešiť s pediatrom lebo môj už bol školák. Dovtedy má každý ubezpečoval že je to ok. Bála som sa len tak kúpiť niečo na spanie v lekárni a celkovo som za to radšej bylinky ako lieky.
Pediater, neurológ tiež nič, nakoniec som si sama vybavila spánkové centrum v Martine. Až tam nám pomohli.

lasoli
11. jún 2022

@aurora33 a ako vam pomohli,co vam zistili?

aurora33
11. jún 2022

@lasoli zistili istú poruchu spánku ale viac to tu nechcem rozoberať. Pokojne napíšte spravu ak chcete.

autor
11. jún 2022

@laurar1 cez deň zaspí pri kojení a spí hodinku až hodinku a pol. Večer tak zaspávať nechce alebo skôr nevie.
@svetlonos zuby nonstop od narodenia? To asi nie. Keď mu idú zuby tak viem lebo je uplakany cez deň. my sme stále vonku, lebo aj on sám chce byť. Dve hodiny pred obedom a poobede od 2 hodín vyššie aj 5
@aurora33 aj mňa by zaujímalo čo pomohlo. Aj ja nad tým uvažujem že už to riešiť cez dr

lydiasabolova
11. jún 2022

ahoj, melatonín je hormón.. umelo podávať hormóny, obzvlášť deťom, ak to nie je životne nevyhnutné, tak jednoznačne nie nie nie!
tvoj synček je ešte malý, okolo roka a pol sa spánok ešte len začína zlepšovať
Z mojich skúseností poradím, aby si najprv skúsila vyradiť tieto možnosti:
1.vyššie spomínaný rast zubov
2.nemalo tvoje dieťa hypertonus? (napäté svalstvo, nožičky napr.) - moje tretie dieťa toto má a spí oveľa horšie, ako prvé dve deti, ktoré na rok a pol prespali celú noc
3.režim a predspánková rutina - táto téma je veľmi obšírna, ale pre dieťa v tomto veku je základný režim asi takýto
7:00 - budíček
po 5,5 hodine od zobudenia ukladanie na poobedňajší spánok - je naozaj dôležité, aby dieťa nešlo spať skôr, ako tých 5,5 hodiny, pretože pri skoršom ukladaní, hoci aj o 15 minút skôr, sa ti zobudí po prvej spánkovej fáze a už ti nezaspí.. prvá spánková fáza trvá cca 20-45 minút.. ak dieťa uložíš až po tých 5,5 hodinách, prespí ti aj 2,5 hodiny (samozrejme, zo začiatku sa bude budiť, napr. po cca hodine aj niečo, lenže bude znova uspateľné)
o 20:00 začať večernú predspánkovú rutinu - stlmiť svetlá a hudbu, ísť si umyť zuby, prezliecť sa do pyžamka, pripraviť miesto na spanie, ohriať mlieko, vypiť si ho v posteli, pomojkať sa, rozlúčiť sa
o 20:30 zhasnúť, ľahnúť si k dieťaťu a dať najavo, že je koniec hrám, rozprávaniu, že sa prosto ide spať.. dieťa by malo do polhodiny zaspať
Dieťa, ktoré sa nevyspí cez deň (a takéto malé to ešte potrebuje), potom zle spí v noci - to je tzv. preúnava, preto je režim tak veľmi dôležitý - ak ho nemáš zavedený, resp. zavedený zle, tak aj z toho dôvodu ti dieťatko môže zle spať v noci

lasoli
11. jún 2022

no zuby,vserky vyjdu okolo 3 r dovtedy by sa mal soanik upravit,u na to tak bolo ze sa v noci buduli do 3 r a este sa budia po 1-2x to maju 3r 3m.Ciue kludne a potom si si bo zle naucila,skus soankovu potadkynu,takych deti drazdivych je vela co zle spi a zaspava.

hopeja
11. jún 2022

Ahoj ja mam 3,5 rocneho a jemu melatonin pomáha keď ho dám ale skôr na zaspatie, spánok mu to veľmi nezlepší. Existuje však nejaký s postupným uvoľňovaním, to je ale tuším na predpis.Ja ho dávam vynimocne keď viem, ze bude problém so zaspavanim (spal.dlho cez deň, nové prostredie), ale na odporucanie pedopsychologa, moj malý je autista. Tak 3 - 4 krát do mesiaca, niekedy ani to nie. Určite to nie je na každodenné používanie, organizmus si zvykne, neucinkuje to uz ani veľmi plus predsa je to niečo umelé. A ty máš ešte malé dieťatko, toto myslím nie je cesta pre teba.

lasoli
11. jún 2022

@aurora33 dakujem,ja som skor zvedava.Ale nevhcem obtazovat zasa ,ak sa vam onrom zle pise.

aurora33
11. jún 2022

Mne stále všetci hovorili že to sú deti a tak spia a podobne, tak som držala. Ale druhé dieťa, teda mladšie spalo úplne ináč tak som spozornela trošku, ale začala som to iešiť až v 7 rokoch. Skúste ešte vydržať, ale ak to neprejde, určite to riešte s lekármi. Nekupujte len tak niečo voľne dostupné v lekárni.

aurora33
11. jún 2022

@lasoli nie nie to je v poriadku 🙂 nám tam veľmi pomohli len sa tu moc nechcem rozpisovať viac menej kvôli súkromiu.

kallanchoe
11. jún 2022

Noo môj.prespi skoro stále celú noc...teraz...a to ma skoro 3....mladší triez.minimalne do 2 rokov,nespal nepretržite a budil sa....mladší na obed zaspí niekedy za pol hodinu to je že wauuuu....ale večer tiež okolo hodiny...neviem moji tak isto ťažko zastávali aj spali....starší mál ešte aj nočné desy....takže to čo tu opisujes, mne príde úplne normálne🤷....obe moje deti tak boli.....ja viem je to na nervy...ale prejde to raz...len vydržať ..

lululucy
11. jún 2022

Ja som dcere dala mozno 5x melatonin pura junior, zabral. Do 15 minut spala (pred tym 1-1,5 hodiny uspavania). Potom nastupila do skolky a odmietala tam cez obed spat, vecer nebol problem, lebo bola unavena, takze som melatonin viac nepouzila

gleep1
11. jún 2022

Mne raz 20 mesačná zjedla 1mg tabletku, vyliezla na stôl a našla si…
Mala ísť spat za 2 hodiny a za pol hodinu bola tuhá. Budila sa ale častejšie než normalne.

Vtedy som si hľadala odporucania ohľadom deti hlavne kvôli dávke, no deťom do 3 rokov sa vôbec neodporúča. A teda ja by som ho dobrovoľne ani nedávala. Ako bolo písané, syn ma zle spánkové asociácie a do tých 3 rokov sa deti bežne v noci budia. Potom už by som to riešila v nejakej spankovej poradni.

Melatonin nie je hormón na spanie. Je to hormón, ktorého hladina keď sa zvysi (prirodzene v tme) dá telu signál ze sa ma začať chystať na spánok a začať spánkové procesy. On spánok nijako nezdržuje, on ho len začína.

gleep1
11. jún 2022

Takze byt tebou by som skôr riešila prirodzene zvyšovanie melatonínu a to tým že by som 2 hodiny pred spaním syna nevystavovala modremu svetlu. Kúp červene žiarovky do lampičky a sviet len s nimi. A v žiadnom prípade nepozerajte pred ním televizor.

svetlonos
11. jún 2022

Ahoj, pochopila som ta spravne, ze ti poobede spi 2 a niekedy aj 5 hodin ?

luccija
11. jún 2022

@svetlonos nie, tolko su vonku.
O kolkej ho vecer ukladas?hodinu, dve ukladat dieta je narocne, ak by bol unaveny zaspi hned..hned by som zrusila hojdanie radsej ho tapkaj po zadku, mozno chce svoj klud a len lezat v tichu.V tom veku sa mi dcera budila v noci najviac isli jej zuby.ved ma len rok aj pol.

arabellka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. jún 2022

@aurora33 písala som ti správu
@luccija ukladám po 20 tej. Tak tlapkanie neznesie, a len tak ležať nedokáže. Položím ho do postieľky a hneď je záchvat plaču.

autor
12. jún 2022

@arabellka1 idem napísať

aurora33
12. jún 2022

Už som odpísala 🙂 držím palce nech s vam to upraví 🙂

mamamasama
12. jún 2022

Nedávno som čítala článok, ako 2 deti zomreli na predávkovanie melatoninom... Melatonin je hromon... Neriskovala by som...

mamamasama
12. jún 2022

Ak vies po anglicky, tak si to precitaj... https://www.scarymommy.com/parenting/melatonin-...

lasoli
12. jún 2022

ale bed o placi to je,tak si lahniye spolu do postele a lez pri nom,problem nieje v dietati ale v tom ze si si ho zle naucila,spi asi tak ako kazde,druhe dieta,moje mali este tie nocne pauzy dost dlho,aj 2h v noci nevedeli zaspat,starsiu som tak na rukach huskala ako ty ale u dvojiciek som to od narosenia nerobiala a naucili sa nerevat,chapes,proste chudatka nevedeli same zaspat ale po 2h zaspali,a tvoje je este male,je este normalne ze sa budi v noci len 5x,idu zuby to nieje proces mesqcnu ale 3 rocny,tam sa ro kdesi tlaci a ani neveis co tie deti pri tom prezivaji,niektore deti su take ze ani sa nevie kedy im zuby vysli ale vatsina si zuby neprespi.
Inak skus spankovu poradkynu ale ona ide na principe uspavanaia ze sa diet samo uspi,postupne.Nemas len trpezlivost.Ale dve hodku natriasat v nosici je nezmysel,inaze by tk zaspal rychlo ale sama vidis ze to je na figu borovu.

esbee
25. nov 2022

@aurora33 dobry vecer, pisala som spravu