icon

Meningitída v škôlke v Petržalke

domcilka
20. jan 2016

Ahojte baby, počuli ste o tom chorom päťročnom dievčatku, ktoré sa malo nakaziť v škôlke v bratislavskej Petržalke meningitídou? Malo sa ešte nakaziť 65 ďalších ľudí. Viete o tom niečo?

sasa1983
22. jan 2016

To ockovanie povinne nie je.

tin007
22. jan 2016

V Europe sa najcastejsie vyskytuje meningokok serotypu B, proti ktoremu nie je na Slovensku ockovanie, ale to uz freefamme pisala. Tu su celkom zaujimave data (napr. na str. 16 graf) k veku a serotypu http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publicati...

Zatial som nikde nezachytila, ze akym kmenom je dievcatko nakazene, resp. ci je povodcom meningokok, zatial RUVZ potvrdilo meningokokovu sepsu (povodcom moze byt aj pneumokok ci hemofil.

mimikas
22. jan 2016

@tin007 ked potvrdili meningokokovu sepsu tak asi ju sposobil meningokok, ak by ho sposobil pneumokok tak by to bolo pneumokokova sepsa nie?

jana_eyre
22. jan 2016

@sasa1983 mozu sa ockovat deti od 12 tich mesiacov.. Dceru som davala ockovat rovno ako dovrsila rok nimenrixom..

tin007
22. jan 2016

@mimikas "Meningitída alebo hnisavý zápal mozgových blán predstavuje jedno z najzávažnejších ochorení, ktoré môže viesť k celoživotným následkom i smrti. Pôvodcom nemusí byť len meningokok, ale aj pneumokoky, hemofily a ďalšie nešpecifické kmene. "

http://www.petrzalskenoviny.sk/spravodajstvo/01...

mimikas
22. jan 2016

@tin007 ano ale oni potvrdili meningokokovu sepsu, cize bola sposobena meningokokom, keby potvrdili meningitidu tak ta ma viac sposobov, ale oni uviedli Meningokokova cize je povodca meningokok.

tin007
22. jan 2016

@mimikas Serotyp tiez uviedli?

mimikas
22. jan 2016

@tin007 pokial viem zatial nie

mimikas
22. jan 2016

@tin007 ale teda som tiez velmi zvedava ktory to bol a ci potri medzi tie co sa ockuju alebo nie

tin007
22. jan 2016

@mimikas Ja tiez som zvedava, ze ktory serotype. Inak, myslim si, ze povodcom sepsy je meningokok, kvoli velmi rychlemu nastupu. Zo statistik v Europe to odhadujem na Bcko.

mimikas
22. jan 2016

@tin007 skoda ze nepisali aj ake boli priznaky, ci to bolo to typicke, cierne skvrny a pod, alebo len teplota, to by mna osobne velmi zaujimalo, ze aky bol pribeh a teda dufam ze to dievcatko sa z toho dostane

sasa1983
22. jan 2016

@jana_eyre jeden z nich bol od 2r tusim, ale ak sa mylim beriem. Kazdopadne lepsie nez nikdy

micha7
22. jan 2016

Dnes sme boli u detskeho lekara..pytala som sa ho prave na tuto temu... nezijem na SK,ale v zahranici..Lekar povedal,ze dcerka je uz ockovana proti tomu ochoreniu ,este mi to ochorenie ukazoval v knizke..vraj je to velmi zla infekcia! Tu deti ockuju proti tomu a este raz potom v 6 rokoch!

tin007
23. jan 2016

@micha7 meningokokovych serotypov je 13 znamych, jedna vakcina pokryva maximalne 4 serotypy ( A, C, W135, Y), v Europe sa vyskytuje najcastejsie serotype B, potom je to C

jana_eyre
23. jan 2016

@tin007 inak nevies, ci proti B existuje niekde na svete vakcina? Vdaka

tin007
23. jan 2016

@jana_eyre Existuje, aj v CR, vola sa Bexsero, u nas nemaj registraciu (nevidim v adcc.sk).

michell78
24. jan 2016

ahojte🙂 my chodime do skolky na haanovu a moja dcerka bola v priamom kontakte stym dievcatkom nakazenym :( boli este spolu na zumbe :( ani si neviete predstavit ten pocit bezmocnosti,ked som sa to dozvedela :( isla som umriet od strachu,ze co ked to mame uz aj my :( hned sme isli k lekarke volala som tri krat s epidemiologickou a mala obrovsky strach,,lebo mala zvysenu teplotu sice nic hrozne, len 37,6 ale mala ,,vsetkym automaticky predpisovali antibiotika,ale nic viac mne to nedalo a povedala som, ze mame zvysenu teplotu a vtedy sa zlakli a urobili nam aspon vyter este stale cakame na vysledok :( povedali ze az sedenm dni je inkubacna doba,,berieme antibiotika pre istotu berie aj druha dcerka aj mne dali,ale zatial som si ich nenasadila,,a co som pocula o tom dievcatku ze bolo v kome a hrozilo jej ze je odrezu nozicku ,ale co je momentalne teraz neviem ,,len viem ze ju doniesli do nemocnice za 5minut dvanast a ze je v kritickom stave :( tak drzime jej palce nech sa z toho dostane 🙂

sammy
25. jan 2016

@michell78 To je uz dlho odvtedy, nie? Teplota bude zrejme z nejakej virozy. A vytery by mali robit automaticky, ale asi zavisi od doktora.
Co sa tyka info o dievcatku - netreba tu pisat zbytocne dohady, lebo hyeny bulvaru su schopne napisat clanok aj na zaklade tohto fora ☹

budulinka
25. jan 2016

@michell78 ahoj miska, a ako je malej teraz? kajka ma teplotu od piatka vecera, teda vtedy sme to zistili. tak si myslim, ze to je reakcia na tie atb. nic ine jej nie je. a uz v pia sme boli po inkubacnej dobe, uf. ja som volala mojej dr, ci nepotrebujem aj ja atb, lebo som bola pozriet aj s malym zrovna na tej jednej zumbe. takze skoro celu hodinu sme sedeli na zumbe a dr, ze ona by to tak nesilila, ze nech sa rozhodnem sama, ci chcem atb...

michell78
25. jan 2016

@budulinka ahoj zdeni 🙂 vies co no berieme atb.no,ale ma obcas zvysenu teplotu tych 37,6 ale inak je tiez v poriadku,ale nechapem preco ma teplotu ,ked uz vlastne dneska vecer bude tyzden co berieme atb.no starsia berie tiez atb. a ja som si ich nakoniec nenasadila,lebo sa citim v pohode 🙂 no a skrz vyter mi nevolala doktorka,tak hadam ho mame v poriadku 🙂 dufam,ze nezabudla na nas 🙂 lebo to nie je nasa doktorka co jej to robila,,a do skolky nechodime pre istotu 🙂 a dufam teda,ze sa uvidime 29.1 v piatok vecer 🙂 ze dame vinko a konecne zrelaxujeme 🙂 🙂 🙂

leeenka26
27. jan 2016

neviete nikto co je nove? Chuda dievcatko.Tato choroba je moja nocna mora. Esteze mam maleho zaockovaneho

matka001
27. jan 2016

Ja som matka toho dievcatka o ktorom pisete.Chcem vam vsetkym povedat a ziadam vas aby ste nepisali nezmysli..Vam matkam ktore ste take MUDRE by bolo ako keby ste to citali o svojom dietati..Robite sa uzasne mamicky a pritom za chrbtom robite opak..je to nechutneee!!!! A ani neviem preco tu s vami stracam cas a vlastne to citam.Ty ktory drzali palceky mojej dcere S CELEHO SRDCA DAKUJEM ....

adsumus
27. jan 2016

@matka001 ahoj, ženičky tu popíšu kdečo, ale ja som presvedčená, že uplne každý malej držal palčeky. Ako sa má? je už v poriadku?

matka0002
27. jan 2016

to je skuška

matka0002
27. jan 2016

skuška 2

leeenka26
27. jan 2016

@matka0002 vsetky jej drzime palce ja teda urcite z mojej strany mate velku podporu

matka001
27. jan 2016

@leeenka26 Dakujem velmi pekne..Vazim si to..Dakujem

leeenka26
27. jan 2016

@matka001 viem co prezivate :(

kristi30
27. jan 2016

Drzime palce . Verim , ze vsetko bude v poriadku !!!

zupap
4. feb 2016

Neviete ako to dopadlo ,ci je dievcatko v poriadku a ci iny nik sa nenakazil? Nikde o tom nie su info.