Môj syn vykakal niečo, čo neviem čo je
Ženy môj syn ma ťažkú stolicu poslednú dobu s už nekakal piaty deň . Snažila som sa mu pomôcť rektálnou rúrkou ale jemu troska isla krv a potom vykakal nieco co sa nepodobá na stolicu . Mám to odfotené a rada by som chcela vašu radu kto ma z niečím podobným skúsenosti
Črevo sa nedá vykakať, vyzerá to ako kúsok sliznice.
Mne to hrozne pripomína tie pamlsky co sa dávajú psom
Bral drobec teraz niekedy antibiotika? Pride mi to ako nejaky kus sliznice :/ Ci nema nejaku kolitidu. Kazdopadne, ak zvracia, nevie sa vykakat a ide mu krv, tiez by som riesila pohotovost. Nevies tam aspon zavolat?
necitala som vsetky reakcie.. skusila si to medzi prstami? konzistencia (plast, tuhe, smyklave)..? oplachla si to?
@majka1921 presne ja tiez som volala nejedenkrat na pohotovost ked som si niecim nebola ista, naposledy ked 4 rocna vracala 11 krat do rana a zdalo sa mi to uz nenormalne, a na pohotovosti mi dobre poradila lebo ja som jej zakazdym dala glg vody potom a to bolo zle ...takze ja by som urcite aspon volala a popisala stav, nanajvys tak natrafite na niekoho protivneho co Vam moze byt srdecne jedno myslim, inak nemate co stratit.
Tak toto je dost vážne... Treba na pohotovosť hneď ani nerozmýšľaj.... Chudáčik nech mu je už lepšie..... Potom daj vedieť co ste zistili alebo co povedali..
Prepáč, mne to prišlo komické. Podľa všetkého zjedol niečo, čo nemal a nedalo sa to stráviť. Ale keď je to už vonku, malo by byť po probléme. Neviem, aké veľké to je, čo je na fotke.
@maciatkolulu Obhajujem aj tohto malého a dúfam, že o 3 roky nebude mať s edupage a so zverejňovaním DÚ problémy ani jej matka nebude musieť kvôli tomu sem písať, ako to je na iných školách.
@majka1921 berie antibiotiká druhý deň
To moze byt kus crievka
Nasa taketo vykakala tiez. Davala som jej vela vlakniny, paradoxne tuto nevedela spracovat. Vyzeralo to podobne ako „drzky“. Pediatricka nic nevedela. Stolica nic neukazala. Toto mozu mat zrejme decka vtedy ak jedia priliz vela fazule, sosovice, kapusty a pod, vsetko co by malo napimahat tychlejsiemu priebehu crievka. Diwta vsak stolicu zadrziava. A potomked uz to naraz vyjde, moze sa kzs vnutornej sliznice „obrusit“
V zasade tvoje dieta zadrziava stolicu a vyjde z neho az ked to uz inac nejde. Je to ako ked mas upchatu ruru a potom sa na jednom mieste vytvory taky priehyb/vak a ked potom cele „vyprostis“ vnutri z crievka sa uvolni zo sliznice. Skus mu nedavat par dni nic co ho nafukuje a daj mu vyslovene zly mastny nezdrav junk food. Biele pecivo, pizzu alebo mastny croisant. To sa nenaduje, dlho sa nespracuvava a kedze je mastne, prejde rychlejsie crevnym traktom. Musis zacat s nim cvicit aby denne chodil na serblik/zachod, musi v hlavicke odblokobat si to ze kakat je spojene s bolestou a nebute vtahovat do seba hovienko kef pociti nutkanie ist kakat. Moja sa to naucila az v 7 rokoch, do 6 bolo peklo. Chodili sme gastroentero a ta mi to vysvetlila ze je to psychosomaticka zalezitost. Dieta musi vela pit a minimalne raz za 2 dni ist kakat (skus odmenami) Cim mensie hovienka budu ( na zaciatku tie nase boli kilometrove a hrozne tlste ako keby od obra) sle to je tym ze vyjde 5 dni naraz a otvor je potom aj na 5-6 cm dilatovany. Laktuloza (prehanadlo) alebo rurka mozu zleniviet cinnost creva a posunu, neuzivaj casto. Dieta si musi zvykat chodit pravidelne po davkach kakat aj za cenu ze bude sediet 1/2 hid na wc a nic. Casom az uvidi, ze to neboli, sa mu to upravi.
A čo Ti na to povedal manžel alebo ostatní z rodiny? Oni majú aký názor?
Probiotika paradoxne mozu pomoct ale naopak aj nebyt vhodne pre ucely chodenia na pravidelnu stolicu, casto mozu sposobovat tvrdu stolicu. Skus mu dat ten junk food, ci to pomoze. Krv mu moze si ze mu dilataciou praskne cievka. Deti v tomto velu nemavaju krv v stolici zo zakrvacabia do creva, ani rakovinu, dokonca ani vredy nebyvaju. Co este dieta moze mat, su vyrastky (polypy) na vnut sliznici. Tie ked sa odtrhnu, spolu so sliznicou, mozu podobne vyzerat ale skor su to take vraj pampusiky, mozu byt zniesane s trocha krvou, ta by ale musela byt tskmer cierna. Ak je krv ruzova, svetla, bud v klude, praskla cievka (ved ta rurka tiez je dost invazivna metoda) Netrap dieta vysetreniami ako v polonarkoze robit kamerovou sondou skumanie pohybu crievka (syndrom leniveho zreva alebo takzv Morbus Hirsch. Sanca ze ma tuto choroba (crevu v istom mieste chybaju nervy any posuvali stravu dolu a ta sa iba zbera pre nehybnost cruev) je tak 1:1000 mozno aj menej takychto diagnoz. V tomto veku dieta nema jasne navyjy pravidelne chodit na WC. Toto cvic. Chce to aj vela pohybu, crievka budu tak v pohybe. Vela skakat, liezt, bicykel. Uvidis, ze to chce iba trpezlivost. Drzim palce
A nieje to hlien ? Zo soplikov napriklad
Strasite ju na noc. Ktovie v akej je situácii, či má ako ísť teraz večer na pohotovosť do vedľajšieho mesta, či nemá ďalšie dieťa doma, ktoré nená komu nechať, či majú auto atď.
Z môjho pohľadu to nie je črevo, ani sliznica čreva. Pretože črevo je ako pery napr. a keď sa poraní a krváca tak krváca veľa a dlho. Určite nie je fyziologicky možné, aby vykakal kus čreva ak keď dostal ATB, vlákninu a čokoľvek. Kus čreva sa len tak neodluci a sliznica taktiež nie. Ak to dieťa zadržiava stolicu, môže to byť zaschnuty hlien, a pokojne aj kus parazita. Nie je mi jasné, či vykakal iba toto, alebo to autorka nasla v stolici. Krv je max z podráždenia konečníka, kľudne aj z ATB. Ak by krvavalo črevo, tak dieťa je v zlom klinickom stave.
Ahoj, neviem síce čo by to mohlo byť, ale dúfam že nič závažné. Verím, že sa malému rýchlo uľaví 🙂 a prosím nad niektorými rypačkami si tu nelám hlavu, veď oni všetko vedia 😉 držím palce aby bolo vsetko ok 🙂
@jana65l pozri, trosku sa nejaký ten piatok v medicíne vyznám, preto som to napísala. Ja pevne dúfam, že dieťatko je v poriadku a už pokojne spí. Autorka písala, že podala aj glycerinove čípky a nenašla ich v stolici.. Nuz asi preto, lebo sa rozpustia a spravia redsiu stolicu.. To ale neplatí v prípade, že dieťa nekakalo povedzme 5 dní.. Vtedy vyjde len malá časť toho, čo je v časti čreva nad konecnikom a často je to práve hlien, ktory pomáha vyjdeniu stolice. S najvacsou pravdepodobnosť to bude zvyšok glycerinoveho cipku a hlienu,plus krv z podráždenia. Žiadna časť čreva ani žalúdka ani nič takéto..
Skús pridať fotku do skupiny Zdravotníci na MK.
@jana65l keby si si precitala, pochopila by si zo vsetkych mojich komentarov, o com pisem. S dcerkou som si presne niecim podobnxm presla a viem co mi odbornici lekari radili!!! Niekolki a skuseni! Nie babky na dedine! Na jednej strane krv moze byt z podrazdenia stien rurkou, vtedy je svetla krv na povrchu. Ale to co vykakal moze byt aj nie iba hlien a stena ale kus crievka. Uplny extrem by mohol byt aj Morbus Hirschsprung, ale to ma tak 1:3000 detom, najmä chlapci. A nemaj obavy, mam prechodenych lekarov (tych co nieco vedia a zial aj uplne tupych neznalych pediatrov ktorych som prave kvoli tomu menila. Crievko sa nema v tychto pripadoch namagat obrusivanim stravou bohatou na vlakninu a vobec nie prehanadla typu kapustnica a pod.Takze tu rady babiciek o „vykakani sa“ idu bokom. A ano, prave junk foodom sa stav miojej dcerky upravil velmi tychlo a nemala uz krv v stolici (mohli to byt aj polypy ktore sa odtrhli z vnutornej strany crievka). Mamicke som aj dala nadej, ze sa to casom a trpezlivostou spravi, vek okolo 3 rokov je kriticke lebo dieta prechadza na pravidelnu stolicu. Nie kazde kaka bez plienok uz po roku. A nasa ma s tym takmer didnes problem, stilica kazdy 2-3 den. A je na zvazeni, ci sa mamicka rozhodne pre meranie tlaku v creve, tak malym detom sa to nerobieva, nie je to prijemny zakrok, aj ked je rurka mozno podobna hrubkou tej, ktoru dava ona. Tak bud taka dobra a nemudruj tu, ak tvoje dieta a ty ste si tymto nepresli. Ja na rozdiel od teba viem mamicku pochopit velmi dobre, cim si prechdza!
Ako to je asi velke?? Pije dost??
@belasy_motylik da sa vykakat vnutorne odlupena cast crievka, vyzera to ako „držky“ a ma to aj podobnu, u maleho dietata pochopitelne omnoho jemnejsiu strukturu ako pozname z drzkovych polievok, vyzera to ako polopriesvitna elasticka blanka, vnutri ke vidiet bud take rapave alebo je to hladke. V extremnom pripade, ak by cez to cele sa dal prestrcit prst, je to potom naozaj kus crievka, sposobene je to nahlym tlakom pri podani laxativ alebo tlacenia, ked je crevo na jednom mieste preliacene, chybaju v tej casti nervy na posun kakania az do konecnika, ktory sa otvori reflexom, reflex moze byt aj oslabeny (Mirbus Hirschsprung, syndron leniveho creva a pod). Precitaj si aj o Morbus Crohn a tiez o perforacii creva pri akutnych zasahoch zvonka (napr rurkou pri vkladani priliz hlboko, ale nejdem tu strasit, dovodov moze byt milion. Ak by to bolo odtrhnutie crievka, bolo by to akutne lebo by hrozila otrava, kedze do brusnej dutiny by uniklo kakanie. To uz sranda nie je! Kukni pripad chlapceka, ktoreho takto zanedbali a zomrel prave na toto! Ale tazko sa nam posudzuje stav. Ak dieta po tomto co vykakalo zvracalo zelene, je to potom presne tento velmi akurny stav. Ak sa dieta vykakalo a je v poho, bez bolesti, bez horucky a vesele cely den, potom je to iba cast crievka zvnutra a preto najlepsie dat stravu co rychlo prejde crevom a ukludni ho (croissant, biele pecivo, strava ktora sa dava po operaciach criev alebo po slepaku) Opak tohoto je strava bohata na vlakninu ktora riedi stolicu a prehana. Problem u deti ktore nejakali 5 dni je ze ked sa naraz vykakaju, vyjde z nich stara velmi stvrdnuta a ta nou niva svetlejsia mäksia. Nie su to hovienka po kuskoch ale cely velky nekonecny pas. My s tymto zijeme vyse 4 rokov a postupne sa to upravuje, dieta si zacina zvykat chodit kazdy 2.den na WC, co uz je pokrok a ma na to vecerne svoje hidiny kedy nie je ranne ponahlanie sa alebo skolske zachody.
@jana65l ja som jasne opisala, kedy sa takato strava podava a preco. A junk foodom ja nazyvam uz aj Croissant alebo biele pecivo, resp vsetko co nedrazdi steny creva ak sa olupuju alebo krvavaju, resp ak ma dieta polypy na vnutornych stranach criev ktore sa olupuju. Farba vyzera tiez ako blede crievko. Dieta ma problem s posunom stolice a otvaranim zvieraca (obvykle psychosomaticka zalezitost lebo kaka= aua, proste zatiahne spät, hovienko viac po dnoch stvrdne, uschne, zostarne a o to viac boli ak ma ist von. Zacarovany kruh ;(
@inull5 ano, aj tito moze byt. Len nevidime to a nepozname toho konzistenciu, mne to pripada ako olupnutacstena crievka, dufam ze nie cela cast, to by bol pruser. Ale moze sa stat, ak mamicka priliz usilovne rurkuje a zavadza priliz hlboko. Resp neda sa vylucit ani perforacia. Vid moje ostatne komentare, nakolko par mamiciek tu uz mudrovali ze bud strasim alebo naopak doporucujem junk food. Ale vidim ze asi si si tymto presla aj ty. Paradoxne na to ze tento jav nie je az tak neobvykly, mnohi pediatri vedia o nom malo, predpisu laktulozu a dovi dopo. Ta zas sposobi pri castom uzivani, lenivost creva.

Pohotovost hned