icon

Môže 9-mesačné dieťa mať Downov syndróm bez toho, aby to lekári videli?

6. máj 2025

Ahojte. Je mozne, aby dieta (9.mesacne) malo niektory z typov DS bez toho, aby to lekari videli, ci potvrdili z vysledkov krvi? Ci sa len strachujem?
Syncek ma siroky koren nosa, ma trochu ine oci, ma taky vyrazny vnutorny zahyb.. mal hypotonus ale len podla fyzio, nema splostenu tvar, ale ma nostek s viditelnymi dierkami dohora. Vyvija sa dobre - drzal hlavku ako novorodenec, pretacal sa na brusko a neskor z bruska na chrbat, v 6/7. mesiacoch sa zacal plazit, 8.mesiacoch si sadol a stvornozkoval.. co ma vsak prekvapilo, bol rast zubov. Najprv vysli spodne jednotky, potom hore dvojky a az po nich horne jednotky. Opiciu ryhu nema, medzeru medzi palcom a druhym prstom na nohe nema. Co myslite, je to ok?

Môže 9-mesačné dieťa mať Downov syndróm bez toho, aby to lekári videli?
Strana
z2
katulienkax
6. máj 2025

mame v rodine DS a co sa tyka stvornozkovania, zacal az skoro v 2 rokoch. Tieto deti su pomalsie. Takze tvoj zacal v 8 mesiacoch stvornozkovat, takze sa fyzicky vyvija OK

margotka17
6. máj 2025

Toto dieťa nemá syndróm podľa mňa.

maury
6. máj 2025

Pokiaľ ste to nemali potvrdené v tehotenstve na testoch a na plode, tak nie. Downov syndróm je genetická porucha na 21.chromozóme a to by sa už dávno prejavilo a bolo zistené.

sara07
6. máj 2025
@summer138

Prestaňte ju tu urážať. Áno odborne sa to nazýva Epikantus. A je to znak pri rôznych vadách. Nemusí ísť len o DS a nemusí ísť o žiadny.
Uvidíš ďalej ako sa bude vyvíjať reč, komunikácia, sociálne zručnosti.

@summer138 skôr je na zamyslenie prečo nedôveruje sk lekarom, prvé otázky pochybnosti nerieši s nimi ale hlada odpoved na mk ktoré mudr zosmiešnuju
pritom nie raz tu človek nájde spravnu odpoved alebo nasmerovanie

ronie338
6. máj 2025

Zuby nemusia ísť v presnom poradí, to nič neznamená. Ani sa nemusia meniť v presnom poradi, vyjsť v presne danom čase. Je to tak ze do 3 rokov by mali byt von mliečne zuby v 6tich šestky by mali vyjsť a začať sa meniť a do 14tich by mal mat komplet vymenený chrup, ak má osmičky tak v 18tich by mali vyjsť. Ale môže mu začať trvalý ísť aj v piatich rokoch, osmičky aj v 80tich.

autor
6. máj 2025

Zeny, neverili by ste kolko odchyliek existuje. Medicina nie je stopercentna, lekari castokrat sami nevedia. Ja sa len pytam ci je to mozne, ci sa niekto stretol s takym pripadom osobne. Lebo citala som pribehy kedy sa dietatko javilo zdrave a neskor odhalili tu miernejsiu formu ds. Nie je len jeden jediny typ prave preto ma zaujalo ci mal niekto skusenost a tym mozaikovym typom, tak, ze nebol odhaleny v tehotenstve ani pri narodeni. A ocka ma prekvapili preto, ze prve dietatko ma iny tvar a tiez v rodine na oboch stranach nebadam taky tvar u nikoho.

doriiis
6. máj 2025

Čo je toto za novodobú diagnózu mnohých matiek? Hľadať diagnózy u úplne zdravých detí? Moje deti nestvornozkovali vôbec tak neviem či som nemala hľadať nejakú diagnózu.Toto je už chore,čo niektoré stvaraju

kiki68
6. máj 2025

Ma normalne oci aj nos, vies ako vobec deti s downom vyzeraju? To je uplne odlisne. Toto je normalne dieta.

kiki68
6. máj 2025

Inak nas mal taky podobny pohlad v tom veku, je nadpriemerne inteligentny, s nim sa neda bavit ako so 4,5 rocnym, to ma verbalny prejav dospeleho cloveka. Tak mozno je to znak niecoho ineho 😀 Ja poznam rodiny, kde maju mozaiku a ti ludia normalne funguju. Ako nemaju nejake postihnutie. Len take zvlastne crty, ale to samo za seba nemusi mat vacsi vplyv. A hlavne pri down su caste srdcove vady. Rec nabieha o dost neskor

maury
6. máj 2025

@autorka ak to chceš vedieť 100% tak ti to potvrdí genetik. Dá sa to už počas tehotenstva. Ak to genetik neodhalí, tak to ds nie je, ani jeho ľahšia forma. Tam sa to nedá oklamať. Ja som to riešila s genetičkou a info mám od nej.

java1111
6. máj 2025

Nie. Toto dieťatko určite nemá Downov syndróm.

ava11
6. máj 2025

My máme s mužom podobný tvar oka, klasický mandľovo zúžený vo vnútornom kútiku. Syn (vpravo dole) má úplne iný tvar, často sa ma pýtajú, či má nejaké exotické korene. A zdravý je 100% žiadna diagnóza.

bbalin
6. máj 2025

@autorka spýtaj sa dr, alebo ak ti je to zatiaľ blbé, tak skús nejakú online poradňu s pediatrom/genetikom,na nete sú rôzne online poradne... Myslím si, že dieťatko je zdravé, ale úplne rozumiem tvojmu strachu, ak máš pochybnosti, určite sa spýtaj dr

miadi
6. máj 2025
@mantilka

Ženy zamyslite sa pred komentárom, o chvíľu tu už žiadna. nepoloží otázku zo strachu z hejtu, výsmechu...

@mantilka psychycke problemy matiek nie je vysmech su rozne fobie poporodne depresie . Matky hladajuce problem kde nie je . To nie je ziadna urazka .tak isto ako DS nie je urazka ale diagnoza. Zas robit z toho tabu vecne a neriesit psychicke problemy nehovorit o nich robit z toho urazky nikomu nepomoze . Za psychicky diagnozu clovek nemoze rovnako ako za fyzicku ,

iwesska
6. máj 2025

A preco si si vybrala prave DS? Moze mat aj iny zahadny syndrom 🤷‍♀️

2192
6. máj 2025

Naš syn ma takého iste očka,tiež široky koreň epikantus nám neurologička uplne vylučila down že sú take deticky ktore maju siroky koren nosa..tiez sme mali hypotoniu...už ma dva a pol roka a krasne sa vyvija

luciazahornadska
6. máj 2025

Áno, epikanty sú znakom niektorých genetických ochorení - nespája sa iba s Down syndrómom. 🙂 Ale môžu ho mať aj zdravé deti... Dôležité je sledovať aj ďalšie veci - vývin dieťaťa, nejaké odchýlky... Nás syn má epikanty a má genetické ochorenie (nie DS) , ale on sa už od narodenia výrazne oneskoroval vo vývoji. 🙂

glade22
6. máj 2025

Toto je krásne zdravé dieťatko. Veľmi múdry pohľad má, nevymýšľaj hovadiny.
Epikanty môžu mať aj normálne zdravé deti.

drobec105
6. máj 2025

Dcéra keď bola malá okolo roka nás dr poslala na očné, lebo že škúli, ale ona mala len tak veľmi prekryté vnútorné kútiky oka. Všetci v škole sa jej pýtali či je číňan.. 😅 Tento tvar jej ostal z časti do teraz a už je dospelá.

mararepa
30. máj 2025

Podľa vášho opisu určite nejde o DS. Ja mám syna s DS, bude mať rok a vývoj má pozadu. Vám sa dieťatko vyvíja podľa opisu dobre. Môj ešte ani nestvornozkuje a máme iba jeden zub. Áno oneskorenie rastu zubov tiež súvisí s DS. To ako vyzerá vaše dieťa nebude výpoveď o tom, že má DS. Mne ľudia hovoria, že keby im nepoviem že má DS, tak ani nevedia. Takže treba sledovať veľa vecí, nielen vzhľad. No keď máte obavy, dajte si spraviť genetiku, inak vám neporadím. Ale poviem vám, že keby má DS, vedeli by ste o tom od narodenia. Detičky s DS majú hypotoniu, žeby ste museli cvičiť denne od narodenia. Ak toto nie je váš prípad, ďalej sa s tým ani nezaoberajte. Ak si chcete porovnať toto sú očká môjho s DS.

autor
30. máj 2025
@mararepa

Podľa vášho opisu určite nejde o DS. Ja mám syna s DS, bude mať rok a vývoj má pozadu. Vám sa dieťatko vyvíja podľa opisu dobre. Môj ešte ani nestvornozkuje a máme iba jeden zub. Áno oneskorenie rastu zubov tiež súvisí s DS. To ako vyzerá vaše dieťa nebude výpoveď o tom, že má DS. Mne ľudia hovoria, že keby im nepoviem že má DS, tak ani nevedia. Takže treba sledovať veľa vecí, nielen vzhľad. No keď máte obavy, dajte si spraviť genetiku, inak vám neporadím. Ale poviem vám, že keby má DS, vedeli by ste o tom od narodenia. Detičky s DS majú hypotoniu, žeby ste museli cvičiť denne od narodenia. Ak toto nie je váš prípad, ďalej sa s tým ani nezaoberajte. Ak si chcete porovnať toto sú očká môjho s DS.

Dakujem vam zienky a dakujem @mararepa za tvoj komentar a zelam tvojmu syncekovi co najkrajsi zivot a vela vela lasky.

zuzanaam
31. máj 2025
@miadi

@summer138 to nie je urazanie . Moze mat autorka diagnozu . Pre teba nie je urazka ze hlada diagnozu u dietata ale to ze ona sama moze mat problem /diagnozu to uz je urazka? Ved to sa moze stat hocikomu moze to byt sucast poporodnej depresie . To by lekari davno vedeli keby malo dieta DS. Diagnozu dietata treba riesit s lekarni nie na socialnych sietach ! Ty ked si buchnes ruku tak si ju odfotis a opytas sa zien na MK ci je zlomena ???? Odborne nazvy si vie vygooglit kazdy ale ani lekar ti neda diagnozu z tejto fotky .

@miadi poznám taký prípad, rodičia mali dieťa s DS a netušili o tom. Potom niekde u doktora sestrička spomenula, že má postihnutie a oni sa urazili. Doktori im predtým vôbec nič nepovedali. A tiež už mal niekoľko mesiacov.

miadi
31. máj 2025
@zuzanaam

@miadi poznám taký prípad, rodičia mali dieťa s DS a netušili o tom. Potom niekde u doktora sestrička spomenula, že má postihnutie a oni sa urazili. Doktori im predtým vôbec nič nepovedali. A tiež už mal niekoľko mesiacov.

@zuzanaam Ja poznam jednu co cele teho mala ok vysledky a ked sa babo narodilo tak jej to oznamili . Uz Len z tvaricky novorodenca. Ak ma autorka pochybnosti jednoduchy DNA 🧬 test da Jasnu odpoved . Zatial sa ale DNA testy nerobia na socialnych sietach . Tu sa akurat dozvie xx nazorov . Uplne zbytocne tema . Toto ma riesit s pediatrickou.

zuzanaam
31. máj 2025
@miadi

@zuzanaam Ja poznam jednu co cele teho mala ok vysledky a ked sa babo narodilo tak jej to oznamili . Uz Len z tvaricky novorodenca. Ak ma autorka pochybnosti jednoduchy DNA 🧬 test da Jasnu odpoved . Zatial sa ale DNA testy nerobia na socialnych sietach . Tu sa akurat dozvie xx nazorov . Uplne zbytocne tema . Toto ma riesit s pediatrickou.

@miadi veď áno, ja píšem na margo toho, že keby má dieťa DS už by o tom dávno vedela. Mnohí tu píšu, že také sa stať nemôže, že by jej to hneď po pôrode neoznámili. Žiaľ môže. Tiež si myslím, že dieťa na fotke je v poriadku, teda minimálne nemá DS.

Strana
z2