Môže matka doprevádzať 10-ročné dieťa pri hospitalizácii?
ahojte chcela by som sa spytat za kamaratku ma 10 rocneho syna ktory bude musiet byt hospitalizovany v nemocnici cca 10 dni no kamaratka je stoho teraz dost na nervy maly je na nu dost naviazany a nevie si predstavit ze tam bude sam bez nej!!neve si sni predstavit aby ho tam nechala sameho ked vsetci dobre vieme ake su nemocnice!ma pravo byt snim pocas celej doby liecby?je nejaka ustava pravo aby ho doprevadzala pocas liecebneho pobytu?Dakujem za odpovede popripade nejaky paragraf ci nieco take cim by sa mohla obhajovat
@mogaa Predstav si, že už mám dcéru dospelú, študuje ďaleko od domova, je samostatná, zarába si na seba. A áno, bola som s dieťaťom hospitalizovaná i na infekčnom oddelení, i skoro rok na onkológii. Nenechala by som dieťa samé v nemocnici. Ja naopak nikdy nepochopím rodičov, ktorí to dobrovoľne urobia a ešte sa vysmievajú z iných, že majú nesamoststne deti.
Choroba, nemocnica,...je záťažové obdobie i pre dospelého, nechápem, prečo by som tam milované dieťa mala nechať samotné.
Vám nech sa páči!
@abbey1 dakujem presne s Vami suhlasim😘
@janage no vidíš a ja som sa v charte dočítala, že hneď druhé právo dieťaťa je mať pri sebe rodiča alebo zákonného zástupcu. Žiadne že nemocnica rozhodne či áno alebo nie....čítala si inú chartu? Prosím nebrať ako urážku alebo provokáciu, naozaj ma zaujímajú fakty K tejto téme....
@abbey1 opakujem autorka neuviedla o aky pobyt ide. Tak je velky rozdiel ci dieta ma bolesti alebo extra neprijemny zakrok absolvovat alebo je na pozorovanie na spankove eeg na neurologii. A ked dieta same po case vyhlasi, ze je v pohode tak uz vobec nevidim dovod na paniku. Nie kazda hospitalizacia je nutne spojena s extra psychickou zatazou. Nemyslim, ze matka ktora po zvazeni situacie necha dieta same je horsia ako ta co sa rozhodne ostat a naopak.
@maytee dakujem pekne nechcela som to komentovat tu opiciu lasku ale pekne ste to napisali a uuuuplne s vami suhlasim ja mam tiez syna a mame tiez take puto medzi sebou som rada ze si tak rozumieme a aj maly dakujem
@abbey1 same na vysetrenie?ze by som nemohla ist a vidiet co mu robia !! Nie dakujem mas pravdu abbey
@sisaka 👍👍👍👍👍👍👍
@janage ty mas hubu a vies co si mozu sestricky a lekari dovolit ,dieta nie!!!!!!takze neporovnaj hospitalizaciu dospeleho a dietata.ked by bola matka v nemocnici dieta je doma vo svojom prostredi s ludmi ktorych pozna a s otcom
@buffinko tak pozrela som aj jedno aj druhe. Z precitaneho mi vychadza ze charta prav pacientov je dokument platny v SR a zavazujuci k zdravotnicke zariadenia k urcitym postupom. Charta prav hospitalizovanych deti mi pride ako odporucaci a niektore tie poziadavky mi pridu v nasich podmienkach uplne nerealne. napr. bod 4.
@nikolas0503 mam hlas a citovala som chartu prav pacienta v SR. A ak si postrehla aj raz jedno raz druhe moje dieta boli hospitalizovane. Povedzme ze pozeram na vec z uhla mojich skusenosti. A dieta casto zrkadli city rodicov hnev a strach tak isto ako pokoj a odhodlanie. Stale nevieme o aku hospitalizaciu ide. Bolo Ti poradene, zariad sa ako uznas za vhodne.
@petranelkova ja som v nemocnici bola s dcérou síce mala ona 1 rok vtedy ale videla som tam veru detičky 9-10 ročne samé. A teda nenechala by som tam tiež dieťa v takom veku. Nehovoriac o tom ak má napr potravinové alergie ako moja a im je to sumak... Viackrát som ich upozornila a furt mi nosili jedla s vajcom. Áni 10 ročne ešte úplne nevie co v takom prípade môže s co nie. A dákej je tu aj psychologicka stránka. Aj 10 ročne je stále len dieťa.
@stanulienkat tak potom si myslím ze aj ženy sú dosť veľké keď idú rodiť na to aby si drankali partnera pri pôrode
Treba hlavne používať zdravý sedliacky rozum....Na izbách sú zväčša deti po 3, ak sú tam s nimi ale mamičky - tak miesto 3ľudí je ich tam 6 a to nehovorím o tom že choré dieťa potrebuje klud čo v miestnosti kde je celý deň minimálne 6 ľudí - nie je možné....choré dieťa si tam ani nemôže zdriemnuť lebo na izbe môžu byť daľšie 2mamičky s deťmi....nehovoriac o tom že na izbu chodia aj sestričky a lekár....naozaj super na imunitu ak je choré dieťa zavreté v miestnosti s ďaľšími 5ľuďmi + do toho tam chodí aj zdrav.personál.....nehovorím o malých deťoch alebo väčších čo sú naozaj ťažko choré deti napr. na onkológii ....ale ak ide o staršie dieťa ktoré je v nemocnici len na vyšetrenie alebo pozorovanie - tam mi to pripadá naozaj zbytočné.....žiadnej mamičke by sa nepáčilo keby mala na izbe 5ročné dieťa s ťažkým zápalom plúc a na izbe by boli 10 a 12ročné deti čo sú tam len na pozorovaní a s mamičkami a s deťmi sa tam bláznia celý deň....choré dieťa potrebuje rovnako oddych a v prípade choroby si cez deń aj pospať...
@buffinko suhlasim informovat sa je vzdy dobre. Ale predstav si v realne vymahatelnost tej 4 kazdy jeden rodic to pociti financne hlavne pri dlhodobych hospitalizaciach a kde si mas ist vymahat to pravo? A to uz ani nehovorim, ze niektore oddelenia nieexistuju detske v niktorej nemocnici - konkretne kozne u nas - bod 11. Ak si ides vymahat bod 2 tak preco nie kazdy jeden. Mne to príde ako dokument, ze mas prava ale nemas ako sa realne sa ich domoct. Ako take vyhlasenie a tam to konci. Ak na nieco prides naozaj rada sa dozviem. Idem sa venovat inym veciam. Pekny vecer 🙂
@nikolas0503 ja som bola hospitalizovaná s dcérkou,mala síce len 4 roky, ale aj keby bola staršia,nenechala by som ju samu! Vtedy bolo podozrenie na otras mozgu,mala ísť na JIS, ale mali plno,takže sme boli na normálnej izbe
Boli sme tam tri dni,ale akože neviem, sestričku sme videli len ráno,keď malej merala tlak! Nikto ma z izby nevyhadzoval ani pri vizite, na vyšetrenia som s ňou tiež chodila ja sama,len mi povedali kam mám ísť! Majú tam izbu pre mamičky,je síce mimo oddelenia,ale je tam telefón, keď malá v noci plakala, tak zavolali! To dieťa aj keď 10 ročne nevie ako sa má ešte v určitých situáciách zachovať, takže patrím medzi tie matky,čoby tam dieťa nenechali
Samozrejme stravu aj izbu som musela zaplatiť, ale to je pri chorobe alebo uraze dieťaťa to najmenej
V konečnom dôsledku su to len práva pacienta...o povinnosti zo strany nemocníc by sa dalo polemizovať.
Prítomnosť rodičov na vyšetrení dieťaťa by do určitého veku malo byť samozrejmosťou. Malo, no v praxi to nie vždy tak je. Svedčí o tom aj nedávno medializovaný prípad malej Rebecy, ktorú mali v trnavskej nemocnici vyšetrovať bez prítomnosti mamy. Dievčatko podľa slov mamy zviazali, pretože nechcela spolupracovať, a dokonca mala po vyšetrení na nôžke aj niekoľko modrín.
Je potrebné vystavovať dieťa takýmto nepríjemným zážitkom? Prečo nemohla byť mama prítomná v ordinácii? Môžu lekári zväzovať deti, ak sú nepokojné alebo poslať rodiča v niektorých prípadoch preč?
Bola som teraz s 11 rocnou na kramaroch 4 dni hospitalizovana. A to nebola akutne chora, robili jej len vysetrenia, aj to ziadne bolestive. Bola som cely den s nou, na vsetkych vysetreniach, vecer o pol osmej ked uz bola najedena umyta v pyzame v posteli som sla domov, o deviatej som jej napisala sms nech uz ide spat. Rano o siedmej ked vstavala som uz bola tam. Na izbe bola este s 2 dievcatami, cize nebola v noci sama. Vsetko ok bez problemov, lekari a sestry nenali problem s mojou pritomnostou, skor naopak a ja som si na vsetko dohliadla, hlavne sa vela pytala.
@anjelok a mozem sa spytat na akom oddeleni bola dcera? Dakujem

Nasho 8 rocneho hospitalizovali na Kramaroch, reval hrozne, lebo sestricka mu dala nadej, ze je volna izba, ze by som mohla byts nim, ale ze este to musi potvrdit primarka a ta prisla a z fleku nas zrusila, ze to nie je mozne, maly reval, ale muz mu slubil telefon, ze mu donesie este ten den, tak to dako zvladol nakoniec, ale nic nepomohlo, ani jeho plac, ani ze si to zaplatime....