icon

Môže obvodná vyšetriť bábätko na alergiu na mlieko?

melany_y
26. feb 2025

Dobrý deň . Chcem sa spýtať že kto vie zobrať bábätku krv na alergiu na mlieko ? Na gastre nám povedali že to vie aj obvodná. Máte skúsenosť že to urobila obvodná?

Strana
z2
rebcav
26. feb 2025

@melany_y prečo Vám nezobrali na gastre? To by mali tam....

melany_y
autor
26. feb 2025

@rebcav nechápem ani ja , pýtala som sa , že to vie aj obvodná spraviť. Lenže to sa mi nezdá veľmi

rebcav
26. feb 2025

@melany_y napr. naša keď mala probl. s bruškom tak nás odporučili na gastro a tam sa robia vyšetrenia sono, stolica a samozrejme krv to bolo hneď. Naša dr. by napr. krv nezobrala...

melany_y
autor
26. feb 2025

@rebcav nechápem fakt už mám také nervy na tých lekárov si nás len pohadzuju, jedna na druhú sa vyhovára ona spravi to ona to. Každopádne ďakujem ti 🙂

rebcav
26. feb 2025

@melany_y žiaľ presne tak to tu chodí, prehadzovať si pacientov, celé zle. A to nehovorím o tom, že nám na gastro dávali termín o 3-4 mesiace.... Držím palce, aby sa to čo najskôr doriešilo

melany_y
autor
26. feb 2025

@rebcav hrozne fakt , som si nemyslela že aj zdravotníctvo ohľadom detí je také zlé. Ďakujem ♥️

anna777115
26. feb 2025

Dcére, bral na potravinové alergie a intolerancie pediater.

melany_y
autor
26. feb 2025

@anna777115 áno? Ďakujem,budem sa informovať u našej. Ja som si myslela že to berie len gastro lekar

anna777115
26. feb 2025

@melany_y Kľudne, môže aj pediater. Ja, som si ich dokonca vyžiadala na vlastnú žiadosť a nemal s tým, žiadny problém. Aj, jej vyšiel pozitívny kazein.

melany_y
autor
26. feb 2025

@anna777115 ďakujem ti dúfam že to bude robiť aj naša, kľudne si zato aj zaplatím len nech vieme na čom sme

katie253
26. feb 2025

@melany_y musi zobrať z krvi špeciálne IgE protilátky a tieto protilátky nemusi obvodnej preplatiť poisťovňa, preto to ma brať gastro. Im to preplatí určite.

melany_y
autor
26. feb 2025

@katie253 aha rozumime, ďakujem

anna777115
26. feb 2025

@katie253 Ja, mám súkromného pediatra a všetko poisťovňa vždy preplatí. Ono, pri týchto alergiach a intoleranciach je hlavne dôležitá eliminačna diéta. Keď sa vyradí zo stravy alergén, tak by sa potiaže mali eliminovať, až úplne vytratiť. Ja, poznám osobne veľa ľudí, ktorým nevyšla žiadna alergia, ani intolerancia v testoch a napriek tomu má ju problémy, pri používaní daného alergénu. Keď, ho zo stravy vyradia, problémy ustanu.

taktotedanie
26. feb 2025

@melany_y vie len ci bude ochotna a mali riesit na gastre

melany_y
autor
26. feb 2025

@taktotedanie je mi jasné že mali riešiť na gastre,ale takto to hodili na obvodnu nech sa stará

lalala15
26. feb 2025

@melany_y buď na gastro alebo alergológ. Pediatrička krv na alergie neberie.

majamat
26. feb 2025

su 3 dg ohladom mlieka
1. alergia na BKM, tzv ABKM - to obvodak nevie urobittoto robia iba na alergo, to nerobi ani gastro.
2. intolerancia na BKM - toto vie vysetrt obvodak aj gastro
3. intolerancia laktozy - aj toto vie vysetrit, rovnako aj gastro, no bezny odber nemusi byt uplne smerodajny, mal by sa robit zatazovy test, no u maleho babatka to moc nerobia. skor nasadia dietu a casom sa moze prekontrolovat, lebo sa stav moze zlepsit.

lalala15
26. feb 2025

@majamat co prosím, znamená záťažový test? Totiž mne viacerí lekári tvrdili, že na intoleranciu laktózy sa neberie krv..

liliblacky
26. feb 2025

@melany_y mne povedala obvodná, že ona to vysetrit nevie, že nemá na to limity od poisťovne.

majamat
26. feb 2025

@lalala15 pozitivne protilatky na laktozu dokazuju len kontakt s laktozou, nie problem. daju sa povazovat za problem,a le musi to byt doplnene priznakmi,c o teda vacsinou udia mavaju, ked absolvuju vysetrenia, ale aj doplnit testom na diete.

zatazvoy test pre deti, ktore spolupracuju a dospelych je iny, u babatka sa robi krny test. neviem presne. odobera sa krv asi nalacno, potom sa vyvola zataz laktozou, asi sa poda cez usta a znovu odobera krv . zachytila som v minulosti, ze niekomu tento test robili, ale pdola mna sa to malokde robi.

stanulienkat
26. feb 2025

Pediatricke to nepreplati poistovna. To berie alergo, alebo gasyro.

majamat
26. feb 2025

@lalala15 u dospelych a spolupracujucich deti sa robi latozovy vydychovy test, ale tiez ho nerobia uplne vsade.
v dychu sa meraju urcite zlozky, ktore sa vyskytuju po vypiti laktozy u ludi s laktozovou intoleranciou https://imuno-alergo.sk/crevo-alergia-intoleran...

janickacrazy
26. feb 2025

@melany_y áno, spraví aj pediater, ale pokiaľ chcete napríklad UM na predpis, tak aj tak potrebujete ísť na gastro, nám robila najskôr pediatricka, potom znovu odbery na gastre, lebo že oni majú iné a tamtie neuznávajú

melany_y
autor
26. feb 2025

@janickacrazy áno toto máme už za sebou, um mlieko na predpis sme mali z iných dôvodov . Už má normálne. Len teraz potrebujem tie testy vyriešiť, a nie sa dohadovať ktorá to urobí

janickacrazy
26. feb 2025

@melany_y a obvodná teda vám to nechce urobiť či ako?

januska2
26. feb 2025

Ano. Nam robila obvodná

melany_y
autor
26. feb 2025

@janickacrazy na začiatku niečo spomínala že ona to nerobí ale nepamätám si to presne

misinka0611
26. feb 2025

Nás pediatrička poslala k imuno - alergológovi.

majamat
26. feb 2025

@melany_y ako som pisala, dolite je o ake testy sa jedna, priao OgE na alergiu robi alergolog.
na intolerancie sa robia IgA, IgG a mozno aj ine, neviem rpesne. tie uz obvodak moze aj gastro moze,a le to je intolerancia, nie alergia.

oblecenie99
26. feb 2025

@melany_y áno, synovi brala pediatricka, bolo jej podozrivé, že sa ho drží kazda choroba tak dlho. A veru sa to potvrdilo, mal alergiu na mliečnu bielkovinu. Bol to iba odber z krvi, a nie intolerancia, ale vyslovene mu vyšla z toho odberu alergia. Pre teba možno vhodná info, že z toho úspešne vyrástol. Akonáhle sme začali dodržiavať diétu, zlepšila sa aj imunita (ale tu si musel aj vycvičiť pobytom v kolektíve ).

Strana
z2