Možný autizmus u 4-ročného dieťaťa: Vaše skúsenosti?
Mám syna má 4 roky.Sme objednaný u psychológa až v Máji.Teraz sa rozbieha v reči.Cca v 2 rokoch bol strašný nervak,všetko hádzal,behal všade,rozbehol sa aj na ulicu a ničoho sa nebál.Hadzal sa na zem(teraz možno raz sa stalo,keď som mu nechcela kúpiť auto)keď niečo zle urobil pozeral na mňa a čakal reakciju, Začal pozde chodiť 17 mes.a ukazovať jedným prstom v 1.5.Od raného veku vedel písmenká,čísla,abecedu značky áut zaujíma ho Tipos.Velmi je viazaný za starých rodičov od mala.Teraz sa dosť ukludnil,ale aj tak ta reč pomaly napreduje to má najviac desí.Este keď bol menší tak všetko hádzal za telku,nemá rád ovocie a zeleninu,.Vie sa podpísať ,vie meno svoje aj blízkej rodiny,kde býva atď..V škôlke ho chvália.Velmi pekne sa adaptoval,vie sa obliecť obuť najesť atď..To čo robil ako menší väčšinu vyrástol..Mali ste prosím niekto skúsenosť?
@jarulienka121 Ako je na tom s jedlom a spánkom? Meltdowny, rituály, stereotypy? Funkčná hra?
Moj brat nejedol ovocie zeleninu hadam do 15, hraval sa iba otoceny v kute s legom a kreslil si svoje, v skolke skor tichy, ale ked mu nieco nevyslo a nebolo po voli, nervacil. Ziaden autista z neho nebol ani nie je...
No ja neviem, ved v 17mes niektore deti zacnu chodit, na tom nic nevidim. Jedine ta oneskorena rec mi pride jedina na povazenie z celeho prispevku, ok, inak nevidim dovod (z toho, co si napisala) robit z neho hned nejake "ine" dieta s poruchou ci diagnozou. Vela z toho moze byt aj povaha a aj vychova, to sa fakt neda posudit na zaklade Tvojho konstatovania (aj uplne nepodstatnych veci, vid zelenina a ovocie).
@zuzanockamt nádherný spánok,spi poobede 2hodky v noci tiež od 9-10 a do rána ho budím do škôlky,netrepe rukami ani mu nič nevadí,vie byť nervózny keď je nevyspaty,vraj škôlky už papa ovocie,zeleninu zje z polievky,ale to začalo nástupom do škôlky,správanie tiež sa mu zmenilo k lepšiemu..Hra sa pekne s autami,róby sa na ducha a nás straší 😅 No najviac ma trápi ta reč..väčšinu s toho správania už vyrástol nástupom do škôlky..
@colsami no môj brat tiež bol vsetlijaky,on si ubližoval..Búchal si hlavu o stenu,o betón,strašné vrieskal,ubližoval aj ostatným a mama to vôbec neriešila a je snim všetko ok..Dúfam že aj môj vyrastie 🙏
A mozno ta skor prekvapi po vysetreni aj nadpriemernou intligenciou a nie autizmom
@jarulienka121 A ako si teda prišla na dg.PAS?
@danieli No tak to dúfam,nadaný je na šport hlavne na basketbal.
@zuzanockamt Pozeraní na Tik tok,niektoré symptomi iných mi sedelo z mojim synom a od vtedy sa nejak veľmi toho bojím,hlavne tá abeceda a čísla,že nerozprával..
Mne pediatricka povedala, ze by som so synom mala ist na specializovane vysetrenie lebo sa jej nezda pre autizmus. Jej odovodnenie? Ze moj syn je neposlusny. V 3,5r…🙄 nie, nie vzdy si to MY mamy same robime. Niekedy odbornici su divni…decko doma skoro 2tyzdne chore, v cakarni sedime hodinu a pol. A on si dovoli ma v ambulancii ma nepocuvat takze bude autista podla pediatricky. No…len tolko k tomu ze ako niekto dojde na autizmus. Btw boli sme a prisiel im uplne normalny…
@basulaak tiež všade sa spomína autizmus,všetko su príznaky,hodí sa o zem príznak,je šikovný asperger,neposlúcha autizmus..už som sa toho aj ja dosť napočúvala a kvôli tomu si aj domyslam.Dufam len že bude všetko dobré 🙏
Odporúčam zrušiť si tiktok a nesledovať podobné sprostosti. Na instagrame na mňa tiež denne vyskoči 100 takých videí denne, kde sú presne takéto príznaky, že skoré prejavy autistického dieťaťa a poviem ti, že je to totalna blbosť, sú tam popísané veci, čo robia všetky normálne aj zdravé deti. Minule som tam zahliadla veci typu- ako bábätko často kopal nožkami, ručkami; “špinavé” hry- všetko zababral a zašpinil napr. pri jedle; vkladanie veci do ust, tlieskanie. Do toho tam bolo asi 10tisíc komentov, že to sú žiaľ všetko veci, kt. robí aj zdravé dieťa. Fakt kašli na také videa a neboj🙂 Vyhľadaj radšej detskú psychologičku nejakú a pokecaj s ňou o tom
@ivkav5 🙏 Ďakujem krásne za tento koment.Uz sme objednaný pre pokoj v duši a dúfam že bude všetko dobré.
@jarulienka121 toto bude možno len narušená komunikačná schopnosť na autizmus to nevyzerá vôbec
@jarulienka121 tvoje dieťa má veľmi pravdepodobne len oneskorený vývin reči, inak podľa opisu je to úplne normálne dieťa
@andrejka1974
@janickacrazy Babi ďakujem veľmi pekne,ste ma ukludnuli. 🙏
@jarulienka121 neboj všetko doženie mám dcéru s narušenou schopnosťou aj ďalšiu dcéru s autizmom takže viem porovnať
@jarulienka121 držím palce, neboj sa, bude to dobre 🙂 Daj vedieť, ako ste dopadli.

@jarulienka121 ako proste podľa toho, že nemá rád ovocie a hádže sa o zem, uvažovať nad autizmom.. nerobte z detí toto! Určite ťa psychológ nasmeruje..