Môžu jasle podávať lieky pri laryngitíde?
dobry den. mozu jasle podavat lieky alebo nejako zareagovať keď dieťa dostane v jasliach laryngitídu?
@arasidka123 v jasliach volakedy pracovali zdravotne sestry
@liz_lemon veď píšem, že pokiaľ to nie je zdravotný personál tak nemôžu podávať lieky .
Nie. Môžu zareagovať tak, že zavolajú rodiča a ten si urýchlene príde pre svoje dieťa.
Aké lieky by mali podľa teba podať? v školských zariadeniach sú klasické lekárničky. Nie lieky na zápaly a infekty.
@mama4444 neviem si dost dobre predstavit kde by v jasliach vzali lieky ak tam dieta dostane laryngtitidu... Asi si si splietla jasle s nemocnicou, ci?? 🤷♀️
@mama4444 ved tu laryngitidu tam nedostane behom hodiny🤦♀️ dalsia vec,dieta s laryngitidou ma byt doma na antibiotikach a nie v jasliach
Ja by som urcite nepodavala ziadne lieky cudzim detom. Nepoznam ich zdravotny stav, ich alergie a uz vobec nie som opravnena cokolvek ordinovat bez lekarskeho vzdelania.
Kym je dieta ako tak v poriadku, volaju rodica , nech si pre neho pride. Ak sa nahle zhorsi zdravotny stav a nieco by hrozilo volaju zachranku. Laryngitida a zachvaty kasla, ktore ju sprevadzaju je len pokracovanie infekcie hornych ciest dychacich, takze take dieta, ktore by ten zachvat mohlo dostat ani do jasiel nepatri, lebo je chore.
Nie nemôžu. Syn bral lieky na imunitu a alergie, ktoré mal brat až po jedle. Museli sme vstávať skôr a doma musel raňajkovať, lebo mu odmietali podať lieky ,presne, že niesu zdrav personál, nemôžu si to zobrat na krk, dajú zlu dávku alebo niečo a rodič ich povlaci po súdoch.
Mojej ani kliešťa nemohli vybrať, museli sa najprv spojiť so mnou či to dovolím alebo si po dcéru prídem
Neviem si uplne predstavit, ako by dieta mohlo dostat laryngitidu v skolke/jasliach…dcerka uz mala par krat a vzdy bola predtym par dni uz chora, aj s teplotou, cize doma.
Inak u nas v skolke (mala rodinna sukromna) daju dietatu cez den liek alebo sirup, ak ho rodic prinesie a jasne oznaci davkovanie. Urcite nedavaju lieky sami od seba a ak sa zdravotny stav nahle zhorsi (napr dieta zvracia), hned volaju rodica.
Náš syn chodil do klasických mestských jasliciek, kde mali sestričky, nie učiteľky, a hovorili rodičom hneď na začiatku, že oni lieky podávať nemôžu.
V statnych jasliach by mal pracovať zdravotny personal. Aspon u nas teda su vsetko zdravotne sestry. Ale lieky nepodavaju, maly vstal poobede s teplotou a samozrejme nam zavolali aby sme si pre neho prisli.
@livi123456 nemusi, mozu to byt aj pedagogovia, su specializacie na 0-3 roky, sukromne jasle moze byt kazdy v podstate. Ale lieky sa nesmu podavat mimo tych, co maju papier od lekara, poucenie personalu ( napr pre epileptikov, diabetikov, alergikov), ale nie napr nurofen. Nesmies dokonca ani vybrat triesku len tak dietatu, kliesta ( musis mat informovany suhlas)
@kiki68 ja som napr. odmietla podávať Duphalac. Maminka doniesla papier od pediatra, že ho užíva 1x denne a mám mu ho podávať v škôlke. To mu ho môže dávať aj ona doma. Nie je to život zachraňujúci liek, že sa musí podať presne v daný čas. Kolegyňa podáva inzulín, ale má oficiálnu žiadosť rodičov a zároveň vyjadrenie podpísané rodičmi, aj vedením školy, že ho podáva na žiadosť rodičov každý pracovný deň v danú konkrétnu hodinu a nepreberá na seba žiadne možné riziká. To nie je o neochote učiteľov, je to o obrovskej zodpovednosti a vieme, akí dnes bývajú poniektorí rodičia.
@kiki68 tak to som nevedela, mne bolo povedané u nás v jasliach že musia byť sestry. No tak možno teda je to ich pravidlo len.
Obe deti mávajú laryngitidu ale ešte s ani nestalo žeby ju dostali ráno - vždy v noci alebo doma nad ránom. Druhá vec že laryngitidu musí predsa aj niekto diagnostikovať, a na ňu ak je teda zlá sa dávajú kortikoidy čo dosť pochybujem žeby v jasliach držali a dávkovaní takéto lieky.
@kate_cs ano a nikdy som nic dietatu nepodala. Nakolko zakon plati pre vsetkych. Keby to podam, tak jedine tak, ze mi rodicia podpisu, ze ked dieta na nieste dostane nejaku tazku reakciu, tak si spravia druhe a mna nebude nikto zalovat. Aj v sukromnom zariadeni, aj v statnom som sa stretla s tym, ze sa dodrziaval zakon. A bolo neurekom pokusov o take “ Ja som lekarka”, jasne a ked cosi, tak co ako. Z tohto dovodu nie je povolene ani to, ze ludia nosia vlastne torty na narodeniny. V zahranici to povolene je ( ale zalezi ako je zakon ). My sme vzdy volali rodica v takom pripade. Podobne volali teraz nas, ked bol nas v jasliach. Keby sa teda nieco stalo. Dieta chore nedavam do jasli/ skolky uz kvoli nemu samemu a tiez skrz to, ze nakazi ucitelky a deti

@mama4444 nie...učitelia nie sú zdravotný personál takže s liekmi manipulovať nemôžu.