icon

Narušenie funkčnosti hrubého čreva antibiotikami

mysiacik212
16. nov 2015

Ahojte maminky, moj syncek, kde sa narodil, mal zapal pluc a hned mu nasadili atb...jako cas letel, mal ukrutne problémy s bruskom..najprv sme si mzsleli, ze je to kolika a u chlapcov uplne normalne...ale kdeže uy ma 8 mesiacov, uz sa mi to zdalo divne, tie bolesti narastali a hlavne v noci, v brusku mu ublinkovalo, maval velke problémy s kakanim...boli sme na vsetkzch vysetreniach...od gastrosona, refluxu, sona bruska a aj vzusetko na intoleranciu na laktózu ma...doma mae vsetko, co trh odporuca na koliky, ale vsetko nam to len skodi...ale z posledního vysetrenia u imunologicky a alerkologicky sme zistili, ze ma prekysleny organizmus, ma funkcne problémy s hrubim crevom alergiu na psenicu a z nej sa v creve vdaka antibiotikam usadili plesne...uz 4 tyzdne som bez bielej muky..kdeže ho kojim, skusam vlaknoinu na kakanie, ale nic nam nepomaha..ma stále bolesti, ja uz neviem co dalej...som z toho hotova...nemate s tym niekto skusenosti? pomohla by akakolvek dobra rada...dakujem..pekny vecer

Strana
z2
inull5
16. nov 2015

@katrin21 prešiel si tým teda,mal vývod 9 mesiacov,nikto nevedel či po vrátení bude kakat..ale je to fajn,sme od 19 mesiacov komplet bez plienky a mne je najväčšou odmenou keď kričí aby som mu doniesla nočník a poriadne sa tam vykaka😉

katrin21
16. nov 2015

Inak vplyvom zlej mikroflory steny creva stracaju klky, ktore su veeelmi dolezite pre spravne travenie a hlavne vstreebavanie zivin.... a creva sa stavaju " priepustnymi"... preto sa musia zaradit tie probiotika, aby bojovali proti tej nespravnej mikroflore....

katrin21
16. nov 2015

@inull5 super, to som rada, ze mu vyvod nemusel zostat na trvalo! to je velky uspech.

veve39
16. nov 2015

@mysiacik212 pripajam sa k @inull5, 8-mesacne dieta nema mat preco dlhodoby problem s vyprazdnovanim, treba patrat po pricine...ziadne biorezonancie, diety ani vlaknina - vysetrovat dalej...ATB mohli crevo poskodit na isty cas, ale nie na cele mesiace...trvaj na vysetreniach criev, z toho co pises hrube crevo vysetrene nebolo - ak si uviedla vsetko, USG napr. vobec neukaze pripadnu anomaliu creva - u malych deti castejsiu, ako by si nezainteresovany clovek myslel...zapcha u malych deti nebyva dlhodoba bez priciny, bohuzial ani mnohi lekari - pediatri či gastroenterologovia nevedia spravne podchytit deticky s vrodenou anomaliou creva...tiez som pchala do dcerky vlakninu a vsetky mozne lekarenske ci "babske" rady..a spravne ju zdiagnostikoval az detsky chirurg...u nas zial az po case dlheho a neodborneho patrania po pricine problemov nekompetentou gastroenterologickou

inull5
16. nov 2015

@katrin21 tak som zle citala..áno,máš pravdu,kojene dieťa nemusí kakat aj týždeň,moje dievčatko malo rekord 10 dní,a toto mi bolo povedané aj pri malom,ale je tu také ALE..najskôr či je len úplne na mlieku,a či papa už aj prikrm,pretože týždeň keď už papa prikrm je veľa,a tiež vzhľad stolice koženého dieťaťa keď sa po týždni vykaka..dlho sa stravujem podľa zásady kyslosti a zasaditosti v organizme,tak viem o com si písala,ja nejem dokonca ani žiadne bravčové či kuracie mäso,biele pečivo,biely cukor a deti podobne.no je iné keď sa kojene babo po týždni vykaka a stolica je ok,bez zápachu,nie je tuhá a suchá. Alebo sa kojene babo po týždni vykaka s horko ťažko,stolica páchne,je tuhá,Tmavozelená..

inull5
16. nov 2015

@veve39 mam pocit ze sme si niekedy dávno písali..toto som sa snažila vysvetliť aj ja. Žiadne sono neukáže anomálie,vývojová vadu čreva a pod.max.ukáže že je plne a že je vyhladenejsia haustracia..my sme boli na sono x krát a až irigografia ukázala poškodenie čreva.

inull5
16. nov 2015

Oprava kojeneho dieťaťa..namiesto koženého..

katrin21
16. nov 2015

ano, samozrejme, malo by sa spravit bud vysetrenie kontrastnou latkou a MR, alebo nieco podobne. gastro vysestrenie kompletne, zhora - zdola.. sono nie jej postacujuce...

veve39
16. nov 2015

@inull5 ano, pisali sme si - tiez mame za sebou operaciu HCH... preto mi neda nezareagovat, ked vidim co sa uz vsetko radi...a dieta asi vysetrene poriadne nebolo...co je zial velmi caste...presne, az irigografia ukaze prip. poskodeniestav hr. creva...asi aj dalsie vysetrenia, USG vsak urcite nie...a u maleho dieta sa primarne treba zamerat na diagnostiku pri dlhotvajucom probleme

inull5
16. nov 2015

@veve39 aj u nás bolo podozrenie na hch lebo podľa iriga to bolo celé rozdilatovane..ešte ráno pred zákrokom ako mali brať vzorku mi vraví lekár,že to bude krátky zákrok,že len sa vezme biopsia/u nás brali z celej Dĺžky otvorením bruška,cez zadocek sa nedalo / a malý bol na sále skoro 4 hodiny..už keď ho viezli z operacky tak som videla prelepene bruško na boku a vedela ze ma vývod..HCH sa nepotvrdil.

veve39
16. nov 2015

@inull5 presli ste si svojim, viem si prestavit co si prezila, super, ze maly je v poriadku...u nas je to tiez dobre, u nas HCH bola potvrdena, po operacii je vsetku v poriadku -Bohu vdaka...len viem - a aj ty, ako v tejto problematike Dr. tapaju a mnoho deti je spravne zdiagnostikovanych velmi neskoro, ked je crevo zbytocne silne poskodene 😖 😖

inull5
16. nov 2015

@veve39 je to tak bohužiaľ.sama som zvedavá,čo napise autorka príspevku neskôr ak teda napise

mily7
16. nov 2015

Ach jaj tak ste ma nastrasili riadne baby. Mala od ôsmich mesiacov trpí zapchou. Taktiež brala antibiotiká kvôli zápalu močových ciest. Dva x. Lekárka mi povedala upraviť stravu a vyrastie z toho! Predtým sme problém s kakanim nemali žiaden,potom suchá stolica,zapachajuca, tvrdá raz do týždňa ! Teraz začala jeden týždeň kakat každý deň riedku stolicu potom čo vyšli zuby ,nič iné nebolo a zas zapcha a teraz sa upravuje aspoň že mi nekakala jeden deň a teraz ďalšie dve trochu ale sama hoc ťažko! Čakám kým konečne sa vykaka dobre! Má lanovy olej na ráno, džús pomarančovy alebo slivkovu šťavu. Potom acidko s lanovymi semiackami. Kým som dávala acidko kakala druhy deň riedke ,ale nejedla prikrmi riadne to je pravda len polievky. Potom dostala prikrm s maskom a raz som nedala acidko a už suchá stolica. Neviem teda čo robiť na čo sa pýtať lekárky na aké vyšetrenie a akú stravu podávať ? Ďakujem všetkým za rady aj autorke prispevku ,rady ktoré ste jej dali sú aj pre nás, konečne som našla pomoc.

inull5
17. nov 2015

@mily7 nechceli sme ťa vystrašiť s @veve39,ale prešli sme si toho dost aked tu funguje takáto diskusia tak sme napísali..neviem ako staré dieťatko máš..vieš,netvrdím že problém s vyprázdňovanim súvisí iba s hrubým crevom,na príčine môže byť aj napr.štítna žľaza a iné..viem ti len povedať čo sa týka Hirschprunga. Pri tejto chorobe ide o to,že v kúsku čreva chýbajú bunky ktoré posúvajú stolicu,tento úsek je zúžený a úseky nad tým miestom rozšírene a tam sa zhromažďuje stolica.podľa závažnosti sa zvykne odhaliť,resp.je na ňu podozrenie buď už pri pôrode,počas prvých dní,mesiacov,aké tiež často po podaní prikrmov.ono je to na dlho prečo vtedy a vtedy,ale ma také svoje typické príznaky,ktoré môžu byť spolu alebo niektoré iba.tak spomeniem- stazeny odchod smolky,ťažkosti s kakanim až neschopnosť sa vyprázdniť,slabé prospievanie,malé množstvo stolice,časom stolica iba pomocou prehanadla,nechutenstvo,tuhá stolica..je to laicky napísané,je to veľmi rozsiahla téma. Ale typické je,že proste problém s vyprázdňovanim sa nespraví ani po úprave stravy. Ťažko sa mi vyjadruje pretože nie som lekárka a nie je mojou kompetenciou radiť vyšetrenia,ale ak problém trvá treba skúsiť aj hormonálny profil,či náhodou štítna žľaza nie je spomalena,gastro vyšetrenie,a samozrejme chirurgia,ako prvé či nie je zúžený konečník, prípadne anomália konecnika,sono bruška,a pokiaľ nič nenájdete,pýtaj sa na irigografiu.

veve39
17. nov 2015

@mily7 ja len doplnim @inull5 ze dana dg moze mat aj formy, ktore sa prejavia neskor - napr. u nas az po 1.roku zivota, dovtedy uplne vsetko v poriadku...nikto netvrdi, ze niektore dietatko tu dg. ma, avsak prave tato dg. (vobec nie nejako zriedkava) byva prave u deti zbytcne neskoro zistena aj pre nekompetentnost lekarov - (my sme stratili na gastre viac ako rok, s tym ze dcerka "vyrastie" z problemov)...a crevo zbytocne trpi a je znicene...takze pri pretrvavajucich problemoch so zapchou, vylucenim potravinovych intolerancii ci alergii - kde ani po uprave stravy sa stav neupravi sa treba cielene zamerat aj na to, ci crevo nema funkcnu poruchu/anomaliu...vela ukaze irigografia - RTG creva... vyroky ako "prekyslenie" organizmu u maleho babatka a nepokracovanie vo vysetreniach urcite nie su spravnou cestou

katrin21
17. nov 2015

@mily7 len taka poznamka, mozno vies, ale kedze ide o dieta, radsej napisem ... lanovy olej musi byt drzany v chladnicke a po otvoreni sa musi spotrebovať do 2t, inak sa stava toxickym, karcinogennym... Aj v predajni musi byt v chladnicke... ak nie, nekupuj ho! ON ma celkovo kratku spotrebu, preto sa predava v malych cca. 250ml flaskach..
idealne uzivanie je rozmiesať ho v jogurte ( 2PJ jogurt +1PL oleja + trochu medu na osladenie, par kvapiek staci avymiesat.) .

@inull5 Ano, samozrejme , ani ja nie som lekarka, ale medicina ma od detstva velmi zaujimala a velmi rada si o nej studujem, aj o klasickej aj o alternativnej a kedze som trpela na gastro ochorenie, tiez som prestudovala sprava zlava zhora zdola co sa dalo a klop klop, pomohla som si sama , lebo lekari povedali len " no, neda sa nic robit"...... preto som jej pisala , co moze skusit ona sama, ale samozrejme, ako som spominala treba trvat na poriadnom vysetreni kontrastnou latkou, ako som pisala...kedze babatko tažko niekto bude robit kolono... Mala by trvat na tomto vysetrení a ak sa nic nepreukaže, tak potom naozaj tato dieta moze byt riesenim jej problemov ...

Bohuzial, v dnesnej dobe je inak vseobecne veelmi vela deti, co maju problem s crevkami, peristaltikou a mikroflorou a je to aj preto, lebo od malicka strava nie je bohvieco, ale hllavne preto, lebo matka odovzdava svoju mikrofloru dietatu uz pocas tehotenstva a ked ona ma nejaky problem, ktory mozno ani nevnima ( obcas ju mozno prezenie, obcas jej nieco " nesadne" atd..) tak uz to nie je OK travenie... a odovzda ho dietatu.... mam v blogu fotku z tej knihy, kde sa to pise, jasne, ze je toho viacej, ale to by som musela fotit vela stran, tak som vypichla tu jednu, kde je to tak celkom fajn zhrnute...
Takze zacat by sa malo uz v tehotenstve.. probiotika, menej sladkeho, atd...
Samozrejme, ak je crevko zuzene, je to iny pripad, ale myslim, ze vacsina pripadov je predsalne taká ta klasicka zápcha, ktoru tu vidim riesit mamicky veeeeelmi casto...

veve39
17. nov 2015

@katrin21 suhlasim s tebou, co sa tyka diety, ale nie u babatka - tam je potrebne trvat a rodic sa zial u nas musi domahat relevatnych vysetreni, gastroenterologovia mnohi problemy so zapchou zlahcuju, prave dg ktoru sme tu my dve @inull5 spomenuli je dg, kde mnohe deti (hlavne tie, ktore maju typ co sa prejavi neskor) su spravne zdiagnostikovane a adekvatne - vacsinou chirurgicky liecene velmi neskoro, kde oneskorenie je v neprospech sameho dietata...takze male babatko - dojkonca kojene sa skutocne nema preco krmit vlakninou, olejmi a podobnymi zalezitostami, vsetku energiu treba sustredit na komplexnost vysetreni...dieta nema mat preco dlhodobu zapchu, ani po uprave jedalnicka, moze mat kratkotrvajucu po dietnej chybe, alebo ako t castokrat byva pri zistenej intolerancii...ak pretrvava, treba vysetrovat dalej...sama som bola prekbapena, kolko deti aj na Slovensku ma vrodenu poruchu creva, a vacsina z tych ktore poznam boli spravne zdiagnostikovane neskoro - sem patria hlavne deticky, ktore nemaju typ prejavujuci sa hned po narodeni...
kolonoskopia sa babtkam ani nerobi, robi sa vysetrenia criev kontrastnou latkou, nie je to nic hrozne a vysledok moze ukazat vela...suhlasim s info o lanovom oleji, nechapem, ako mnohe "bio" predajne mozu predavat lanovy olej, kt. nedrzia v chladnicke a v tmavom obale - je to vyslovene zdraviu nebezpecne

katrin21
17. nov 2015

@veve39 ved vysetrenia ano,samozrejme... upravena strava neuskodi, dieta ma vsetky potrebne ziviny, len sa na nejaky cas vyhyba tomu, co mu sposobuje problemy.... ta dieta je prave pre male deti zostavena 🙂 rozumne a s citom.. kto si precita knihu, pochopi 🙂
ved ja viem, ze sa babatkam nerobi kolono, ved to som napisala, nemusime opakovat dookola po sebe co piseme 🙂
Je smutne, ze bohuzial vela gastro lekarov nepriklada niektorym veciam vyznam .. a nerobi hned potrebne vysetrenia.

veve39
17. nov 2015

@katrin21 ano, ale vsetky rady o biorezonancii a podobnych zalezitostiach, dietach....kym dieta nemalo vyriesenu komplexnu diagnostiku traviaceho traktu tiez nepovazujem za statsne - neber to v zlom, vec nazoru...ono rodicia ako my, ktori si presli pri problemoch s vyprazdnovanim svojim - a stretli mnoho dalsich rodicov s dlhodobymi problemami - castokrat zbytocnymi len preto, ze diagnostika nebola spravna a komplexna sme na toto trochu vysadeni....ked si pomyslim, ake vsetky rady a diety som na dcerke skusala ja - a bola to vsetko chybna a nespravna cesta...neuskodilo, ale ani nepomohlo....a problem sa zvacsoval...a specialne v problematike problemov so zapchov u deti plati bagatelizovanie zo strany lekarov...mnoho deti sa zbytocne trapi cele roky, kym sa na problem pride a mnohi rodicia su zmiereni s tym, ze dieta ma "chronicku zapchu", pricom maju dg ktora nie je vobec zistena a liecena - slova spickoveho odbornika na problemy vrodenych crevnych anomalii

katrin21
17. nov 2015

ved ja jej neradim, aby netrvala na dokladnom vysetreni, naopak... a toto len k tomu.
pride mi , ze piseme dookola o tom istom 😀 🙂

veve39
17. nov 2015

@katrin21 ok, ja som uz dopisala - a nemala som vobec pocit ze piseme o tom istom, kedze ja s biorezonanciou a dietami u babatka vobec nesuhlasim 😉

katrin21
17. nov 2015

@veve39 myslim o tom istom v zmysle, ze ty ma presviedcas o tom, ake je to nepotrebne a zla cesta a ja pisem, ze ved treba vysetrit a rozhodnuut sa , co dalej....atd... proste posledne prispevky o tom istom stale... 🙂

Ved ani ja uz nejdem pisat, lebo ved vsetko som povedala, co som chcela , treba najst v prvom rade pricinu problemov a pripadne zmenit lekara, ked tento nema zaujem patrat po pricine.
A co sa tyka biorezonancie, ak nejde o funkcnu porucu ( prekazka v creve, kde je nutna operacia a pod.) ,tak by si sa divila , ako vie krasne pomoct. chvalabohu, uz aj lekari tuto metodu pouzivaju, aj ja som chodila k lekarovi, ina byvaly chirurg ... a uz aj vedci potvrdili nedavno, ze to funguje,dokonca to ako diagnosticke metody zacinaju pouzzivať aj zdr poistovne vramci Dni zdravia a pod.... Veda ide dopredu a napr. kozmonauti vo vesmire sa liecia iba takto . 🙂

Strana
z2