Nechcem dať malej lieky na reflux

kiwi82
16. júl 2013

Babule, neviem ako nazvať tú tému, o refluxe je to tu už popísané dosť..... aj o nechutenstve ...... Práve sme sa vrátili od doktorky a ja neviem, čo robiť. Proste ide o to, že malá má tri roky a málo papá, aj ked na svoj vek je váha ok. Teda má 100 cm a 14 kg. je živá aj krvný obraz mala vporiadku. Pije stále sunár ráno a večer, ovocie aj zeleninu odmieta, na obed zje len z jedného jedla aj to asi 4 lyžičky aj to musím robiť kolo toho divadielko, že by som odpútala pozronosť od jedla,... skúšali sme už všeličo.... nechutenstvom by som to ani nenazvla.... proste ona zje čo jej chutí samozrjeme sladkosti, palacinky, cereálie v mlieku, chlebík s maslom, džemom, medom..... má asi 5 durhov jedál ktoré aspon ochutná, iné odmieta. Možno je to vyberavosť ale pre istotu sme šli na krv, chvala Bohu všetko ok a dr. nás poslala na gastro. Tam jej urobili usg a potom sa mala napiť vody a zasa usg a pri tom zakašľať a tam videla dr, že ide tekutina hore, tak z toho usúdila, že má reflux a nasadila jej lieky costi a ešte niečo na večer, že to máme 6 týždnov užívať. ale tie lieky majú vplyv na nervovú sústavu, že z toho môže byť oťapená a tak. jasnačka, že malej dám lieky za každým, riadim sa podľa pokynov lekára aj očkovania máme, nie som nejaký fanatik ale teraz sa mi vidí, že tie lieky nepotrebuje, nakoľko nemá žiadne príznaky refluxu, nezvracia, neodgruguje si, nesťažuje sa na bolesti bruška, stolicu má pravidelnú, chorá nebýva často.... proste len málo papá. Baby, ja jej nechcem dať tie lieky, prosím poradte čo by ste vy robili? vopred dakujem az Váš čas.

mummy01
16. júl 2013

@kiwi82 tichy reflux nemusi mat ziadne priznaky,len ticho poskodzuje pazerak ☹ ja by som to na lahku vahu nebrala,ak chces mat 100% istotu tak treba urobit PH-metriu...skus mozno este inu lekarku

mummy01
16. júl 2013

@kiwi82 a este mi neda-oblubene jedla ma iba sladke? Lebo ak ano tak to by som tiez riesila,lebo robit opicky 3 rocnemu dietatu aby zjedlo 4lyzicky...hmmm

xlucia
16. júl 2013

@kiwi82 no v prvom rade by som jej prestala davat jej oblubene sladke jedla. nasadila by som kvalitne probiotika, aby jej viac travilo.
okolo jedla sa nema robit divadlo, potom dieta naozaj neje, mnohe sa to kvoli uzkostlvym mamam naucia az v skolke
co sa tyka tych liekov, ak je ako pises, lieky by som jej nedala. ak ma naozaj reflux, da sa jedlo aj zahustovat inak a mimo toho je tu jedna obsiahla tema ohladom refluxu deti po prvom roku zivota, tam ti maminy dobre poradia.

andrejka1974
16. júl 2013

ja neviem , ale niekedy lieky koli refluxu su potrebne, moj najmladsi syn mal reflux a mal z toho az apnoicke pauzy, ale uzival lieky a casom sa to upraviulo a s tim saskovanim, pri jedle u takeho dietata je uz velke, u nas je pravidlo, co na tanieri to sa musi zjest 🙂 🙂 🙂 🙂 a ver mi moje deti zjedia vsetko 🙂 🙂 🙂 🙂 aj ta najmensia, hoci je len mixovanu stravu, ale nikdy nic neodmieta 🙂 🙂 🙂 🙂

evabb35
16. júl 2013

@kiwi82 Od narodenia ako jedla? Reflux sa zvykne prejaviť už hneď po narodení a najviac trápenia s ním je práve v novorodeneckom veku. Veľa detí medzi 2. a 3. rokom štrajkuje s jedlom, nechcú jesť všetko, vyberajú si len niektoré jedlá a tu záleží od prístupu rodičov. Jednoduchšie je nechať dieťa jesť len jedlá, ktoré mu chutia, už zložitejšie a časovo náročnejšie je naučiť ho jesť aj jedlá, ktoré mu až tak nechutia. Práve v tomto období si dieťatko vytvára stravovacie návyky a s nimi pôjde do škôlky a neskôr do školy. Je to strašná robota naučiť dieťatko zdravo sa stravovať, jesť veľa ovocia a zeleniny, ale neskôr sa vyplatí. Aj kvôli tráveniu by bolo možno rozumnejšie na nejaký čas vysadiť sladkosti, sladké jedlá /teda tie momentálne obľúbené jedlá/ a začať od začiatku so zeleninou, ovocím a jedlami z nich. Samozrejme, že spočiatku bude odmietať, ale nestrácajte trpezlivosť, nepoľaviť a keď bude naozaj hladná a nebude mať inú možnosť začne papať naozaj všetko. A potom zvážte, či ovocie a zelenina bude spôsobovať až také tráviace ťažkosti a možno aj nasadiť lieky predpísané lekárom, každopádne čerstvé ovocie a zelenina by reflux nemali zhoršiť.

iwesska
16. júl 2013

Podla mna jej nechuti jest prave z toho sladkeho jedla. Dostane do seba len prazdne kalorie, ktore ju na chvilu zasytia, ale nic jej nedaju. Moj ma len 2,5r. a keby bolo po jeho, tak tiez by jedol len sladke jedla /podotykam, sladkosti mu nedavame, max. zdrave kolaciky, ktore peciem, sice nepouzivam biely cukor, ani bielu muku, takze aj palacinky u nas su relativne zdrave/ . Ja som tiez na sladke chute, takze mu to nezazlievam, ale ja uz viem kedy mam zabrzdit, on sa to len uci, od toho sme tu my, aby sme ich obmedzovali. Takze u nas to funguje tak, ze sa natrie napr. na ranajky chlebik s natierkou, zeleninou a ked sa nepaci, tak neje, ziadne alternativy, ziadne presladene cerealie, gulicky s mliekom...boli dni ked protestoval, ale tak sa naucil zjest vsetko co dostane, ze s tym vobec nemame problem. Teraz sa uz doslova vrha na zeleninu na tanieri, o ovoci ani nehovorim, to by jedol od rana do vecera. Takze moja rada - postupne zamienat sladke jedla za zdravsie alternativy - priklad miesto dzemu, medu natriet rozok maslom a ku tomu nakrajat jablcko, alebo na maslo nastruhat na jemno mrvu - je tiez sladka. Ked bude hladna, zje, keby vymyslala, vzala by som tanier a neriesila. Po nejakej hodinke by som sa spytala, ci chce papat, ked povie ano, tak by som jej dala opat tie iste ranajky. A takto to riesila s kazdym jedlom. Ked zisti, ze nema na vyber a je hladna, prestane vymyslat. Lebo teraz ona vie, ze bude tak ako ona chce, tak naco by jedla nieco ine, ona je skratka v pozicii, ze si rozhoduje co bude jest, ale malo by to byt naopak. Inak si myslim, ze ked jej upravis stravu, naucis ju na zeleninu /vykroj napr. rozne tvary, pripadne na tanieri urob zo zeleniny nejake zvieratko, domcek, aby to bolo zaujimave pre nu/, pridas obilniny, strukoviny, zamenis bielu muku za inu, tak zmizne aj ten reflux. Je dost mozne, ze ma prekysleny organizmus prave z tych sladkych jedal.