Nedostatok železa Maltofer vs. Narosan

ericka89
14. aug 2018

Mile mamimky. Syncekovi z krvi zistili dnes zle pecenove testy a malo zeleza. Co sa tyka tych pecenovych testov nerozumiem z coho, lieky neberie, chory nie je, je dojceny plus prikrmy. Ma 9 mesiacov. A co sa tyka zeleza, mali sme s nim problem od zaciatku. Vzdy ho mal menej, potom boli vysledky ok, tak sme vysadili, uz presli 2 mesiace a zase je ho nedostatok. Moja otazka. Vratit sa spät k Maltoferu, ale mal od neho tvrdu stolicu alebo mate skusenosti s Narosanom? Odporucali mi ho, tak uvazujem este nad nim. Dakujem za vsetky skusenosti a nazory a rady.

18makulka18
14. aug 2018

@ericka89 ahoj 🙂 pripnem sa ku diskusii, ak mozem. Neviem poradit, kedze druhe liecivo nepoznam, no tiez sme mali problem s nedostatkom zeleza a rada by som sa maltoferu v buducnosti vyhla, kedze sa po jeho uzivani syncekovi zacal robit povlak na zubkoch. Umyvam rano aj vecer, no cast uz nejde dole. Strasne ma to hneva :(

lapla
14. aug 2018

My sme uzivali maltofer, presrala som ho davat po problemoch so stolicou a kupila som Narosan. Na krv sme uz potom neboli, cez leto som jej dala pauzu a na jesen zase chcem kupit.

26ka
14. aug 2018

odporucam tiez narosan, berieme kúry jar/jeseň, alebo ak je moznost tak aj cerstve cucoriedky

zuzkamargit
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
prevenar
14. aug 2018

ani jedno ani druhe .

1) zacni robit dietatku cerstve stavy z cvikle. (nie kupovane)

2) ak to nezaberie , zacni podavat Ferrofortiss B

hettinka
14. aug 2018

@ericka89 S Narosanom mám dobré skúsenosti, ako prevencia proti chorobám, pri zníženej imunite. Ale neviem pri takomto maličkom dieťatku, či by som to skúšala. Najmä ak má zlé pečeňové testy.
Skôr by som skúsila tie šťavy, cviklová, čučoriedková, mrkvová.
A pozor, železo sa zle vstrebáva, ak sa podáva s mliekom, mal by tam byť odstup aspon hodina.

ink
14. aug 2018

@prevenar ja viem tak, že cvikla musí byť varená aspoň 3 hodiny v odkrytom hrnci. Inak obsahuje veľa oxalátov a tie zbavujú črevo dieťaťa prospešných látok. Tak z toho nemá úžitok, ale naopak, stav sa horší.

AK budeš dbať na prísun železa v strave, mysli na to, že železo sa vstrebáva ak je súčasne podávaný vitamín C, čiže pokvapkať citrónom napríklad? Ale 9 mesačný, to je skoro teda.
Robíš mu aj ovsené vločky? Namáčaš ich predtým na noc s nejakými probiotikami?

prevenar
14. aug 2018

@ink hmm ..nemam taku osobnu skusenost.. ta je presne opacna. ..ak mam byt uprimny, tak sa mi to moc nezda, odkial to mas ?

ink
14. aug 2018

@prevenar z prednášky od výživovej poradkyne, ale potvrdila mi to aj pediatrička.

alchemilkazltozelena
14. aug 2018

@ericka89 sme podobny pripad....zle pecenove testy - netusim z coho a malo zeleza....na pecen nam dr dala Lagosu - kazdy den som vo vode v lyzicke drvila 1 tabletku a maly to zapil...potom sa vysledky zlepsili a som rada ze uz to nemusi brat...no a na zelezo nam dala aktiferin...ten bral a kys.listovou a pyridoxinom denne som to drvila v lyzicke vody a davalu mu plus 2x25 kvapiek aktiferinu....kazdy bozi den tolko veci....tak som cakala ze vysledky budu lepsie...opak bol pravdou...nechapala som a bola som z toho nestastna...dr povedala davat dalsie 2 mesiace 😭 tak sme to nejako vydrzali, vzala mu krv a vysledky zlepsene...velmi ma to potesilo...dufam ze uz to nebude musiet nikdy brat...a pritom ma pestru stravu naozaj som nechapala ten nedostatok zeleza 😫

Na pecen skus tu Lagosu...ale to je na predpis...

ericka89
autor
14. aug 2018

@ink Toto o cvikle som pocula aj ja. Aj to viem, ze pre lepsiu strebatelnost zeleza treba vitamin C. No robila som mu ale ako uz v poslednej dobe som prestala robit tie vlocky. Ale nenamacala som ich v nicom len vo vode a pomixovala a dala bud ciste alebo s ovocim.

ericka89
autor
14. aug 2018

@hettinka tak to som netusila o tom odstupe zeleza a mlieka. Dakujem za radu.

margaretka_
14. aug 2018

Nas mal okolo roka hemoglobin asi 80, nizke zasoby a nakazany maltofer. Davala som mu iba kratko aj to asi tretinu davky, lebo toho mal brat velmi vela. A nalievala som ho narosanom. Hematologicke aom nevravela, ze nedodrzujem liečbu, lebo bola dost neprijemna, ale dost jeho vysledky chvalila. Samozrejme som doplnala zelezo aj normalne v strave.
K pecenovym vysledkom sa vyjadrit neviem.

zuzkamargit
14. aug 2018

Co sa tyka narosanu mam len dobru skusenost uz od malinkych deti. Navyse detom chuti, co je velke +. Co sa tyka pecene, moj mal ako 6 mesacny zle vysledky nakolko mal silnu zltacku a v nemocnici nam predpisali Flavobion, ale davala som opat prirodnu alternativu - articokovy sirup, s velmi dobrym vysledkom

prevenar
14. aug 2018

@ink dakujem za odpoved. budem si to musiet dohladat niekde ..kedze kazdemu , kto pouzil v mojom okoli cviklovu stavu vzrastol obsah zeleza v krvi , v ratane mojho dietata ..co je v rozpore s tym co pises. preto sa mi to moc nepozdava. vyzivova poradkyna moze znamenat cokolvek v dnesnej dobe a lekarka ..tiez pochybny zdroj. tak narychlo som hladal ci najdem medicinsku studiu o tomto. to sa mi zial nepodarilo .

ink
14. aug 2018

@prevenar
chápem opatrnosť pri výživovej poradkyni a aj pri lekároch, ktorí častokrát nevedia veľa o strave. Zacitujem ti tú výživovú poradkyňu, ale na zdroj som sa jej nepýtala. Možno ťa to navedie pri hľadaní relevantných zdrojov.

" V cvikli sa nachádzajú vo veľkom oxaláty, ktoré je potrebné dlhým varením z cvikle dostať. Ak je surová, tak je ich tam veľa, dlhším varom alebo fermentáciou sa ich obsah výrazne znižuje. Oxaláty na seba naväzujú minerály zo stravy, takže sa nevstrebú do tela. Okrem toho tvoria množstvo nerozpustných minerálových komplexov, ktoré môžu poškodiť črevo alebo pri ľuďoch so slabším močovým ústrojenstvom kamene."

adriannasvk
14. aug 2018

Urcite odporucam narosan

ink
14. aug 2018

@ericka89 jedna mamička hovorila o ovsených vločkách, že nakoľko ich pripravovala malému bez tejto prípravy (fermentovať na noc v chadničke s lyžičkou jogurtu), objavila uňho chudokrvnosť. Vločky obsahujú antibutrienty, ktoré bránia telu aby vedelo vstrebať všetky výživové benefity z jedla a na dôvažok keď sú v čreve stiahnu si z neho časť prospešných baktérií, ktoré tak opustia telo. Inak bola strava ok, geneticky tam nebola predispozícia na nejaké ochorenia, myslím, že spomenula syndróm priepustného čreva? Ale fakt si nie som istá, lovím z pamäti..

shee11
14. aug 2018

Možte skúsit aj čaj osladený melasou, obsahuje vela železa.

prevenar
14. aug 2018

@ink dakujem , ak najdem nejaku zverejnenu studiu , pridam to sem. o oxalatoch ako takych viem ..videl som studie ,ze varom pride v podstate k ich uplnemu zniceniu . tak isto som videl studie , oxalatov v inych zeleninach (nie v cvikli) a ten ucinok blokovania je v reali maly a samozrejme netrva vecne. ..ako som vravel benefit zvysenia obsahu zeleza v krvi mam v podstate vedecky potvrdeny rozborom krvi mojho dietata . (a aj u inych) mozme sa bavit o tom ,ze ci z varenej cvikle je lepsi , ako zo surovej ..co je mozne ..netusim ..ale aj zo surovej sa dieta dotalo do normalnych hodnot.

vsetko dobre 🙂

elninoenmipueblo
15. aug 2018

@prevenar cvikla neobsahuje žiadne zelezo,to mi povedala udivenej...pani primarka z hematologickeho..

prevenar
15. aug 2018

@elninoenmipueblo 100g cerstvej cviklovej stavy obsahuje 0,8g zeleza +/-

prevenar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prevenar
15. aug 2018

@prevenar ..cize v pol litre stavy mas 4g zeleza .

majulino
15. aug 2018

@ericka89 z vlastnej skusenosti a z rovnakych tazkosti ako opisujes odporucam trstinovu melasu, ja som kupovala v maxe za cca 9€ nevypil Ani pol flase. Uz PO mesiaci Mal viac zeleza a PO pol roku od nasadenia Mal uz zelezo v norme plus AJ zasoby Mal velmi dobre.

maca283
15. aug 2018

Ja odporucam narosan cucoriedlovy mam to odskusane na sebe a aj malej v okoli od mamiciek Ale samozrejme aj strava je dolezita a pravidelnost

kikina84
15. aug 2018

@ericka89 ja mam anemiu cely zivot viac menej..skusala som rozne typy zeleza v jedle aj v liekoch ale zo vsetkeho mam crevne stavy rozneho typu..nebudem rozvadzat,viete si domysliet..nakoniec mi jedny zabrali celkom v pohode ich znasam,aj vysledky sa mi zlepsili..ale ako nahle ich vysadim zelezo znova padne na bod mrazu..ono ak je nedostatok zeleza,clovek je velmi unaveny, nervozny atd..takze aj na deti to tak moze vplyvat..najlepsie ked ich budete skusat..nakoniec najdete tie vhodne

majolenka11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elninoenmipueblo
16. aug 2018

@kikina84 no neustale brat železné preparaty,to ti znici pečeň,čreva.takze urcite je problem aj v strebavani,napriklad kofein brani vstrebavaniu zeleza, treba vylucit kavu cierny caj aj kolu...nedostatok vitaminu c, a kyseliny listovej môže byt problém..

elninoenmipueblo
16. aug 2018

@prevenar

Nie je železo ako železo
Aby toho nebolo málo, rastliny obsahujú predovšetkým trojmocné železo, ktoré je potrebné premeniť v čreve najprv na dvojmocné železo pred tým, než môže byť absorbované. „Červená repa hrá preto pre tvorbu krvi sotva nejakú rolu. Najlepším zdrojom železa sú mäso a ryby. V nich sa nachádza dvojmocné železo, ktoré sa vstrebáva črevom dvakrát až trikrát lepšie ako rastlinný variant.“ hovorí Anthony Ho z Oddelenia hematológie Fakultnej nemocnice v Heidelbergu.