icon

Neočkované deti - imunitná odolnosť a zdravotný stav

lili246
24. aug 2025

Ahojte tie čo ste nedali detičky zaočkovať ste stym ok ? Alebo radšej by ste dali detičky zaočkovať ? Nejsu chorlavejsie. ? Aku majú imunitu ? Ďakujem 🙂

vevesh
24. aug 2025
@bambulkaaskatulka

Dievčatá, prosím vás a prečo riešite, či detičky bývajú alebo nebývajú choré? Veď predsa povinné ani nepovinné očkovania nie sú proti angine, soplikom ani iným detským chorobám. Toto plus mínus autobus prekoná každé dieťa. Podľa imunity častejšie/ menej často, silnejšie/ menej silno. Ale keď sa stretnete s čiernym kašľom/ hepatitídou ( podľa našej pediatricky je jej plno aj v Bratislave) , bože chran a uchovaj s meningokokom, vtedy sa prejaví ten rozdiel medzi ockovanym a neockovanym dieťaťom

@bambulkaaskatulka pretoze aj to ockovanie ma vplyv na imunitu. Su deti, ktorych ani cierny kasel ci meningokoky bez ockovania neskoli a su deti, ktorych bezna nadcha polozi na jisku...pre tu prvu skupinu su tie ockovania dost zbytocne, ale pre tu druhu rozhoduju o zivote a smrti. A az priamo stret s chorobou preveri, aku mas imunitu. Ockovanie je aj o tom, ze nejdem robit tipos bingo, ci a ktore dieta to da...

lenkakamen
24. aug 2025
@anonym_dbe687

Moja dcéra nemá pichnute nič.. dokonca ani vitamin K po narodení. Ma 2 roky nikdy nebola chorá, žiadne sople, teploty, zuby vyšli bez akýchkoľvek problémov...je zdravá ako repa. Nonstop sme vonku, nonstop s ľuďmi. Nemá žiadne obmedzenia pochyta piesok, blato no hocičo keď sme vonku. Zabrániť sa tomu nedá.

Moja názor je ze by som ju nedala a ani nedám. A v prvorade nemôžete mat strach. Keď máte strach nedať tak radšej dajte. Strach je mocný činiteľ.

Ale je to kontroverzná téma. Preto ja som neutrál kto chce nech dá kto nie tak nie.

@anonym_dbe687 ani moje deti neboli choré pokiaľ neprišli ho škôlky a to som s nimi chodila všade😄 potom nápis ako s chorobami..očkovanie nemá s tým nič či je dieťa často choré alebo nie

diewcatqoo
24. aug 2025

Syn ma len povinne ockovania. Ked bol babatko, mal nejake zdravotne problemy, kvoli ktorym sme mali odlozene ockovania a dali sme len povinne. MMR nam ani lekarka nechcela zaockovat, musela som jej podpisat papier, ze ockujeme na vlastnu zodpovednost. Ako 2 rocny mal rotavirus a aj napriek tomu, ze nebol proti nemu ockovany zvladol to relativne v poriadku doma.
Dcera ma ockovania zatial vsetky podla kalendara, z nepovinnych sme davali rotavirus a pneumokoky. MMR zatial nemala, ale urcite dam. Obe deti chcem dat este zaockovat proti meningokokom a kliestovej encefalitide.
Tiez mam respekt pred kazdym ockovanim, preroze kazdy liek moze mat neziaduce ucinky. Ale ovela viac sa obavam chorob - poznam osobu, ktora prekonala cierny kasel a neviem si predstavit, ze by som dobrovolne nechala dieta sa tymto trapit, alebo aby mi dieta zomrelo na nieco, comu by sa dalo predist ockovanim.
A akoze, chvalit sa tym, ze som nedala ockovat dieta a v 2 rokoch nebolo zatial vobec chore, tak neviem... toto ma nejaku vypovednu hodnotu?

bambulkaaskatulka
24. aug 2025
@vevesh

@bambulkaaskatulka pretoze aj to ockovanie ma vplyv na imunitu. Su deti, ktorych ani cierny kasel ci meningokoky bez ockovania neskoli a su deti, ktorych bezna nadcha polozi na jisku...pre tu prvu skupinu su tie ockovania dost zbytocne, ale pre tu druhu rozhoduju o zivote a smrti. A az priamo stret s chorobou preveri, aku mas imunitu. Ockovanie je aj o tom, ze nejdem robit tipos bingo, ci a ktore dieta to da...

@vevesh ale jasné...len tie deti, ktoré bežná nádcha zloží na jisku asi majú poruchu imunity, o ktorej sa rodičia majú baviť s ich ošetrujúcim lekárom a nie mamičkami na mk 🤦. Pre bežné dieťa je rozdiel stretnúť sa s rhinovirusom a dostať nádchu a stretnúť sa s meningokokom a dúfať že zrovna moje dieťa bude mať to šťastie a meningotidu prežije a možno dokonca prežije bez následkov

ankare
24. aug 2025
@anonym_663980

Moje lezi na cintorine…

@anonym_663980 😢😢😢 čo sa stalo? 😢😢😢

vevesh
24. aug 2025
@bambulkaaskatulka

@vevesh ale jasné...len tie deti, ktoré bežná nádcha zloží na jisku asi majú poruchu imunity, o ktorej sa rodičia majú baviť s ich ošetrujúcim lekárom a nie mamičkami na mk 🤦. Pre bežné dieťa je rozdiel stretnúť sa s rhinovirusom a dostať nádchu a stretnúť sa s meningokokom a dúfať že zrovna moje dieťa bude mať to šťastie a meningotidu prežije a možno dokonca prežije bez následkov

@bambulkaaskatulka lenze ty nevies, aku ma imunitu tvoje dieta - toto preveri az kolektiv a priamy stret s chorobou. A meningitida nema 100% chorobnost. To je ten tipos bingo, ze nevies, ako zareaguje tvoje dieta bez ockovania na tuto chorobu a ano, zavisi to od jeho imunity. Ty silnejsi nebudu mat ani soplik a nepotrebuju ani ockovanie...

anonym_8b7f03
24. aug 2025

Mam 4neockovane deti,zdrave ako repa obcas soplik antibiotika ziadne(9,5,2,1rok)kiahne maju za sebou tri a perfekt zvladnutne a potom mam 3 ockovane deti(25,20,19) a cele zle u dvoch.Po mmr vakcine u syna vypukol autizmus,co sme sa nalietali vsade mozno az rakusky lekari potvrdili spojitost s mmr vakcinou a predispoziciou o ktorej nevies ci ju dieta ma alebo nema.

anonym_b72b51
24. aug 2025
@anonym_dbe687

Moja dcéra nemá pichnute nič.. dokonca ani vitamin K po narodení. Ma 2 roky nikdy nebola chorá, žiadne sople, teploty, zuby vyšli bez akýchkoľvek problémov...je zdravá ako repa. Nonstop sme vonku, nonstop s ľuďmi. Nemá žiadne obmedzenia pochyta piesok, blato no hocičo keď sme vonku. Zabrániť sa tomu nedá.

Moja názor je ze by som ju nedala a ani nedám. A v prvorade nemôžete mat strach. Keď máte strach nedať tak radšej dajte. Strach je mocný činiteľ.

Ale je to kontroverzná téma. Preto ja som neutrál kto chce nech dá kto nie tak nie.

@anonym_dbe687 počkaj si až nastúpi do škôlky...to ešte len budeš oči otvárať aké chorôbky sa na ňu budú lepiť. A teda dúfam že ti ani nenapadne ísť k lekárovi a nebodaj jej dať ATB, ale liečiť ju budeš max vitamínmi z pomarančov a jabĺčok. 😌 Spomeň si potom na túto diskusiu. 😏

bambulkaaskatulka
24. aug 2025
@vevesh

@bambulkaaskatulka lenze ty nevies, aku ma imunitu tvoje dieta - toto preveri az kolektiv a priamy stret s chorobou. A meningitida nema 100% chorobnost. To je ten tipos bingo, ze nevies, ako zareaguje tvoje dieta bez ockovania na tuto chorobu a ano, zavisi to od jeho imunity. Ty silnejsi nebudu mat ani soplik a nepotrebuju ani ockovanie...

@vevesh meningitída nemá 100% chorobnot, nič nemá 100% chorobnosť, dokonca osýpky majú myslím 95... Len keď sa to už strane, býva to fatálne. Za mňa nechcem čakať, či zrovna moje dieťa vyhrá tú ruskú ruletu. Že nevieš, akú má tvoje dieťa imunitu? No, u autoimunitne chorých detičiek sa o chorobe vie, preto aj očkovanie je v niektorých prípadoch obmedzené, aby sa nezaťažoval organizmus. U ostatných sa s očkovaním pravdepodobnosť ochorenia, ťažšieho priebehu, ďalšieho šírenia ochorenia znižuje. Na imunitu sa to nechavalo veľkú väčšinu histórie ľudstva a podľa toho bola aj novorodenecka/ dojčenská úmrtnosť 😉

simsalabim
24. aug 2025
@bambulkaaskatulka

@bambulkaaskatulka nie vzdy to je tak. Moja starsia dcera skoncila s kiahnami na virostatikach, choroba ju polozila az po tyzdni. Paradoxne je, ze pocas 2 rokov skolky tam mali kiahne opakovane, takze v styku s virusom po 2 roku bola. Raz sa aj pusinkovala s kamosom den pred tym, ako sa vysypal. A neochorela. Takze asi zalezi aj na momentalnom stave imunity. Raz to ustojis a raz nie.

anonym_cb4006
24. aug 2025
@bambulkaaskatulka

Dievčatá, prosím vás a prečo riešite, či detičky bývajú alebo nebývajú choré? Veď predsa povinné ani nepovinné očkovania nie sú proti angine, soplikom ani iným detským chorobám. Toto plus mínus autobus prekoná každé dieťa. Podľa imunity častejšie/ menej často, silnejšie/ menej silno. Ale keď sa stretnete s čiernym kašľom/ hepatitídou ( podľa našej pediatricky je jej plno aj v Bratislave) , bože chran a uchovaj s meningokokom, vtedy sa prejaví ten rozdiel medzi ockovanym a neockovanym dieťaťom

@anonym_6f373d
@bambulkaaskatulka
Zil som v Afrike tam vam roky bozkavali len aby deti dostali ockovanie.
Tu slovenske kravy jalove o tom diskutuju, doprial by som im osypky..

lienka.7
24. aug 2025
@13uzivatelka11

@lienka.7 nepáči sa mi táto móda neočkovaných deti, ale zrovna rotavirus patrí medzi nepovinne očkovania a ja som za to ešte platila tuším 40€, čo môže byť pre niekoho dosť.. a zas dieťa za to nemôže, že ho matka nedala zaočkovať, takže s týmto platením si liečby by som neprehanala. Sú fakt iné prípady, kde by som dala preplatit liečby..

@13uzivatelka11 očkovanie na rotavirus je už zdarma. Aj ja som pri prvej platila tuším 3x30€ a zaplatila som si. Pri druhej som tiež chcela a pediatrická mi vravela, že už je hradené. Asi pani vyššie pochopili, že radšej pár eur za očkovanie, ako tisíce za liečbu. Už keď by som aj iné očkovanie nedala, tak rotavirus určite. Len v blízkom okolí poznám 2 prípady, kedy dieta skončilo na JISke. Muzovej sesternici skoro zomrelo, nakoľko dostalo rotavirus spolu s covidom dokonca. 9 týždňov ležali na Kramároch. A to ju tiež "bio eko raw" matky ma ihrisku presvedčili, že NIE očkovať.... Samozrejme, pokiaľ malo dieta nejaké reakcie, žiadny pricetny lekar nebude nútiť k ďalšiemu očkovaniu.

lienka.7
24. aug 2025
@anonym_8b7f03

Mam 4neockovane deti,zdrave ako repa obcas soplik antibiotika ziadne(9,5,2,1rok)kiahne maju za sebou tri a perfekt zvladnutne a potom mam 3 ockovane deti(25,20,19) a cele zle u dvoch.Po mmr vakcine u syna vypukol autizmus,co sme sa nalietali vsade mozno az rakusky lekari potvrdili spojitost s mmr vakcinou a predispoziciou o ktorej nevies ci ju dieta ma alebo nema.

@anonym_8b7f03 z mmr vakcíny tvoj syn autizmus rozhodne nema. To su také hoaxy ze az. Tak ich tu prosím ta nesir.

13uzivatelka11
24. aug 2025
@lienka.7

@13uzivatelka11 očkovanie na rotavirus je už zdarma. Aj ja som pri prvej platila tuším 3x30€ a zaplatila som si. Pri druhej som tiež chcela a pediatrická mi vravela, že už je hradené. Asi pani vyššie pochopili, že radšej pár eur za očkovanie, ako tisíce za liečbu. Už keď by som aj iné očkovanie nedala, tak rotavirus určite. Len v blízkom okolí poznám 2 prípady, kedy dieta skončilo na JISke. Muzovej sesternici skoro zomrelo, nakoľko dostalo rotavirus spolu s covidom dokonca. 9 týždňov ležali na Kramároch. A to ju tiež "bio eko raw" matky ma ihrisku presvedčili, že NIE očkovať.... Samozrejme, pokiaľ malo dieta nejaké reakcie, žiadny pricetny lekar nebude nútiť k ďalšiemu očkovaniu.

@lienka.7 ale ja som reagovala na to, že by si mali platiť liečbu. To je už podľa mňa prehnane. Je veľa deti, ktoré sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov napríklad a potom čo? Tie tiež nebudú mať hradenu liečbu? Alebo budú musieť zas zháňať dáke papiere a dokladovat, že nemohlo byť očkované..? V každom prípade detí za to nemôžu, že ho rodičia zaočkovať nedali, tak by som ich "netrestala", nikdy nevieš či by matka neodmietla potom liečbu, lebo by sa bála že bude musieť platiť tisíce, tak doplatí na to len to dieťa..

anonym_8b7f03
24. aug 2025
@lienka.7

@anonym_8b7f03 z mmr vakcíny tvoj syn autizmus rozhodne nema. To su také hoaxy ze az. Tak ich tu prosím ta nesir.

@lienka.7 keby ta naucili citat videla by si,ze syn mal predispoziciu na autizmus a mmr mu k tomu dopomohla,ja som si to nevymyslela,povedali nam to na klinike v Innsbrucku.Rakúšania len tak zo srandy odskodnuju rodiny po vakcinacii mmr.Lebo je to hoax.

anonym_ee12e1
24. aug 2025
@anonym_b67056

Neočkovaná neterka sa dostávala vyše pol roka z čierneho kašľu, mala kvôli tomu aj odklad nástupu do školy. Mala z kašľu až polámané rebrá a celá bola taká zbiedená, že v istej fáze choroby ani nevládala chodiť. Dovtedy to bolo úplne zdravé dieťa. Dodnes ani nevieme, kde a ako to chytila.

@anonym_b67056 A čo na to jej premudrela mater?

iwesska
24. aug 2025
@anonym_663980

Moje lezi na cintorine…

@anonym_663980 To mi je luto. Snad nie kvoli ocko/neockovaniu🙏

anonym_b67056
24. aug 2025
@anonym_ee12e1

@anonym_b67056 A čo na to jej premudrela mater?

@anonym_ee12e1 Dovtedy malú vychovávala sama so svojou matkou, obe sú také alternatívne samotárky, ale po tomto zážitku sa konečne otec spamätal a požiadal o striedavku. On je môj bratranec a ona od neho odišla hneď ako otehotnela. Vlastne chcela len to dieťa, čo si po krátkom vzťahu sa podarilo a tým to pre ňu haslo. Úplnú striedavku napokon nemali, hoci súd ju určil, ale otec začal viac rozhodovať, brávať si malú k sebe a fyzicky sa o ňu starať. Dovtedy to bolo tak, že on pracoval, platil a chodil len na návštevy, keďže bol presvedčený, že tak je to pri malom dieťati najlepšie a matka najlepšie vie, čo robí. Teraz je dievča už na strednej škole a cez týždeň býva hlavne u otca kvôli dochádzaniu, keďže matka s babkou bývajú na dosť odľahlom mieste. Matka sa časom umúdrila a akosi pochopila, že dcéra potrebuje aj otca.

telefon00
24. aug 2025

Ja deti nemám. Rozhodol som sa nepokračovať preočkovavávať ich. Je to len voľba rodiča či dá, alebo nedá. A nemali by za to byť rozbroje v spoločnosti. Jednoducho ak idú všetci do prava a niekto sa rozhodne ísť vedome inou cestou do lava, nemajte mu to za zlé že vzal vedome zodpovednosť do svojich rúk. Vy očkovaný sa nebojte že vás niečo nakazí...veď preto ste vakcínou chránený 😎... a tam to končí 😎. Moje deti sú aktívne a bývajú veľmi málo choré 💪🫶😎😊👍🙂😉

anonym_a1c837
24. aug 2025

@lili246 Zaočkuj iba tie deti, ktoré si chceš nechat

anonym_b7077d
24. aug 2025
@anonym_b67056

Neočkovaná neterka sa dostávala vyše pol roka z čierneho kašľu, mala kvôli tomu aj odklad nástupu do školy. Mala z kašľu až polámané rebrá a celá bola taká zbiedená, že v istej fáze choroby ani nevládala chodiť. Dovtedy to bolo úplne zdravé dieťa. Dodnes ani nevieme, kde a ako to chytila.

@anonym_b67056 nechcem byť za múdru ale môja 11r dcéra priniesla čierny kašeľ min rok so školy. Nikdy očkovaná nebola na nič ani on ani syn. Dcéra si to prežila s kašľom ale žiadne desivá tragédia to nebola žiadne následky nemá chodili sme aj na pľúcne, môj syn 5r ten CK ani od nej nechytil a to majú spoločnú izbu tiež nema žiadne očkovania, zato ja som si týmto očkovaním v minulosti prešla (stále by som mala mat imunitu) a mala som pocit ze pri každom záchvate kašľa nastala moja posledná hodína presne ako píšeš v istej chvíli som nevládala ani chodiť, grcala som x krát za deň pri každom kaslovom záchvate...
Takže si myslím ze ta imunita ani nezáleží tak od očkovania ako od konkrétneho tela a jedinca... Decká inak choré nemavam a ja, som tiež chorá tak 1x za 10r...
Osobne si myslím nech každý urobí ako uzná za vhodné... Keď sme boli v Rumunsku s dcérou vypukla tam akurát oypkova epidémia iba par dní potom čo sme sa vrátili (menej ako týždeň) keď sa to dostalo u nás do správ. Chodili sme kade tade používali mhd a cestovali vlakom nič sme si nepriniesli ale to neznamená ze to takto ma každé dieťa ktoré nie je očkované... Ako píšem záleží od jednotlivca 😉

lienka.7
24. aug 2025
@13uzivatelka11

@lienka.7 ale ja som reagovala na to, že by si mali platiť liečbu. To je už podľa mňa prehnane. Je veľa deti, ktoré sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov napríklad a potom čo? Tie tiež nebudú mať hradenu liečbu? Alebo budú musieť zas zháňať dáke papiere a dokladovat, že nemohlo byť očkované..? V každom prípade detí za to nemôžu, že ho rodičia zaočkovať nedali, tak by som ich "netrestala", nikdy nevieš či by matka neodmietla potom liečbu, lebo by sa bála že bude musieť platiť tisíce, tak doplatí na to len to dieťa..

@13uzivatelka11 zdravotné dôvody sú niečo úplne iné. Rozmary matiek zase iné. Prečo by mali naháňať nejaké papiere? Raz keď sa očkovať nema, tak sa neockuje. Keď očkovať nechceš dat ty, znášaj si potom aj následky. Keďže dieta sa samé rozhodnúť nemôže.

lienka.7
24. aug 2025
@anonym_8b7f03

@lienka.7 keby ta naucili citat videla by si,ze syn mal predispoziciu na autizmus a mmr mu k tomu dopomohla,ja som si to nevymyslela,povedali nam to na klinike v Innsbrucku.Rakúšania len tak zo srandy odskodnuju rodiny po vakcinacii mmr.Lebo je to hoax.

@anonym_8b7f03 nemienim sa tu s tebou hádať. Tvoj syn sa s autizmom už narodil. Ci by si ho očkovať dala alebo nie, tak by ho aj tak mal. S mmr vakcinami sa to spája iba preto, lebo sa v tom veku ockuje práve táto vakcína. To je všetko. A kto ti tvrdí opak, to sú také keci ako keď Kotlar tvrdí, že vakcíny na kovid menia DNA alebo bude z teba kukurica 👌

anonym_8b7f03
24. aug 2025
@lienka.7

@anonym_8b7f03 nemienim sa tu s tebou hádať. Tvoj syn sa s autizmom už narodil. Ci by si ho očkovať dala alebo nie, tak by ho aj tak mal. S mmr vakcinami sa to spája iba preto, lebo sa v tom veku ockuje práve táto vakcína. To je všetko. A kto ti tvrdí opak, to sú také keci ako keď Kotlar tvrdí, že vakcíny na kovid menia DNA alebo bude z teba kukurica 👌

@lienka.7 zrejme vies viac ako profesori z autismus klinik v Innsbrucku,gratulujem ti.S tebou nema vyznam si vobec zacinat,uz v inej teme som s tebou prisla do konfliktu a ked sa ukazalo,ze pravdu nemas presla si to tromi slovami,nevies zjavne vela veci a znova sa mylis.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
24. aug 2025
@anonym_8b7f03

@lienka.7 zrejme vies viac ako profesori z autismus klinik v Innsbrucku,gratulujem ti.S tebou nema vyznam si vobec zacinat,uz v inej teme som s tebou prisla do konfliktu a ked sa ukazalo,ze pravdu nemas presla si to tromi slovami,nevies zjavne vela veci a znova sa mylis.

@anonym_8b7f03 daj sem prosím ta štúdiu, kde to ti tvoji renomovaní zahraniční profesori uspesne publikovali plus aj ich výskum k tomu. Ďakujem ti. A jasne, anonym ma predsa vždy pravdu. O tom niet pochýb.

kiki68
24. aug 2025
@anonym_8b7f03

@anonym_8b7f03 fakt? Kde ich odskodnuju? Kto konkretne? Ved tu mmr nikto nenuti povinne ockovat. Cize nemaju preco niekoho odskodnit. Pretoze to rodic a clovek robi dobrovolne. Cize hoax jak svina.MMR potrebujes iba pre studium urcitych smerov a pracu v skolke. Inak nikde to chciet nebudu, max ked mas nejaky vysev, tak pozru ockovak. V AT nie je povinne ockovat nic, ani v nemocke nemusis nic podat, mozes vsetko vzdy odmietnut

kiki68
24. aug 2025
@anonym_b7077d

@anonym_b67056 nechcem byť za múdru ale môja 11r dcéra priniesla čierny kašeľ min rok so školy. Nikdy očkovaná nebola na nič ani on ani syn. Dcéra si to prežila s kašľom ale žiadne desivá tragédia to nebola žiadne následky nemá chodili sme aj na pľúcne, môj syn 5r ten CK ani od nej nechytil a to majú spoločnú izbu tiež nema žiadne očkovania, zato ja som si týmto očkovaním v minulosti prešla (stále by som mala mat imunitu) a mala som pocit ze pri každom záchvate kašľa nastala moja posledná hodína presne ako píšeš v istej chvíli som nevládala ani chodiť, grcala som x krát za deň pri každom kaslovom záchvate...
Takže si myslím ze ta imunita ani nezáleží tak od očkovania ako od konkrétneho tela a jedinca... Decká inak choré nemavam a ja, som tiež chorá tak 1x za 10r...
Osobne si myslím nech každý urobí ako uzná za vhodné... Keď sme boli v Rumunsku s dcérou vypukla tam akurát oypkova epidémia iba par dní potom čo sme sa vrátili (menej ako týždeň) keď sa to dostalo u nás do správ. Chodili sme kade tade používali mhd a cestovali vlakom nič sme si nepriniesli ale to neznamená ze to takto ma každé dieťa ktoré nie je očkované... Ako píšem záleží od jednotlivca 😉

@anonym_b7077d imunitu voci ciernemu kaslu stracas po cca 10-15 rokoch. V dospelosti od cca 20-25 max uz nemas ziadnu ochranu. Bez boostrixu nula bodov. Vela prenasacov je dospelych

1mina
24. aug 2025
@13uzivatelka11

@anonym_dbe687 ani syn do 3 rokov nebol poriadny chorý, kým nenastúpil do škôlky... A tiež som ho teda nedržala v sterilnom prostredí..

@13uzivatelka11 to som chcela aj ja povedať, moja staršia nastúpila skoro až ako 4 ročna do škôlky, a ja že wau to je zdravé dieťa. V škôlke má to rýchlo prešlo rovno do zúfalstva 😂

majkamajusqa
24. aug 2025

Moj ma 18rokov, zaockovany bol naposledy ked mal 5 rokov a chorlavy nezvykne byt vobec. Teraz ked rozmyslam tak ani neviem kedy vol naposledy chory