icon

Nepredávkovala som dcéru Paracetamolom?

jajuska13
7. máj 2015

Ahojte dcerka (2,5r) ma od noci teplotu 38.5-39.4 prvu davku panadolu som jej dala hned v noci 9ml potom dalsiu dnes rano o 9.30 tiez panadol. Klesla ale po obednajsom spanku stupla nad 39 tak som dala o 14.30 nurofen pre zmenu a klesla na 37 az do pol osmej vecera kedy som jej zas dala panadol 9ml. Teraz neviem ci som ju tym panadolom nepredavkovala!!!!!!!bojim sa!!!! Citam ze max denna davka panadolu je 60mg/kg hmotnosti. Dcera ma cca 14kg.v 1ml panadolu je 24mg paracetamolu.teda som dala dcerke ani nie za 24hod okolo 680mg...neviem to vypocitat co to znamena 60mg/kg hmotnosti

Strana
z2
jajuska13
autor
8. máj 2015

Vdakaa.ale dnes som jej dala rano este nutofen lebi stale mala 38.4 a teraz klesla ale bojim sa ak dnes edte bude stale mat vysoku davat jej uz druhu den tolko chemikalie tolko sirupov ci jej to neublizi

sense
8. máj 2015

@jajuska13 do 38.5 nie je nutne zrazat liekmu teplotu, ak jej ale vystuoi este vyssie by som uz navstivila lekara...moze ist oo nejaky zapal ...

bianca
8. máj 2015

@jajuska13 uplne zly zly system.Striedat paracetamol s ibuprofenom kazde 4 (v pripade nudze kazde 3 hodiny ) je totalny zaklad

liebling98
8. máj 2015

@vierka0
@slniecko77
anopyrin (a ostatné liečivá s účinnou látkou kyselinou acetylosalicylovou) sa nesmú podávať deťom do 10 rokov (niekde píšu až do 14 rokov) pre zvýšené riziko vzniku Reyovho syndrómu.

vierka0
8. máj 2015

@liebling98 takze predsa vplyv na pecen

liebling98
8. máj 2015

@vierka0 svojim spôsobom Áno. Toto je hlavný dôvod KI ASA u detí, riedenie krvi a GIT neznášanlivosť sú len také vedľajšie "chuťovky"

vierka0
8. máj 2015

@jajuska13 teraz ma teploty druhy den ? ako ti tu uz napisali, teplotu do 38,5 vobec nie je potrebne zrazat liekmi, staci dostatocne pit..ja s malou idem k lekarovi az ked ma teploty viac ako tri dni, pripadne ked vidim, ze v case ked teplotu nema je malatna a pod. Pokial by aj mala vyssie teploty a bolo by potrebne davat lieky, vobec sa neboj ak budes davat napriklad nurofen kazdych 6-8 hodin (to mas 3-4 davky denne), v pripade potreby striedat s paralenom po styroch hodinach (je tam ina ucinna latka, takze mozes)
ak ta mozem povzbudit, moja pri zapale mocovych ciest mala horucky do styridsiatok vyse tyzdna, boli sme v nemocnici, tyzden v kuse jej podavali lieky na znizenie horucky a je ziva a zdrava 🙂

vierka0
8. máj 2015

@liebling98 suhlasim, ze jeho vplyv na zaludok je len maly neziaduci ucinok 🙂

slniecko77
8. máj 2015

@bonaqa2013 NU su neziaduce ucinky 😉

slniecko77
8. máj 2015

@liebling98 toto sa vsetko viem, fakt ma nemusis poucovat 😉

slniecko77
8. máj 2015

@vierka0 ked pokladas krvacanie do zaludka ako citujem: LEN MALY NEZIADUCI UCINOK, tak len smelo do toho 😉 a vela stastia.
Zjavne nemas ani paru o medicine a radis vo velkom a snazis sa zhadzovat vedomosti a skusenosti niekoho ineho, teraz nepisem len o reakcii na mna.

liebling98
8. máj 2015

@slniecko77 Ja som reagovala len kvôli tomu, že to ani jedna z vás nespominala ako hlavný dôvod, prečo sa kyselina acetylosalicylová a jej deriváty nepodávajú malým deťom.
Samozrejme, že krvácanie do žalúdka nie jezanedbateľný NU, dá sa však správnym podaním lieku minimalizovať. Za mojich detských čias sa napriklad Acylpyrin bežne deťom podával, ale to ja som už stará korčula.

veronicka1901
8. máj 2015

@dankaa78 nam na teplotu tiez jedine Nurofen, Paralen ani Panadol nezaberaju, cize nic s paracetamolom.

stanulienkat
8. máj 2015

Nabuduce kup Paralen cipky a daj do zadocku.

vierka0
8. máj 2015

@slniecko77 toto je moja posledna reakcia na teba - nemas paru o tom, ci mam paru o medicine a liekoch alebo nie, takze tiez si odpust taketo komenty, nikto ta nezhadzoval, ale ak mas potrebu kopat okolo seba, len do toho, ja sa toho nemienim ucastnit..jedine na co som reagovala je "..neodporuca sa kombinovat Paracetamol/Panadol a Ibuprofen/Nurofen.." co nie je pravda, bezne sa to kombinuje s casovym odstupom a tvoje spajanie nurofenu s anopyrinom "..kedze UCINNA LATKA v Nurofene patri do podobnej skupiny ako Anopyrin.." co nie je pravda

veronicka1901
8. máj 2015

Ja suhlasim s @vierka0, dcerke som raz nemohla zrazit teplotu a Dr. mi povedala, ze ak nezaberie Paralen, mozem dat po 3 hodinach Nurofen. Nurofen nema nic spolocne s Anopyrinom, patri do skupiny analgetik.

slniecko77
8. máj 2015

@liebling98 ano, nespomenula som to..lebo sme sa bavili v inom kontexte 🙂
Aj ja som uzivala ako dieta Anopyrin pri zvysenych teplotach resp horuckach, ale minimalne, kedze sme nebyvali velmi chori a mamina preferovala prirodnejsiu medicinu.
Kazdopadne, pre mna ma viac benefitov Paracetamol/Panadol ako Nurofen, ale ani tomu sa v pripade potreby nevyhybame..ale fakt v minimalnej miere..az 1x podany mojim detom. Urcite ho nezatracujem, lebo ma aj svoje ZA.
Ale "bezhlave" kombinovanie Nurofenu s Paralenom/Paracetamolom je v celku nebezpecne, samozrejme ked nie je na doporucenie lekara. Sama citas ako dievcata radia, ako kombinovat tieto dve lieciva a kazda radi inak. Kazde toto liecivo ucinkuje na inom zaklade a inde posobi..ale to ty vies 😉

slniecko77
8. máj 2015

@vierka0 mas problem s porozumenim textu?
Kde som spominala ucinnu latku?? Ja som pisala, ze patria do podobnej skupiny..ucinnu latku neustale vytahujes ty, zjavne nemas ponatia, ze paralen/paracetamol je aj analegetikum, kedze si vyzdvihovala Nurofen ako analgetikum 😉 podla tvojich reakcii o medicine fakt paru nemas...a rychlokurzy z MK sa nerataju.

slniecko77
8. máj 2015

@veronicka1901 Nurofen patri do viacerych skupin 😉 nie len k analegetikam.

vierka0
8. máj 2015

@slniecko77 vety v uvodzovkach su kopirovane z tvojho komentu, tak si ich po sebe precitaj

slniecko77
8. máj 2015

@vierka0 tam som spominala ucinnu latku? 😅

slniecko77
8. máj 2015

@vierka0 teraz som si precitala odkaz pre jajusku, tam som spomenula ucinnu latku...to som napisla chybne, ucinna latka v Anopyrine a v Nurofene je rozdielna...chcela som napisat LEN latka. Kazdopadne "bezhlave" kombinovanie Panadolu a Nurofenu, bez odporucenia lekara nesie svoje rizika.

liebling98
8. máj 2015

@slniecko77
@vierka0
ibuprofen a kys acetylosalicylová patria medzi NSAIDs do skupiny neselektívnych blokatorov cyklooxygenazy. Preto majú aj podobné nežiaduce účinky. Paracetamol je tak trochu bokom, hoci časť literatúry ho tiež radí k NSAIDs, ale má trochu odlišný mechanizmus účinku.
Čo sa týka užívania, je fakt, že niektoré mamičky dávajú (a odporúčajú) lieky ako lentilky. Teplota sa znižuje spravidla ak je nad 38,5 (pri nižších teplotách napr u detí s anamnezou febrilnych kŕčov). Lieky by mali byť jednou s posledných možností voľby, najprv sa uprednostňujú fyzikálne opatrenia: dostatok tekutín, tenšie oblečenie, vetranie, obklady, vlažný kúpeľ.
Ja osobne uprednostňujem paracetamol, najlepšie čipky. Ibuprofen, ak sa mi po 3 hodinách nepodarí znížiť teplotu.

slniecko77
8. máj 2015

@liebling98 presne tak som to myslela 😉 len si to napisla odbornejsie..dakujem.
Ibuprofen a Anopyrin su nesteroidne protizapalove lieky, to ich zaraduje do rovnakej skupiny, presne takto som to myslela a napisala...ako NU patri krvacanie zo zaludocnej sliznice, co je podla mna dost zavazny NU. Toto je jedne z dovodov preco sa v UK na vsetko dava Paralen/Paracetamol a neodporucaju kombinovat na vlastnu past..bud jeden liek alebo druhy, samozrejme ak neurci inak lekar - ale ten uz vie kolko coho sa ma ako kombinovat.

jajuska13
autor
9. máj 2015

Dnes treti den uz ma zatial 37.3 ale v noci jej este vystupila na 39 a vcera cez den mala rano aj vecer 38.6 tak vcera estw som jej dala poobede nurofen a v noci o druhej zaa panadol lebo nurofen uz prestym mala tri krat.cize za dva dni a tri noci som jej dala dokopy 8x lieky proti teplote.nie je to vela????estw ked som ich striedala??nebolo to po styroch hod stale niekdy aj po osmich!! Dnes som bola pre istoru na pohotovosti a hrdlo aj dychnie ma ciste aj moc.ine nic jej nepozerala ale ani ju nic nwboli ked sa pytam.myslite ze jej mala urobit aspon crp???

jajuska13
autor
9. máj 2015

Zas sa teraz zobudila a ma 38 teplotu dr mi predpisala aj pre istotu ze keby mala edte vysoku teplotu atb augmentin a ja neviem co mam robit ci jej ho dat aj ked nema nic s hrdlom ze je to virusove povedala alebo ci jej ich nedat a ist este raz na pohotovost ked bude mat v noci zas vysoky teplotu ale uz nemam davat nurofen len zabaly😢😢😢😢

wendy62
9. máj 2015

@jajuska13 moja lekarka mi vzdy zdoraznovala, ze pokial dieta ma hoc aj 40C horucku, ale nema ine problemy a dostatocne pije, tak horucku netreba zrazat. Nici to dietatu imunitu a prirodzene obranne mechanizmy, ak budes takto zrazat teplotu zakazdym, tak uz ani nebude schopna mat horucku a tym padom bude kazda choroba dlhsia a tazsia. Ked mate takto dlho teploty tak asi ide o neskodnu tzv. siestu chorobu, dieta sa po 3 dnoch vyhadze, horucky klesnu a bude pokoj.

jajuska13
autor
9. máj 2015

@wendy62 uz ju mala dva krat..ale zas to nie je dobre ked dieta nechate teplotovat 39 tri dni ved jej ti strasnw zatazuje vnutorne organy

lelia
11. máj 2015

ja som sa prave dnes vratila z nemocnice. 10 mesacna dcerka mala tiez vysoke teploty. Prvy den sa mi akotak darilo ich zrazat liekmi, ale druhy a zaciatok tretieho uz nie. Uz sa blizili k 39, tak sme isli k dr. a bac. Zapal obliciek. Pritom ziadne ine problemy nemala, okrem teploty.Ja by som odporucila Ti ist k dr. na vysetrenie.

malaikasana
1. jún 2015

Kks lenze v GB magori liecia akutnu brusnu prihodu paracetamolom!!!

Strana
z2