Neznášanlivosť bielkoviny kravského mlieka
Ahojtem
Dcerke /21 mesiacov/ zistili neznasanlivost bielkoviny kravskeho mlieka /nienje to neznasanlivost, teda intolerancia laktozy, ani alergia na \bkm, ale je to intolerancia BKM/ to znamena, ze slaktozou problem nemame, ani sa po konzumacii nevyhodime. problem je v tom, ze telo berie kravsku bielkovinu ako infekciu a bojuje proti nej, Samozrejme ze sa to neprejavuje nijak, az o par rokov z toho mozu by poskodene traviace organy a celozicitne neliecitelne choroby...... my sme to nezistili, iba lekarke sa nezdalo, ze dcera odmietla mliecne vyrobky ked soplila a pre istotu jej zobrala krv - vysledok som uz napisala v nazve. Takze: moze papat cisto kozie, ovcie vyrobky, tiez ryzove, sojove, spaldove orechove, ovsene 'mlieka', nesmie nic, kde je cmar, srvatka, kazein, mlieko v akejkolvek podobe, maslo, smotana a podobne.....uvitala by som mamicky, ktore maju tento problem s dietatkom, aby sme si tu podebatovali o tom, ako to riesite, co ano, co nie....a podobne...pripadne, ci uz to niekomu sposobilo vazne zdravotne ujmy a tak.....
Prosim nepiste mamicky s alergiou na BKM, ani s intoleranciou laktozy,ak to nie je k teme, pretoze tieto tri problemy su uplne odlisne a potrebujem niekoho kto ma ten isty problem co my...nakolko informacie o nom na nete su velmi spore......vdaka......
jejj 😕 😀
AHOJTE CHCEM SA SPYTAT MOJA MALA MA OD 8 TYZDNOV STALE HNACKU AJ NAPRIEK TOMU ZE PAPAME MLIEKO NUTRILON ALERGY DIGESTIE CARE UZ MAME 14 TYZNOV CIZE TO TRVA 6 TYZDNOV BOLI SME NA TETSTOCH NA BMK ALE ESTE NEMAME VYSLEDKY UZ SOM NA NERVY NEVIEM CO JEJ DAT ABY NEHNACKOVALA , NEKOJIM, DAKUJEM ZA KAZDU ODPOVED
Ahojte maminy, nemate nahodou na predaj NEOCATE neodbalene???
@usiko, @alba24, @marusa ahojte ...
potrebujem radu... včera som sa u alergologičky dozvedela, že 4-ročná dcérka má intoleranciu na kravské mlieko ☹ vraj to nie je alergia na BKM ...
testy jej robili pretože už asi 1,5 roka má stále sople a od nového roka sa sťažovala, že ju bolí bruško 😒
snažila som sa na nete nájsť informácie ohľadom jej diagnózy ale nerozumiem tomu dosť dobre....resp. informácie sa mi zdajú protichodné. podľa lekárky máme iba vylúčiť kravské mlieko, môže jesť jogurty, aj smotanu aj ostatné mliečne výrobky... a vraj máme kúpiť sójové mlieko....
podľa niektorých informácií na nete je intolerancia na kravské mlieko totožná s intoleranciou na laktózu ale mne sa to nejako nezdá...
viete mi poradiť??? ďakujem
ja som sa tiez divila ze mlieko nesmieme a jogurty ano,ale vraj je to tak .ale jogurtty urcite nie smotanove,ale klasicka aktivia,alebo my papame kostikov a tie disney jogurty,tie niesu smotanove. a tie dve diagnozy nie su rovnake,su to dve odlilsne veci. pozri tu http://cs.wikipedia.org/wiki/intolerance laktozy
neokopirovalo mi spravne tu adresu,ale v googli to najdes
@mami.sk Ja uz ani neviem poradit. Je to furt inak. Udajne intoler. na mlieku maju takmer vsetci dospeli. Prejavy u kazdeho rozne a intolerancie su teda u dospelych celozivotne. A vsetko je o skusani, co robi dobre a nerobi. Laktoza a mliecna bielkovina su dve rozne veci a i sa to inak testuje. Aspon tolko, nech sa dari!
@marusa, @alba24 ďakujem za informácie.
pozrela som na správu od lekárky a je tam napísané, že na laktózu má testy negatívne 😕
akurát nechápem, že stačí vylúčiť kravské mlieko 😔 a tie smotanové jogurty ? dr. mi povedala, že smotanu môže...
dcéra má mlieko veľmi rada , naopak syry vôbec nejedáva - žiadne 😒
jogurty áno , ale len activiu bielu sladkú a občas kostíkov... trochu mám obavy ako to bude teraz s vápnikom...
@mami.sk ja uz tiez neviem poradit...podla mojej dopktprky je to intolerancia bielkoviny kravskeho mlieka,nie alergia na bielkovinu kravskeho mlieka.....nemozeme jest nic z kravskeho mlieka,ale mozme kozie, ovcie produkty, sojovie nie,lebo tam moze hrozit este alergia na soju,....mozeme pit ryzove, pohankove, mandlove, ine orechove napoje....ja pre istotu nedavam ani nic kozie, ani nic ovcie, ano hovazdie maso dokonca nedavam, ale to som ovplyvnena babami v tejto teme, respektive v podobnej, uz ani neviem v akej..myslim ze alergia na bielkovinu kravskeho mlieka...ony tvrdia, ze aj 'nasa neznasanlivost; je v podstate alergie...no nebudem sa hadat, ze ano.......som si povedala, ze rok vylucenia neuskodi, aj ked s tym nesuhlasim a svojej lekarke verim, lebo je neskutocne scitana v tychto oblastiach....no ale podla mna to je iba intoreancia, lebo alergia sa prejavi hned po styku s alergenom....je uplne na tebe, ktoru cestu si vyberies..medzi nami,podla mna nikto skutocne nevie, ako to je.....kazdy sa len domnieva....
@usiko, včera mama telefonovala s jednou detskou lekárkou, ktorá sa špecializuje na gastroenterológiu...a tiež nie sme z jej vyjadrenia veľmi múdre 😕 povedala len, že treba všetko mliečne vynechať na min. dva týždne a potom pomaly pridávať a tak zistiť , čo malej škodí...žiadne vysvetlenie diagnózy alebo rozdielu medzi týmito 3 diagnózami - alergia na mlieko, neznášanlivosť na mlieko a neznášanlivosť laktózy
ja som si to vysvetlila tak, že alergia na mlieko je horšia ako intolerancia, lebo má horšie prejavy / hnačky, krčovité bolesti, kožný výsev a pod / dcérka má len soplíky a občas ju bolí bruško - ale žiadne krče ani hnačky a pod. ako tu niektoré maminy opisujú...a intolerancia na laktózu je zase niečo iné - tam sa robí ten dychový test a my máme výsledky na laktózu dobré..tak nejak podobne je to aj v pár článkoch na nete tak hádam si to dobre vysvetľujem
skúsim vylúčiť mlieko a počkám či sa to nezlepší...dnes som kúpila v DMke sójové mlieko a budem jej dávať to , čiže sa budem riadiť radami alergologičky ...
nikde som sa ale nedočítala či z neho môžem aj variť / napr. puding, krupicovú kašu a pod./ 😕
aj ja kupujem v dm sojove mlieko a tiez aj sojovu smotanu.samko kasu nechce a ani puding,ale bežne mu z toho robim palacinky.raz som skusala robit z toho plnku do kolaca,ale to bola hrúúúúúza.rovno som to vyliala.strašne to chutilo.
@mami.sk ahoj, intolerancia bkm je podla mna horsia, lebo sa moc neprejavuje, teda dlhu dobu nevies, ze mlieko jej skodi, tak ako u nas...v pohode sme rok konzumovali mliecne vyrobky a nic sme nezistili....tortovu stolicu som pripisovala velkemu mnozstvu vlakniny, brusko nebolelo, nadchu som pripisovala tomu, ze nieco chytila na ihrisku.....a vtom mi lekarka povie, ze kedze ma nadchu a odmieta acidko, co milovala, tak skusime zobrat krv, ci nahodou nema intoleraciu...a mala...a potom mi vravela ze je to velmi nebezpecne, lebo organizmus bojuje proti BKM ako proti infekcii a vytvara protilatky a keby to takto bolo roky, tak si vypestujeme chronicke bronchitidy, az astmu, co je celozivotna pliaga.....takze preto je intolerancia horsia, lebo priznaky nie su okamzite a vacsina rodicov nikdy nepride na to, ze ich dieta to ma....ale to je len moj osobny nazor...obe veci su rovnako vazne, lebo dietatku skodia.....velmi skodia....
no ale nie o tom som chcela...boli sme po roku tvrdej diety /ziadne ovcie, kozie ani kravske produkty/ na kontrolne testy a zatial jej vysli dobre vysledky na kozie mliecne veci, takze hura kozi syr a jogurt mozeme...mozeme predbezne aj ovcie, aj ked vysledky este neboli , el je predpoklad ze budu oki...kravske nam zatrhla s odovodnenim, ze ma vysoke protilatky znova, akoby poslednu dpbu jedla nieco kravske...coho si ja nie som vedoma....aj ked mohlo to bytr niekde v pecive alebo slanych tycinkach co jej muz obcas dava...takze kravske mliecne nebudeme, ale super ze aspon kozie a ovcie sa daju...mala sa tak tesi na bryndzu.....a ked dostala po roku kozi syr, tak si ho pyta kazdy den, chuda.......joj a mozeme podla vysledkov aj sojove veci, ale tomu ja zase nedoverujem, teda soji nedoverujem, je kadejako pestovana a ok\rem bukovskeho ju fakt odbornici neodporucaju tak soju nebudem.....
@marusa, @usiko ďakujem...
ja som tiež kúpila v DM to sójové mieko a aj ryžové a malá mi to pije. aj keď povie, že jej nechutí 😀 ale čo má robiť keď kravské jej nedám....
včera som piekla pudingoš z kysnutého cesta - malá si vypýtala...zarazila som sa pri recepte na cesto - mlieko / nahradila som tým sójovým/, druhýkrát som sa zarazila pri plnke - zase mlieko, tiež som dala sójové...
pre nás je to nová situácia, tak mi ešte poriadne nedochádza kde všade používam aj pri varení...a bála som sa , že to nebude nič moc ale bolo to super 😉 vôbec tam to sójové mlieko necítiť....
myslím, že puding a kašu jej z toho budem variť 😉
akurát ma trochu zaráža , že lekárka mi povedala , že jogurty, tvaroh, smotanu a takéto kyslomliečne výrobky môže....zatiaľ som vylúčila všetky mliečne veci, dala som jej len jogurt activiu - ten miluje...no v škôlke je problém zabezpečiť, aby nejedla nič čo obsahuje mlieko...síce mi povedala, že keď deti pijú mliečko tak jej dajú čaj ..no určite do varenia používajú mlieko.....a to už ťažko ovplyvním 😒
@mami.sk nemoze ic z kravskeho mlieka, kedze ma intoleranciu BKM a bielkovina je aj v tvarohu, jogurte, a vsetkych mliecnych veciach, aj maslo a tak...tiez davaj pozor na pecivo, rozky, chlieb, bagety, vacsina obsahuje mlieko susene, cmar a podobne veci....ja jej davam iba vybrane, o ktorych viem,ake maju zlozenie....
Ahojte baby. Malemu ma 17 mesiacov zistili alergiz na bielkovinu kravskeho mlieka. Poradte co davate jest detom? Ovcie mlieko mu davam aj syr; jogurt. Co vsetko vlastne nesmie? Nemali sme ani nejake prejavy. Zistili nahodou z odberou.
@beatrica27 Pri alergii na bielkovinu kravskeho mlieka sa nesmie nic mliecne - ani jogurty,syry a pod. Treba citat zlozenie hotovych vyrobkov, sladkosti a pod, vsimat si,ci tam nie je kazein, syrovatka a vsetko co nejako suvisi s mliekom. Pri tejto alergii rovnako skodi aj mlieko od inych cicavcov (cize aj kozie,ovcie a pod.),okrem materskeho samozrejme - ale v tom pripade aj matkamusiprejst na tuto dietu. Vylucit treba aj hovedzie maso. Pozor na pecivo, sladke kysnute kupovane kolace - vsade je mlieko al. pribuzne suroviny. Zit sa v pohode da, vsetko sa da pohodlne a rovnocenne nahradit,pri domacom vareni necitim absolutne ziadny rozdiel.jedine,co nenahradis je tvaroh a syry - ale da sa zit aj bez nich. Mlieka rastlinne, na kase je podla mna super spaldove a ovsene mlieko, z ryzoveho mlieka kase a pudingy nehustnu. To je dobre na pitie iba tak, ale vyborna je s nim aj melta. Smotana existuje napr.ovsena (Oatly) alebo mandlova - da sa z nich robit aj perkelt, svieckova, besamelova omacka, vsetko je uplne dobre a zdravsie k tomu. Pozor aj na sojove vyrobky - cize aj mlieko, pri tejto alergii sa velmi casto objavuje aj skrizena alergia na soju.
@beatrica27 Ak sa tato dieta dodrziava naozaj striktne, crevna sliznica sa obnovy a casom sa moze postupne a opatrne zavadzat mlieko naspet. Sledovat prejavy. Tato alergia udajne zvykne odozniet, ale treba byt striktny v diete a pripadne ju ani nepovazovat za dietu, ale naucit sa s tym zit 🙂
@demo malému som dala sólový mlieko iba včera prvý krát. Doktorka mi povedala že ovocie môžme, tak fakt neviem. Zvláštne je že sme nemali ani nejaké náznaky. Ako dlho treba mat diétu? Deti v poho jedia tie ryzove a iné veci? Dnes maly dostal ryzovy puding a nechcel to. Má aj tvoje dieťa alergiu?
@beatrica27 jasne ze ovocie moze, to s touto alergiou nijako nesuvisi. soja nie je ovocie, je to strukovina. Sama o sebe nie je skodliva, problem je v tom, ze ak ma clovek alergiu na BKM, tak je dost casto alergicky aj na soju a produkty z nej. my sme na tejto diete asi dva mesiace, tiez nemam este vela skusenosti. Syn ma atopicky ekzem a ten byva casto sposobovany prave touto alergiou. Mlieko mu chyba, aj jogurty mu chybaju, ale co doma navarim, to mu vylozene chuti. Mladsi ma 16 mesiacov, ten nema ziadne problemy, ale takisto jedava, to co my. Skusmo som mu uz samozrejme dala aj jogurt, aj nieco mliecne a je ok, neskodi mu to, ale aj tak s nami jedava to, co my. Ryzovy puding asi naozaj nebol bohvie co, raz som ho skusala a bol nejaky slizky. Ani kase nam z neho nechutia. Ryzove mlieko je podla mna dobre iba na pitie. Kase robievam bezne z rastlinnych mliek. Ten 16 mesacny, cize rovesnik s tvojim synom, ma rad napr.ovsenu kasu varenu v ovsenom mlieku (pozivam jemne ovsene vlocky s klickami), s kokosom a niekedy s hrozienkami. Niekedy mu tam pridam aj lyzicu vyzivy ovocnej alebo nejake nastruhane jablko, potlaceny banan a pod. Krupicovu kasu robievam so spaldovym mliekom. Rovnako robievam aj kukuricnu ci psenovu kasu. Pouzivam DMkove mlieka, zatial som ine neskusala. Vyhodou je, ze sa taketo kase nemusia sladit, tie mlieka su prirodzene sladke. Dobre je kupovat tie obohatene calciom. Toto co ti pisem su iba moje tipy, sama casom zistis, co vam chuti. Prave som dorobila palacinky so spaldovym mliekom a ziadny rozdiel v tom nie je. Dobre sa robili a dobre aj chutia. K tomu, ze tvoj maly nema ziadne problemy a predsa ma alergiu na BKM sa nejako neviem vyjadrit. Potravinove testy vychadzaju velmi casto falosne negativne (napr.moj syn na nu reaguje a predsa mu v testoch nevysla) a tak sa da predpokladat, ze niekedy mozu vyjst aj falosne pozitivne. Moze byt, ze mu mlieko skodi,ale skody sa este neprejavili. Ten komu BKM skodi a predsa ho konzumuje si postupne nici crevnu floru a ked je uz znicena, tak sa to prejavi. Podla mna nie je na skodu vysadit na nejake dva-tri mesiace, dat do poriadku crevne prostredie nejakymi probiotikami (Infant dophilus plus) a potom postupne a pomalicky zase mlieko zavadzat spat do jedalnicka. Ale uz by som to neprehanala, nemal by to byt zaklad stravy. Stacili by obcas jogurty ci tvrde syry.
@beatrica27 pises, ze nema problemy. ale nieco asi nie je uplne v poriadku, ked mu robili potravinove testy. preco mu ich robili?
nema problemy. robili mu testy, lebo maval obcas naduvanie. preto doktorka chcela prist na to z coho to ma. no o dva tyzdne ideme k alergologovi, tak som zvedava co mi povie. ci mame uplne vsetko vylucit z mlieka alebo staci len obmedzit. pozriem tu stranku, moc dakujem. este sa potom ak mozem par veci popytam.
Pridam sa do kategorie BKM intolerantni. Deti 7, 3 a pol a 14 mesacna. Isli sme z choroby do choroby,sopliky,kasel, viroza,angina,medzitym kiahne. Vsak mam tri deti,ved sa infikuju navzajom. Chodila som kade tade,aj na alergo,gastro. No az zmena pediatra mi otvorila oci.Nie som prvorodic - no mohlo mi to napadnut. Jeden odber krvi a je jasne,ze mam BKM intolerantne deti,nakolko dojcim ani ja nemozem nic, kde je kazein a BKM - t.j. okrem mlieka,syrov,ani tvaroh ... nic mliecne a kde je susene mlieko, taktiez. Zmrzlina - nic,len dren,ziadna mliecna cokolada ... Bebe. Boli casy - acidko na litre,jogurty,tvarohove halusky na kila,zive masielko ... zial,zdravie ma prednost.
Proste nic len citat a citat zlozenia - nikdy som to predtym neriesila. U sedem rocnej som fakt ostala prekvapena,lebo prospieva,zavazne problemy nemala,bola chorlava,no ktore dieta nebolo v predskolskom veku.
Je to narocne,druhy mesiac drzime striktnu dietu a vysledok vidim. Deti su po 8mich mesiacoch zdrave, a aj ekzem u 14 mesacnej mizne. Zhorsil sa,ked som si myslela, ze Rajo mlieko so stopkou laktozy je tiez vhodne a nebolo. Do krvava sa mi rozskrabala,katastrofa.Proste clovek si musi utriedit, co je intolerancia BKM, laktozy a alergie ... je to na dlhe trate, kym sa clovek zorientuje. Malu 14 mesacnu riesim homeopatickou liecbou,je vela nazorov pre a proti.Pridala som sa za.
Okrem toho kunzumujeme doplnok vyzivy na bio baze - vapnik,horcik ... Lebo aj tie komercne vitaminy su minulost. Verim,ze bude lepsie,lebo nikomu neprajem to,co som riesila od septembra roku 2012.
ahojte, neviem, kam sa pridat, ci do temy alergia, ci intolerancia BKM?....alergo-imunologicka vysetrila nase dvojcata, lebo su stale chorlavi, soplavi, zahlieneni(traviace problemy, ani kozne ekzemy nemaju)...proste dokola...no a muz bol po spravy a povedala mu, ze maju hranicne mlieko - bielkovinu kravskeho mlieka - hodnoty: syn IgG 28,25 a IgA 6,69, dcera IgG 30,81 a IgA 13,78 a povedala mu, aby sme im radsej nedavali vobec kravske mlieko. Kedze som tam nebola ja, mne toto info nestaci. Urcite jej este zavolam, ale zaroven ma zaujimaju aj Vase skusenosti. Deti maju 2 roky. Su tie hodnoty len hranicne a staci im nedavat kravske mlieko ako take (co im aj tak nedavam, to krabicove, len umele - babylove) alebo sa mam vyhnut vsetkemu, co obsahuje tuto bielkovinu? Ake nahrady mlieka im mozem davat, aby ostali zachovane ziviny, ktore z neho doteraz mali, pokial by nemali dostavat ani to umele? Ide o alergiu, ci intoleranciu? Mam im davat umele mlieko specialne pre tuto diagnozu (ktore?) Je este nieco , na co mam dat pozor? Dakujem Vam! Doteraz som sa tym nezaoberala, tak neviem takmer nic.
@lauricka je to tazke posudit, pretoze tie testy nevychadzaju spravne. osobne nechapem, preco ich potom lekari este stale robia. ide o to, ze najistejsie si to odsledujes sama. pouziva sa na to eliminacna dieta, t.j. v tomto pripade vyluc kompletne vsetko, co obsahuje bielkovinu kravskeho mlieka. To znamena, citat co obsahuju vyrobky, keksiky, polotovary a pod. Potom uvidis, ci sa veci zlepsili. Male deti mavaju intoleranciu laktozy pomerne zriedka. skor tipujem alergiu na tu bielkovinu.
@lauricka
http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/elimin...
http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/dostat...
umele mlieko uz podla mna v tomto veku nie je nutne
@lauricka mozno sa rozhodnes ist na to tak, ze najprv vyskusas bezlaktozove mliecne vyrobky. chcem ti poradit, aby si zacala tvrdsou verziou, cize vylucit dosledne vsetkko mliecne. pretoze z tejto alergie sa da aj dostat. traviaci trakt sa zregeneruje a moze sa stat, ze kym pojdu do skolky, tak uz budu tolerovat aspon male mnozstva mliecnej bielkoviny, napr. maslo a obcas nieco mliecne. Vyuzi ten rok, kedy ich mas pod kontrolou, potom to uz bude tazsie.
a este su dolezite probiotika
@lauricka tak to je ten narocnejsi variant. existuje aj umele mlieko s tak upravenou bielkovinou, ze neskodi. ale taketo velke deti ho uz nechcu pit, pretoze je horke a hnusne vraj. a je velmi drahe. ostatne sa da v pohode zvladnut a ked sa zapojite cela rodina, tak to vsetkym iba prospeje 🙂. keby ta este nieco zaujimalo, kludne sa pytaj. my to uz mame zmaknute...

@kathynka no vsak vyskusaj a uvidis, podla mna ..vzdy je dolezitejsia odpoved organizmu ako vysledok krvnych testov,, hlavne u malych deti mavaju casto falosnu pozitivitu alebo falosnu negativitu, cize vypovedna hodnota dost nizka,, u dospelych zvyknu byt sice trochen doveryhodnejsie, ale tak nikdy nevies,, su to "len" testy,, a tiez je mozne ze urcite mnozstvo stolerujes, len nesmies prekrocit hranicu, ale to uz ty sama zistis co a ako, coho, kolko a kedy 😉 ...aleee moj nazor, zial niekedy treba zo sameho seba urobit pokusneho kralicka