Novorodenecká žltačka
Ahojte poradite mi ako nakojit novorodenca ked mi len spi a mam obavy z toho malo mi strasne pije párkrát len potiahne a stačí. Ako by som ho donutila?
mne kazali po prichode domov dva dni prevarat moje mlieko a davat mu ho vo flaske a cierne uhlie rozpustit vo vode a striekackou dat do ust...
@poisonblu a to na co a preco????
Ak malo pije kvoli zltacke, treba mu pitny rezim a nie pokusy. Normlane UM zarob, alebo daj do flase tvoje mlieko a tak nakrm, lebo tahat z prsnika si asi nebude chciet. A kalsika, v nemocnici pod svetlo a doma na slnko (co teraz ledva svieti.. ). Ale ten "pitny rezim" zaklad. A ono to potom prejde. Normalne budit na pitie. Mala som nastaveny "pripominekovac" aj doma.
Ziadne z opisanych "postupov" na nas v nemocnici ani inde nerobili. A to mala dcera taku zlu zltacku, ze ani do "tabuliek" sa nevpratala... boli sme 10dni v nemocnici a este potom sledovani lekarkou detskou.
@simca06022011 súhlasím.... len denné svetlo a kojiť... ale zas myslím si, že keby bol hladný, tak plače.. možno mu stačí párkrát potiahnuť...lebo zas ako dať nasilu... možno aj fľašku poťahá len párkrát...
@simca06022011 cierne uhlie viaze bilirubin v creve...zvykne sa to pouzivat, ale vsade a vzdy to asi nerobia...my sme boli tiez dlho v nemocnici, ale syn je novembrovy, takze slniecka az tak moc nebolo...a na 9ty den pri odchode z nemocnice mal hodnoty vyssie, ale pustili nas s tym, ze prevarit mlieko a dat cierne uhlie....o par dni na kontrole to uz bolo ok
@veronika3110 nebude plakat, moja by ani cely den nejedla, v podstate to bol jediny priznak zltacky u nas, vobec ale ze vooobec nechcela tahat, potiahla raz a zaspala, uz mi bolo do placu... a potom to jedna sestricka zacala riesit a bolo hned po odchode domov... :D a nic ine neriesili v porodnici. Hlavne aby pila, inak by ju dali na infuzie
@poisonblu akurat tak to to babatko zapecie to cierne uhlie, duplom ak ma slaby pitny rezim.
Tiez mam zimne dieta ;)
@simca06022011 mojho nezapieklo a dopovali sme ho aj UM, kedze z prsnika si nepotiahol v tom case, lebo spinkal vela
Ja som prvy den odsavala materske a davala mu z flase aby sa tolko nenarobil..druhy den mu uz bilirubin klesol a pekne papal aj z prsnika..samozrejme celu dobu som ponukala aj prso..
@simca06022011 Ani mojho nezapieklo. Super mu to pomohlo.
Budte koža na kožu, to pomaha v regulovani papania babatkom aj tvorbu mlieka, no ak ma vysoky bilirubin, bolo by dobre skutocne teraz neexperimentovat a dieta nakŕmiť inak. Urcite vzdy najprv prilozte na prsniky a potom dokrmte, alebo mozete skusit dokrmit cievkou po prsniku, tym padom by sa mozno napapalo uz pocas dojcenia (ak by mu to nebolo prilis vela mlieka naraz aj z bradavky aj z cievky), alebo inak cievkou po prste, pripadne poharikom, ak nechcete z flase. No dolezite je dieta budit aspon kazde 3 hodiny. V noci mozete nechat spinkat dlhsie. Tak isto pocas dojcenia treba dietatko steklit na nozke, “stlacat” pod bradou a tym provokovat satie. Bilirubin sa vylucuje mocom a stolicou, preto musi dietatko co najviac papat. Cierne uhlie ani my v porodnici nepodavame ani neodporucame, tak isto pobyt na slnku je viac menej stary zvyk.
Vy ste uz doma? Ake su hodnoty Bi?
@kikula21 odchádzala som 26 hodín po pôrode, maly mal silnu zltacku. Rada pediatra- dojcit, dojcit a dojcit. . Keď spí nebudiť .Prikladat telo na telo, aj ked spi. Ked chce, prisaje sa, ked nie, citi ta. Rakusko.
Mala som rovnaky problem - silna no.zltacka a zial kojenie nam vooobec neslo ☹ ani po prichode domov a ustupe zltacky...nechcel tolko mliecka aby laktacia poriadne nabehla, odsavanie tiez neslo..pri dcerke to bolo lepsie (nemala no.zltacku)viac som sa snazila ale tiez to skoro skoncilo ☹

@kikula21 Kolko ma dni/tyzdnov? Mojmu som uvarila slaby pigi caj a do toho som rozpustila celaskon a cierne uhlie a toto mu davala po lyzickach. Za 2 dni sa mu to brutalne zlepsilo a na kontrole povedali, ze zvysok sa sam vyplavi. Cize potom uz aj lepsie jedol aj celkovo bol na tom lepsie. A to sme boli tyzden v nemocnici a aj ho tam davali pod modre svetlo. Poradila mi to detska sestricka.