Obštrukčná bronchitída

18. mar 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať ako vaše deti zvládali bronchitidu ako dlho boli chore a pripadne nejaké vaše domáce recepty čo pomáha. Maly mal pred 3 týždňami priedušky zapálene to mal lieky vyzdravel a po týždni začal znovu kaslat a od minulého pondelka začal v noci chrčať pískať a praskalo mu keď dýchal v plucach. Jamka na krku sa mu úplne vyduvala tak nás v stredu hospitalizovali podávali malému ventolin inhalovali a nejaké lieky na rozšírenie priedušiek. V piatok nás pustili domov maly bol ako tak okej. Kaslal a stále mal sople ale nedusil sa už. V utorok už prestaval mat soplik a prestaval kaslat iba po inhalovani vincentkou(inhalator sme kúpili hneď po odchode z nemocnice) a keďže bol už relatívne okej tak sa začal trochu hrať nahanal sa s mužom a v noci zasa pískal chrcal praskal. Počas spánku v pohode a ráno zasa. Lekárka predpísala ventolin a syrup na vykašliavanie. To bolo včera. Včera pískal každé 4 hodiny musel dostať ventolin a dnes zasa. Je to už 10 deň a choroba stále nezmizla. Prosim vás o rady kedy to zmizne čo mám robiť ešte iné okrem zvlhcovania vzduchu. Papa pekne pije veľa všetko len sa stále ta dušnost vracia.
Ďakujem za každú jednu radu.

sapetka
18. mar 2022

Robili mu rtg pluc?

luccija
18. mar 2022

Moja dcéra to mala je to ako predstupeň astmy tiež brala ventolin, ecobec volá sa to tuším hyperreaktivna priedušnica?nechce sa mi hľadať papiere
Býva to po chorobe a určite bude sledovaný a my sme boli aj na spirometrii a iných vyšetreniach či to nie je astma.Este nie je dobre dolieceny moja najviac pískala vecer a v noci, či po behu

marlent
18. mar 2022

Lenze s ventolinom sa neprestava gned....to je strasna blbost...
Moj ma astmu plus caste zapaly pridusiek ked ma ventolin inhalacne napr 3x denne 2 vstreky tak nusi byt 3-4 dni uz fit a vtedy sa zacina znizovat 2x denne 2 vstreky a raz denne 1 toto drzime 2 dni po 2 dnoch dalsiu davku odobrat postupne nie hned z fleku to je jasne ze neudycha

kleopatra114
18. mar 2022

Alergia , astma ? Moja tiež piska . Po nasadení liekov od imuno je to lepšie

autor
18. mar 2022

@marlent ale nám keď sme z nemocnice došli nič nepredpisal nikto. Až test keď sa mu prihorsilo.

autor
18. mar 2022

@marlent a ešte môžem dávať aj 15 mesačnému 3 x2 vstreky

autor
18. mar 2022

@kleopatra114 nebiem ešte snažím sa syna objednať ale všetci dávajú termíny za 2 mesiace. My s mužom sme aj aj

autor
18. mar 2022

@sapetka nie naposledy pred 3 týždňami ker mal zápal priedušiek teraz nie

jana_eyre_2
18. mar 2022

Obstrukcna bronchitida odchádza veľmi dlho, ak ale stále píska po 10dnoch, mala by ho dr zase vyšetriť a zhodnotiť či už netreba aj ATB, alebo nejaké ďalšie spreje..

Mám najmladšieho syna s bronchialnou astmou, prvé tri roky života doslova prekaslal a prepískal.. už je na kortikoidnyh sprejoch a to jediné ho trocha drží na uzde.. ale každá jeho choroba trvá okolo 2t..

jana_eyre_2
18. mar 2022

Jaj teraz čítam že dr ho počúvala včera, tak ak zhodnotila že to je ok, treba len pokračovať, dodržovať čas keď dávate ventolin.. naozaj to trvá dosť dlho . 😕

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 Včera bol dostal ventolin a nový syrup od kašlu. Mna zaujíma či mám hneď stresovať keď piska alebo je ro normlane pri tejto chorobe a nemusím mat hneď paniku lebo ja sa vždy strašne zľaknem že sa duši alebo co

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 som s toho zúfalá. Maly plače že sa nemôže hrať ale akonáhle ho nechám okamžite piska a chrci. Jemu stačí ráno vstat a už chrci. On sa strašne jaši pri všetkom čo robí

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 a dostali sme ešte toto vraj v krajných prípadoch qk by bol veľmi dusny

jana_eyre_2
18. mar 2022

Nie keď len včera dostal, tak to ešte trvá aj 2-3dni kým vidno úplný efekt.. len treba aj potom poctivo pokračovať a nevysadzat naraz keď aj už bude dobre ale postupne potom.. skóre uzdravenie želám

jana_eyre_2
18. mar 2022

Áno, je to veľmi nepríjemne, ja som sa s tým tiež stretla až pri najmladšom synovi a boli to strašné noci, veľa krát prebdene, preplakane.. super že máte aj prednison, to je potom už istota.. určite ale ventolin pomôže, treba aj dobre zvlhčovat nos, veľa, veľa piť a smrkat..

jana_eyre_2
18. mar 2022

Inak sleduj aj jamku medzi krkom a hrudníkom (je to medzi klucnymi kosťami), ak nie je pri nádychu veľmi prepadnutá, tak dýcha dostatočne..

luccija
18. mar 2022

Nestresuj bude mu lepšie.Ja som sa v noci budila ako dcéra pískala a vrzgalo jej pri dýchaní.Aj pri alergiách sa to stáva....imuno hľadaj čo najskôr aj, keď za poplatok súkromnú moja brala liek Montelucast aj, keď astmu nemala diagnostikovanu.

lulamx
18. mar 2022

na imunologiu vas neposlali? mozno sa zmenili postupy, nase deti su uz velke. ale byvali hospitalizovani aj 5 dni. dostavali medrol a inhalacne ventolin a kortikoidy. brali to aj po prichode domov, s tym, ze vsetko sa vysadzalo postupne. medrol podla presneho rozpisu. poslali nas po prvej hospitalizacii na imunologiu. tam im diagnostikovali astmu, takze kortikoidy zostali a pridali sa antihistaminika. pri obstrukciach bolo potrebne zvysit davky kortikoidov, nasadit ventolin, nieco aj na vykasliavanie a ked bolo velmi zle, aj medrol. pokusy o vysadenie kortikoidov, ked boli zdravi, nedopadli nikdy dobre. u nas bol priebeh zvacsa taky, ze dostali sopel a do dvoch dni sa dusili. a potom sa to tahalo cele tyzdne, kym boli fit.

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 on už soplíky nemá vôbec nemám mu ani čo odsavat. A ten ventolin 3xdwnne 1 vstrek ? Dala som ráno poobede a zas piska ale dám mi až večer. A ešte otázka môžem s ním ísť von ? V kociku samozrejme

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 a ako vysadzovat????

autor
18. mar 2022

A ako veľmi ste deti obmedzovali ? Ja sa snažím aby nebehal ale to sq nedá stále ho musím mat na rukách..

adriannasvk
18. mar 2022

Necitala som vsetko ale toto ako keby som citala o mojom mladsom,stale zapaly priedusiek,kasel,soplik...potrebujete odborne vysetrenia,toto pediater neporiesi....nam velmi pomohlo ist do Srobarovho ustavu do Tatier,na 1 mieste vsetky vysetrenia,nastavena liecba a konecne ulava. Ries to cim skor aby to neskoncilo astmou. Ak nepojdes do Tatier urcite navsteva pneumologa,gastroentorologa

jana_eyre_2
18. mar 2022

Ono ak sa ventolin dáva pri chorobe, tak sa ma dávať v pravidelných intervaloch, čiže napr. Vždy po 6h.. keď sa postupne vysádza, tak je to tak, že sa ma dať po 8h, potom po 12h.. keď vám ho predpisovali, tak ti nedali info ako často ho dávať? Keď je astma, tak sa používa už podľa potreby, ale pri chorobe treba dodržovať hlavne čas.. a áno mal by byť 1vstrek pri takom malom..

No a ak aj nemá sopliky, treba zvlhčovat sliznicu Vincentkou, veľa piť..

No a obmedzovať - ja som neobmedzovala lebo on dokázal byť zdravý tak cca 2dni, chcela som aj aby sa hýbal.. len teda dávala som pozor na to aby sa často vetralo, aby nebol v prekurenych miestnostiach a samozrejme treba byť veľa vonku, pokiaľ nie je teplota.. len teda nech nebehá, ale čerstvý vzduch treba..

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 teraz nepíska skôr chrci a ventolin nám dala vždy keď treba alebo max 3 krát denne. Už 2 krát dostal a zasa chrci neviem či mu mám dať alebo počkať lebo viem že sa bude dusiť aj v noci a porom mu už dať nemôžem.

jana_eyre_2
18. mar 2022

Radšej teda počkať aby sa mu kľudne spalo.. chrcanie je skôr kvôli hlienom, skús mu dávať sinupret nech sa mu to spustí, je aj sirup..

autor
18. mar 2022

@jana_eyre_2 nepiska vôbec chrci. Ma bronchipret od včera a vkuse vykasliava a napína ho chudáka

jumama
18. mar 2022

Nasa dcera mala taky rok v skolke, okolo 4 rokov ked mala, ze kazda viroza jej presla do zapalu pluc. Postup jej lekara bol taky, ze vzdy zmeral CRP - a zistil, ze ma nizke, tak atb nedal, iba ventolin a sirup na vykasliavanie.

Ventolin ma roztiahnut bronchy, on nam radil po podani ventolinu tak do minuty pockat a potom naklepavat chrbatik.To znamena dlanou po chrbatiku tlapkat, tam kde su plucka aby sa poodliepali hlieny z pluc a dieta ich vykaslalo alebo vysmrkalo. nasa chodila do WC vypluvat tie hlieny, ked mala toho moc. Lebo inak na tych chorobach bolo strasne to, ze sa z tych hlienov vzdy povracala. Podmienkou je ten ventolin - lebo ked zu bronchy zavrete, to prave nejde dietatu a dusi sa. Ked sa otvoria, tak to ide von.

Na davkovanie liekov sa isto pytaj skor lekarov ako tu, ventolin ovplyvnuje hladke svaly, teda moze aj srdiecko. Nasa mala dovolene v najhorsie dni max 6 krat opakovat vstreky. Mali sme taku tu nasadku na ventolinovy inhalator s maskou. Povedal, ze je to ine ked dieta inhaluje ako keby malo Ventolin sirup, ze sa to ovela lahsie z tela odburava a ide to len kam ma - do pluc.

Okrem toho sme 3-4 razy denne v najhorsej faze tiez davali inhalovat. A mala zakazane mliecne vyrobky a ovocie a sladke veci - ze to vsetko zahlienuje.

No a potom rekonvalescencia - nasej vzdy trvalo 10-14 dni len preliecenie. Lekar povedal, ze pri namahe moze kaslat aj mesiac po liecbe, a aj sme davali na to pozor - jej velmi vadili prechody z prekurenej triedy von do mrazu, byvala v zime chora. Povedal, ze prave preto, ze pri silnom kasli su rozdrasane tkaniva a nejaky cas trva, kym sa zahoja, obnovia do povodneho stavu, ze dieta moze dlho kaslat. Ze nie je uz infekcne pre druhych, ale je velmi lahke dostat znovu virozu, ze dieta ma oslabenu imunitu. My sme ju nedali do skolky, kym normalne nejedla. Vacsinou trpela pri tom nechutenstvom a schudla velmi, a kym som ju trosku nevykrmila spat, nedavala som do skolky, aby zas neochorela. Bol to tazky rok.

Drzim palecky.

marlent
18. mar 2022

Akoze praskanie a chrcanie je pri zapale prudusiek ok...ale teda ja som to pocula vzdy az v noci...
Sleduj este tu priehlbinku na krku ako ti baby radili moj vtahoval aj hrudnik resp pod rebierkami..
Este velmi pomaha mast na priedusky a cibulivy siryp s medom na podpornu liecbu je tiez top a zvlcovaaat tam kde spinka

autor
18. mar 2022

@jumama no akurát som mu dávala twn cipok čo som hore posielala jamka sa mu úplne vyduvala a zahovala. Mám dať aj ventolin hneď ? Alebo mám počkať kým cipok zaberie? Som na nervy chudák chrci už od 4 a ventolin už mu zasa dávať nemôžem. Už mal dnes 2 krát a 3 krát musím v noci inak by sa v noci dusil tak som myslela že počkáme kým prídeme domov naparime no a došli sme domov a už dýchal otrasne

marlent
18. mar 2022

No ak sa mu zatahuje ta jamka tak to je zle .... zavolaj nq pihotovost ako davkovat ten ventolin ci ho nemozes dat viac....