Odborný detský liečebný ústav Trávnica. Kto sa chystá?
Ahojte je tu niekto kto sa tam chysta? My tam ideme 29.11
Čaute,
Rád by som prispel do tejto diskusie svojimi postrehmi. Moja manželka sa zúčastnila, liečebného pobytu s našimi dvomi deťmi v mesiaci apríl 2011. Dojednávanie pobytu cez telefón s vrchnou sestrou – hlavnou organizátorkou pobytov bolo pre nás veľmi zvláštne. Najprv nám zavolala asi 3 mesiace dopredu a dojednali sme termín. To bolo ešte OK. Avšak 5 dní pred nástupom sme sa chceli opýtať organizačné veci ohľadne pobytu a dostali sme odpoveď, že pobyt sa prekladá kvôli problémom v liečebni (karanténa po salmonelóze). Malo to byť o 15 dní, no na odpoveď manželky, že vtedy už nemôže prísť kvôli pracovnej vyťaženosti, tak to vrchná sestra zmenila, že to bude posunuté asi len o jeden deň neskôr, ale ešte dajú vedieť. Keď sme 24 hodín pred predpokladaným nástupom zavolali, či teda nastupujeme, či nie, tak sme dostali odpoveď, že samozrejme,“ Veď sme všetkých obvolávali“. Tak sme si pomysleli, že my asi nepatríme do skupiny „všetci“. Rýchlo žena zbalila „svoje slivky“, dokúpila, čo chýbalo a ja som si vybavil dovolenku, aby som ich tam mohol zaviezť. Na prvé negatívne skúsenosti rodinka rýchlo zabudla a tešila sa na pobyt. S pobytom bola moja rodinka celkom spokojná. Mali obyčajnú izbu s umývadlom a tromi kovovými posteľami, typickými pre nemocnicu, ale spalo sa na nich dobre. Mal som možnosť si vyskúšať. Záchody, sprcha sú však spoločné na chodbe, okrem nadštandardných izieb, tie majú vlastné. Preto sa maminám na bežnú izbu oplatí zobrať šerblík aj pre väčšie deti. Rýchlovarná konvica, mikrovlnka je spoločná pre celý ústav (okrem nadštandardiek). Televízor a DVD je v spoločnej miestnosti na oboch podlažiach. Na rádio zabudnite. V liečebni je wifi, pomerne slušnej kvality, preto pre mamičky je takmer samozrejmosťou notebook, ktorý si samozrejme musia priniesť. Rovnako všetky spotrebiče, ktoré chcú používať na bežnej izbe, si musia priniesť - TV, rádio, rýchlovar. konvicu a pod. Nezabudnite na zlodejku, v celej izbe je totiž jediná zásuvka na 230 V. K veciam, ktoré nesmiete zabudnúť, je kvantum hračiek pre svoje deti, aby to vydržali 3 týždne. Od bežných izbových hračiek, cez plastelínu a náradie k tomu, hračky do vody na kúpanie až po vonkajšie hračky – odrážadlo pre menšie deti, kolobežky pre deti väčšie. A tiež sa hodia DVD rozprávky. Nie je odveci nejaký prípravok na mravce, ktoré sa tam z času na čas objavili.
Manželka bola pri príchode prekvapená, lebo na záchode nebol toaletný papier. Pre niekoho je to možno jasné, že si ho má doniesť, ale nikde to nebolo napísané. Myslím, že by sa stačilo zmieniť na webe. To, že si má doniesť šálky, to našťastie vedela, ale o príbore nie, ten však potom v ústave zapožičali.
Čo sa týka personálu, tak väčšina bola veľmi milá a ústretová a bol som prekvapený, čo dokážu robiť za tie almužny, ktoré tam dostávajú. Od službukonajúcich sestier, cez upratovačky, po údržbárov a kuchárky. Najväčší zádrhel bola už spomínaná organizátorka pobytov – hlavná sestra.
Ja som bol spokojný aj s tým, že som tam mohol posledný týždeň stráviť s rodinou. Zobral som si dovolenku a pobyt som si samozrejme v plnej výške zaplatil, aj keď som vlastnú postel nedostal. Stačili tie čo boli, keďže deti sú malé. Mal som trochu šťastia, lebo práve dosť rapídne zvýšili ceny pre ďalšie osoby – takmer na dvojnásobok, ale keďže rodina nastúpila na pobyt ešte pred zdražením, dali mi to ešte za starú cenu.
Strava bola primeraná. Mali to veľmi dobre premyslené a sú schopní urobiť akúkoľvek stravu podľa diéty daného pacienta. Ja by som možno zjedol viac, ale deti občas nechali, takže som mal pridané. Deti dostávajú 5 krát denne stravu, avšak to sme tiež nikde pred nástupom na pobyt nenašli, že rodičia majú stravu len 3 krát za deň.
Liečenie je založené na kúpaní v termálne vode dovážanej v cisternách z prameňa v Podhájskej. To je vec, kvôli ktorej sa do Trávnice oplatí ísť, lebo sme sa nestretli s prípadom, kedy by niekto povedal, že mu to nepomohlo. Aj manželka, sediaca pri deťoch, ktoré sa čľapkali vo vaniach, povedala, že jej to pomohlo pri jej astme. Asi tým, že dýchala tie výpary z vody.
Asi by som viac spestril ten odpoludňajší program. Táto vodoliečba bola pre deti predškolského veku v dopoludňajších hodinách a popoludní už nebolo takmer nič. Len čakanie na ďalšie jedlo alebo potom vlastný program.
Trochu ma mrzelo to zariadenie ústavu a okolia. Chápem, že dnes nikde nie sú peniaze. Avšak existujú cesty, ako sa dajú získať. Verím tomu, keby založili občianske združenie, veľa rodín by im poslalo svoje 2 % dane. Veď dnes je to úplne bežná cesta financovania. Nič by sa nebolo stalo, keby sem tam slušne oslovili mamičky, či by tam nemohli nechať nejaké veci, ktoré už nepotrebujú, určite by ich radi využili druhé deti a maminy, ktoré prídu na pobyt. Sem-tam by sa aj z drobných financí mohla prikúpiť nejaká preliezka, ktorých tam bolo žalostne málo, nejaká hračka, knižka pre deti. Nádherná záhrada pre dnešné deti už fakt nestačí. Inak maminy, neviem si predstaviť, čo tam robíte s deťmi v zime, keď sa stmieva o 16:00 a vonku sa strieda dážď so snehom.
Vyžitie v okolí. Tak toto bola iná kapitola. V obci toho moc nie je. Čiže prechádzky po malebnej, čerstvo vynovenej obci a to je asi všetko. Reštaurácia žiadna. V Trávnici sú len pohostinstvá. Najbližšia reštaurácia je v Podhájskej. Čiže ak máte možnosť rozhodnúť sa, či prísť autom alebo bez auta, tak určite choďte autom.
Na záver by som ešte dodal svoj negatívny postreh k organizácii pobytov, ktorý sme zažili. V deň nášho odchodu odchádzala aj jedna mamina s deťmi, ktorá bola na nadštandardnej izbe. Pôvodne mala odchádzať až na druhý deň, ale keďže posledný deň pobytu už neboli žiadne procedúry, tak sa rozhodla ako my, že odíde deň vopred. Včas samozrejme nahlásila, že odíde deň vopred, ale až poobede. Vrchná sestra - hlavná organizátorka pobytov toho využila a pozvala na uvoľnenú izbu rodinku až ďalekého východu Slovenska tiež teda o deň skôr. Chápem, že treba zarobiť, ale to by nebol problém. Problém nastal v tom, že dobre vedela, že predchádzajúca rodina odíde až poobede, vrchná sestra objednala tú ďalšiu rodinu už na dopoludnie na 11:00 h. Tak si viete predstaviť prekvapenie rodiny, ktorá sa trepe až z východu od skorého rána na svoju možno aj rok dopredu objednanú izbu (nadštandardky sa objednávajú dosť dopredu) a vidí tam ešte predchádzajúcu rodinu. A potom tá bezmocnosť službukonajúcich sestier, ktoré musia hasiť problémy, ktoré narobila vrchná sestra. Tá samozrejme nebola v robote, užívala si sviatkov.
Bol to dosť dlhý príspevok, preto zhrniem klady a zápory celého pobytu:
++++
+ liečebný účinok termálnej vody
+ výborná a deťom na mieru ušitá strava
+ ochota väčšiny personálu urobiť aj za málo peňazí veľa muziky
- - - -
- veľmi zlá organizácia pobytov (viď posledný odstavec)
- slabá informovanosť mamičiek o tom, čo si majú na pobyt priniesť (stačilo by info na webe)
- slabá informovanosť o aktuálnom dianí v ústave (chýbajú nástenky)
- slabá informovanosť o možných aktivitách mimo ústavu (pamiatky, hrady, ranče, resp.čo sa dá vidieť)
- nedostatok voľnočasových aktivít v odpoludňajších hodinách
Ahojte! No my sme sa z Travnice vratili pred dvoma tyzdnami . Bola som druhy krat, lebo prvy krat to dcerke neuveritelne pomohlo. Boli sme uz zufali, ani sme neverili a stal sa taky maly zazrak.
No ale hlavne chcem reagovat na predosly clanok. A to tym, ze mozem len suhlasit. A bohuzial, hlavne co sa vrchnej sestry tyka. Sestricky su tam uzasne, ustretove a maju toho velmi vela, tak som len nechapala ako sa k nim sprava vrchna. A to aj pred nami mamickami. Detto k upratovackam. Je mi luto, ze taky skvely tim vedie takyto zvlastny clovek. A zial mala som presne ten pocit, ze treba zarobit na kazdom usetrenom dni, ked deti odchadzaju o den, dva skor. Tak ci onak, voda pomaha a to je to podstatne... aj ked, viac iniciativy skraslit prostredie zo strany vedenia by nezaskodilo.
Ahojte,suhlasim s oboma predošlími článkami.Môžem len skonštatovať, že minulý rok v septembri som žiadné problémy s kúpelami nemala ,ani čo sa týkalo objednávky ani ostatných vecí,ale tento rok aj keď som mala objednávku od septembra na májový termín,tak som mala samé problémy.V septembri mi zastupujúca vrchná urobila objednávku na tento rok a že stači zavolať mesiac pred nástupom,ale moje tušenie že to nebude stačiť ma presvedčilo a potvrdzovala som objednávku už v januári ,a už tam bol problém,lebo som mala danú požiadavku na balkonovú izbu a tú mi vrchná na požadovaný termín obsadila.Tak som tú izbu oželela,len nech mi ponechá termín,ale nakoniec aj tan mi na 3 razy prehadzovala.Keď som konečne nastúpila,tak ma šoklo,že sa po 21:00 hod.zamkli dvere a mamičky museli trčať vo vnútri so svojimi spiacimi ratolesťami aj napriek tomu že to bol ich jediný volny čas.
Keď mala vrchná nejaký problém, tak Vám prišla "spríjemniť raňajky či obed",som rada že na večeru už nemala službu.
Nevedela oceniť jak sestričky,tak upratovačky,kuchárky a ani údržbárov a to jej tam trávili neskutočne vela času za málo peňazí.Myslím si, že keby tam bolo iné vedenie( mám na mysli vrchnú sestru) hneď by to tam vyzeralo inak
.Aj tie izby by mohli byť farebné a nie nemocničné,veď je to pre deti.Aj v nemocniciach detské oddelenia hrajú farbami.
Ešte chcem dodať,že ak by ste tam niečo niesli čo by ste považovali za dobrý skutok a chceli to nechať iným deťom, tak si to dobre premyslite kde to necháte, bo ak sa to odovzdá vrchnej sestre,tá to šupne do skladu a nevyberie to po dlhé roky:(Ja som tam nechala za dve tašky hračiek,ale po predošlich skúsenostiach som ich vložila rovno do herne,ale obrazy ktoré som tam niesla na skrášlenie priestorov a izieb nebola vrchná schopná ich dať zavesiť počas môjho trojtýždňového pobytu a mojej 2,5 ročnej dcérke som každý deň vysvetlovala, že obrazy ktoré sme doniesli iným deťom zavesia na ďalši deň:( ☹ To si viete predstaviť aká bola sklamaná.a navyše keď personál dostane nejaké veci ako poďakovanie,vrchná si to odloži k sebe a oni z toho nič nemajú,ako napr.teraz dostali kávovar.Myslíte si že ho používajú všetci zamestnanci???,NIE, Má ho vrchná u seba v kancelárii.
A ktej iniciative,....zo strany personálu je iniciatívy až až,len by ich v nej nemohla vrchná brzdiť a mala by im dať viacej možností........
@lastovicka1
@kapka61
@richard2010
skoda ze sa rodicia nespoja.... a nejaku na tu vrchnu napisat staznosti ........ a dostat ju von.....
nepoznam to tam ale dost smutne ze ako to tam funguje........ :((((((((((
zo vsetkym suhlasim.bola som tam uz druhy krat a vrchna sestra to je des.cudujem sa ,ze ju tam este drzia.ved je tolko mladych ludi coby to chceli robit a poriadne ...A ONA JE UZ DOCHODKYNA TAK NEVIEM CO UZ NEODICHUJE DOMA.
To je fakt škoda že sa rodičia nespoja,ale ju tam držia z polikliniky v Šuranoch a tam som sa nejako nedostala, je tam len na nich telefon a taketo veci sa nevybavuju cez telefon ☹
@mirka73 ahoj ako bolo v travnici? my mame ist 31,10 ,2011 ja som tam volala a doktorka poslala žiadost,ale zatial my nič neprišlo tak neviem,telefonicky my sestra povedla datum,tak neviem či mam zavolat ešte raz? aku si mala izbu? môžem mat v tej obyčajnej telku z domu ,chytim signal ? prosim napiš ako bolo dakujem pekny den
@lola31774 podla mna bolo v travnici vyborne, ale pozor, nie je to luxusna dovolenka, aku by mozno niektori ludia ocakavali, je to liecenie!!! teda skromne, ale ciste priestory, veeelke izby, kraaasna zahrada, chutna dietna strava, a zabava presne taka, aku si ju urobis. Ja sa plne venujem svojej dcerke, takze sa nestiham ani minutku nudit, a navyse ak sa zide viac prijemnych mamiciek, ze mas s kym pokecat, a tvoje dieta sa ma s kym pohrat... Lenze vela deti pokope prirodzene prinasa aj problemy - deti su nachylne na choroby a kazdy infekt sa rychlo siri. Vsetko tam stale poctivo dezinfikuju, ale deti su deti, a k tomu este niektore nezodpovedne mamicky, ktore nastupia kludne aj s chorym dietatom... Aj v case nasej "rekreacie" bola tyzden karantena a skoro polovica deti skoncila v nemocnici s hnackou a dehydrataciou. Vsetky tieto deti sa po vyzdraveni chceli vratit dokoncit liecenie, takze nastup dalsich deti sa prirodzene posuval. Takze vrchna to organizovanie nastupov fatk nema jednoduche!
Ale aby som odpovedala aj na tvoje otazky - televizor je v jedalni na prvom aj na druhom poschodi, pocas nasho pobytu sme ho ale velmi nezapinali, len vecer detom vecernicek, inak sme sa vyhrali von, v herni, alebo na chodbe. Domaci poriadok tam tusim zakazuje pouzivat na izbach vlastne elektrospotrebice. Je to obmedzujuce, ale z bezpecnostnych dovodov je to urcite dobre. Ja som mala obycajnu izbu, nadstandardky sa vybavuju asi rok dopredu. Ziadne pisomne potvrdenie o prijati ziadosti neposielaju, vsetko funguje iba telefonicky - to bolo aj pre mna trochu zvlastne, cakala som pokyny, co si zobrat a pod., ale vsetko potrebne je vlastne na ich web stranke (az na toaletny papier a pribor). Pre istotu este raz zavolaj, ci dostali ziadost a ci je vseto v poriadku. A zober si urcite dettol a poriadne si umyvajte ruky, aby ste sa tam od niekoho nenakazili 😉 My sme aj s mojou vtedy 18 mesacnou dcerkou chorobam odolali 😵
@mirka73 dakujem pekne za rady,ty si mala vyhodu že si bola teraz,ale my mame termin až 31.10 2011,tak ja len dufam že bude pekne,,,volala som tam a chcela som tu nadštandartnu izbu,lebo ako som sa na nete dozvedela tak ta stoji 6 eur a obyčajna kde ale môžeš mat s domu telku tak ta stojí 5 eur!!!ale ušla sa mi len ta za 5 eur,jedna kočka ukazovala aj na nete tu izbu,mala tam dokonca aj vlastnu postielku aj telku aj konvicu,,,tak teraz neviem,či mi tiež dovolia,aby som si mohla rano robit s kubkom čajík,lebo asi tam už bude riadna zima!!!ozaj a pomohlo vam to? pekný den
@lola31774 myslim, ze tie elektrospotrebice na izbach su naozaj zakazane, ale personal z toho nic nerobi, ako aj vela inych veci, aj toto sa tam toleruje, aj my sme mali na izbe svoje radio s CD prehravacom🙂
Izby su vsetky velmi podobne, v podstate sa lisia len poctom postelí, dve majú navyse balkon, a dve su nadstandardne - vyhoda tych nadstandartnych je hlavne vlasne WC a sprcha, inak vsetky tie izby su velke, svetle, a na kazdej je aj umyvadlo, co je celkom fajn. A este jedna vec - ak mas rada teplo, tak sa snaz dostat do izby s oknom ku kostolu - nemaju vyregulovane kurenie, a teda na tej strane je horuco, a nadruhej je zima - pre mna to bolo az privelmi horuco, a radsej pojdem druhykrat na druhu stranu, kvoli teplu, ale aj kvoli hluku - ten kostol je naozaj rovno pod oknom a kazdu chvilu biju zvony - ono je to romanticke, ale mne to poriadne liezlo na nervy, a ani malej sa to velmi nepacilo. A ci nam to pomohlo? Ak mam byt uprimna, tak ani velmi nie. Vsetci ostatni si tu vodu chvalili, ale Dominike to skor drazdilo pokozku... a ani s odstupom casu nepozorujem nejake vyrazne zlepsenie☹ Ale urcite nam to pomohlo v inych veciach - Dominika sa tam veeelmi dobre citila, zacala dobre papat (motivovana inymi detmi), vyskusala si fungovanie v kolektive deti (super priprava na skolku), naucila sa na isty rezim - aj spankovy, no a celkovo tam vyspela vdaka starsim kamaratom. Dufam, ze aj Kubkovi sa tam bude pacit, a hadam aj kupanie vam pomoze viacej ako nam 🙂
@mirka73 dakujem,no dufam že nam to pomôže,lebo kubkovi zaberaju len tie kortikoidy,vždy ked mu potom skušam inu mastičku,tak mu všetky robia zle,a zasa musim nasadit kortikoidy,už sme stoho zufalí,,ja mam predlženu matresku ale tu platenu kvôli kubkovi,predlžili nam ju na dalšie dva roky,lebo v auguste by som mala nastupit do prace,a už vidim ako by ma pustili hned do kupelov na 3 tyždne a dost byvame v noci hore ked ho to škriabe,tak dufam že nam to pomôže aby som mohla ist už na buduci rok do prace a kubko do škôlky. ešte raz dakujem za rady a prajem malinkej aby sa vyliečila!!! pekny den
ahoj dlho som tu nebola, takže lola, ked sme boli mi 11.10 2010, tak sme vystihli krásne počasie, takže sme boli vačšinou vonku, teraz ideme 29.8. a hlasia dost daždivé počasie, tak to bude horšie.teraz sme si objednali nadštandard, lebo najmlalsdší ma rok a ešte lozi po štyroch a po tej dlažke čo sme mali vtedy izbu,by som ho nedala loziť. Myslím že na poschodí sukrajšie izby, tam davaju deti do 3 - 4 rokov myslím, dole školákov. ale pomohlo nam to, doteraz a to je už 10. mesiac je maly čistučky, občas ma drobné vyražky, asi ked zje čo nemá. ja to určite odporúčam, maly bol naozaj hrozný a nič nezaberalo, teraz používam kortikoidy minimálne,len premastujem infadolanom. a tu kanvicu si určite môžes zobrať, nikomu nič nepovedali. Nam to moc neveria, že pomohla len ta voda, ale nič ine sme nerobili, a malý tam bol vtedy najhorší s ekzémom, a uplne mu to zmizlo asi tri týždne po kupeloch.
boli sme tam v oktobri, a velmi nam to pomohlo, hlavne kvoli strednému tam chodime a starši ma trocha ekzém, tak chodieva snami a najmladší ma dnes rok ide ako doprovod so mnou, nemala by som ho kde nechať a ešte sa kojime, bol tam ked mal 6 týždnom a ja to beriem ako oddych, mam o všetko postarané, takže mi neprekaža že ideme všetci štyria. už sa tešíme, len maly ma ruku v sadre tak dufam že do 29.8. to bude dole a v poriadku.
treba poslať navrh na kupelnu liečbu, vypíše ju detský lekár a potvrdí kožný alebo alergolog. A pošle sa to do trávnice nie do pisťovne.
dobrý, to liečenie je len pre deti??? pre dospelých nie?? Ďakujem
@mamca4 ahoj,som rada že som vas tu stretla,lebo tiež idem teraz zo synom ma 3 roky do travnice,nastup mame 31.10 2011 a rada by som vedela ako to tam je,hlavne teda čo sa tam da robit ked je zima,kam môžme chodit,malý je dost živí a dlho neobsedí,,,,a ani neviem kedy vlastne budem palit za pobyt a kolko,ked už sme dovršili tri roky tak ja by som vlastne mala platit pobyt,ale neviem ako to je s ubytovaným!!!budem vam vdačna za každu informaciu a radu dakujem a prajem pekny den
@lola31774 ahoj my sme tam boli minjly rok v oktobri a bolo krásne počasie, tiež sme boli väťšinou vonku. Vy sa len okukpete, but o 9 alebo o 11 hodine a to bude všetko ak mate velky ekzém tak vás môžu dať kupať 2.krát. A potom si možte robiť čo vy chcete, moc tam nie je čo robiť, na prechádzky tak po dedine, vonku je par hojdačiek a program si vymyslaju aj maminy.
@richard2010 citala som tvoj prispevok davnejsie, len som nemala cas reagovat. moj syn so svokrou boli v travnici v tom istom termine, svokra hovorila presne toto iste. vrchna sestra ma zjavne problemy s casopriestorom, lebo aj maxovi zmenila termin. mal termin na 4. aprila, presne vtedy, ked som sa mala vratit z porodnice domov s bejbynom. takto sme to naplanovali, aby som mala cas sa zotavit kym sa vrati domov z liecenia. ale vrchna mi vola do porodnice, ze meni termin, tak som zvysila hlas a presvedcila som ju, ze termin plati, ze ho nehodlame menit. potom mi este raz volala, ze ho musi dat aspon na 8.4. s tym som uz suhlasila...
ide niekto do travnice yajtra
Ahojte vsetci, pridavam spravu od kamaratky, co je prave teraz v Travnici: Mile mamicky, oteckovia, pacienti a aj ti, co ste sa chceli stat pacientmi....vcera som prisla do Travnice a prave im riaditel prisiel oznamit, ze k 1.4.2012 ustav zatvaraju !!! Dovod su samozrejme financne problemy.....Vsetci boli v soku a neviem ci by mohla pomoct medializacia a podpora rodicov, ale ak by ste niekto vedeli ako pomoct, pokusme sa, lebo to bude strasna skoda, kedze je to jedina takato liecebna na Slovensku....

ahojte - ja mám momentálne dosť zlú skúsenosť. Boli sme asi tri mesiace objednaní s dcérkou do trávnice na 26.4. hneď po veľkej noci, na izbe len mamička s dieťatkom - štandard. Pracujem na polovičný uvazok, treba to spomenúť, lebo aj to býva problém, tri týždne OČR alebo D.
Predposledný pracovný deň pred nástupom som tam len náhodou brnkla, či všetko platí či je to OK a oni, ak nie tak volajú. Na druhý deň - štvrtok pred veľkou nocou - volali, že zmena termínu na 5.5. a okrem toho zmena podmienok, nie bývať na izbe len my dve - dcérka má dva roky, spáva po obede - ale aj s nejakou mamičkou s trojročným synčekom. No ďakujem pekne, dve deti na tri týždne, cudzie rodiny, nejako sa mi to nepáči. Neviem si predstaviť ten poobedńajší spánok dcéry v prítomnosti dieťaťa.... asi by žiaden ani nebol. Poznamenali, že majú aj izby za 5 eur denne, kde je matka s dieťaťom sama, ale nemajú ich voľné. No a niet s kým ani hovoriť, lebo vrchná tam bude až o týždeň.
Beriem to ako dosť neseriozny krok od nich, ale asi nemusia brať do úvahy mienku klienta resp. pacienta, sú jediní na slovensku a asi majú dosť záujemcov.
Toto len info, aby ste vedeli, že sa to môže stať aj vám.