Aké sú následky ponechania nosnej mandle?
...ake mozu byt z toho komplikacie v neskorsom veku?Dieta je zdrave,nebyva chorlave skoro vobec,za 7r naozaj par x.Nosna mandla robi problem so sluchom,ma B krivky na oboch uskach,sluch rel dobry,.Fibrinoskopia-mandla zasahuje na eustachovu trubicu, pritomna tekutina.Vyraz tvare normalny,dycha nosom,nie ustami,rezaky pekne,rovne.Problem zalahnute uska .
Otazka , podla odbornikov,jeden jej orl lekar,druhy cez druhy nazor konzultovany,obaja odporucaju opereraciu v kratkej dobe 2-3m. Len nikto nam nepovedal ake nasledky to moze mat do buducna ak sa mandla ponecha.To ani nik asi nevie,su nejake pripady ked sa mandla neodstranila kde nastal problem?
Zvazujeme op-bojime sa anestezie u dietata(zle akusenosti v rodine)
Chceme este jednu konzultaciu ,sme objednani.Zatial sa informujem tu,ak ma niekto skusenost.
konzultovala si problém s foniatrom? viem len poradiť top lekára s ktorým máme osobnú skúsenosť ohľadom sluchu...
Robím na orl napiste mi správu
Ahoj, vyber nosnek madle nie je velka zalezitost, keby jej chceli vybrat krcne tak, to je bolave...
Moj syn nepocul dobre,kvoli castym zapalom ucha....aj ked sa odstranil problem zanesene dutiny, nepocul lepsie, lebo sa mu zastavil vyvoj sluchu, potom sme ho nosili na rozne cvicenia, aby sa vyvoj znova nastartoval.
Isty cas mal problemy aj so zrakom, prave preto lebo zastaveny vyvoj sluchu a to blokovalo vyvoj zraku...skor sa mu zhorsoval...proste nervovy system sa nevyvijal tak ako mal.
Ked v noci spi aj vtedy dycha nosom? Lebo ked ma otvorene usta, tak to ma vplyv aj na vyvoj chrupu.
:(
Zda sa to ako malickost, ale ma to vplyv na vsetko.
Trochu od veci, ale o moje krcne mandle usiloval moj pediater pre seriu hnisavych angin, s poslednou uz krical do dveri... Krcne mandle ven, namiesto Dobry den. Matka, taky tahac socializmu, ked si predstavila absencie v robote, tak to nechala vyhnit🥸a mam mandle dodnes. Pri mojom stasti by som mozno dopadla ako ten chalan v cr. 💦
Urcite by som dala vybrať môže to časom fakt spôsobiť veľký problém so sluchom zákrok je veľmi ľahký a veľa deťom sa uľavilo aj moje deti boli
Syn ma zakrok za sebou, uplne bezproblemovy co sa tyka zakroku aj anestezy, rychle hojenie... my sme tiez mali problem len zo sluchom... usny vtedy povedal jasne, ze dlhodobe neriesenie moze sposobit trvale poskodenie sluchu a hlavne pri malom dietati zly vyvin..., ze to nemozeme nechat tak, operoval ho do tyzdna... chory on bol 2x za cely zivot...jemu zmensovali krcne, nosne, davali prec polypy, davali rurky do usi... skustocne to dal na pana a to nemal ani styri roky...
Vyrazne zhorsenie sluchu u dietata ( naozaj chces z neho urobit hlucheho? To sa ti teda v dospelosti podakuje, ked bude z neho ZŤP bez moznosti si najst pracu a partnerku) , zhorsenie znamok v skole, socialny distanc od priatelov, presun do specialnej skoly
Nehovoriac o koznych castym infekciach, neustale na atb, crevnym mikrobion mu totalne odpali, bude z neho utiahnute ustrachane chorlave takmer hluche dieta
Naozaj sa ti zda malo nazor odbornikov?
Na toto vsetko chces odsudit vlastne dieta?
Normalne sa cudujem, ze ta vobec napadne odmietnut operaciu
@taktotedanie preto sa pytam,kedze v puberte ma tato mandl zaniknut,alebo to tak nie je?
To chces dieta trapit dalsich x rokov? Naozaj? Poskodenie sluchu moze byt trvale uz v tom case takze nejake zmensenie v puberte mu bude nanic
@taktotedanie Ako sa poskodi zvuk?aak to chapem,je to preto lebo madla tlaci na tu eustachovu trubicu,tym tlakom ju moze poskodit?Pretoze toto nam ziaden lekar nevysvetlil.
autorka - poslúchni rady čo máš vyššie od @taktotedanie - je lekárka. Môj brat takmer prišiel o sluch natrvalo, niekoľko mesiacov aj bol hluchý, potom sa mu postupne sluch vracal. Ale to bolo 35 rokov dozadu. Mandľu mu museli opakovane odstraňovať, stále mu dorastala do mohutných rozmerov (teraz je už technológia niekde inde a netreba to toľkokrát odstraňovať, vtedy sa to robilo "na slepo"). Nečakaj. Áno, nosná mandľa ovplyvňuje mnoho vecí, nie je to len dýchanie ústami. Vytvorí sa gotické podnebie, nasleduje nesprávny vývoj chrupu, "prispatý" výraz dieťaťa (oni majú tie deti taký zvláštny výraz tváre, má to aj odborný názov - normálne sa menia proporcie tváre), zlá reč, neustále problémy s ušami, apnoe (zástavy dýchania) v noci = menší prísun kyslíka do mozgu počas spánku a môže nasledovať aj upadanie kognitívnych funkcií,
@livuska124 Dakujem,asi mate pravdu,my skor sa bojime celkovej anestezie,keby sa to rste robilo v lokalke ani nevaham.Dieta ale nedycha ustami,normalne nosom,.Ja len som chcela vediet aky to ma nasledok,a kedze ziaden lekar nam to nevysvetlil a nasla som si zdroje kde sa uvadza ze mandl sa zmensi,tak sme dufali ze to nebude mat dlhodobe nasledky.Ale kedze sa dozvedam tu veci,mame este konzultaciu a tam sa poroadne chcem popytat.
určite neváhaj, je to krátkodobá celková anestézia, nič hrozné.
Tá anestézia je úplne kratučká. Ja som bola s dcérou minulý rok, uspávali ju "plynom," čiže ani žiadne pichanie, len dýchala cez masku. To som mohla byť ešte s ňou na sále. Potom som odišla a po 20 minútach ju už doviezli polo-prebratú. Čiže operácia trvala cca 10-15 minút, potom ich ešte preberajú na sále a dovezú späť na izbu. Po ďalších dvoch hodinách sme išli domov. My sme boli v BB, v súkromnej klinike. U dcéry to pomohlo. My sme riešili najmä škrípanie zubami, chrápanie, apnoe.... Všetko zmizlo. Teraz sem tam ešte zachrápe ale len keď je chorá a má zdurenú sliznicu. Predtým chrápala každú noc, aj zástavy dychu mala. U nej to pomohlo aj na chorobnosť - znížila sa.
Tu je to vsetko podrobne vysvetlene - vid link.
Nasim vsetkym 3 detom ju odstranili (vo veku 4 r, 2,5 r a 4 r) a fakt pomohlo.
Najstarsia a najmensi uz mali problem so sluchom, realne uz zle poculi, dcera sa uz pokusala odcitat z pier, u synceka sme sedeli vedla neho pri stole a nepocul, museli sme zvysit hlas.
Nasledkom toho u oboch sla vyslovnost tak rapidne smerom k horseniu, ze im cudzi ludia prestavali rozumiet. A to predtym hovorili velmi pekne a cisto.
Po operacii sa to dalo velmi rychlo do poriadku.
O lepsom priebehu chorob ani nehovorim.
https://www.modrykonik.sk/blog/strapco13/article/nosna-nosohltanova-mandla/
Kvôli nejakej nosnej mandlí chceš riskovať sluch dietata? Neviem, ale mne toto rozum proste neberie🤦♀️
@mamatroch dakujem precitam si,dieta nema ani zlu vyslovnost ani mandlovu tvar,ale sluch ma slabsi a ak teda to moze v buducnosti ohrozit sluch tak ideme so toho,akurat som dufala ze sa vyhneme anestezii😞
Druhe dieta mladsie ma tie mandlu zvatsenu od 3r sledovana zatial mala c krivky na jednom uchi lepsi slich uz ale druhe ucho zhorsene na B,len ta dycha uz ustami a chrape,tu ale zatial neposiela na vyber,skeduje ju min rok dokonca z3 na 2 kriziku.Len u tej mladsej 5r tam je to take ze aj rec horsia,aj dycha ustami a skor sa obavam toho ospaveho vyrazu tvaricky.Lenze na nu dr povedala ze este ma sancu ze sa moze zmenait mandl okolo 6r.Len dovtedy ci to podnebie sa nezhorsi.
Ak ma problémy so sluchom a tlakom v ušiach, nevahaj. Určite to ries.
A buď rada, že je to v celkovej anestézii, môj muž má dosiaľ traumu z toho, ako mu to robili kedysi dávno v lokalnej.
Držím palce!
@ankare Dakujem.
Ta anesteza je kratka. Nasmu syncekovi a aj starsej dcerke cistili aj uska zvnutra a boli na sale cca 25-30 min.
Urcite by som to neriesila inak ako v celkovej anestezii.
My mame znamych, co im odporucali vybrat mandlu u jedneho syna a oni sa tomu silou-mocou branili a ani mu to nedali urobit. A veru on ma taku tu typicku tvar ako sa popisuje v tom clanku.
Nas maly tiez chrapal tak ze ho bolo i cez zavrete dvere pocut a v noci cez cely byt, uz maval aj apnoicke pauzy v dychani, cez den bol uplakany a nervozny, vobec to nebol on (predpokladam, ze asi kombinacia toho, ze sa v noci nevyspal dobre a toho, ze nepocul a citil sa mimo diania). Par dni po OP mal sice komplikacie (zapal v rane, dostal ATB a o par dni bolo lepsie), ale velmi rychlo sa z neho opat stal ten spokojny vesely chlapcek ako predtym. Aj ked ja som bola prvych par noci v strese, ked nechrapal, stale som chodila kontrolovat, ci dycha 🤭
A s tym sluchom to bolo az dojimave, sa nas stale pytal, preco kricime a vonku preco tie auta tak nahlas jazdia... On uz chudacik musel predtym velmi zle pocut...
A dalsia vec je, ze cim skor to zacnete riesit, tym lepsie... Neviem; dkial ste, ale napr. nam na Kramaroch v novembri dali termin na jun 🤦 ...a dieta predtym tusim mesiac nemoze byt chore, ak ochorie, musis ziadat o novy termin...
Dceram sme tak museli termin prekladat. Syncek bol v takom zufalom stave uz, ze sme sli na Sukromnu jednodnovu chirurgiu. Tam nam dali termin tusim o 5-6 tyzdnov.
My sme cakali na zákrok pol roka. Vieš čo by som dala za to aby sme mali skorší termín? Urcite nečakaj a rieš to čím skôr. Zväčšená mandla môže spôsobiť dokonca až kyfoskoliozu. Nehovoriac o zlom spánku, nedokyslicuje sa správne mozog…..
Ahoj, možno ťa povzbudím, našej malej vyberali mandlu pred mesiacom. My sme jej to dali vyberať tou plazmovou metódou. Samotná operácia bola kratucka, bolo to max. 20 min. a teda aj tá anesteza nebola určite nejaká silná. Úplne bez problémov bolo aj prebudenie, naša vôbec neplakala, boli sme tam s ňou celý čas, pekne sa zobudila, napila sa, zjedla pár piškót a išli sme domov. Ja by som určite operáciu neodkladala kvôli anestéze, nám povedal lekár že ak by sme jej mandlu nedali vybrať bude sa to zhoršovať, môže prestať počuť atd. A hlavne jej sa hrozne uľavilo, konečne pekne v noci dýcha.

Skus napisat do skupiny zdravotnici na mk