icon

Oprava zubného kazu na mliečaku

ivanameskova1
7. mar 2018

Dať opraviť alebo nie? Čo myslíte? Nezhoda u nás doma. Máme za sebou 6 preventívnych prehliadok, až si synček zvykne na zubárske prostredie, dnes na 7 preventívke nám našli 1 zubný kaz. Ja osobne si myslím, že mliečaky netreba opravovať, synček má takmer 5 rokov a čo chvíľa mu môže vypadnúť. Aký máte vy na to názor?

Strana
z2
terez01
7. mar 2018

@verkom je iné osetrovat deti zo školy a iné zo škôlky. Viem o čom hovorím. U 5rocneho treba kazy ošetriť.

darkabarka23
Autor odpoveď zmazal
didi35
8. mar 2018

U jedneho syna je kaz na stolicke maly, len bodka, ma 8 rokov, lekar povedal, ze len pozorovat. Nerozsiruje sa.

U druheho 6 rocneho sa objavil medzizubny kaz na stolickach, to bolo nutne vyvrtat a plombovat, bolo to hlboke. Zaujimave bolo, ze pri vrtani ani nepipol, vraj mliecne zuby nebolia, nemaju hlboke korene. Pre deti je neprijemny ten moment vrtania. Podla mna treba nechat opravit, kym zub nezacne boliet, potom to uz bude trauma.

Takze ozaj zavisi, kde ten kaz je a aky je hlboky. Rezaky by som nechala neopravene, tie vypadavaju v 5-6 roku.

Inak prekvapuje ma, ze sa niektorym detom vytvorili kazy ako 2- rocnym. Z coho to je? Z tych pokracovacich mliek??

henikav
8. mar 2018

@didi35 presne z nocneho pitia mlieka

ivanameskova1
autor
8. mar 2018

Ďakujem za odpovede. Som rada každému príspevku. So synčekom pôjdeme. Je to síce "len" 1 kaz, ale predsa je. Či ho má v 5.rokoch alebo v 8., raz ho opraviť musíme. Na jednej strane som rada, že nebol skôr. Aj keď je pravda, sladké moc nepapá, prvú sladkosť papal až keď mal 2,5 roka, do vtedy boli "len" nejaké pohankové chrumky a pod.

Ešte raz ďakujem za vaše príspevky. Pomohli ste nám sa riadne postaviť k našej situácii.

didi35
8. mar 2018

@henikav Tiež si to myslím, my sme ich vôbec nežili, tak u nás zo zlého čistenia v 6 roku.

didi35
8. mar 2018

Neužívali....

barbara_lux
8. mar 2018

@didi35 nasa brala od narodenia lieky, ktore jej oslabili sklovinu a este som ju aj do roku aj pol kojila celu noc tak myslim, ze to tomu tiez "pomohlo"

ivanameskova1
autor
8. mar 2018

@didi35 má ho na trojke spodnej

bibistec
8. mar 2018

@akynka dost neskorp ved prvu prehliadku mala mat do roka. My sme chodili este s babatkom a s nami sla vzdy aj ked sme sli okolo tak aspon nakuknut.nam tak zubar povedal aby sa nebala neskor. Teraz ma 8 rokov ani jeden kaz ale zas zatial vsetky mliecne zuby musel trhat koli tomu ze sa jej uz tlacili trvale. Nebala sa vsetky si dala trhat bez umrtvenia a v pohode nema strach

lienkaam16
8. mar 2018

Nas mal prvu blombicku ked mal 2,5 roka lebo mal maly kazik aby sa nepokazil viac. Zacali sme este dosledbejsie umyvat a nocne mliecko sme pomaly stopli. Teraz po pol roku na prehliadke zubky zdrave.
A urcite som za opravit aj mliecny zubok.

lienkaam16
8. mar 2018

@akynka my sme boli prvu krat ked mal maly 1 rok pokukat a zubarka pozrela zubky a teraz mame termin vzdy 2 krat do roka. Maly to zvladol statocne aj vdaka p.zubarke lebo presne vedela ako ma s nim spolupracovat :D

ivanameskova1
autor
8. mar 2018

@lienkaam16 aj my sme začali s preventivkami v roku, a tiez chodime 2x do roka

wooshka
10. mar 2018

to nie je otazka bolesti, ale sirenia kazu. mozno skutocne oprava moze pockat na ocnom zube alebo rezaku pokial sa kaz vyskytne v 5. roku, ale nikdy neviete, ako dlho realne ten zub v ustach bude. a po druhe, dietatu sa moze rovnako rozsirit kaz na zubny nerv, dasna v najhorsom pripade az okostnicu, ako aj dospelemu cloveku. zdrave mliecne zuby su zakladom pre zdrave trvale. zapalene dasna z pokazenych miecnych zubov su predpripravou na pretrvavajuce problemy s trvalym chrupom. cize sa spoliehat na odporucanie zubara v takomto pripade, ten vie, ktory kaz je natolko nizko rizikovy, ze si mozte dovolit sledovanie.

henikav
11. mar 2018

Pozri tu ako su prepojene trvale a mliecne zubky. takze lahko prejde kaz na trvaly zubok z mliecneho. Ak je kaz malicky a zubok sa uz kyve, nedavala by som opravit, inac urcite ano.

Strana
z2