Ortopedické vložky verzus barefoot topánky: Čo je lepšie?
dobrý deň. idem ešte raz poradu alebo o názor skúsených ľudí ( kym prejde cas k odbornikovy )
fyzioterapeut povedal bare foody.
ortopéd nakázal ortopedické vložky na mieru pretože pada klenba ( nohy do x valgozita chodidla )
ideme kupovať jarne topanky ,
neviem či mám ísť do tých BAREFOOD a 2 hod vlozky.
alebo ORTOPED.OBUV a vlozky nenosit. a do skolky BAREFOOD papucky aspon.
@aurora33 lenze ty si to napisala tak, ako keby tym co napisala nejako negativne ovplyvnila zdravie autorkinho alebo ineho dietata. mne ako laikovi je jedno co tvori klenbu. pre mna je podstatne co mam robit, aby som dietatu pomohla. keby sa tu maju vyjadrovat len odbornici, tak tu vacsina prispevkov nema ziadne reakcie a rady. pre mna su dolezite skusenosti inych mamiciek a nie presna definicia...
@chillibubble Pozri sa, pokiaľ chceš vedieť ako dietatu pomôcť tak sa riad odborníkmi a nie MK. Čo pomôže jednému môže inému uškodiť. Napríklad aj v tomto prípade ako píše autorka: padá klenba (aky stupeň?) valgozita chodidla (tiež koľko stupňov?) nohy do x- čiže valgozita kolien - v určitom veku je fyziologická v inom nie.
Takže je hlúposť riadiť sa podla xy žien, ktoré sa v problematike absolútne nevyznajú.
A je to diskusia, čiže ak nejaku ženu opravím, lebo napísala hlúposť tak to je moja vec.
@aurora33 je to tvoja vec. ide o to, ako to napises. a ja za seba osobne sa rada radim s dalsimi ludmi, co maju skusenosti. ja nespochybnujem lekarov a vacsinou im verim. ale nohy by som urcite neriesila len vlozkami do topanok. a to ze treba k tomu aj cvicit som sa docitala v diskusiach so skusenostami inych ludi.
@chillibubble tak ja myslím, že to patrí k všeobecnému rozhľadu vedieť, že pohyb a cvičenie je dôležitá súčasť zdravia.
@stormie riešenie je u každého individuálne. Kebyže pozorne čítaš čo píšem, tak hneď na začiatku som písala autorke, že pokiaľ má dieťa zafixovaný správny stereotyp chôdze, tak môže pokojne nosiť BF. Na čo autorka napísala, že dieťa špičkuje. Čiže v to to prípade, by som to riešila u neurológa.
Ak sa pytas na iné prípady, tak vždy treba brat ohľad na to, aká je príčina. Ak je príčinou ,,len” oslabené svalstvo, tak je fajn cvičenie, tým sa posilnia svaly nohy. Ak je príčinou napr že je dieťa celkovo hypermobilné, tak treba riešiť už iné veci. Ak je príčinou nadváha- treba schudnúť. Ak je stav nohy už taký že napr treti stupeň plochej nohy, tak ano spolu s cvičením pomôžu aj špeciálne ortopedické vlozky, či topanky. A to píšem absolútne v skratke.
@hanaxxx v pohode, ja sa nebudem s teboi hadat. Ty si daj co chces, ja si dam co chcem. Ja mam vlastne skusenosti. Mna bolievalo cele telo, chrbtica, vsetko. Presla som na barefoot a je mi omnoho lepsie. Prsty sa mi vyrovnali,nabeh na haluxy uz nemam. A mnohi by barefoot nosili, ane na to nemaju. Taktiez si nemozu kupit 20 parov gycovych topanok u cinana a mat kazde ine k outfitom. Ja mam na kazde rocne obdobie jedny a som spokojna.
A neviem o akej rovine to rozpravas, ked vlastne nezastancovia barefoot obuvi, tvrdia, ze po betone naraza noha a je tvrdy dopad na zem. A toto iste by platilo aj na obrazku, ktory si ty pridala. Je to hlupost. Pretoze led clovekchodi normalne, nebeha tak nema preco trieskat nohami o zem a kraca normalne tak sa muchodi skvele. A ak barefoot nenosis a nemas skusenost, tak rozpravaj ako sa skvele citis v tvojichtopankach, po 12 hodinovom vylete v prahe napr.
@hanaxxx inak by si sa divila, ake nerovne chodniky su. Nosim AJ barefooty, posledne 2 tyzdne iba tie, a fakt su viac nerovne ako rovne (v BA). Ale musim povedat, ze by som uvitala pruzenie paty. Inak sa ich nosim s 3/4 vlozkami na priecnu klenbu.
Nosim barefoot topanky kvoli tomu, ze mam problem s haluxami a vacsina beznych topanok je uzka a sposobuje mi bolesti haluxov. Ale barefoot stielky som musela vymenit za makcene ortopedicky tvarovane vlozky, prezoze ma v povodnych tenkych rovnych stielkach boleli nohy.
@stormie ty fakt nečítaš čo píšem. To sa nedá takto všeobecne vysvetliť. Každá noha je ina každé dieťa je iné, každý ma iné pohybové návyky, niekto chodí viac, niekto menej, niekto športuje, niekto nie, proste je xy faktorov, ktoré treba brat do úvahy. Je rozdiel či je plocha noha funkčná, kedy je klenba spadnuta len pri plnom zaťažení a pri postavení na špičky sa vytvorí a je iné keď sa nevytvori a pokiaľ uz su rôzne deformity, tak to je uz zas niečo iné. Na toto vlastne ani neexistuje jednoznačná odpoved, naozaj ke každý jeden prípad iný.
Tak ci tak budes musiet do barefoot. Ak dostanes namieru vlozky do ziadnych inych topanok ako do barefoot ich seriozne nevlozis.
Ak je len valgozita, tu treba spravit cvicenim. Bez neho sa nepohnes. Barefoot musia mat ale spevnenu patu aby valgozitu nezhorsovalo
@stormie ja som nikde nič také nepísala. Prosim ta, čítaj čo píšem a nevnucuj mi slova, ktoré som nanapisala. S tebou je strašne tazka komunikácia.
Snažila som sa ti vysvetliť, že je málokedy možné mať len oslabené svaly v oblasti nohy. Takmer vždy je problém aj niekde inde. A xkrat som napísala že treba cvičiť. O vložkách píšem len v prípadoch ťažkej deformácie. Tak prosim čítaj.
Mňa by strašne zaujímalo, v ktorých mestách máte tie krásne rovné chodníky, lebo u nás v TN je to ako hľadať ihlu v kope sena 😄 to som ale aj ja zistila až po tom, ako som prešla na barefoot. Kráčajúc na tvrdej 3cm podrážke som tiež mala pocit, že chodím po rovnom.
@mama4444 Klenbu nevyrieši obuv, či už taká alebo onaká. Nám fyzio povedala, že problém ide z oslabeného stredu tela, takže treba posilniť ten. Preto nech už obuv vyberieš akúkoľvek, investuj do návštevy fyzio, kde vás naučia cvičiť, lebo to je pointa. Ako obuv moje deti nosia barefoot, z čisto logického dôvodu, aby sa im tam zmestilo celé chodidlo 🙂 ked som neskôr prešla na bf aj ja a naučila sa v nich chodiť, dokážem porovnať a to pohodlie dobre sediacej topánky je nenahraditeľné.
@thoughtfulweirdo komecne normálna reč 🙂

@ullala pustila som sa do nej, pretože nesuhlasim s tým, ako ona píše,že klenbu tvorí LEN sval. To je všetko. A vlastne ani by som to nepísala že som sa do nej pustila. Len som sa jej to snažila vysvetliť.
@stormie ak ta to teda naozaj zaujíma, tak príčin padnutej klenby je mnoho. Za najčastejšiu sa považuje laxicita väzov a svalová slabosť. A ešte aby som bola presná: mame tri klenby- pozdĺžnu vnútornú, pozdlznu vonkajšiu a priečnu. Pozdĺžna klenba teda často poklesne v dôsledku laxnych väzov. Ďalšou príčinou je aj neriešené diastaza brušných svalov, nadváha, či podvýživa, hypermobilita a nosenie nevhodnej obuvi ( až dve tretiny deti nosí malé topanky, často aj po starších súrodencoch).
Čiže príčin je naozaj veľmi veľa.