icon

Perthesova choroba

veroniqq
5. jan 2013

Ahojte, synovi 6 diagnostikovali Perthes, dostali sme barle, dostaneme este snyderovu bandaz, ma byt v kludovom rezime. Sme uplne na zaciatku, vsetko mame nastudovane z netu, u lekara nam toho vela nepovedali, prosim o informacie ako ma presne vyzerat ten rezim, presne ake polohy su povolene, ci moze sediet, klacat ake pohyby a polohy su povolene najma ked sa hra. Na barliach mu to ide dobre, asi si rycho zvykne....teraz ma klb bolestivy, je to v tej prvej faze kedy klbik asi nekrotizuje - odumiera. Od prveho februara by sme mali ist na 5 mesiacov do Kovacovej. Nechceme nic zanedbat, viem ze klb musi byt v spravnej polohe aby sa nezdeformoval, nevytlacil z klbovej jamky, to je hlavny ciel liecby pri tejto chorobe....
Prosim Vas o Vase rady, skusenosti, aj Vas ktori ste boli v Kovacovej na lieceni. My sme zatial vedeni na ortopedii v BB v Roosweltovej nemocnici.
Dakujem vopred za vase reakcie.
Veronika

marcelastrbakov
7. okt 2017

Hlavica sa netvaruje do pozadovaneho tvaru

mercedes290
7. okt 2017

@marcelastrbakov fuha a teraz je to lepšie či ako??

mercedes290
7. okt 2017

@marcelastrbakov
A jak chodí na barlách,ako to všetko zvláda tam v kúpeľoch

marcelastrbakov
7. okt 2017

Je na barliach, ci to bude lepšie uvidime po rtg a ko v decembri... Snazi sa aj v kupeloch aj ked žalovali manželovi že vybehne aj bez nich. Doma teda inak ako na barliach nechodila.

mercedes290
7. okt 2017

@marcelastrbakov to robi aj maly,že mi občas ide bez barlí kto vás prosím operoval?

marcelastrbakov
7. okt 2017

Dr. Popluhár v Žiline

dundusa
8. okt 2017

@marcelastrbakov to ma tak mrzí, nás to určite tiež čaká 😣

marcelastrbakov
8. okt 2017

Tiez v Žiline?

ladohen
29. jan 2018

Ahojte maminy bojovnicky. pridavame sa do skupiny. Starsej dcerke pred dvoma tyzdnami diagnostikovali MP. Ma 10 rokov a nastastie zaciatocne stadium bez znizenia epifyzi. Chcela by som sa poradit ohladom skusenosti, rezimu a kupelov. S Perthesom posielaju do Kovacovej aj do Ciza. Ktore by ste odporucali viac a preco? Eventualne plusy a minusy oboch?
Boli ste aj na osetreni v Leviciach?
Dakujem vopred za reakcie.

marcelastrbakov
29. jan 2018

@ladohen Vitaj! Dcera bola len v Kovacovej dva razy, takze porovnat neviem. O Leviciach som čitala, ale kontrola v decembri dopadla dobre, resp. sa začala zastrešovať kosť-s tym bol u nas problem, tak som to potom neriesila. Rezim v Kovacovej : podla rocnikov maju ziaci skolu doobedu, alebo poobede. My sme zazili len poobede. Takze doobedu procedury, po obede skola-niekedy niektora procedura zasiahla vyucovanie, ale ojedinele-vynimocna situacia napr. Po škole oliveant a skolsky klub. Po veceri niektore dni program-napr. diskoteka, premietanie filmu. Večierka a na izbach. Prvý raz som bola s dcerkou, druhy raz bola sama, ale neprijemne skusenosti v škole (keď tak sprava) a uz nechce o kupeloch ani pocut. Zdravotne jej to veľmi pomohlo. Zdravotny personal len a len chvalim.

dundusa
29. jan 2018

@ladohen zdravím, neviem ako to je s čižom, ja som tam v októbri volala a mali pozastavenu kúpeľnú liečbu pre deti,mala som zavolať a spýtať sa, ako to je od nového roku, či sa niečo zmenilo, no zatiaľ som nemala čas....

dundusa
29. jan 2018

@ladohen my sme boli v leviciach na terapii, ale neviem aky je výsledok, kontrolu máme až v apríli, takže budeme múdrejší až vtedy, či terapia zabrala

marcelastrbakov
29. jan 2018

@dundusa a ako to prosim prebiehalo? Čo vlastne robili? Ďakujem

dundusa
30. jan 2018

@marcelastrbakov Bol v bubne so žiarením každý deň 1 hod, spolu 9 dní nepretržite. Mali sme vybavené aj ubytovanie neďaleko. Resp. manžel bol so synom aj so starým otcom.

ladohen
30. jan 2018

@dundusa dakujem za info. Mne vsetci znamy aj lekari odporucaju Kovacovu. A kedze je blizsie, asi pojdeme tam. Len neviem, ci nam schvalia doprovod, ked uz ma skoro 10 rokov

marley7
9. nov 2018

Prosim, mate niekto skusenost s tou MBST terapiou? Pomohlo to??!! Nie je to len tahanie penazi? Dakujem

marley7
9. nov 2018

Je tu niekto co sa dostal z Perthesovej choroby aj bez operacie?!

brunop
9. nov 2018

@marley7 ja, pred 35 rokmi, ale to uz bude asi teraz bezpredmetne. Vtedy sa to liecilo tak, ze som jednoducho lezal rok na posteli so zavazim na nohe.

ladohen
10. nov 2018

Moja dcera tento rok. V novembri zacala krivat, v januari jej stanovili diagnozu, od jula uz smie chodit, klb zhojeny. Sportovat zatial nie, v januari (po pol roku) pojdeme na kontrolu a snad uz bude mat vo vsetkom zelenu

mercedes290
10. nov 2018

@ladohen pekná rychlovka blahoželám kto vás prosím operoval?

ladohen
10. nov 2018

Nikto, dcerka operoana byt nemusela

avonka88
13. jan 2019

@ladohen dobry den. V akom stadiu bola vasa dcerka? Super ze ju neoperovali. V akom stupni bol perthes? My mame druhy. Atlanta sa vyraba a operacia vraj bude. Som zvedava co nas caka tento rok. Je tu aj skupina s tou chorobou?

mercedes290
13. jan 2019

@avonka88 ahoj mi práve ideme budúci týždeň do nemocnice.

ladohen
13. jan 2019

@avonka8 Ahoj, dcera, vtedy 9, mala pociatocne stadium, zachytene MRI, rtg neg. Atlantu predpisali aj jej, ale jednak bola hotova az po 3 mesiacoch a jednak by som jej ju nedala (po studiu zahranicnych dostupnych materialov nie je dokazane, ze by tieto ortezy - su viacere - nejak pomohli. Naopak sa po nich deti veli tazko ucia normalne chodit (fyzioterapeuti v Kovacovej boli radi, ze som jej to nedala, ze to neradi vidia prave pre spominany dovod). ) Inak v BA som sa pytala na alternativne riesenie a tvrdili, ze nie je. Ale po troch mesiacoch a zasadnuti konzilia sami skonstatovali, ze by atlanta mala viac negativny dopad na dcerinu psychiku ako nejake fyzicke pozitiva (ktore nikdy nikto nedokazal). 6rocne dieta by si uz mohlo dat vysvetlit chodit o barlach. A treba cvicit a cvicit. Co vsak bolo dobre pre nas, nemusi byt pre druhych, kazdy si musi najst svoju cestu.

avonka88
13. jan 2019

@mercedes290 na operaciu?

avonka88
13. jan 2019

@ladohen ved ano chapem. Kazde dieta ma inu diagnozu. Niekto potrebuje operaciu ine nie. My sme len na zaciatku tak som zvedava. Mali ste prve stadium?

avonka88
13. jan 2019

@ladohen chodila iba s barlami? Tak nacotu atlantu robia?

mercedes290
13. jan 2019

@avonka88 ano na operaciu my máme obojstranný perthes

mercedes290
13. jan 2019

@avonka88 vy ste na začiatku a tvrdia že operacia musi byt.Kde ste boli u lekára..
Načo robia tu atlantu ja by som ju nedala

ladohen
13. jan 2019

@avonka8 Vas to chytilo poriadne, mrzi ma to. Dcera mala lahky stupen a pociatocne stadium. V novembri zacala krivat, koncom januara stanovili diagnozu a nastastie uz 2.7. po MRI jej opät dovolili chodit. Od novembra do jula to bolo 8 mesiacov. Ale malokto ma take stastie zachytit chorobu tak skoro. Naco tu atlantu robia, neviem. Liecba perthesa je rozna od lokality, lekara. Aj pouzivanie ortez. V Ba davaju atlantu, inde inu, a v nemecku takmer ziadnu. Jeden povie terapia - kone ano, druhy, ze je to kontraindikacia... a tak...na to pridete sami