icon

Podozrenie na autizmus

annak14
16. jún 2025

Prosim poradte mi,som uz zufala ,zakazdym si poviem uz necitam,neporovnavam, pockam do kontroly, ale neda sa to. Prednedavnom sme navstivili zoo.tam som si vsimla , ze sa nezaujima o zvieratka,len pobehuje.po par dnoch sme odcestovali na dovolenku a tam som mala kopu casu vsetko si vsimat. Mala malo ocneho kontaktu s nami rodinou,nereagovala na meno, len niekedy.stale ked som ju dala von z kocika mala potrebu rozbehnut sa a za rucku nechcela, vytrhavala sa. Takze som ju nahanala.nove je ze ak sa jej nieco nepaci zapchava si uska,krici.rozpravat rozpravala do nedavna mama baba a take podobne, lenze aj s tym prestala. Ked som ju davala spinkat vecer zakyvalana rozlucku uz aj s tym prestala .ako keby sa vyvinula do zadu. Pred mesiacom dvoma takato nebola.

annak14
autor
16. jún 2025

@annak14 este som zabudla napisat, dcerka bude mat koncom mesiaca 2 roky

martul
16. jún 2025

@annak14 úplne normálne dieťa. Boli ste na výlete a dovolenke, samozrejme, že mala milión nových podnetov tak nemala čas sa zaoberať tvojimi. Všetko nové, zaujímavé tak bola ,,ako odtrhnutá z reťaze."
Robí to aj doma? Ako sa správa v domácom prostredí?

annak14
autor
16. jún 2025
@martul

@annak14 úplne normálne dieťa. Boli ste na výlete a dovolenke, samozrejme, že mala milión nových podnetov tak nemala čas sa zaoberať tvojimi. Všetko nové, zaujímavé tak bola ,,ako odtrhnutá z reťaze."
Robí to aj doma? Ako sa správa v domácom prostredí?

@martul toto utekanie , bolo aj predtym, aj to pokracuje nadalej….neukazuje ani palcekom von ani doma v knizke , ked jej poviem aby priniesla topanocky ideme von, neprinesie, ked beriem topanocky , tak az potom pride obut , uz vie , ze sa ide von.

alison11
16. jún 2025
@annak14

@martul toto utekanie , bolo aj predtym, aj to pokracuje nadalej….neukazuje ani palcekom von ani doma v knizke , ked jej poviem aby priniesla topanocky ideme von, neprinesie, ked beriem topanocky , tak az potom pride obut , uz vie , ze sa ide von.

@annak14 No môže a nemusí to byť autizmus,ten sa viac dá pozorovať až ke´d bdue medzi deťmi a medzi cudzími ľuďmi.Prípadne ak by sa hrala dlhšie sama a darmo by si ju volala nereagovala by ale hrala sa bez zastavenia sa ďalej,v kolektíve detí či cudzích reagovala negatívne a nechcela tam byť...A ako je to z rozorávkami v tv alebo videami na mobile či tablete? Zaujímajú ju?

amelia89
16. jún 2025
@annak14

@annak14 ja ta velmi chapem, v akom strachu vie clovek byt ked sa mu nieco nezda.
Ono je to ale velmi tazko radit - na jednej strane to nemusi byt naozaj ze nic,len nejaka vyvinova zmena, na druhej strane clovek nikdy nevie.
Urcite chod k dr sa poradit, ja ti mozem za mna povedat ze v 2 rokoch som sa tiez obavala velmi, nakoniec to vsetko dobre dopadlo. Ale dodnes ked na to myslim mam uzkosti.

thereisabear
16. jún 2025

Už len počkať ma termín. Za mňa máš žiaľ obavy oprávnene. Uvidíš, čo povedia.

annak14
autor
16. jún 2025
@alison11

@annak14 No môže a nemusí to byť autizmus,ten sa viac dá pozorovať až ke´d bdue medzi deťmi a medzi cudzími ľuďmi.Prípadne ak by sa hrala dlhšie sama a darmo by si ju volala nereagovala by ale hrala sa bez zastavenia sa ďalej,v kolektíve detí či cudzích reagovala negatívne a nechcela tam byť...A ako je to z rozorávkami v tv alebo videami na mobile či tablete? Zaujímajú ju?

@alison11 rozpravky ju zaujimaju neskutocne,hlavne tie pesnickove,len sme to zatrhli, lebo cim dalej tym viac sa vyzadovala zapinania telky….

annak14
autor
16. jún 2025
@alison11

@alison11 väcsinou ma pride volat ku hre, prelievame vodicku ma taky stolik,alebo pozerame knizky, len nic neukaze , staviame vezu z kociek a ta ked spadne spravi prekvapeny vyraz a pozrie na mna. Zasuva veci do foriem, ked nejde taha moju ruku na tu vec, aj to je jedna z obav

lussy1810
16. jún 2025

@annak14 https://autismport.cz/testy ked chces skus zatial orientacne tieto testy a potom odbornikovy.

annak14
autor
16. jún 2025
@alison11

@annak14
@alison11 v kolektive je taka ubehana ked sme na ihrisku.ide k detom , chodia k nam bratranci a sesternice , ale viac menej ju zaujimaju pastelky alebo fixy ako deti same ked si oni napr kreslia

alison11
16. jún 2025
@annak14

@alison11 väcsinou ma pride volat ku hre, prelievame vodicku ma taky stolik,alebo pozerame knizky, len nic neukaze , staviame vezu z kociek a ta ked spadne spravi prekvapeny vyraz a pozrie na mna. Zasuva veci do foriem, ked nejde taha moju ruku na tu vec, aj to je jedna z obav

@annak14 Si myslím,že je ok to takto skoro Ti na 100percent sa nedá povedať ani odborník uvidíš až keď bude chodiť do škôlkyz presnosťou až pedopsychologovia vedia poveď v predškolskom veku.

annak14
autor
16. jún 2025
@amelia89

@annak14 ja ta velmi chapem, v akom strachu vie clovek byt ked sa mu nieco nezda.
Ono je to ale velmi tazko radit - na jednej strane to nemusi byt naozaj ze nic,len nejaka vyvinova zmena, na druhej strane clovek nikdy nevie.
Urcite chod k dr sa poradit, ja ti mozem za mna povedat ze v 2 rokoch som sa tiez obavala velmi, nakoniec to vsetko dobre dopadlo. Ale dodnes ked na to myslim mam uzkosti.

@amelia89 zaludok mam uplne zovrety, ideme dnes k jej pediatricke na kontrolu v 2 rokoch…..

amelia89
16. jún 2025
@alison11

@annak14 Si myslím,že je ok to takto skoro Ti na 100percent sa nedá povedať ani odborník uvidíš až keď bude chodiť do škôlkyz presnosťou až pedopsychologovia vedia poveď v predškolskom veku.

@alison11 toto je uz davno vyvratene, po 2 roku je autizmus uz bezproblemov diagnostikovany. Ak sa jedna o detsky autizmus.

thereisabear
16. jún 2025
@alison11

@alison11 s terapiami sa dá začať okolo roka. Aj bez "pečiatky". Kto sa v tom vyzná, tak vie, či sú obavy oprávnené alebo nie.

taktotedanie
16. jún 2025
@annak14

@annak14 dieta mi beha ako splasene uz od dvoch rokov, reaguje na meno az po 10upozorneni, absolutne nepocuva teda teraz je to uz lepsie, za ruku mechcelo chodit uz sa to zlepsuje, v zoo tiez dietatu bolo jedno co vidi sem tam na nieco ukazalo inak totalny nezaujem- toto by som neriesila ako priznaky autizmu ci PAS
Skor to ukazovanie je znepokojive

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
sylvia217
Autor odpoveď zmazal
miriamzba
16. jún 2025

V podstate asi všetko okrem nerozpravania sedí na môjho syna, ked bol malý, plus nenormalne záchvaty zúrivosti, tiež som sa fest bála. Už má 7r, pobehali sme všetko, mal nezrelu CNS, ale PAS nemá. Ako ste dopadli u dr?

annak14
autor
16. jún 2025

Na kontrole bola unavena , nespolupracovala vobec. Pre doktorku zvlastne spravanie ,poslala ju na logopediu a do nejakeho centra pre vyvoj. Vsade je cakacia doba, este dnes nas tam prihlasi. Vsetko som jej vysvetlila no ona sa nevyjadri k tomu po jednom termine. Takze cakat nadalej a sledovat si malu a zblazdnit sa.pretoze mna nevedomost ubija.mala bola od smrti mojej mami pre mna utecha, viem ze su aj horsie veci na svete , ale jedine co si pre nu prajem je plnohodnotny zivot……

ahhola
16. jún 2025
@annak14

Na kontrole bola unavena , nespolupracovala vobec. Pre doktorku zvlastne spravanie ,poslala ju na logopediu a do nejakeho centra pre vyvoj. Vsade je cakacia doba, este dnes nas tam prihlasi. Vsetko som jej vysvetlila no ona sa nevyjadri k tomu po jednom termine. Takze cakat nadalej a sledovat si malu a zblazdnit sa.pretoze mna nevedomost ubija.mala bola od smrti mojej mami pre mna utecha, viem ze su aj horsie veci na svete , ale jedine co si pre nu prajem je plnohodnotny zivot……

@annak14 autizmus ti nikto neodklepne pred 3 rokom a dovtedy moze vsetko vo vyvoji dobehnut, dufaj v dobre... Na fb su velmi fundovane skupiny PAS rodicia s autistami a ceske su velmi dobre na citanie, oni uz nerozumeju/nechcu citat slovencinu, ale da sa tam vela dozvediet, velmi ti prajem, aby si to vobec nepotrebovala. Co sa stalo tvojej maminke? 🥀

annak14
autor
16. jún 2025
@ahhola

@annak14 autizmus ti nikto neodklepne pred 3 rokom a dovtedy moze vsetko vo vyvoji dobehnut, dufaj v dobre... Na fb su velmi fundovane skupiny PAS rodicia s autistami a ceske su velmi dobre na citanie, oni uz nerozumeju/nechcu citat slovencinu, ale da sa tam vela dozvediet, velmi ti prajem, aby si to vobec nepotrebovala. Co sa stalo tvojej maminke? 🥀

@ahhola mamka mi zomrela nahle na rakovinu a bol to pre mna strasny sok, bolest s ktorou som sa tazko vyrovnavala,po 2 tyzdnoch po jej smrti som zistila , ze som tehotna,bola som uz aj kym zila, len som o tom nevedela… malinka bola pre mna ako dar z neba🥹a teraz toto. Dufam len v to dobre a modlim sa

miriamzba
17. jún 2025
@annak14

@annak14 unavené deti vždy horšie spolupracuju, ale je fajn že dr bola ustretova a budú ďalšie vyšetrenia. Je dosť možné, že sa to dovtedy vyriesi, a ak by nie tak tam Vám to zhodnotia a poradia. Vsimaj si ju a zapisuj si konkrétne veci, čo sa Ti nepozdavaju, aby si to s nimi vedela detailne prebrat pri anamneze. Držím palce.

annak14
autor
17. jún 2025

Este sa chcem spytat na zapchavanie usi, robia to aj zdrave deti,alebo si myslite , ze je to vylucne u autistou? Moja to donedavna nerobila,zapchava si usi ked je unavena, nieco jej nieje po voli alebo ked vidi nieco velmi zaujimave co akokeby nevie spracovat.

miriamzba
18. jún 2025

Môže to byť len nejaký zvyk, ak to niekde videla a opakuje to, ale mohol by to byť aj signál zmysloveho pretazenia, neurodivergentni ludia sú senzoricky citliví, toto by som im spomenula.

tahulkal
5. júl 2025

@annak14 U autistov je to niekedy lepšie, niekedy horšie. Dobré sú aminokyseliny. A hlavne trpezlivosť. Autizmus nemusí byť tragédia. Keď niečo robí nejaký čas a začne chytať nervy, treba zmeniť činnosť alebo odpútať pozornosť. Aj keď je dieťa nervózne, môže to u neho znamenať hociaký diskomfort, únavu, chorobu, nudu, alebo niečo potrebuje a len to skrátka nevie povedať. Preto sa netreba zbytočne jedovať, treba sa pokúsiť to dieťa pochopiť a pomôcť mu. A zapchávanie uší nemusí byť autizmus. Ja mám autistov a uši si nikdy nezapchávala.

tahulkal
5. júl 2025
@annak14

@ahhola mamka mi zomrela nahle na rakovinu a bol to pre mna strasny sok, bolest s ktorou som sa tazko vyrovnavala,po 2 tyzdnoch po jej smrti som zistila , ze som tehotna,bola som uz aj kym zila, len som o tom nevedela… malinka bola pre mna ako dar z neba🥹a teraz toto. Dufam len v to dobre a modlim sa

@annak14 Poviem ti jedno - na tvojej malej sa nezmení ani vlások, ani nebude mať krivé nohy, či iné správanie. Stále to bude tvoje dievčatko. A keby jej aj diagnostikovali PAS, jediné, čo sa zmení bude, že budeš vedieť niečo, čo si predtým nevedela, ale aj jej efektívne pomôcť. Jediný problém je potom prístup pedagógov, ale dievčatko môže byť chytrejšie, než jeho rovesníci.

annak14
autor
7. júl 2025
@tahulkal

@annak14 Poviem ti jedno - na tvojej malej sa nezmení ani vlások, ani nebude mať krivé nohy, či iné správanie. Stále to bude tvoje dievčatko. A keby jej aj diagnostikovali PAS, jediné, čo sa zmení bude, že budeš vedieť niečo, čo si predtým nevedela, ale aj jej efektívne pomôcť. Jediný problém je potom prístup pedagógov, ale dievčatko môže byť chytrejšie, než jeho rovesníci.

@tahulkal bojim sa, ze moje male dievcatko sa nebude vediet zaradit do zivota ako ostatne deti,ze bude ina a bude tym trpiet . To je moja najväcsia obava.mozno je este mala a vyvojom pozadu a je prilis skoro robit posudky , ale jedno viem urcite . Je trochu ina ako deti v jej veku