Podozrenie na boreliózu u dvojročného dieťaťa?
ahojte, piatok po obednom spanku som si vsimla u dvojrocneho ze sa skriabe za uskom a mal tam cerveny flak. posielam foto . na druhy den v sobotu sa to zmenilo uz len na pupaky. moze to byt borelioza? dr nam dala preventivne atb, co je dalsi problem-otazka- mame atb zinnat a vyvracia to , nechce to ani v termixxr zjest, dva krat sa mi podarilo mu dat davku v kakaovom matkovi ale uz cití pachut.. neviem ako to do meho dostanem este 13 dni.
prosim vas mate skusenost s boreliozou? ma priebeh taky ze cerveny flak na dalsi den zmizne? testy budem robit ale bude trvat kym pridu vysledky a za dalsie v pociatocnych stadiach a prvych tyzdnov mozu vyjst falosne negativne.
zazili ste niekto nieco podobne? a ak aj ano ma préiecilo sa to atb? ako dlho ste uzivali atb a ake? maju deti nejake nasledky? dakujem
@novyzivot123 po prvé, to ako si prišla na to, že by to mala byť bolerioza? ...po druhé , to ako môže dať doktorka bez dôkladného vyšetrenia ATB?
@novyzivot123 vygoogli si ako vyzera borelioza. Syn pred par rokmi mal. Vecer sme nasli a vybrali kliesta a o par dni tam mal kruh typicky pre boreliozu. Dostal zinnat tusim na 3tyzdne. Nic mu inak nebolo. Postupne flak zmizol...ale nie za 1den. Mala tam predtym kliesta?
@novyzivot123 po prvé, to ako si prišla na to, že by to mala byť bolerioza? ...po druhé , to ako môže dať doktorka bez dôkladného vyšetrenia ATB?
@ivicatolic ak je kliest "podozrivý" alebo ak bolo kliestov viac davaju atb hned. Aspon v mojom okoli.
@ivicatolic Definuj "dokladne vysetrenie". Ono to funguje asi takto :
Mali ste kliesta ?
Asi ano.
Tu je recept na ATB, dalsi !
@ivicatolic ak je kliest "podozrivý" alebo ak bolo kliestov viac davaju atb hned. Aspon v mojom okoli.
@maryetta Potvrdzujem, lebo mensia skoda je brat zbytocne ATB, nez zanedbat boreliozu a nechat ju prepuknut.
@novyzivot123 vygoogli si ako vyzera borelioza. Syn pred par rokmi mal. Vecer sme nasli a vybrali kliesta a o par dni tam mal kruh typicky pre boreliozu. Dostal zinnat tusim na 3tyzdne. Nic mu inak nebolo. Postupne flak zmizol...ale nie za 1den. Mala tam predtym kliesta?
@euka210 praveze neviem zeby mal kliesta, ze vraj to moze aj komar prenasat. atb dala preventivne, testy mozu byjst negativne aj po par tyzdnoch od nakazy tak preto hned dala atb.. ale divne mi je ze ten flak bol piatok a v sobotu uz nebol a to sme este neboli u dr a nebrali ziadne atb, a pondelok uz len tie vyrazky… skor bolo alergicka reakcia.. pri boréioze ten flak pretrvava dlhsie nie?
@novyzivot123 Sestra mala boreliozu a nevyzeralo to takto, boli to vyslovene kruhove utvary.
@novyzivot123 Sestra mala boreliozu a nevyzeralo to takto, boli to vyslovene kruhove utvary.
@marianarem ano tiez vsade vidim ze su tale kruhy, akoby terc a nie cely flak. preto zistijem ci mal niekto boreliozu a nemal typicly flak.
@patrike dr presne vravela, ze preventivne da atb, aj keby to nebola borelioza radsej atb nez znedbat. nedat atb a prepukne borelioza
@marianarem ano tiez vsade vidim ze su tale kruhy, akoby terc a nie cely flak. preto zistijem ci mal niekto boreliozu a nemal typicly flak.
@patrike dr presne vravela, ze preventivne da atb, aj keby to nebola borelioza radsej atb nez znedbat. nedat atb a prepukne borelioza
@novyzivot123 ja to tiez vidim skor na alergicku reakciu alebo postipanie...ale vidno tam toho vela...ako na boreliozu.
@euka210 praveze neviem zeby mal kliesta, ze vraj to moze aj komar prenasat. atb dala preventivne, testy mozu byjst negativne aj po par tyzdnoch od nakazy tak preto hned dala atb.. ale divne mi je ze ten flak bol piatok a v sobotu uz nebol a to sme este neboli u dr a nebrali ziadne atb, a pondelok uz len tie vyrazky… skor bolo alergicka reakcia.. pri boréioze ten flak pretrvava dlhsie nie?
@novyzivot123 Ja som boreliózu mal. Našiel som si kliešťa, vytiahol som ho a o pár dní sa mi na mieste vpichu objavil červený kruh s chrastičkou uprostred. Išiel som na pohotovosť v cudzom meste (práve som bol na cestách), lekár mi to pozrel, predpísal ATB s tým, že po príchode domov mám ísť ihneď na infekčné do nemocnice, pretože už od pohľadu bolo zrejmé, že sa jednalo o infikovaného kliešťa. Tam nasledovali odbery krvi, ďalšie ATB...proces asi na tri týždne. Tie odbery krvi sú dôležité hlavne preto, že v labáku dokážu zistiť či nastala imunitná reakcia proti boréliám. Fotografia ktorú si zverejnila, ani z ďaleka nepripomína boreliózu.
@euka210 nemusí to byť tak jednoznačné. Sú pacienti, čo majú boreliózu dokonca aj bez fĺakov. Keby nezažijem, neuverím. Takisto herpes. Jeden "jebáčik" na krku, a o 2 dni sme hospitalizovali pacienta na infekčné. Herpes ako vyšitý, žiadna teplota, slabosť. Uvažovali sme nad meningitídou , lebo pacient nevedel zavrieť oko a mal parestézu polovice tváre, necitlivosť krku. Herpes. 1 jediná mini vyrážka, žiadny výsyp 🙄 Pacient 3 mesiace na PN a to ešte nemal úplne zrehabilitovanú tvár . Dnes už tie choroby nie sú také učebnicové. Toto dieťa to nemusí mať, ale zajtra by som určite trvala na vyšetrení
@novyzivot123 aj komár, aj mucha. A, áno, sú pacienti aj bez fľakov.
@novyzivot123 to fakt? Nezobrali ani krv? Že preventívne....
Možno to bolo zaĺahnuté uško...možno kliešť, ktorý by bolo vidno
Určite treba ísť na vyšetrenie krvi.

Na cerveny flak lekar predpise ATB, ako tebe, ina liecba nie je, borelie su bakterie. O neznasanlivosti a vracani informuj lekara, mozno vymeni ATB za ine, v krajnom pripade sa prejde na injekcie.