Polycystické vaječníky u 12 ročnej dcéry

katharinka1
14. mar 2017

Dobry den, hladam mamicky, ktorym dceram boli diagnostikovane polycysticke vajecniky v pubertalnom veku ( nadmerne ochlpenie, mastna plet, akne, nepravidelna menstruacia, unavovy syndrom. ) Moja dcera ma 12rokov. Ma niekto rovnaky problem ako my ? Dakujem vopred !

ellca123
14. mar 2017

ano,dcera a nenabehol cyklus,v 14r. sme boli na gynde a predpisal nam Minervu antikoncepciu
odporucam,
velmi pomohlo s akne/manzel ma jazvy a nechcela som aby dcerka tym trpela/,
menej vyvypadavaju vlasy,
pravidelny cyklus/pred tym -ziadny/
vedlajsie ucinky-trochu jej to cvici s naladami/ale ktoremu pobertakovi nie/

hladina hormonou v tabletke je nizka a nezatazuje pecen,robime pravidelne pecenove testy u obvodneho lekara

som rada ze jej to pomohlo

alaguema
14. mar 2017

@ellca123 14 ročná berie hormonálnu antikoncepciu??? To nemyslíš vážne...

ellca123
14. mar 2017

@alaguema
smrtelne vazne,
citala si co robi s dievcatom tato diagnoza
dnes ma dcera 17r.

je krásna ,zodpovedna a zdrava

evasarlota
14. mar 2017

@alaguema v tomto pripade je to hormonalna liecba, dava sa na vazne akne casto

ivec16
14. mar 2017

asi kazdy gyn poradi HAK podla mna to nie jenajlepsie riesenue, treba vyrazne upravit stravu, vysadit sladkosti, nejest kuracie maso, znizit sacharidy (pecivo, cestoviny) nahradit celozrnymi variantami... vyborny je pupalkovy olej... antikoncepcia nie je liecba, len prekryva symptomy... pri PCO je problem neskor i otehotniet, potom co poradi gyn? len HAK? potom vas posle rovno do CAR, radsej si pozrite na stranke fertility.sk ako sa pri PCO stravovat a ake caje a doplnky pomahaju... nust clovek si casto vybera jednoduchsiu cestu vezmem tabletku a uz nic nemusim robit, ta alternativna cesta vyzaduje viac usilia ale prinasa aj viac ovocia... prajem vela sil a rozumu ;(

ellca123
14. mar 2017

ivec16
http://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/syndrom-...
bola som na tej stranke a dakujem za nazor,
no budem sa radit svojim nazorom a skusenostou

boredka
14. mar 2017

Suhlasim s nazorom ivec16. HAK nie je riesenie. Teraz to mozno nevidite ale nasledky po HAK sa mozu prejavit o par rokov. Tiez by som z dlhodobeho hladiska riesila radsej alternativnu medicinu a zmenu stravy. Moze sa vam stat ze toto ste zaplatali HAK ale kedze sa neriesi pricina tak to prepukne niekde inde v niecom inom. Pravdaze je to vase rozhodnutie a az cas ukaze ci bolo spravne.

martina9999
14. mar 2017

ja som mala podobne, od 12 r do 19rokov sa to nijak neriesilo. teraz uz viem ale ze napr mozete skusit caje,alchemikovy napr. pohyb, cvicenie, obmedzit muku a sladke. v 19r na 10rokov som nasadila HAK, a hoci tu pisu hore v komentaroch ine, ja nedam na to dopustit. po vysadeni som zas pol roka nemala ms, tiez mi hrozilo ze ako budem mat babo, ale pomohla alchemika, cvicenie a bezmucne bezcukrove jedla, na 2 mesiace, s cyklom dlllhym a potom babo. mne hak pomohla, uspala organizmus. a myslim ze potom k tehu skorej pomohla nez by nieco pokazila.

katarinapekna
14. mar 2017

Prosím ta,čo ta viedlo ťahať 12.r dieťa ku gyn???????

katharinka1
autor
14. mar 2017

@katarinapekna prosím ťa, čo teba viedlo zapojiť sa do tejto diskusie, pokiaľ tvoja dcéra nemá diagnostikovaný PCOS?

tobihomamina
14. mar 2017

@katarinapekna normalna vec v takom veku ist na prehliadku. A
@katharinka1 urcite by som dala nato antiku. Kamaratka mala toto od zakladky. Brala ju 8 rokov a teraz caka chlapceka. Takze urcite neuskodi. A ta strava urcite tiez tomu pomoze. Drzim palce dufam ze sa to cim skor napravi 😀 pekny den

tenerifka
14. mar 2017

@katharinka1 Mojej dcere to zistili cca v 15-ich, prvu mrchu dostala az v 14-ich a nepravidelnu a vzdy velmi silnu. Takisto kvoli tomu brala asi 3 roky antiku, akne zmizlo a vaha sa upravila(aj vdaka strave). Potom to bolo raz tak a raz onak, antiku vysadila a ked nemala cca 3 mesiace mrchu, dala si na mesiac znova. Teraz ma 25 rokov,uz antiku davno nemala, je chuda ako trieska, akne nema ziadne, mrchu ma niekedy kazde 2 a niekedy kazde 3 mesiace, takze ovulacia tam je, aj ked tehotenstvo zatial neriesi(ved je sama decko). Ako uz bolo spomenute, upravit stravu, vylucit urcite potraviny a po 18-ke sa to moze postupne upravit

tenerifka
14. mar 2017

@katharinka1 ale tu antiku by som na par rokov urcite dala, aspoñ na zaciatok

misulka22
14. mar 2017

Ja som mala pco ,ale mne hak nedala.chodila som kazdy mesiac na injekcie aby som mala menzes.plus mi zistili.problemy aj na endokrinologii.tam.mi zistili znizenu funkciu stitnej zlazy.neviem ci ste boli aj tam lebo aj tam su priznaky ako problemy s cyklom,unava,padanie vlasov,akne atd...liecba zabrala,cyklus sa upravil a otehotnela som hned z jedneho razu 🙂 hak som nebrala vobec az teraz po porode.

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinapekna
14. mar 2017

@katharinka1 toto nie je verejne forum????

katharinka1
autor
14. mar 2017

@misulka22 dakujem velmi pekne za tvoju odpoved. Ako sa prosím ta u teba prejavovala ta únava ? Mala si nejaké záľuby alebo si dokázala jednoducho preležať cely deň unavená v posteli ? U endokrinologa je dcéra sledovaná od 5tich rokov, ale štítna žľaza je zatiaľ v poriadku. Mala si aj glukózovu intoleranciu ?

luna379
14. mar 2017

Vreya a Diane 35 , myslím že aj Minerva. Ja beriem Vreyu. Strašne mi pomohla ... bez nej môj život nie je kvalitný.

mamjka
14. mar 2017

@katharinka1 ja mám PCO diagnostikované v 15tich prvé dva roky som nebrala nič chodievala na injekcie v 17tich mi prasklo nešťastne vajíčko s vajcovodom(dopomohla cysta) a začala som krvácať do brucha...nasledovala operácia....odvtedy som brala HA na úpravu cyklu aj cysty...6 mesiacov pred svadbou som prestala brať HA a nasadil mi dr. nejaké hormóny čo držali cyklus a podporovali otehotnenie....tie som brala a beriem stále....otehotnieť nemám problém (horšie donosiť bábo - ale to je o iných diagnózach)...ja by som sa tej HA až tak nebála...dr jej isto nedá nič silné ...treba pravidelne robiť pečeňové testy a štítnu žľazu

vreckovka2
14. mar 2017

@katharinka1 mam PCOS, mne sa prejavy zacali okolo 15tich, hrozne akne, velmi mastne vlasy, plet, ochlpenie....Gynekologicka mi vzdy len vravela o lenivych vajecnikoch. Na akne som dostala v 16tich HAK, lebo mi ostavali po akne jazvy na tvari a bolo to uz neunosne. Brala som ju asi 5 rokov. Po vysadeni to bolo velmi velmi zle. Velmi ma mrzi, ze som si ju dala, lebo len prekryvala symptomy, ale neriesila problem....Doslo to do fazy, kedy som mala viac ako 100 kil, akne skarede, vypadavanie vlasov a ziadna menstruacia aj viac ako 3 mesiace a vnutorne zapaly. Gunekolog mi povedal, ze jedine HAK , alebo kompletna zmena zivotneho stylu. Ako tu bolo spomenute, pohyb, prisna strava (menej sacharidov, zdrave tuky, primerane bielkovin). Vsetko sa mi upravilo, vaha isla dole. Mala som pocit dovtedy, ze som priberala aj z vody. Mnestruacia ako hodinky, vlasy padaju menej, mam kopec energie, akne sa upravilo.
Rozhodne by som sa informovala od lekara aj na tieto moznosti a skusila najprv toto a az potom hormony...Je to sice narocnejsie, ale mne sa pozitivne zmeny prejavili uz po 2 mesicoch od zmeny zivotneho stylu. Keby toto viem v 15tich, tak to riesim uz vtedy takto.

katharinka1
autor
14. mar 2017

@martina9999 bývala si prosím ta v tom pubertálnom veku príšerne unavená ? Dcéra ma vysadenú bielu múku, sladíme medom resp trstinovym cukrom. Pohyb ma 5x do týždňa, váhu ma zatiaľ ok.

alaguema
14. mar 2017

@ellca123 ale to je len tlmenie symptómov, čo robíte.

misulka22
14. mar 2017

@katharinka1 glukozu ok.ja som prisla zo skoly a spala.aj v skole unavena.chronicka unava proste.mne robil obvodak testy a podla nich stitna ok,ale skrz priznaky a k tomu priberanie este ma poslal na endokrinologiu a tam mi zistili aj tu stitnu aj zvyseny prolaktin ten tiez sposobuje problemy s cyklom.

martina9999
14. mar 2017

@katharinka1 no unavena som byvala tak ze sportovat som nevladala absolutne, aj z telesnej som sa dala oslobodit to by ma uplne ze polozilo. a spavala som aj 12hodin denne nie a nie ma rano zobudit. podla mna este zopar rokov mozete skusat iba rozne caje prirodne veci, ale z vlastnej skusenosti ak mozem poradit je potom okolo 18tky sa nebat nasadit hak. uspi to vajecniky a nevycerpa si organizmus ked raz bude chciet babo. kamaratka s pco nebrala hak nikdy a teraz nijak nevedia jej pomoct ani oplodnenia nefunguju..organizmus sa jej podla mna za cele tie roky vysilil. lebo ono pri pco byva aj bolest tych vajecnikov, ja som potom pocitovala, ked 5 vajicok chce naraz dozriet..

katharinka1
autor
15. mar 2017

@martina9999 dakujem velmi pekne za odpoved. Moja dcera je rovnako stale unavena, sklenene oci, mam niekedy pocit, ze to ani nemoze byt pravda...vcera som jej skusala dat ajurvedsky caj, ale stretlo sa to s odporom, tak si to musime doma este cele prediskutovat, je velmi rozumna. Ja som nazoru, ze ja som bola podobny pripad, avsak za mojich cias to nikto neriesil, v 18tke HAK az do otehotnenia. Bez HAK mi menstruacia neprisla aj viac ako 3 mesiace, co bolo zasa v lete velmi vyhodne 🙂 A ak prisla menstruacia, tak priserne bolestiva a velmi intenzivna, ze som musela jeden den doma zostat...

vcera nas objednali na hospitalizaciu do nemocnice zaciatkom aprila, tak som zvedava, co za pokusneho kralika z dcery spravia a ci sa vobec posunieme niekam vpred bez pomoci hormonov a aj najdu skutocnu pricinu. Nasa endokrinologicka stoji nohami na zemi a nepcha nasilu hormony pokial to nie je naozaj nevyhnutne.

katharinka1
autor
15. mar 2017

@misulka22 dakujem za tip, ten prolaktin budem tiez ziadat vysetrit.

misulka22
15. mar 2017

@katharinka1 tie jej priznaky sedia aj na tu stitnu tak urcite to dajte vysetrit.ako pisem ja som hak vobec nebrala,mne gynekologicka povedala,ze to aj tak nic neriesi.musela som si ale pichat injekcie nech mam menzes plus endokrinologia a upravilo sa to.otehotnela som hned.a ona je este mlada takze ked to teraz podchytia tak super.keby aj mala v buducnosti problem vefie sa o tom a budu to hned riesit.mne povedali ze ak budeme chcet dieta tak pol roka skusat prirodzene a potom sa to bude hned riesit.a unavena som ale stale,aj akne mam.neviem ci sa s tym da vobec nieco robit,mozno trochu zmiernit.hlavne sa ju snazit pochopit,ze ona fakt unavena je a nie je to vobec prijemne.u mna sa to moc s pochopenim nestretlo...

katharinka1
autor
15. mar 2017

@misulka22 presne kvoli tej unave som zalozila tuto diskusiu a hladala dievcata resp. zeny s rovnakou diagnozou. Velmi pekne dakujem za postreh, ja tiez niekedy nemam pre tu unavu pochopenie ☹ Inak stitnu zlazu vysetrenu ma s negativnym vysledkom, skor si myslim, ze u nej bude problem s nadoblickou.

misulka22
15. mar 2017

@katharinka1 ona za tu unavu nemoze.mne samej to je neprijemne.si predstav ze si den co den unavena bez energie.trochu mi je lepsie ked si davam magne b6+jodis.tak drzim palce nech vam to dobre dopadne v nemocnici

katharinka1
autor
15. mar 2017

@misulka22 srdecna vdaka!
b komplexom od Jamiesonu sa ju snazim davkovat kazdy den, vcera som dokupila nejaku bunkovu sol. Je pravda, ze ked si dava pravidelne ten bkomplex, tak su tie prejavy unavy trocha miernejsie.