Pomočovanie u 7 ročného dieťaťa

7. apr 2022

Ahojte mamičky.
Chcela by som sa opýtať či ste niektorá mala podobný problém a ako ste ho riešili.
Syn mal dlho problém s pomočovaním nočným a občas mu cvrklo aj cez deň.
Tento problém trval zhruba do šiesteho roku života.
Potom sa problém ustálil, dlho som syna budila aj v noci na čikanie, cez deň to prestalo úplne a v noci prestal mávať nehody niekoľko mesiacov dozadu.
Už sme si mysleli že je všetko v poriadku ale posledný cca mesiac ma s tým znova problém, čo je horšie že sa ani len nezobudi na to keď sa pocika, ani na pocit mokrej postele/pyžamá. Večer chodí spávať o 20:00 cca od 18:00 sa snažím aby už nepil žiadne tekutiny. K nefrologičke nás objednali až za viac ako mesiac 🙈 Z psychologického hľadiska si myslím že by to nemalo byť, žijeme v harmonickej domácnosti, v škôlke je obľúbený a má veľa kamarátov. Momentálne som v 33tt a je pre mňa neúnosné a únavné každý deň čistiť posteľ, som riziková a naozaj nevládzem. Ak tento problém bude trvať ďalší mesiac kým sa k nefrologičke dostaneme tak môžem posteľ rovno vyhodiť lebo jemu necvrkne trosku, on sa pomočí "naplno"🙈 Prosím mamičky ktoré ste sa s tým stretli, čo robiť?
Ďakujem za každú radu, už som zúfalá.
Prajem pekný deň ❤

malebiele
7. apr 2022

ahoj, velmi nepomozem, ale mna este napadlo, aby mu vysetrili cukor.. u deti zvykne byt priznak cukrovky nocne pomocovanie bez zjavnej inej priciny.. tak ked cakate na jedno vysetrenie, zvazila by som aj toto zatial aby sa vylucila aj tato moznost

danulicek
7. apr 2022

určite skúste dať vyšetriť cukor.

althejka
7. apr 2022

Tak sa dohodnite ze si na noc da zatial plienkove nohavicky. Ak uz nebudite na cikanie , plus sa blizi prichod surodenca, zmeny...

michu_
7. apr 2022

ked ides do psychologickeho hladiska.. z psychosomatickeho hladiska vyjadruje nocne pomocovanie pocit dietata, ze sa citi "nadbytocn, ze je zatazou...

brankovamama
7. apr 2022

A prečo čistíš posteľ? Dám dole plachtu, vyperiem a dám čistú. Ja s mladším bratom sme sa popišávali ešte na základnej, ale u nás to bolo psychické. Práve preto pri synovi, som aj na veľkú posteľ dala ušiť nepremokavé plachty. Stáli cca 12€ jedna. Mam štyri a aj keď sa nepopišáva, tak som v kľude. Neviem ako vyriešiť popišávanie, ale uľahči si to tými plachtami kým pridete na to, čo je za tým. 🤞

katarinaba
7. apr 2022

Prave riesim tento problem, rozdiel je len v tom, ze u nas je nocne pocikavanie stale - nemali sme "suche" obdobie. Ja som to neriesila, davala som krpcovi plienky. Ale mali ist do skoly v prirode a zial kvoli tomuto on nemoze. Tak som si povedala, ze to skusim cez doktora. Objednala som ho k nefrologicke, tiez nam dala termin o mesiac. Minuly tyzden sme boli a dala nam toho ozaj dost.
Zaklad je, ze dietatko ma vela pit doobeda, poobede, ale od cca 16:00 uz ma pit menej. Nie prestat pit, ale pit len pol poharika a len cistu vodu. Pred 16:00 moze pit co chce, kolko chce.
Plienku sme museli uplne odstavit. Spinkat chodi o 20:00, zaspi neskor, mozno 20:30, pred spanim poriadne vycikat. Potom ho mam davat v polospanku vycikat o cca polnoci. Tento rezim je velmi dolezity. Je to uz 10 dni, a za cely ten cas sa mi pocikal len 2 krat, co pred tym bol pocikany kazdu noc. Dnes som si u dr. bola pre papier a povedala, nech ho skusim dat cikat skor, napr. o 23:00, kedze obe pocikania boli pred tym polnocnym cikanim. Tak od dnesnej noci skusim tak a uvidime.
Dr okrem toho, ze ho pozrela, zmerala, pohmatala, pozrela pisaka, poslala nas na ORL, neurologiu, sono obliciek, a mame termin na krv + noc pred odberom musime zbierat 12 hodin moc. Potom uvidime co dalej, ked sa vylucia taketo zdravotne priciny.
Uz mame za sebou ORL - kedze je drobec alergik, tak nam dr nakazal lieky na alergiu davat rano, miesto vecer - moze to sposobit, ze tvrdsie zaspi a preto sa pocika. Ze aj toto moze prispievat k pocikavaniu. Obaja dr sa pytali na chrapanie - nosna madla ak je velka moze sposobovat nekludny spanok, dietatko potom zaspi hlboko a na plny mechur sa nezobudi.
Neurologa mame az v juli. Pondelok ideme na sono obliciek.
No a k tej posteli - treba kupit nepremokave plachty, mat aspon dva paplony, pyzamka, aby si stihla vyprat a vysusit. Su aj chranice nepremokave, ich vymena je velmi jednoducha. Ale hlavne - teraz ked si na rizikovom, zial muz by sa mal o toto postarat, musi pridat ruku k dielu.
Doma mame klud, pohodu, ziadne stresy, nic nove sa neudialo, skolku ci skolu znasa vyborne, ma kamaratov, takze psychicku pricinu by som vylucila. Nikdy som ho za pocikanie netrestala, ked sa mu podarila sucha noc, vzdy som ho chvalila. Dr. povedala, ze z toho deti vyrastu, len nikto nevie u konkretneho dietatka povedat, kedy to bude. Ci za mesiac, ci za rok.
Tak ti drzim palec, zelam vela trpezlivosti a hlavne klud, zvladnete to. Treba trosku zabojovat, ale o tom je zivot.

autor
7. apr 2022

Ďakujem ženy všetkým čo sa ozvali. Krv, cukor sme mali vyšetrované prednedávnom, moč ideme zaniesť zajtra ráno.
Žiaľ postel čistím preto že malý sa naozaj pocika až tak že dokáže aj chránič matraca precikat a keby spí na igelite tak by spal v tej mláke až do rána, lebo sa proste nezobudi 🙈 a navyše mame doma starého, veľkého psa a keby ho nebodaj začne prečúravať tak sa dočista zbláznim 🙈
Chlap každý víkend postel tepuje, pomáha ale žiaľ ráno keď odchádza do prace tak to on urobiť nestíha takže musím ja.
@michu_ dávam malému pocítiť že je lúbený, myslím si že ešte viac ako pred tehotenstvom práve z toho dôvodu že som sa bála aby sa nezlakol že príde bábätko a on pôjde do úzadia. Vždy keď príde zo škôlky celé poobedie trávime spolu, každý večer keď mu čítam rozprávku na dobrú noc tak ho stískam a opakujem mu že ho ľúbim, v tomto smere mi naozaj nepríde že by sa cítil nadbytočný, dokonca sa na sestru aj teší aj keď mi oznámil že on jej rozprávky o princeznách čítať nebude 🙈🤣

aafrika
7. apr 2022

Ahoj,nikdy nedaj na sebe znat,ze ta to rozculuje,zatazuje,vysvetli synovi,ze sa to stava,ze ak sa mu to prihodi bude mat nachystanr ciste pyzamo a prezleciete postel,operie sa to a ziadna veda... nech ma oporu. Dohliadajte na pitny rezim aby pil doobeda,poobede a podvecer uz nie ak sa da... ak chces zajdite k nefrologovi... ale co som čítala tak vo vela pripadoch treba aby dieta dozrelo. Hlavne neodsudzuj,nekritizuj za to,znicila by si si dieta,velmi citlivo to vnimaju a je to pre nich stres.

sense
7. apr 2022

Daj na matrac nepremokavé plachtu a na to ešte molton ochráni matrac a vrchné vrstvy operie, takisto môžeš skúsiť nohavičky na spanie, huggies ma aj väčšie čísla tuším až do 10r., takisto neviem ako ste s pitným režimom, moja dcéra mala 3dl ráno, 1,5dl Desiata, 3dl obed, 1,5 Olovrant a 1,5 večera.... Pred spaním na záchod tak ze musela sedieť 3minutx s podloženými nohami aby jej ne viseli a 3 minúty preto aby sa mechúr vyprazdnil úplne. My sme chodili pomaly FO 8r k nefrologicke.

sojorez
7. apr 2022

Tu nepremokavu plachtu by som urcite kupila, ochrani matrac a nebude treba tak casto tepovat. Na nu natiahnut hrubsi bavlneny chranic matraca a plachtu. Ked sa popisa, ostane mu pocit mokra, ale zaroven matrac bude ochraneny. Po nehode lahko zvlecies, natiahnes nahradnu nepremokavu, chranic a plachtu a tamto popisane hodis na pranie. Coskoro pride babo, nebude casu tepovat matrace 🤔.

nwnw
7. apr 2022

Ahoj. Kanaratka sa pocikavala asi do 9r a na ten vtedy igelit jej mamina davala obycajnu deku a na deku este plachtu. Absorbovalo to vsetku tekutinu. skus dat na chranic este jednu savu vrstvu. Kludne osusku, to hodis do pracky so vsetkym. Drzim palce 🥺

koteska83
7. apr 2022

Dcérka tiež mala s tým problémy, ja som nechávala plienku lebo tiež to bolo náročné každý deň prať posteľné. A ešte ta nepremokavá plachta dlho schla. Až na nefrolofii zistili ze jej chyba hormón ktorý zahustuje moč. Užívali sme minirin ale trvalo skoro rok kým prestala sa pocikavat. Skoro do 8 rokov. Dajte mu na ten mesiac plienku a nebudete sa aspoň stresovať. A tiež je dobre ze nedávajte po 18 piť. To tiež nám tak kázali.

katka1981
15. okt 2023

@koteska83, ahoj, prosim ta ako funguje ten hormon? Berie sa dokedy sa dietatu sam nevytvori, ci ako? U nas nehrozi nedat pit po 18.tej a pride mi to tiez od veci, ved keby je dieta ok, tak moze pit hocikedy. Je to take umele potlacanie mocu, ci? Viem ake su praktiky, ale ja som s nimi uz skoncila. Dufam, ze maly dozreje. Teraz uz nema kazdu plienku pocikanu, zda sa mi to lepsie, ale stale to nie je ono.

katarinaba
15. okt 2023

@katka1981 pocikavac potrebuje rezim. Aj v chodeni na zachod, v chodeni spat a tiez v piti. Ak sa uz teraz stavias na zadne kvoli tomu, ze po 18tej uz dieta ma pit minimalne, tak takto mu vobec nepomozes. Pokial bude dieta pit dostatocne do 16tej, potom to obmedzi, nic sa mu nestane.
Hormon ti predpise nefrologicka az po vysetreni vsetkych inych moznych pricin pocikavania. Ano, funguje ako prirodzeny hormon a vysadit ti ho opat moze len nefrologicka, ked uzna za vhodne.
A preco nema pit pred spanim? Pretoze po podani hormonu uz nesmie dieta pit, je to kontraindikacia toho lieku. Minimalne sposobi bolesti hlavy. Preto treba rezim v piti. Nie je to na hlavu. Pocikavac nie je v pohode ako "zdrave" deti. Tie uz maju dost vlasneho hormonu, ich moc sa zmeni, prestane sa tolko tvorit a signal o plnom mocovom mechure dorazi do mozgu, co dieta zobudi aby islo cikat. Takze tym, ze pocikavacovi dovolis pit vecer pred spanim mu iba podnecujes pocikanie.
U nas liecba trvala rok. Ale liek bral kratsie, zacal asi tri mesiace po zacati liecby - ked mal vsetky vysetrenia hotove. Ked dostal ten hormon, pociksl sa len 2 krat.
Svojvolne mozes liek vynechat len v pripade choroby s horuckami, kedy je doplnanie tekutim viac ako potrebne.
Ak chces dietatu pomoct, navstiv lekara a respektuj jeho pokyny. Stoji to za to.

koteska83
15. okt 2023

@katka1981 funguje ako prirodzeny hormon, my sme ho nakoniec vysadili sami nakolko bol kovid a vtedy sa to tak zbehlo ze vsetko zavrete. Co sa tyka pitia tak ani mne sa moc nepacilo ze nemoze mala uz vecer pit , hlavne preto ze ona nechcela pit skoro vobec ani cez den a vecer pred spanim dlho pila mlieko. Ale musela mat rezim . Kazdu hodinu sa napit a aj ist sa vycikat.

alusha
15. okt 2023

My sme mali so synom tiez tak, nefrolog predpisal hormon, ale ja som sa popravde ho bala davat, ked som si precitala tu A4 neziaducich ucinkov. Inak uplne zdrave dieta, len to v mozgu dozrelo neskor... Nepremokava plachta, vymenit a hotovo... Tiez sa do 7 rokov pocikaval, potom sa stalo este raz za cas... Neskor sa mu to stavalo uz len na vyletoch, v tabore, skole v prirode, proste mimo svojej postele... On to uz vedel tak zamaskovat, ze nikto netusil, prezliekol pyzamko, schoval, len ked som vybalovala doma, som ponachadzala😁 neboj sa, vyrastie z toho... Moj uz ma 13 rokov

alusha
15. okt 2023

Matrac je to najmenej, ten potom vymenite, ked chlap z toho vyrastie, nestresujte tym zbytocne seba, ani jeho... Ak tam nie je ina pricina, len sa netvori hormon...

katka1981
18. okt 2023

@alusha, ahoj, si ma potesila. Ja odmietam ten hormon, davam plienku, v juli mal 7 rokov. Bral bachove kvapky na mieru asi rok, potom mal manzel buracku, tak mal ynechane, potom bral asi pol roka kvapky na pomocovanie z tradicnej cinskej mediciny, absolutne nula bodov, teraz sa vratim zas k bachovkam. Modlim sa aby sa mu zu hormon dotvoril, hlavne v noci spi jak zarezany, ja by som ho nedokazala na cikanie zobudit. Kym som ho vladala nosit, davala som ho na serblik v noci, ale po 2-3 rokoch som to vzdala, nemalo to vyznam.

katka1981
18. okt 2023

@koteska83, ano, cize ked hormon (Mirin) vysadis, tak jednoducho ho dieta nem dost, pokial prirodzene nedozrelo, ano? Cize v podstate nelieci nic, je to len nahrada chybajuceho hormonu, vsak? Cize, nevidim v tom ziadny zmysel riskovat zdravie, ked mi spi u maminky v lete na tyzden, plienku si da sam, babka len skontroluje ci je dobre zapnuta, a inak spi len doma. Zatial z toho nema vaznu traumu, dufam, ze do leta sa to zlepsi, nech netrpi psychika. Ja som ho nikdy za to nehresila, dcera sa prestala v noci pocikavat az ako 4 rocna, tam som skusala kadeco, ako prvomatka, pri malom mi bolo jasne, ze za to nemoze. Dcera sa od 4 rokov na cikanie nocne sama budila, ale syn ma tak tvrdy spanok, ze jeho by v noci v pohode ukradli.

pbra40
18. okt 2023

Suhlasim s komentaom, ze treba dat vysetrit i na Orl.
Zvacsena nosna mandla tiez suvisi s pocikavanim.

katka1981
18. okt 2023

@katarinaba, pred spanim nepije, ja som rezim dva roky drzala a uz nebudem. Ja riesim kazdy vecer predkozku, svietenie oka amblyometrom, 2 hodiny cvicenie s tupozrakym okom, plus logopedicky trening. Viac uz ozaj nedam ani ja, ani syn. Toto su roky, nie dni co takto fungujeme. Hormony mu neplanujem davat urcite, to som rozhodnuta, jedine ze by bol z toho nestatsny a bol starsi, tak vtedy, inak nie. Nevies si predstavit, co to obnasa vsetko toto absolvovat kazdy den aj cez mrtvoly, kolko nervov a casu ma to stoji, aj umytie zubov atd. Skoncila by som v blazninci. Vratime sa k bachovkam, tie zaberali. Ja sa drzim rezimu dve hodiny pred spanim pit uz minimalne, ale nestrazim to tak, ako dokladne umyte zuby, liecenie zraku atd. Naozaj to uz sa neda.

katka1981
18. okt 2023

@pbra40, v pondelok sme boli na ORL, lebo je chory, ma to ok a vzdy nastastie mal, tak som rada, ze mame vylucenu dalsiu vec.

katka1981
18. okt 2023

@katarinaba, dakujem ti za odpoved, suhlasim s tebou, ale ako som napisala, vzhladom na to co vsetko absolvujeme kazdy den, momentalne by to nijako neslo. Nastupil do skoly, uz druhykrat je doma, dostal prve ATB a teraz zas, lebo ma streptokoka v hrdle, co za 4 roky skolky nemal ani raz. Ked nam odpadne aspon jedna kazdodenna povinnost, tak to zvazim. To nepitie vecer, to riesi od 3 rokov, ale mam obavy z toho hormonu.

katarinaba
18. okt 2023

@katka1981 Ja presne viem, co mas doma. Mam to iste. Alergik, tupozrakost, dioptrie 5+, syndrom drazdveho kasla, pockavanie. A práve to pocikavanie ma fakt najviac unavovalo. Plienky, plienky, plienky - 7 rokov - bol fakt najvyssi cas to riesit. S liecbou musis suhlasit, proti tvojej voly ti hormon tlacit nebude. Navrhne, odmietnes. Aj ked nechapem, pre nas to bola obrovska pomoc, ci som davala tri lieky vecer, alebo dva - to uz fakt nie je zataz, ziadne problemy nemal.
Ale ja by som dieta komplexne vysetrit dala. Tam mas alergie, orl, mocove cesty a oblicky, neurolog, uz nasadene lieky mozu byt pricinou - niekde moze byt iny problem ako len nedozrety system. Tiez som to brala tak, ze dozrie. No uz tym nastupom do skoly to pocikavanie zacalo byt obrovskou prekazkou. Rezim nie je ziadna povinnost navyse - len uprava, nic narocne, co by ta obmedzovalo.
Kazdopadne, nech sa rohodnes akokolvek, drzim palec.

koteska83
18. okt 2023

@katka1981 tak takto ti to vysvetlit neviem, co nam povedali ze sa jej vytvori ten hormon ked ich budeme uzivat. Viac som neriesila, pre mna to uz bolo stresujuce , uz bola velka a plienky som jej uz moc nechcela davat , ale ked sme sli do prace rano a mala do skolky a ona sa pocikala tak vsetko som musela nechat v kupelni a smrdelo to tam potom, mali sme nepremokave plachty, tie dlho schli, no za mna cele zle. Ona neskor aj chcela ist zo skolky na vylet co mali na pobyt a nemohla kvoli tomuto....to jej tiez velmi vadilo. A ani ku kamaratke prespat nemohla .

alusha
18. okt 2023

Nas mal aj nosnu mandlu zvacsenu, tu mu vybrali, ale pocikavaniu to nijako nepomohlo, len s vekom to odznelo...

katka1981
18. okt 2023

@koteska83, jasne chapem. Ale aj dnes ked som mu povedala, ze uz nesmie pit, on ma na haku. Ma obdobie, ze je jak cert. Chytil silnejsi vzdor ako mal ked bol maly a ozaj sa bojim, ze by ani nedodrzal rezim. Skusim sa spytat nejakeho nefrologa, ako to s tym hormonom funguje. Ale ja sa bojim, ze maly by nespolupracoval, k veceru je ozaj cert.

koteska83
19. okt 2023

@katka1981 ale on nemoze pit po podani lieku , ten sa dava az ked ide dieta spat. My sme davali az v posteli. Co sa tyka pitia do 18 tak tiez sme to nie vzdy dodrzali , nakolko mne mala nechcela pit ani cez den.

katka1981
19. okt 2023

@koteska83, maly nesmie pit uz po umyti zubov, kvoli paste, vynimocne to porusi, cize toto by zvladol. Teraz berie ATb, je mrchaty, zalahuju mu usi, to som z toho na prasky aj ja ked som to mala. Plus dobiehat ucivo. Vcera vobec neposluchal a naschval pil po veceri od 20.30. Cakala som ze plienka bude plna a nic. Mal obdobia kedy sme dodrziavali striktne rezim asi aj bachovky vtedy bral a plienky mal dlho suche, povedmze 10 dni, alebo tak nejak ale to aj cez den doobeda pil malo. Ked pije tolko co treba, hoci aj doobeda, tak je vacsia sanca ze sa pocika. Nemam silu to teraz riesit, lebo bojujeme s okom, som rada, ze konecne zacal nosit okuliare na stalo, trvalo to skoro 3 roky! A jasne ked sa ofuci, hned ich odhodi. Mne keby maly pije malo, tolko co pijavala dcera, nepocika sa snad nikdy. Ale on liter vody v pohode, ale aj viac.

kvetinka75
19. okt 2023

tak niekedy to môže trvať aj do 10rokov. Záleží od dieťaťa. Skús vyšetrenia - nefrologia a ak bude všetko v poriadku, chce to len čas.