Porucha pozornosti

majsenka
12. máj 2015

Ahojte maminky, viete mi prosim poradit?moja dcerka ma podla mna add, ma problem sa sustredit, pozornost, v skole ma velke vykyvy znamok od 1* po 5. Nechce sa mi ucit, vraj sa to nikdy nenauci, nedokáže, uz byvam na nu zla a nasilu s krikom, popripade buchnatom po chrbte ju nutim ucit, uz nevladzem. Niekedy to ide, inokedy nie. Ma aj dost kruzkov, aby ju tahali, kreslenie, klavir, sport, tanec a jazyk. Neposobi to skor demotivujuco, ked ma toho vela?

rutie
12. máj 2015

@majsenka mam podobny exemplar doma, rozumiem ti. Tych kruzkov ma naozaj strasne vela, skods jej tym. Tieto deti potrebuju pravidelny rezim, ucit sa vtedy, ked maju cerstvu hlavu. Unavou im pozornost rapidne klesa. Kreslenie je skvele - to jej rozvija motoriku, vnutone ju moze upokojovat, pre mojho syna je to vyslovene arteterapia. Nastroj je strasne narocny pre tieto deti. pre ne to je strasne vela sa sustredit. Tanec detto, jazyk detto. Ma tvoja dcera vobec cas "vypustit paru"? Volne sa hrat, nechat volne plynut svoje myslienky? Ja mam tri deti na prvom stupni - syn ADD je uz tretiak, ale vidim rozdiel medzi tym, ako mozem zatazit dcery bez tejto poruchy - zvladaju aj skolu, aj dost inych aktivit, obcas vecer len odpadnu do postele od unavy, ale rano vstanu a ficia dalej. Syn ked je pretazeny, tak to v nom roztoci to koleso nesustredenia, klesa jeho vykon v skole, nie je z neho nikdy nic. Nemoze mat ani prilis volna zase, lebo to "ujizdi" do svojich fantazii, a zas z neho nic nie je. Museli sme najst taky zlaty stred, co mu vyhovuje a radsej sa jednemu zaujmu vynevat naplno ako mnohym potroche - deti s ADD velmi tazko prepinaju medzi roznymi aktivitami, tak aby sa plne sustredili na kazdu z nich, je to pre ne strasne tazke.... Zrusili sme flautu. folklor. Ma len judo (tri krat do tyzdna) a vytvarku v skole. Ulohy sa snazime robit pred treningom, prisposobila som si tomu pracu - aby bol uz o 14:00 doma a robil ulohy oddychnuty. Ak sa nam toho vela nekopi a nestihame - konci to presne tak ako pises: krikom, trestami, stresom. ADD treba prijat ako diagnozu a zmierit sa s obmedzeniami, ktore to prinasa. Nechaj dceru aby sa naplno rozvijala v jednej oblasti, jednu nechaj ako doplnovu. Inak to bude na ukor skoly, jej psychiky, vasho vzajomneho vztahu a celkovej atmosfery v rodine.

sissy27
12. máj 2015

@majsenka no mne sa zdá, že pomoc by si potrebovala v prvom rade ty, a to by pomohlo aj dcére... podľa tvojho profilu sa bavíme o prváčke - mi vysvetli, načo jej je 5 krúžkov?? plus škola? ona nemá žiadne add, ona má len toho veľa, nemá čas na oddych a regeneráciu, to je celý problém... a to dúfam má tie krúžky každý na opačnom konci mesta... nečuduj sa, že sa nevie sústrediť, keď má v hlave okrem písania, čítania a počítania ešte aj noty z klavíra, kroky z tanečnej, slovíčka z jazyka a ďalšie veci, plus čaká kedy príde mamin krik a buchnát do chrbta... to už komu by sa dobre sústreďovalo v takýchto podmienkach? inak teba zamestnávateľ tiež zvykol fyzicky trestať, keď ti niečo nešlo podľa jeho predstáv? 😕
1. nauč sa ovládať, ak sa nezvládaš s malou učiť (čo úplne chápem, že nie je celkom ľahká záležitosť), tak investuj do študentky, ktorá to bude robiť hodinku či dve denne za teba a bude pri tom na dcéru milá a dcéra sa nebude musieť báť tvojich reakcií
2. uber dcére zo záťaže - stačí jej bohate jeden krúžok, teraz len začala chodiť do školy, to samotné je pre ňu dosť a ty jej naváľaš ešte ďalších 5 aktivít..keďže celý deň v škole sedí, tak by som ponechala nejaký pohybový... neskôr môžete pridať ešte jeden ale preboha 5 krúžkov je veľa aj na dospelého...

rutie
12. máj 2015

@majsenka Inak, mam pocit, ze mas na dceru prehnane ocakavania. Neuznavam sice novodoby trend vyhoviet decku vo vsetkom a nic od neho neziadat, ale toto je extrem. Je rozdiel byt dosledny a je rozdiel byt "pushy". Takymto natlakom dosiahnes len to, ze dcera bude robit, len ked bude nad nou niekto stat a tlacit ju do toho. Ked bude ponechana na seba, miesto riesenia problemov bude unikat. Vycuvaj z toho kym je cas. Urobte si spolocny, nestrukturovany "program" - prechadzka, zmrzka, bicyklovanie.... Chval ju hlavne za to, ked nieco spravi samostatne (aj s chybami), nie za nieco urobi perfektne. Travte spolu cas len tak, neorganizovane bez casoveho tlaku, uloh, terminov. Uzite si krasne prazdniny a buduci rok si lepsie zorganizujte: jeden - dva kruzky, cas na volnu hru, spolocny cas bez povinnosti.

majsenka
autor
12. máj 2015

Dakujem za kazdu reakciu, mate pravdu, ja sama to tak citim. Na hudobnu chodila od troch rokov a aj ako predskolacka mala klavir, cudzi jazyk detto. Kresli horsie, to jediny kruzok kde som ju nahovorila sama, podla mna by jej to pomohlo, sport a tanec si vyprosikala sama. A nechala som sa ukecat, na klavir hra krasne, ale uz som sa s nou dohodla, ze do konca roka a koncime. Jazyk ma raz do tyzdna a do buducna jej pomoze. Vsetky kruzky ma v ramci skoly. Tak o 15h, popripade 16h ide domov, najprv sa naje oddychne a potom sa ucime. Ten krik nie je vzdy, len obcas, ale aj tak sa musim ovladat, mate pravdu, lenze ked ju hodinu prehovaram, aby isla citat a ona nechce, tak cca 2xdo mesiaca vybuchnem. Chvalim ju skoro za vsetko, prave by som to mala obmedzit.

katarinamarkova
12. máj 2015

@majsenka
@majsenka ja sa jej ani necudujem ze sa jej nechce venovat skole, ked ma potom na starosti este klavir, jazyky, kreslenie, sport, tanec....
jeden kruzok bohato staci.....resp. dva - v pripade ze je dietatko extra sikovne na dve veci plus zvlada popri tom skolu
krik a capanie po chrbte este nikoho nemotivovalo k nejakej cinnosti....akurat tak k znechuteniu a znenavideniu
toho k comu je nutene.
ziadnu poruchu pozornosti nema. to by ju malo 95% skolakov - lebo 95% skolakov sa ucit nechce 🙂
nezamyslela si sa skor nad tym, ze take skoky medzi znamkami mava preto, ako na nu tlacis - x kruzkov, plus tvoj postoj k jej priprave do skoly.?

este sa spytam: kedy sa tvoje dieta stiha hrat? vonku? s kamosmi?

majsenka
autor
12. máj 2015

Stiha sa hrat skoro kazdy den cca 1hod a vikendy
Nie je sama, co ma tolko kruzkov, niektore maju aj viac, ale ja aom pochopila, ze pre nas je to vela. Kym chodila do skolky, tak tie kruzky boli pre nu super, neskoro som pochopila, ze v prvej triede ma chuda toho dost, uz v novembri som chcela cuvnut zklavira, ale niektoré maminky ma prehovorili, ze hra krasne, ze sa rozbehne, a takto jej len ukazem, ze cokolvek moE zacat a nedokoncit, mala som pocuvat svoj instinkt. Takze vypustime klavir, a ponechame vytvarnu a anglinu, sport chce sama, vsetko je raz do tyzdna, len ta tanecna bude otazna.

zuzkaanicka
12. máj 2015

@majsenka neviem, ale ak ju klavir bavi a vytvarna pomenej, tak mi pride zvlastne, ze ides zrusit klavir a vytvarnu ponechat ... su to kruzky, mala by chodit na take, ktore si vyberie a nie na take, ktore jej vyberies Ty ... je to jej volny cas. A teda, ako Ti pisali kocky predo mnou-bitkou a krikom nedosiahnes nic dobre, akurat ju zablokujes.

majsenka
autor
12. máj 2015

ved ja viem, ze krikom nic nevyriesim, snazim sa ovladat a vybuchnem ako som pisala cca 2xmes a ten buchnat bol asi tri krat za cely sk. rok, ale aj to vo mne ostalo, a hryzie ma svedomie. Skor som trpezliva, az mi to manzel vycita, ze az prilis, ze keby som bola tvrdsia, tak ma lepsie pocuva, je pomalsia, zasnena.... nehovorim, ye ma add, ale priblizuje sa mi k tomu. Myslim, ze ma najviac pochopila rutie (dakujem). Musim, najst rovnovahu kruzkov, lebo ked ju necham tak, upadne do svojho zasneneho sveta, najst tu zlatu strednu cestu. Cize tanec 2x do tyzdna, a 1x vytvarka a 1x cudzi jazyk, ten sport. kruzok je len taky hravy, a pohyb jej pomoze (sama si ho vybrala). No do sept daleko, porozmyslame, vytvarka jej pomoze na grafomotoriku, nechce sa jej niekedy ist, ale vzdy pride stastna, co si urobila.

sissy27
12. máj 2015

@majsenka no ja ti neviem, ale na tvojom mieste zruším výtvarnú - nebaví ju to a teda keď ju prijali do školy bez problémov, tak problém s grafomotorikou asi nemá, resp. by sa ti učiteľka posťažovala... klavír - kristepanenanebi, tak počúvaš cudzie ženské, že im sa páči, ako malá hrá? a že nestíha, nevládze, to je druhoradé? cudzí jazyk - no pekné, ale zas len učenie, niečo,kde sa potrebuje sústrediť - vo vašej situácii by som to dala bokom, onedlho jej pribudne angličtina v škole a zas toľko jej tá jedna hodina v týždni nedá... dá sa to nahradiť napr. rozprávkami alebo hrami v angličtine... šport - ten by som ponechala, je to dobré jednak fyzicky, keďže celý deň sedí v škole a aj na prevetranie hlavy...
a teda by ma zaujímalo, na základe čoho si určila, že sa blíži k "add" (predpokladám, že si mala na mysli adhd)... lebo to je oveľa komplikovanejšia porucha ako len že sa nevie sústrediť, resp. nechce sa jej...

tomasko27
12. máj 2015

@majsenka Ahoj no to jako u nas.Tiez sa snazim nevybuchnut ale niekedy to nejde.A to nemame ziadne kruzky lebo nikam nechce chodit.A je integrovana?lebo syn ano ale aj tak to ide tazko v skole.Keby sa mu chcelo tak by to aj slo lenze jemu sa nechce,niekedy vynimocne ze sa mu chce ma naladu ale to ozaj obcas.
Ale adhd je porucha pozornosti spojena s hyperaktivitou ale add je porucha pozornosti a tu ma aj syn,ale syn ma aj nieco z autizmu.

rutie
12. máj 2015

@sissy27 ADD a ADHD je rozdiel - ADD deti nie su hyperaktivne - skor spomalene, zasnene, im neuteka telo, im utekaju myslienky. Deti su casto velmi zaujate nejakou myslienkou, ze nedokazu prepnut na nic ine. Ak maju nejaku ulohu, ktora ich nezaujme, vyrusi ich cokolvek. Moje decko sa dokaze hodinu zaoberat vrchnacikom z pera. Lego sklada v hlave ani nepotrebuje kocky, casto to robi v skole cely den, nevyrusuje, sedi ticho a sklada v hlave lego, alebo vymysla dalsie levely k hre, ktoru videl niekoho cez prestavku hrat na mobile. Jemu staci minimalny podnet a "fici". Ak ho v skole nieco zaujme, exceluje inak unika. Ma uzasnu ucitelku, ktora ho jemnym dotykom "znasa spat na zem." Dieta, ktore v druhej triede vyriesi ulohu: Najdi vsetky prvocisla do 100, ale ked mu das bezne scitacie priklady spravi bez dozoru tak maximalne tri. Najhorsie su ulohy, kde treba robit viac ukonov - precitat, potom vypocitat, potom vyfarbit podla vysledku. To prepinanie medzi cinnostami, to rozhodovanie, ktoru pastelku pouzije....Milion prilezitosti zaseknut sa a uniknut do vymalovavania nadpisov na strane. Diktaty nestiha vobec, napise kazdu druhu vetu (0 chyb), ked ucitelka diktuje na kontrolu, zapamata si tie vety a este dalsich15 minut ich pise do vynechanych riadkov (0 chyb). V prvom rocniku sme ucenim travili 2-3 hodiny denne, lebo ak ho nieco vyrusilo, trvalo aj 5 - 10 minut, kym zacal pracovat. Zabezpeci ttotalny pokoj a zaroven aj osobnu pritomnost pri dalsich troch detoch (najmensie extremne zive) - nemozne. Krik nic neriesi, len zhorsuje, buchnaty duplom, ale kto take doma nema - nepochopi. A to som ako teenagerka doucovala nevidiace a postihnute deti a zvladala som to v klude - u syna na seba bohvieako pysna nie som.

sissy27
12. máj 2015

@rutie v prvom príspevku som zle prečítala "adhd" a v druhom "add" tak som si nebola istá 🙂 asi by som mala predsa len vytiahnuť optiku z kabelky 😅

tomasko27
12. máj 2015

@rutie Ahoj no to poznam,piseme a potom 5-10min rozprava a bavi sa a zas nieco napiseme a potom znova,toto robil aj vskole ale ma ze uplne super ucitelku,a mu povedala ze ked napise jeden riadok tak jej moze nieco povedat ale nie za kazdym slovom nieco hovorit,tak sa to snazim aj doma tak robit ale samozrejme pred ucitelkou ma iny respekt.To ozaj tazko sa vam pise ked este aj na deti treba dohliadnut a ticho sa neda dosiahnut.

zita19
12. máj 2015

chuda dieta, Mal by si sa zariadi podla toho co pise @sissy27 Inac jej ukradnes aj ten posledny zvysok detstva co ma a skvor ci neskor sa ti to skaredo vrati.
A nauc sa pocitat do 10 kym jej das buchnat. Netvrdim, ze sme tam nejaka vychovna nie je na mieste. Myslim, ze v spravny cas zmoze viac ako 100 psychologov, ale buchnatovat unavene a pretazene dieta za to, ze nevladze, nemoze je uz vela aj na mna.
A pan otec by sa mohol tiez zapojit do pripravy do skoly. Je to aj jeho dieta, tak nech sa laskavo zapaja a nie len kritizuje. Mozte si to podelit. Ty slovencinu, citanie a pisanie, pan otec matiku a prirodovedu, ci prvouku ci ako sa ten vseobecne vzdelavaci predmet vola. Moze si vyhradit cas a denne s nou pol hodinky citat, miesto nejakych svojich oblubenych aktivit.

strociatka
12. máj 2015

@majsenka Ahoj, neboj, to chce klud. Najskor si vyvetraj hlavu, upokoj sa. Je uz takmer koniec roka a ak by mala poruchu pozornosti, tak by ta uz urcite kontaktovala ucitelka, ze sa jej nieco nezda.

My rodicia v snahe urobit pre dieta vsetko najlepsie, to obcas prezenieme. Obcas poriadne. Tych kruzkov ma naozaj privela. Skuste si urobit kazdy den cas pre vas dve (mas aj dalsie dieta, ale kazde ma pravo byt len s tebou), takze si vyhrad pre nu 15 min a nebudete sa ucit, nic cvicit, ci trenovat, ale sa spolu rozpravajte, ako sa ma, co robila, co sa jej paci a co nie. Vyberte, resp. ona sama nech si vyberie len jeden kruzok, ktoremu sa budete plne venovat a ostatne naozaj vypustte. Je dieta, jej potreba hrat sa je velka a tak to ma byt. Ona sa potrebuje hrat, je to nesmierne dolezite pre jej zdravy vyvin. Zisti co ma rada, ake predmety ma rada, ktore spoluziacky ma rada, ako sa spolu hraju a pod. Pozitivny pristup ku skole je vitazstvo. Takto hrozi ,ze ziska odpor a v buducnosti sa moze odmietnut ucit.

V tejto faze si nemyslim, ze by malo ist o poruchu pozornosti, ta sa prejavuje inak, ako len velkymi vykyvmi vo vykone. Drzim vam palce a daj vediet, ako ste poriesili situaciu a ci je vam uz lepsie. Len spokojna mama a spokojne dieta je stastna rodina.

adamemka
12. máj 2015

@tomasko27 a ako ste zistili ze ma aj nieco z autizmu?ja mam integrovanu dcerku.teraz je druhacka,najprv bola integrovana len zo sj a mat,ale ma provlem aj s angl a aj s inymi predmetmi ktore pre nu niesu zaujimave.dcerka je sikula je velmi vyrecna ma bohatu slovnu zasobu,je velmi umelecky nadana,ale ma aj velmi zvlastnu povahu.najradcsej sa hra sama akoby sa uzatvarala do seba a niekedy vie byt velmi spolocenska

majsenka
autor
12. máj 2015

Ved mi sa rozpravame, mame cas na seba, to skor zanedbavam Nelku, a uvidim ako to bude, ked porodim. ale vidim na nej, ze je cim dalej smutnejsia, a ja unavenejsia, to je vecny boj ju prosit, aby si umyla zuby, obliekla pyzamo, odlozit a nachystat veci do skoly to ani nehovorim, vsetko jej dlho trva, je strasne tvrdohlava, ,, ide hlavou proti múru"- len preto aby bola proti,trva na niecom, co nie je pravda, ma problem sa pozdravit, kamosky raz chce inokedy nechce a takto si ich odhana, separuje sa, na vsetky tieto kruzky chodi jej kamosky, takze sa separuje este viac, na tanecnu chodi skoro cela trieda(90%), tak ked nebude chodit, neviem, ci nevypadne z kolektivu celkovo.

majsenka
autor
12. máj 2015

A boli sme u psychologicky este v septembri, a povedala, ze z tej stupnice co sa meria add,ma 5bodov, pod 4je add, takze tesnotka, ale citila, ze s nou nie je nieco v poriadku, tak ju nechcem znova tahat po psych, ale ze bolo by dobre, keby sme po troch mes. prisli

jeennyv
12. máj 2015

@majsenka v profile mas ze tvoja mala ma sest rokov cize je prvacka, druhacka asi...podla mna na tak male dieta je to velmi vela kruzkov, ak chces aby sa realizovala tak vyber jeden co ju najviac bavi...ja osobne sa necudujem, ze tvojej malej sa doma nechce ucit a ide jej to aj tak skole a celkovo je taka ani tu ani tu...ja som mala takeho spoluziaka na skole...davali ho na tenis, karate a neviem co vsetko a sppoluziak prvacik chodil do skoly unaveny, mlel z posledneho...... ja by som vela veci co sa deje pripisovala unave.......

majsenka
autor
12. máj 2015

Verim, tomu, ze to bude tak, ked sa s nou rozpravam, na co bude chodit, tak raz na nic, inokedy na vsetko, ma chudatko zmatok. No isla som s prudom, x deti, jej spoluziakov maju tolko a aj viac kruzkov, ale to nejde, musime vystupit z kolotoca, a uvidime ako to bude z kamoskami

tomasko27
13. máj 2015

@adamemka Ahoj,od narodenia sme pravidelny navstevnici neurologie a lekarka mu robila testy,ma nabeh na epilepsiu takze to mu tiez kontroluje.

adamemka
13. máj 2015

Aha cize na zaklade neurologickeho vysetrenia.dakujem 🙂)

rybka9
16. júl 2015

Dobrý deň, som študentka a hľadám dieťa s poruchou pozornosti (aj ADHD) aby som mohla dokončiť svoju bakalársku prácu. Hľadám dieťa v školskom veku. Viac informácií v správe. Pomôžete mne aj vášmu dieťaťku. Bratislava, Skalica (a okolie) 🙂

majsenka
autor
17. júl 2015

Rybka9 , my to viac menej nemame potvrdene, oficialne potvrdene

chupakabra
21. júl 2015

chuda dieta..vystresovane unavene a ty z nej spravis ,,choru,,...skus si ty vsetky jej kruzky skolu a keby ti este mama tresne zato ze nevladzes ..no neviem ako by ti bolo...to ze si vydupala dalsie kruzky mam chapat tak ze keby chce aj dalsie tri tak ti chusa byde aj tam chodit...hlavne ze je prec cely den...

majsenka
autor
22. júl 2015

Chupakabra vobec si to nepochopila