icon

Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?

8. nov 2024

Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
9. nov 2024

@lonely66 Tak to nebola len táto situácia...ale stretla som sa s mnohými takými situáciami...robenie zlé iným deťom a rodičia len kukajú a nič...ozveš sa ty, už dostaneš od rodiča vynadané ty...a deti sa ti smejú do ksichtu...lebo rodičia sa ich zastanú...naposledy som videla skupinu 11-12 ročných detí (vek viem, lebo medzi nimi bola dcéra mojej známej) ako hádzali veľké kamene do opustenej budovy, rozbíjali okná, smiali sa aká super zábava...ozvala som sa a to si mala počuť aké nadávky som si vypočula na moju osobu...ja napr. už nechodím k nám na ihrisko s dcérou, chodíme na iné, lebo tu tieto 10-12 ročné sa skupinkujú, čo mi nevadí, ale vadí mi ich slovník pri malých deťoch..to sú samé vylgarizmy...do pi**, ty ku***, je** ti...atď. proste ja také slová z mojích úst nevypustím....hrajú futbal a samé nadávky, vylgarizmy a malé deti sa tam majú v pieskovisku hrať? Ozveš sa...si zlá ty...kopú loptu naschvál smerom k malým deťom..moja dcéra dostala 2x takú ranu do hlavy...ja som im tu loptu vzala a nedala...a mohli sa aj na mihalnice postaviť...aj oteckov poslať...a doteraz som im tú loptu nevrátila..samozrejme nadávali a na druhý deň mali ďalšiu a veselo s grimasami na tvári robili to isté....

lonely66
Odpoveď bola odstránená
adrianap83
9. nov 2024

@earlgrey no toto je otras fakt, pravdu máš. To musí byť radosť mať doma...známa je s tým ôk? Ze jej slečna bude grázel?

earlgrey
9. nov 2024

@lonely66 Áno, všimla som si to aj ja, v niektorých diskusiách a keď sa ozveš a vyjadríš svoj názor, tak si najhoršia 🤣 to isté s požičiavaním hračiek...mňa dostáva do kolien prirovnanie...Ty požičiaš svoj mobil alebo auto cudzej osobe? Prečo by malo dieťa požičiať hračku cudziemu dieťaťu? 🤷‍♀️ no...moja dcéra bežne porozdáva napr. formičky na ihrisku ale keď ona chce požičiať, tak už je s tým problém...lebo mamičky sa pýtajú 3 ročných detí, či požičia dievčatku...a ešte nezabudnú dodať...Jakubko, ak nechceš požičiať, tak nemusíš...a dieťa jednoducho nepožičia...ja som to vážne vzdala s ihriskami...kľudne ma tu môžu ukameňovať...ale tento prístup sa mne osobne nepáči a nikdy ho podporovať nebudem...

earlgrey
9. nov 2024

@adrianap83 Bavili sme sa o tom, teda ona začala, ja nie som z tých, ktorí bonzujú...ale ona o správaní jej dcéry vie...ale tak, čo očakávať od matky, ktorá nemá problém si zapáliť cigaretu na ihrisku plnom malých detí, ktorej slovník je každé druhé slovo vulgarizmus?...asi veľa nie...je to ich život..ako si zariadia, tak majú...len aj keď ma to mrzelo, keďže dcéra rada chodila na to ihrisko, tak som to obmedzila na minimum, alebo ideme vtedy, keď tam tá skupina mamičiek a detí nie je...ale tak sú aj iné ihriská a tie sú úplne v pohode..síce ďalej od miesta, kde bývame, ale radšej pôjdeme tam...

adrianap83
9. nov 2024

@earlgrey no smutné...na to sa ani nedá co napísať...

earlgrey
9. nov 2024

@adrianap83 No nedá...ja netvrdím, že všade je to tak, to aby zase sa do mňa niekto neobul, ale také skúsenosti mám ja...a tí pubertiaci sú čím ďalej, tým viac nevychovaní...akurát mi kamarátka písala, že už nevie, čo s jej 13 ročnou dcérou, lebo že jej zahlasila, že je bisexuál...a že je pan sexualita..pan bez dlhého á ... či čo 🤷‍♀️🤣 ani som to nepochopila...kde tie deti na toto chodia....

tululu
9. nov 2024

@lonely66 pokojne to mohlo byt tak, ako vravis, ze ten papier bol vybaveny, ale z kvanta rodicov ktorych poznam ma za sebou vacsina kopec navstev klinickych psychologov, pedopsychiatrov, neurologov a centra spec. pedag. a prevencie kym sa vobec ku nejakemu "papieru" dopracuju, tak preto mi to prislo zavadzajuce vypichnut prave tie pripady.vzdy sa najde niekto,kto obchadza system. kazdy system, zial.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
9. nov 2024

@lonely66 Áno áno, nebudem tu spamovať 😉 lebo ma opäť pošlu založiť si vlastnú diskusiu 😉 ale som rada, že nie som jediná "divná" v tomto svete 😉

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
9. nov 2024

@earlgrey
@lonely66 Skúste presvedčiť dieťa s AS, ktoré je fixované na autíčka a musí mať vždy jedno v ruke, nech ho požičia. 🤔

earlgrey
9. nov 2024

@zuzanockamt Ale ja som písala o zdravých deťoch...a tie deti z ihriská poznám...a ak by som mala dieťa s diagnózou a niekto by si chcel požičiať hračku, tak to danej mamičke vysvetlím ale nebudem vravieť svojmu dieťaťu, že ak nechce, nemusí požičiať...ale povedala by som mamičke, že nech sa nehnevá, ale moje dieťa je na to autíčko fixované a nehanbila by som sa aj spomenúť, že má AS, lebo ja to ako hanbu neberiem...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
9. nov 2024

@earlgrey Ale dieťa s AS sa na prvý pohľad ničím nelíši od bežného dieťaťa. A náhodná matka na ihrisku to nemá šancu rozoznať. Akurát bude gániť,aké nevychované decko a prílišnou pozornosťou mi akurát privodí u dieťaťa meltdown.
Neviem, prečo je zvyk sa prihovárať cudzím deťom, keď ony očividne záujem nemajú. Stretávam sa s tým na ihrisku, zastávke, buse, lekárni, v čakárni, atď. A tetky Betky sú potom pohoršené, keď sa dieťa otočí chrbtom (prinajlepšom). A naozaj nemusím nikomu na počkanie vysvetľovať zdravotný stav dieťaťa. Ani dospelý nikomu náhodnému neoznamuje, že má napr.mykózu, tak sa necíti práve najlepšie.

tululu
9. nov 2024

@lonely66 v tom sa zhodneme, zmanazovat triedu tak, aby sa tie "rychlejsie" deti nenudili a tie "pomalsie" necitili zufalo je doslova umenie a v dnesnom skolskom systeme je to tazko dosiahnutelne ☹

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
9. nov 2024

@lonely66 Čítam, lebo sa bežne stretávam na ihrisku s tým, či si môžu požičať hračku. No nemôżu a bodka.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
9. nov 2024

@zuzanockamt Ale ja tie deti poznám a viem, že žiadnu diagnózu nemajú, lebo ak vedia prísť a požičiať si hračky od iných detí, tak by mali vedieť aj požičiavať tie svoje....a nie že on nepožičia ale ide brať inému a keď jemu nie je požičiané, tak sa hodí o zem a plače o dušu...a ja sa v zásade iným deťom nikde a nikdy neprihováram...max. sa moja dcéra pozdraví, čo je myslím si, že slušnosť...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
9. nov 2024

@earlgrey Tak v takom prípade áno. Len nemám rada takéto zovšeobecňovanie.
@lonely66 Moje dieťa nemá rado pozornosť od cudzích ľudí, tak sa to snažím eliminovať a nevykecávať. Stručne, jasne a hotovo. Už viem, čo na neho platí a je potrebné sa vyhýbať meltdownom čo najviac. Tak mu nebudem schválne navodzovať takú situáciu zbytočnými rozhovormi s inými matkami. To si treba zažiť denno- denne ako rodič. Potom človek pochopí.A mimochodom z Martina vôbec nie som.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
9. nov 2024

@lonely66 Moje dieťa má emócií dosť. Posudzuješ to, o čom nič nevieš.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
9. nov 2024

@zuzanockamt Pozri, ja som veľmi empatický človek, aj keď sa to možno nezdá a nezovseobecňovala som, písala som konkrétne prípady a konkrétne situácie, s ľuďmi, ktorých poznám..dokonca moja vlastná sestra je toho názoru, že jej deti sa nemusia pozdraviť vlastnej sesternici, tete a ani babke, ak nechcú...a taktiež nemusia požičiať hračku vlastnej sesternici, ale keď boli u nás, tak zničili drahé hračky mojej dcére a sestra sa na tom smiala, že veď sú to deti...a tie deti sú zdravé, bez diagnózy a ako napísala @lonely66 ide skôr o rodičov ako o tie deti, teda výchovu. Taktiež sa moja dcéra zvykla hrávat na ihrisku s jedným chlapčekom, potom ich dlho nebolo vidieť a keď prechádzal ihriskom s mamkou, tak sa začal za mamku skrývať, akokeby sa mojej dcéry bál...a jeho mama mi kľudne, s milým a pokojným hlasom povedala, že majú problém, riešia so psychológom...a čo som urobila? Aby to dieťa nemalo z mojej dcéry ešte väčší šok, nedajbože traumu? Vzala som dcéru, vysvetlila jej, že (dajme tomu, meno vymyslené) Dávidko sa dnes necíti dobre, zahráte sa nabudúce...dcéra pochopila, išla sa hrať ďalej a tá mama toho chlapčeka mi poďakovala a išli ďalej...takže neverím, že ak by nejaká mama upozornila druhého rodiča, že jej dieťa momentálne prechádza niečím alebo už má niečo potvrdené, že rodičia by to nepochopili...My tiež máme teraz obdobie, kedy dcéra (odkedy jej jeden chalan hodil veľkú tatrovku do hlavy v pieskovisku) sa deti stráni a aj bojí, že jej ublížia, tak keď sme von a dcéra chce ísť preč a napr. známe sa opýtajú, čo sa deje..tak jednoducho poviem..je taký a taký problém, riesime to...nestretla som sa ešte s nepochopením...