Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?
Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?
@earlgrey Jasné, chápem, ďakujem za prívetivú reakciu. V MŠ napr.problém nie je, žiadne konflikty nie sú, funguje úplne normálne, hrá sa s deťmi, atď. Ale čo sa týka jeho hračiek, ak nechce, nemusí ich dávať/požičiavať nikomu a nemusíme to ani nikomu zdôvodňovať. Jasné,že rozumní ľudia to pochopia, tiež som sa ešte nestretla s nepochopením po vysvetlení, ale bežne na počkanie naozaj nedávam informácie o dieťati, keď sa teta prihovorí a dieťa nebude komunikovať, rozumný pochopí a stiahne sa.
@zuzanockamt Dobre, ja chápem aj to, čo píšeš ty...ale či už diagnóza alebo nie...ja som písala o tom, že pýtanie sa 3 ročného a zdôrazňovanie, že nemusí...no nemusí...jasné, že nemusí, ale môže, ak to dieťaťu nevadí...ja hovorím o konkrétných prípadoch, kedy rodičia učia deti, že nemusia...ak nechcú...tiež sme sa na ihrisku stretli s tým, že mamička povedala, že nehnevajte sa, ale je to synová obľúbená hračka, momentálne sa s ňou hrá...pochopím...ale nepochopím, ak rodič ešte pripomenie dieťaťu, že pamätáš, včera ti Zuzka nechcela požičiať bábiku, tak ty jej dnes nepožičiaj formičku...a dieťa nepožičia...lebo si spomenie, čo bolo včera aj keď možno už dávno na to zabudlo...Ale to je jedno...ja plne súcitim s rodičmi, ktorí majú deti s diagnózami, alebo postihnutím...dokonca moja dcéra má kamaráta s dawnovým syndrómom a kamarátky, ktoré majú veľmi výrazné telesné postihnutie...čiže nesúdime, neodsudzujeme...len sú veci, vo výchove, s ktorými nesúhlasím, ale nie je to moja vec...každý vychováva tak, ako vie a ako chce...
@earlgrey Áno, to už je zvláštne dieťaťu takto pripomínať. Ja som reagovala na to, že tu bolo kritizované to, že dieťaťu sa povie, že požičať nemusí. Len ja keď prídem na ihrisko, neviem, čo sú tam za deti. Napr. môj AS na prvý pohľad nevyčnieva z radu, ten, kto ho nepozná, neverí, že má dg. Má takmer dokonalú sociálnu masku už v tomto veku. Ale zase on si nikdy od cudzích detí nič nevezme, ani keď ho napr. niečím ponúknu, nikdy. Takže ja sa nikdy nezamýšľam, že prečo rodič reaguje tak, ako reaguje, asi má dôvod. A či je jeho reakcia správna, neviem, neriešim.
@lonely66 no jo, casto vidno, ako ta chut ucit sa, ktora je u prvacikov fakt prirodzena a vysoka postupne klesa a klesa, pricom deti su prirodzene zvedave a rady sa ucia. ak buduci matfyzak riesi obehovy system pavuka alebo buduca veterinarka drvi poucky z fyziky, to nema zmysel. ale zase vseobecny prehlad je extra dolezity, pretoze dovoli rozvijat kriticke myslenie a rozlisovat pravdu a nepravdu. system potrebuje prekopat...
@zuzanockamt V poriadku, každý sa v živote stretáva s inými situáciami..ty s inými, ja tiež...takže aj pohľady ľudí na dané situácie sú rôzne...😉
"no...moja dcéra bežne porozdáva napr. formičky na ihrisku ale keď ona chce požičiať, tak už je s tým problém...lebo mamičky sa pýtajú 3 ročných detí, či požičia dievčatku...a ešte nezabudnú dodať...Jakubko, ak nechceš požičiať, tak nemusíš...a dieťa jednoducho nepožičia...ja som to vážne vzdala s ihriskami...kľudne ma tu môžu ukameňovať...ale tento prístup sa mne osobne nepáči a nikdy ho podporovať nebudem..."
@earlgrey odporucam zacat svoju dceru ucit to, co sa ti nepaci. A to, aby dcera cudziemu nepozicala, ak nechce. Dobrym kamosom, ktorych pozna a nasledne sa to vie doriesit, to je ina vec.
Ja som bola presne tvoja dcera. Veci sa mi vo vyssom veku vracali na ihriskach znicene, ak sa mi vobec vratili, popripade skoncili totalne zaspinene a otrhane niekde pohodene a musela som si ich hladat a dalsie mi uz neboli kupene, vraj som si na ne mala davat pozor. Ako dieta som to nechapala.. ved ja som sa o tie veci pekne starala. Ucili ma delit sa o veci. To clovek pochopi niekedy neskoro, co sa moze a nemusi poziciavat.
Poziciavala som peniaze a potom som nemala.
Myslim, ze je ok, co robia tie mamicky. Mala som rovnaky nazor, kym som si nespomenula na svoje detstvo..
@akje Moja dcéra nechá formičky v piesku, nech sa s nimi deti hrajú a ona ide na preliezky...alebo sa hrá s nimi...a nie, nebudem dcéru učiť nepožičiavať...pretože vidím, že ju teší, keď sa deti pekne hrajú aj s jej hračkami...ja som ju nemusela ani učiť, aby sa podelila alebo požičiala, proste to išlo automaticky...a veľa formičiek sme aj deťom v pieskovisku nechali...keďže ja chodím na ihrisko s taškou plnou formičiek, lebo viem, že nabehnú deti, ktoré formičky nemajú a chcú sa hrať...takže viac lopatiek, viac vedierok atď. a nemám s tým problém ani ja a ani moja dcéra...sú to len blbé formičky, ktoré sa dajú kúpiť za pár drobných..drahé hračky, čo má doma, tie von nenosí...ale ako som písala, je to každého osobna vec, ja neprenášam svoje traumy z môjho detstva na moje dieťa...a peniaze a iné veci, to je už o inom...to by som zase do tohto neťahala...
@akje Ty ma nepoznáš, tak nemôžeš vedieť aká som matka a porovnávať ma na základe tohto s tou tvojou je absurdné, už len z toho dôvodu, že ja dcére nepoviem, že si hračky má ustrážiť, ale ustrážim jej ich ja, alebo že jej nekúpim novú, ak sa nejaká zničí atď. 😉 Pekný večer aj tebe...
@earlgrey 🤦🏼♀️ znies uplne ako moja matka ohladom poziciavania "blbych formiciek". Ak si schopna dcere nakupovat v neskorsom veku 10-15 rokov nonstop "hracky" za 50€, lebo ona niekomu pozicala a iny jej to znicil, tvoja vec. Asi na to mas a dceru to do zivota nieco nauci.
Tu nejde o formicky ale navyky. Mna to tiez robilo stastnou. Co myslis. Bola by som stastnejsia, keby mi moj rodic v detstve pri detskej naivite vysvetlil, ze existuju aj deti (takych rodicov, na ktorych sa tu stazujes), ktore mi mozu moje veci znicit. A treba si vyberat, komu vec poziciam.
Ja som ti dala len svoju skusenost.
Na to, kolko rad a mudrosti tu v tejto diskusii davas je pre mna obdivuhodne, ze nedokazes prijimat ziadne dobre mienene rady. Si sa sem prisla ocividne len vyrozpravat....
@earlgrey napisala si tu velke mnozstvo svojich postrehov, ako niekto nieco nerobi a ako ti to vadi a aj tvojej dcere a ako to riesis. Mne z tvojich prispevkov vyplynulo, ze poucujes a davas rady celkom dost no.
Mas pravdu, ze tu v tejto diskusii si rady nedavala. Ostal mi len ten dojem z teba. Sorry.
Ja som ta oslovila len kvoli tomu, ze som sa v skolke spraval uplne rovnako ako tvoja dcerka a ked som citala o tvojom prejave s poziciavanim, spomenula som si, ze by mi viac pomohlo, keby ma niekto pouci o poziciavani veci, kym som bola dieta. Nesuhlas, nemusis.
@akje V poriadku, ja to beriem, len ja vážne rady nikomu nedávam 😉 vlastne ani nemám na to dôvod a ani nikto o moje rady vyslovene nestojí...len som písala postrehy ako si sama napísala a áno, vykecávam sa tu len...tiež so mnou nikto súhlasiť nemusí. Ale ja chápem, čo si ty tou svojou radou chcela povedať...a ja som človek, ktorý si chyby prizná...a viem, kde som chyby vo výchove urobila ja...a kľudne sa k ním priznám...a ak v budúcnosti zistím, že som opäť pochybila, priznám to najprv sebe a aj iným, by mi to niekto "vytkol"...😉
No zažili sme tzv.diagnozu. Syna šikanoval spolužiak, určili mu diagnózu neviem aku ..no zmenilo sa to ..nebolo treba diagnózu..dieťa sa nevedelo vysporiadať s otcom alkoholikom. Asi mu aj ubližoval , tak on si našiel tiež obeť, nášho syna. Náš syn mu aj napriek šikane , pomáhal potom v škole a dnes si kamaráti. Takže naša skúsenosť.. Autisti , áno ..žijeme v umelom svete, potraviny- kvalita , mladé dievčatá antikoncepcia .. bolo aj v minulosti , no dnes zo všetkého diagnóza. Pravda,že sa to dnes preháňa, zneužíva..za socializmu sa to moc neriešilo, to je pravda..
@earlgrey ja Vás skutočne obdivujem, zd ste dceru posunuli k psychológovi, pokiaľ viete si obhájiť, a ste si vedomá, že je všetko ako ma byť nebol dôvod ho navštíviť. Mne tiež bol ponúknutý psychológ k dieťati, ale odmietla som .Človek si uvedomi a položí jednu otázku na čo, pokiaľ nie je problém.....Áno samozrejme chápem, že bol podnet od učiteľa , ale pokiaľ si to ja ako rodič viem obhájiť, nevidím skutočný dôvod návštevy u daného psychológa. Ako píšete, tak si dovolím len napísať, že vaša dcérka je úplne pohotové dieťa, nevyhladava hlučné deti .....ide si za tým, kde sa dobre cíti....a to sme častokrát aj my dospelí....
@zuzanockamt skusaju to na mysiach, a zmenou mikrobiomu sa ich priznaky zlepsuju, povedala mi o tomto vyskume svagrina co chodi na veterinu a jej spoluziacka je pri tom vyskume dobrovolnicka.
Dnes aj keď decko niečo vyvedie ,tak s ním mama beží na vyšetrenie a donesie diagnózu na papieri do školy ,aby bolo dieťa z prúseru vyvinené.Behaju tie matky a zháňajú diagnózy deťom na silu.To je dôvod

@lonely66 tak to ti verim, je to boj s veternymi mlynmi...moj prvak vie uz pomaly komplet malu nasobilku, ale ked ma na matike povedat kolko je 2+2 tak to z neho nik nedostane, lebo sa strasne boji zlyhania a spanikari...kedysi by bol oznaceny za to "pomale, hlupe" dieta.nastastie ma uzasnu a chapavu ucitelku, ktora z neho tie odpovede vie dostat len tak pomimo "neoficialne", bez tlaku a vtedy ide ako pila. ale tak to by sme tu vedeli pisat romany, ze. vsetko stoji a pada na tom, ci si navzajom chceme rozumiet a ak ucitel nema to nastavenie, tak chudak dieta...druha vec je, kolko pedagog. pracovnikov je unavenych, ci vyhorenych, rodicov premotivovanych, ziakov demotivovanych a tak sa tocime v kruhoch...