icon

Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?

8. nov 2024

Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?

mariaa79
10. nov 2024

@tetapetra zato že som pravdu napísala?Vidím to okolo seba naposledy pred mesiacom v škole. ,keď ôsmaci dokopali chlapca a riaditeľ zavolal policajtov...milá maminka obiehala vyšetrenia a psychológov psychiatrov a doniesla papier do školy .Ďalší príklad v triede máme sprostú mater ktorá sa nevenuje synovi.Ten má zlé známky a namiesto toho aby sa s ním učila tak behá po doktoroch a zháňa mu papiere na úľavy v škole .Tak čo tu riešime?

zuzuliennka1
10. nov 2024

@mariaa79 ked o tom h**** vies, tak sa radsej zdrz komentara

mariaa79
10. nov 2024

@zuzuliennka1 keď o tom ty vieš všetko ,tak si rada prečítam odpoveď

tetapetra
10. nov 2024

@mariaa79 ako píše @zuzuliennka1 h...vno vieš. Hlavne ak ide o autistov

zuzuliennka1
10. nov 2024

@mariaa79 ziadna matka nejde dietatu dobrovolne davat diagnozu, a autizmus sa prejavi davno pred nastupom do skoly.
riesi sa tu autizmus, nie nevychovani spratkovia. a ludia ktori nemaju s autizmom skusenost, to pri malych detoch velmi tazko rozlisia. vlastne takmer nikdy

pehavcek
10. nov 2024

Myslim, ze si pleties autizmus s poruchami ucenia(dyslexia, dysgeafia, dysortografia, dyskalkulia) a spravania (hyperaktivita) a nevychovanostou. Ked spominas problem s y/i tak ano.Mnohe deto potrebuju len zamakat. Ale ver mi, ze deti s poruchami ucenia to maju fest tazke. Su to sikovne a hlavne inteligentne deti (to je jeden z faktorov pri diagnostike) a jednoducho nieco v mozgu nefunguje tak ako ma. Je to nieco podobne ako kratkozrakost. Mozes zmurit oci a snazit sa zaostrit az sa spotis a aj tak nic neuvidis. Az ked si das okuliare tak konecne vidis ostro. Pre deti s poruchami ucenia su okuliarmi prave tie ulavy. Kedysi taka diagnostika nebola. Preto neboli ulavy.
Na druhej strane suhlasim, ze dnesne deti nemaju stanovene hranici, su drze a nemaju respekt ku autoritam.

zuzanockamt
10. nov 2024

@mariaa79 Ďalšia odborníčka 🤦🤦🤦

jakubrianka
10. nov 2024

Autorka, tvoja téma, tak, ako si ju tu spísala, je hnusný výsmech do tváre rodičom, ktorí sa reálne trápia s autizmom celé dni a noci (navyš od teba). Veľa z vás čo tu píšete, si neviete ani len predstaviť čo to obnáša autizmus, hoc aj ľahkej formy a verim že si ho neprajetw mať doma.

Autorka, žiadam ťa - aby by si sa teraz ospravedlnila tu a teraz! Všetkým rodičom autistov a neporovnávala tvoje zdravé dieťa )ktoré sa evidentne cíti tak ako ty viac než ostatní) s chorými už nikdy viac.

Chcem vás tu poprosiť, keď neviete tým rodinám nijak pomôcť, aspoň im nerobte ešte väčšie trápenie, lebo veľa to o vás vypovedá.
Sú aj ľahšie formy, ktoré vy ako neodborníci nevidíte, ale doma rodičia tŕpnu, lebo hocičo môže spustiť zhoršenie stavu dieťaťa a rodičia tápu ako mnoho ďalších postihnutých, točia sa v bludnom kruhu, bojujú s lekármi, školami, celým systémom a do tohto tu si niektoré “ženy a matky” zdravých detí, dovolia spísať takúto psychadelickú tému a niektoŕé príspevky v nej.

luscious
10. nov 2024

Ach boze ženy, mám kamarátku, ktorá ma autistu čo robí to čo aj zdravé deti akurát ma problém s rečou a je trocha pozadu a sama mi hovorila ako so systémom pekne vybabrava, koľko dostala na nové autíčko, ako ma pekne parkovacie miesto, aké príspevky dostáva. Takže ozaj nemám potrebu túto niekoho ľutovať, väčšina je takých čo to využíva, rodičia zdravých deti tiež musia riešiť rôzne problémy. Keby som chcela tak aj sebe nájdem diagnózu ale nebudem zo seba robiť debila, aby sa to so mnou celý život ťahalo, že áno

tetapetra
10. nov 2024

@luscious to ti fakt toto chýba? Auto a Parkovisko? Vieš o tom,že to dieťa raz dospeje? Čo s ním potom? Dokáže sa prispôsobiť spoločnosti?

luscious
10. nov 2024

@tetapetra ospravedlňujem sa, ze som si dovolila nedopriať parkovacie miesto a príspevok na nove auto niekomu kto ho absolútne nepotrebuje 🙂 a nie, mne to nechýba 🙂

jakubrianka
10. nov 2024

@luscious ty sa čítaš? Trocha problém s rečou a je pozadu? Trocha? Chcela by si tú trochu? Na Slovensku si ešte aj chorobu ľudia závidia? Si zdravotníčka keď toto píšeš? Vieš čo všetko obnáša autizmus, učila si sa do úmoru s takým dieťaťom? Tá matka sa o dcéru bude starať celý svoj život. Som rada že ste mnohé tu nezažili atak autistu.

luscious
10. nov 2024

@jakubrianka mám to od mamičky, keď je treba tak samozrejme zastáva tvoje názory, samozrejme musí plakať takto presne ako ty 🙂 ale ako kamarátke mi povie pravdu, ako sa da pekne systémom vybabrať ;)

jakubrianka
10. nov 2024

@luscious ja chvála Bohu nemám tak vážny problém a dám všetko ako väčšina rodidičov za zdravé dieťa. Sama si odpovedz, či by si chcela mať autistické dieťa! Keď si rak závistlivá tak sa nečudujem že ti to povedala, lebo závidieť choré dieťa je úbohosť.

luscious
10. nov 2024

@jakubrianka ja jej doprajem, je to kamoska a keď je šikovná tak nech vybabrava so systémom 🙂 ja len hovorim čo mi ona povedala, nemusis zo seba robiť chuderu, môžeš so systémom vybabravat aj ty, keď chces

zuzanockamt
10. nov 2024

@luscious Tiež mám dieťa AS, ktoré robí to, čo zdravé deti. Zatiaľ. Dúfam, že to tak aj ostane. Nejdem tu rozpisovať, aké sú ťažkosti/problémy. Nepoberám ani jeden príspevok, ani jednu kompenzáciu, nežiadala som ani o predĺžený platený RP - mala by som nárok. Takže nie všetci využívajú systém. Ja som rada, že mám aj napriek dg takú situáciu, akú mám.

akje
10. nov 2024

"nemusis zo seba robiť chuderu, môžeš so systémom vybabravat aj ty, keď chces"

@luscious a ty tu zo seba robis co? 😊

luscious
10. nov 2024

@zuzanockamt tak to klobúk dole

luscious
10. nov 2024

@akje však mne tu plakať nemusí ako niekomu nedoprajem a som zlá 🙂

jakubrianka
10. nov 2024

@luscious 😳ty žena už nepíš.

luscious
10. nov 2024

@jakubrianka pravda, mám ozaj dôležitejšie veci na robote 🙂 tak pekný večer 🙂

tetapetra
10. nov 2024

@luscious očividne si nedávala pozor čo som napísala. Nikdy nevieš ako sa to vyvrbi. Poznám tiež pár ľudí čo zneužívajú systém a tí čo by aj mohli dostať pomoc, nedostanú nič.

jakubrianka
10. nov 2024

@luscious mimochodom, ona už nie je tvoja kamarátka. Kde je závisť, nie je kamarátstvo.
Tvoja známa žiaden systém nevyužíva, ona reálne má právo na pomoc od štátu. Matka zdravého dieťaťa si vie ísť zarobiť, zatiaľ čo matka chorého sa musí oň starať často po celý svoj život sama a s nakladačku od závistlivých “kámošiek” čo chodia na dovolenky a cez týždeň si dovolia mať svoj život a koníčky.

jakubrianka
10. nov 2024

@luscious čiže matky chorých deti sa hrajú na chudery im odkazuješ? Prosím ťa, chod im tie deti obstarať po zbytok dňa čo možno zvládnu byť v škole. Ale upozorňujem ťa! Viac ako jedno dieťa nezvláfneš, aj to jedno asi skôr nie ako áno.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
10. nov 2024

@luscious boze ty si ale hlupana. Ak ta tvoja znama ma autistu a normalne stanovenu diagnozu, tak na auto narok ma. Jake vybabranie so systemom tu splietas?
Ty budes zavidiet aj ztp dieta, lebo ma vyhradene park. miesto a narok na kompenzacie… naozaj??
🙄

luscious
10. nov 2024

Nerozculujte sa žienky, ste ako také nahnevané pirane :D veď to mi povedala jedna z vás toto tajomstvo 🙂 treba čitat pozorne, nie je to názor odomna, aj keď súhlasím s ním. Samozrejme nie je populárne to hovoriť nahlas, že áno, takže psst 🙂

akje
10. nov 2024

@luscious spravne to chapem, ze jedine co vies o autizme je, ze sluzi na volne parkovacie miesta pre matky takychto deti?

sticker
luscious
10. nov 2024

@akje to ma byť test ?:(

akje
10. nov 2024

@luscious jasne, zatial mas 0 bodikov 😉