Prečo sa moje 21 mesačné dieťa nevie vykakať?

mishell55
22. nov 2014

Ahojte mamičky,
som zúfalá prosím pomôžte mi... Mám dcérku ktorá má rok a 9 mesiacov a má taký problém že sa nevie vykakať... stále jej musíme pomáhať a ona sa nakoniec vykaká ale s tým že si natrhne dierku a ide jej dosť krvi, no a potom sa bojí... boli sme s tým pri lekárke a povedala nám že jej máme dávať ovocie ako je jablčko, mandarínky a pod. aby sa jej stolica zriedila....ona papá riedku stravu aj polievky no nič nepomáha, stolica je stále tvrdá a stále sa malá natrhne... my s manželom sme zúfalí lebo jej nevieme pomôcť ☹ prosím vás ak nám viete nejako poradiť.... nechcem aby sa náš anjelik trápil 😒

sssimi
22. nov 2014

Ahoj. Treba vylúčiť potraviny, ktoré zapekajú (napr. čokoláda). Pridať jedlá, ktoré obsahujú veľa vlákniny. Pečivko ak, tak celozrnné, veľa ovocia (najlepšie sú jabĺčka SO ŠUPKOU!), aj zeleninka ku každému jedlu najlepšie. Polievky nezapražené. A u nás čo zaberalo veľmi rýchlo bola šťava zo slivkového kompótu. Celkovo sú kompóty na toto veľmi dobré. A tiež treba dbať na prísun tekutín. Moje deti v jej veku veselo dávali minimálne 1,5 litra tekutín. Pohybu má určite dosť. A čo sa týka natrhnutia riťky skotroluj či nemá hemoroidy. Pri nich je kakanie veľmi bolestivé a aj veľa krvy ide, pretože pri klasickom natrhnutí by nemalo byť veľa krvičky. Dúfam, že sa malinkej rýchlo polepší.

nykushka
22. nov 2014

skús do každej polievky pridať ovsené vločky, veľmi to pomáha na stolicu. a ak náhodou ešte dávaš umelé mlieko, tak to som zarábala iba z vody v ktorej boli vyvarené ovsené vločky, vďaka tomu bezproblémovo kakal a nezapekal sa. držím moc palce, nech sa ani vy, ani malinká, už nemusíte trápiť!

janka.l
22. nov 2014

Treba to riešiť. My sa s tým trápime od 9 mesiacov a ešte aj teraz keď má dcéra 6 rokov tak s tým bojujeme, aby sa vykakala maximálne každý druhý deň. Jej sa párkrát tiež natrhla riťka a od vtedy nechcela kakať. Vracala hovienko späť, až sa jej spravila taká zátka tuhá, z toho hovienka a bol problém ju vykakať. A nepomáhali ani čípky a tiež aj pila a jedla veľa ovocia. Ale dostali sme na predpis Duphalac. Je to sirup a ten zabráni, aby hovienko stvrdlo. Takže, keď aj nekakala niekoľko dní, to hovienko bolo normálne a nie tvrdé ako kameň. Nie je to návykové a nám to pomohlo. Brali sme to dlhodobo. Držím palce.

radlinka
22. nov 2014

Skus jej davat kazdy den probiotika, mozes BIOGAIA alebo ine, spytaj sa v lekarni. Tiez su dobre spominane kompoty, ovocne stavy, ovocie a zelenina alebo vlaknina. Treba hodne tekutin, viacej polievocky na obed. Skus a poradit s pediatrom. Moj syn si kazdy den vypije rad cerstvy dzus, to mu velmi pomaha a k tomu spominane probiotika 😉

aandre
22. nov 2014

Ahoj, mi mame tiez problem so stolicou,no nie až tak ako vy. Zopár našich tipov - Naša nemôže čokoládu,sladkosti, musí veľa vody, čaju, tekutín,pomáha nám kaša z ovsených vločiek/ premyte ovsené vločky varím vo vode 2min., pridám mlieko, kokos, posekané jablčko, med,oriešky a ešte trochu povarím/, Kukurica / to je naša prvá pomoc/,a veľa veľa ovocia a zeleniny. Tú kašu skuste každý den. Držím palce, všetko je o strave. ADA

ajka30
22. nov 2014

mala jej predpisat laktulozu- neskodne prirodne prehanadlo. Da sa kupit aj bez receptu, ale je to potom o nieco drahsie- vola sa to Duphalac. Moj syn to bral.Len treba pomalicky davkovat napr. 2,5ml dvakrát denne. Ked to bude stacit, tak OK. Ked nie, zvysit na na 5ml dvakrát denne. Ale myslim ze 2,5 X 2 bude stacit. Ked sa to totiz prezenie s davkovanim tak boli brusko a su vetry ( aj ja som to brala ako tehotna tak mam osobnu skusenost).
Treba pit vela tekutin, davat do jogurtu ovsenne vlocky, psenicne otruby... Drzim palce.

katka1981
22. nov 2014

Pokial ma dieta dlhodobo tento problem a ma v poriadku stravu, daj jej zobrat krv ci nema celiakiu, pri tej prilezitosti jej daj urobit test aj na kravske mliecko (laktoza, intolerancia kr. bielkoviny). Kamoskina dcera velmi trpela na zapchu a zistili jej celiakiu.

kliara
22. nov 2014

Dcérka potrebuje upraviť stravu, pitný režim a pridať probiotiká. Na sto percent to pomôže, ale tú stravu potrebuje upraviť naozaj veľmi výrazne. Nestačí zjesť jedno jabĺčko a jednu mandarínku, ale prevahu stravy by mali tvoriť surové ovocie a surová zelenina, plus šťavy z ovocia a zo zeleniny. K tomu potrebuje dostatok tekutín. A určite aj probiotiká. Na sto percent to pomôže.

nikawero12
22. nov 2014

Riedka strava nie je zárukou toho, že sa dieťa môže vypotrebovať. Dôležitá je hlavne vláknina v strave, lebo len tá zabezpečí, aby sa zvyšky potravy posúvali po črevách. Takže doktorka ti radí dobre, malej treba dávať viac čerstvého ovocia a zeleniny. A ak ani to nepomôže, tak potom už len Duphalac.
A prepáč, ale si neodpustím ešte jednu poznámku - to bolo tak dôležité, aby si k tejto téme sem pridala fotku svojho dieťaťa a ešte k tomu tam je aj auto s viditeľnou špz-kou? Dievča zlaté, tebe asi nič nehovorí pojem "zachovanie súkromia na verejných sieťach"!

stastnamamulka
22. nov 2014

Suhlasim so vsetkym,co pisu baby+odporucam mastit ritku pred a po kakani napr.kokosovym alebo ricinovym olejom,aby ste predisli trhlinkam.Existuje aj taky znecitlivujuci gel,je na predpis a tiez sa s nim masti ritka🙂Dcerka pri rovnakom probleme uzivala aj slivkovo-figovy sirup,volnopredajny.

sheila72
22. nov 2014

Súhlasím s nikawero12 ohľadom fotky, inak my máme také isté dievčatko doma, ale jej fotku by som sem nevycapila ani omylom...🙂 ale späť k téme, okrem stravy sú vhodné aj probiotiká, dajú sa kúpiť v lekárni a sú neškodné. Naša máva tiež sem-tam takýto problém a väčšinou jej pomôžu. Piť len čaj, najlepšie harmanček, medovka, ovocie ako napr.slivky,jablká a žiadnu čokoládu. Skúste zmeniť aj doktorku, keď vaša terajšia to má na háku.

veriiii
22. nov 2014

praveze taka riedka strava jej paradoxne nepomoze,nestaci tekutina, treba aj vlakninu vhodnu pre tento vek-ako dr hovori,ovocie,slivkovy dzus a pod...no, na tie fisury(natrhnutia)pozor,pretoze jej to moze vyvolat blok!ak to nie je uz ten prvotny dovod,preco nekaka!zo strachu z bolesti sa bude problem s vyprazdnovanim zhorsovat.preto vam dr mala dat nejaku masticku na zahojenie, a predpisat napr laktulozu na zmakcenie.sice ucinok sa dostavi az okolo 24-48 hod,ale moze sa pouzivat dlhsie,ale tiez teba vela vody....nepises aku ma stolicu,ako dlho trva tento problem, ak ma lenive crievka, treba ju poslat na odborne vysetrenia, napr gastro..
skuste rano vlaznu vodicku,a upravu stravy ako odporuca dr, zahojit ritku a pytat sa na odborne vysetrenia..u dospelych sa napr osvedcuje aj kavova lyzicka olivoveho oleja rano nalacno,ale asi tak male dieta ti to neprijme..

verushkokav
22. nov 2014

ja by som žiadala o gastroendeorologické vyšetrenie, či nebude problém aj niekde inde .....

benila
22. nov 2014

Ja by som skor riešila mlieko.
Može mat alergiu na laktozu, alebo bielkovinu kravskeho mlieko.
Ak vam možem poradit pokial malej podavate mlieko, požiadajte dr. o testy na mlieko.Tieto testy robia na alergolog. amb.zo vzorky krvi.
Ja som si prešla presne tym istym, boli sme zufali,nič nepomahalo, ani uprava stravy, skušali sme ovsene vločky, babske recepty ako slivk.lekvar zmiešany z lyž. masla podat teple,toto chvilku fungovalo,ale syn mal strašne bolesti a tvrdu stolicu,odvtedy nechce nočnik ani vidiet.
DR.mi stale vravela to prejde, vyrastie stoho a pod.
No ja som videla, že nikam to nevedie, syn mal 18mes.vybavila som si testy na mlieko a vyšla nam alerg. na bielk. kravskeho mlieka.
Mlieko sme museli vysadit, teraz sme na ryžovom, ovsenom a sojovom mlieku.

hamca
22. nov 2014

Nasa 10 mes. Dcerka prednedavnom nekakala 10 dni a nasa doktorka stale len nech jej davame ovocie a caje na travenie, ze sa to rozbehne, ale bolo to obrovske trapenie a vela placu a aj tak to neslo. Zavolali sme znamemu, ktory je primarom na detskom a ten nam poradil laktulozu, co je na riedenie stolice. Je to volnopredajne a obcas ked mi mala nekaka 1-2 dni, tak hned jej dam jednu cajovu lyzicku a do vecera sa vykaka.
Inak a na okamzite uvolnenie silnej zapchy je vyborny easylax, to je take prehanadlo do konecnika, tiez prirodne. A potom je to dobre kombinovat s tou laktulozou, ktora sa moze brat dlhodobo.
Ale tiez by som radila hladat pricinu, nieco v strave jej asi vadi, preto ma priblemy so stolicou

katarina1984
22. nov 2014

@nikawero12 myslim,ze pri probleme co ma s dcerkoy jej nejaka spz na fotke je uplne ukradnuta a len chcela ukazat akeho anjelika ma a nevie mu pomoct.

adkat13
22. nov 2014

@sssimi každý odborník na stravu ti povie, že pre deti je oveľa vhodnejšie pečivo biele, pretože celozrnné obsahuje príliš veľa vlákniny, ktorú detský organizmus nedokáže stráviť. už mi lezie na nervy toto propagovanie celozrnného "pečivka" ako keby to bol všeliek...

delatour
22. nov 2014

Rozhodne odporucam psyllium - cista prirodna vlaknina, dostat v kazdej lekarni, dokonca castokrat uz aj s pridavkom probiotik. Mne osobne to velmi pomaha. Taktiez som pocula, ze pomaha lyzicka kokosoveho oleja denne.

trgypadl
22. nov 2014

Na gastro,a dlhodobo uzivat duphalac na zmakcovanie stolice

leilac
22. nov 2014

Necitala som odpovede ,mozno,uz ti poradili... Nas poslali ku gastroenterologicke,predpisala nam tabletky,sirup,samozrejme vysetrila stolicu,krv. Vsetko sa nam pekne upravilo 🙂 Samozrejme velmi dolezite su probiotika a to dlhodobo,min pol roka. 😉

marllik
22. nov 2014

krasne dievcatko 🙂 mozno skor ako zacnes s liekmi skus vyskusat pomlete lanove semiacka pridat do jogurtu, do hotovych pretlacenych zemiackov, do polievky.. najlepsie su co najcerstvejsie pomlete na elektrickom mlinceku na kavu (v lidli mali za dobru cenu teraz od stvrtka ak nahodou nemas) nepomlete nemaju vyznam. Nevarit, ale zamiesat do papanicka pred jedenim. Znamej sa dievcatko tiez nevedelo vykakat a tak ju to bolela az sa zacala toho bat a zacala im zadrziavat, co situaciu este zhorsuje. ked zacala so semiackami, tak povedala, ze konecne sa dieta normalne vykakalo. Drzim prsteky, nech najdete riesenie. 😉
toto som nasla, myslim, ze je tam ten sposob, ako to pomaha dobre opisany
http://www.detoxikacia-dieta.com/lanove_semeno
podla mna 3*denne cajova lyzicka vmiesana v jedle by mohla malej pomoct

baobab1518
22. nov 2014

Ja by som chcela len doplnit, ze pomlete lanove semienka predavaju aj v DM drogeriach.

pips
23. nov 2014

ahoj
otazka zakladna-ako casto dieta papa?
dieta ma jest az vtedy,ked je hladne -rozumej dieta si vypyta jest, nakolko aj z prejedania moze vznikat zacpa/co je najcastejsia pricina/-presla som si tym ako dieta...drzat zakladny rezim-ranajky,obed,vecera...tie jedla medzi mat pripravene ale nedavat pokial sa dieta neozve maminka papat....moze to byt ovocie, jablckove pyre,zeleninka na pare..atd..
.zaludok medzi jedlami potrebuje pokoj a musi byt prazdny pred prijazdom novej stravy inak kvasi vsetko v brusku a nasledok je zacpa..kazde dieta je v tomto ine a kazdy ma inak silny traviaci ohen.,..jeden travi rychlo,jeden pomaly...dietatko ma peknu formu i pokial by trosku schudlo ziadny stres deti idu vzdy fazami,schudnu,priberu,vyrastu,schudnu,,,,pokoj a klud..
..nedavat sladke dzusy,cukor co najmenej lebo zapeka...lanove semienka neodporucaju nemci,lebo demineralizuju telo...chlieb a pecivo je tiez zapekajuce-skusit rano ovsene,spaldove,ryzove kase..ale nie instatne normalne ich uvarit z riadnych surovin,,,,
ak potrebuje zriedit stolicu, vyborna je spaldova krupica uvarena vo vode ako kasa-plus skorica a ovocie..dalej semienka psyllia- od firmy sonnentor -nie psylium z lekarne-to su pomlete supky..

drzim palce...
p

sissika
23. nov 2014

Duphalac

jurly
23. nov 2014

u nas pomaha mrkva, lebo a aj ja a ocino mame po mrkve a hruskach stolicu ako sa patri. co pomoze Vam by mohlo aj jej, alebo este lanove semeno

anibas
23. nov 2014

vyskúšaj prebiotickú vlákninu od Valosun - u - nám pomohlo len toto - dlhodobu užívať 😉

hurmi
24. nov 2014

ahoj,ak by si mala zaujem ,napis mi prosim do posty adresu,poslem super vecicku