icon

Prekonali ste mumps, osýpky, rubeolu? Mali ste komplikácie?

kvojtanikova
25. nov 2011

Rozmyslam ci dat dieta zaockovat, taka tema o ockovani tu uz je, ale nepise sa v nej skusenosti s tymito chorobami - ich priebeh ci nakaza bez ockovania. Existuju este v dnesnej dobe tieto choroby? Mali ste ich - ako Vam ich diagnostikovali - nemylil si to lekar s niecim mysliac si ze to nemoze byt ono, kedze mate byt zaockovani? Mali ste nejake komplikacie pocas choroby alebo po nej? Prosim iba osobne skusenosti, nechcem v tejto teme riesit rizika ockovania, skor sa zamerat na tieto choroby a ich preibeh (za predpokladu, ze teda nedam dieta zaockovat, co mam cakat, ake su prejavy tychto chorob ...atd.) Dakujem.

dusika11
5. júl 2012

ahoj k otazke..ano prekonala som mumps..uplne lahko som to znasala..jeden den ako daka viroza mala som 13 rokov..na druhy den hrca za uchom..pametam sa ze som bola na vychadzke s nasimi bez problemov..potom torska teplota..a trochu ma tahalo na druhu stranu pri chodzi...o pet dni som bola ok a uz v skole...uplne lahko som to znasala

dankakk
5. júl 2012

@hajanka si si istá tými rokmi kedy sa čo začalo ockovat? Lebo akurát som hovorila s mamou, či si nepamätá čo sme mali, a vraj sme urcite prekonali mums, osypky, ja som mala aj sarlach a moja dr. Mi v tehotenstve robila vyšetrenie na protilatky na rubeolu a bolo pozitivne- ale vraj sa nemám báť, že ich mám z ockovania... Ale ja som ročník 83, to som asi ockovana ešte nebola...

piiiipiii
5. júl 2012

@dankakk ja som 84 rocnik a ockovana som na mmr nebola iba na rubeolu ked som mala 4 roky

sorciera24
6. júl 2012

@dankakk aj ja som tvoj rocnik a roky dala hajanka spravne (aspon tak sa pise vo vsetkych zdrojoch).....cize nas rocnik bol ockovany len proti osypkam.....(mozno si ich prekonala napriek ockovaniu.....alebo si mama pomylila s kiahnami.....velmi vela ludi si myli kiahne s osypkami.....).....doockovana si mohla byt proti rubeole neskor, ked si ju neprekonala......dievcata sa doockovavali neskor.....

stefi76
6. júl 2012

ja som prekonala mumps ako malé dieťa, pamätám si že som mala vysoké teploty, pre opuch a bolesti som mohla piť iba cez slamku, nebolo to teda vôbec príjemné.

luba41
6. júl 2012

ja som ročník 1968, neprekonala som z toho nič 😒. A to v 70 tych rokoch nastal "babyboom", ked sa rodilo 100 tis. detí ročne. Triedy praskali vo švíkoch / menej ako 30 detí v triede nebolo/. Ale mumps a rubeola - proste epidémie týchto chorôb /"že by ochorelo pol triedy"/ sa už nekonali. Vývoj pred zavedením očkovania proti mumpsu 1987 - /prednedávnom napísala epidemiologička/ bolo nakazených v počte cca 4000 ks za rok pri počte narodených cca 80 tis. detí. A príklad plodnosti: všetci moji spolužiaci z triedy / a to neviem, kolkí mumps prekonali/ majú kopu vlastných detí.
No a na osýpky ma samozrejme zaočkovali a na rubeolu v 16 tich.

alla24
6. júl 2012

@eaka Aby bolo jasne. Ano som za slobodu v ockovani ale tak ze ak tvoje neockovane dieta ochorie na tuto chorobu tak nech si liecbu a nasledky ochorenia znasa rodic. V inych krajinach je to bezna prax pre tvoju info.To mas ako teraz u zubara. Lenze nas zdravotny system je momentalne posadeni trochu inde vies? Nereagovala som dalej lebo to nema vyznam... a nie preto zeby ma Hajanka schladila 😀

sorciera24
6. júl 2012

@alla24 tak potom nech si fajciari, ci alkoholici tiez zaplatia liecbu, ked dostanu napr. rakovinu pluc ( z fajcenia...) 😉 potom si to kludne zapaltim.....

alla24
6. júl 2012

@sisiska ja by som isla aj na konzultaciu do ockovacieho centra. Tusim su 4 ambulancie na slovensku staci si najst tu najblizsie k tvojmu bydlisku. Ono to nie je len o imunite ale aj o dalsich veciach ako to nakoniec tvoje dieta skutocne zvladne...
No pediatri su rozni. Nasa lekarka je chvalabohu velmi zlata a na moje pochybnosti ohladom ocko nepovedala vobec nic a ani na mna netlacila - to skor jej sestricka 😉

alla24
6. júl 2012

@sorciera24 tomto s tebou suhlasim!!!!!!!! Ale to uz je o inom zdravotnom systeme a nie takom aky je na slovensku ☹

eaka
6. júl 2012

@alla24 Nevidím dôvod, prečo by som mala platiť za liečbu ochorenia, ak dieťa nezaočkujem, platím si poistné takisto ako všetci pracujúci rodičia a z môjho poistného je platená zdrav.starostlivosť aj tým, ktorí si ju nehradia, neviem, prečo by moje dieťa, za to že odmietnem kvázi-preventívne opatrenie, ktoré sa nezlučuje s mojím svedomím a vedomím, nemalo mať nárok na starostlivosť, keď každý narkoman má právo na zdarma výmeny ihiel a zdarma odvykačky a metadony a podobne a štetkám sa na krížnej rozdávajú kondómy a každý smradľavý fajčiar má nárok na liečby rakoviny a každé dieťa smradľavej fajčiarky ma nárok na liečbu astmy a rôznych iných problémov zo závislosti jeho matky vyplývajúcich a deti narkomaniek majú právo na detoxy a tučniaci majú právo na liečbu cukrovky a vyťahovanie z baráku žeriavom, keď sú takí rozkysnutí, že sa nemôžu ani pohnúť z baráku.. tak zauvažuj, než niečo vypotíš!

eaka
6. júl 2012

@alla24 Tuším sa to týkalo pneumokokových ochorení, ale preventívne očkovanie všetkých detí na celom Slovensku vyjde štát niekoľkonásobne drahšie ako dovtedajšie náklady na liečbu chorôb pneumokokmi spôsobených, vrátane komplikácií... Očkovanie sa nezaviedlo, aby sa ochránili deti pred pliagou, ktorá ich kosila , ale preto, že pneumokoky niekomu málo zarábali!!!

alla24
6. júl 2012

@eaka no my by sme na slovensku chceli tu klasicku ameriku s prvkami socializmu nie??? 😀 No takto to vo svete nefunguje. Ockovanie vo vela statoch nie je povinne ale ani nasledne choroby nie su preplacanie vies? trosku si pozistuj. Tiez v takej amerike su rozne druhy poistenia a podla toho su preplacane ukony. Ak mas len to standartne a tak to mas tak akurat poistenie na "chripku" Akonahle pride operacia srdca mozes aj umriet na ulici ak nemas zravotne pripoistenie. A takto "obdobne" to funguje aj v nemecku. Nikoho to netrapi. U nas ta operuju na sdce kolko krat to potrebujes a to uz stoji ine peniaze...Trochu si treba uvedomit aky socialny ci zdravotny system je u nas a potom tu pisat nezmysly... To je ako s platenou materskou dovolenkou alebo hradenie skolok v zahranici. Nebudem sa rozpisovat lebo to nema zmysel!

alla24
6. júl 2012

@eaka a sa trochu ukludni a nepot tu dristy jedna radost ok?

koralinka
6. júl 2012

ja som tiež z toho na nervy, mala prvé dve dávky hexa zvládla ale teraz po tretej - mala dva dni teplotu a pol dna po očkovaní nehýbala nožkami čo ju tak strašne boleli iba ležala a pozerala do blba inak je strašne aktívna a ešte dnes (očkovanie bolo v pondelok) má na lavej nožke dierku po vpichu červene okolie a takú hrčku alebo napuchnute ....

hajanka
6. júl 2012

@kvacka ahoj, syn nebol ockovany a ma osypky alebo ruzienku? za min. rok bol u nas hlasy 1 pripad mumpsu, 2 pripady osypok a 0 pripadov ruzienky.

ak nechapes, tak si precitaj tento priklad z minulosti, New Jersey a New York, 2009, epidemiu mumpsu sposobil plne zaockovani 11 rocny chlapec, nakazilo sa cca 4000 ludi z toho 3080 (77%) bolo plne ockovanych, to na okraj toho, ze nechapes ako by sa mohol nakazit, ked su vsetci ockovani 😉 ak je to vobec ono

@dankakk su to udaje z uradov verejneho zdravotnictva a EPIS a roky kedy sa zacalo ockovat plosne, to znamena vsetci v rovnakom veku bez rozdielu

@alla24 .
"som za slobodu v ockovani ale tak ze ak tvoje neockovane dieta ochorie na tuto chorobu tak nech si liecbu a nasledky ochorenia znasa rodic."
akukolvek chorobu a cokolvek co sa deje s dietatom, ci uz je zaockovane, alebo nie je, neznasa nikto iny nez rodic, v oboch pripadoch je to to iste, rovnake, kto bude niest zodpovednost vtedy ked sa nieco dietatu stane po ockovani??? azda lekar? kdeze 😉 vzdy rodic, ci uz bol vopred s nez. ucinkami oboznameny alebo nie, ockovanie neodmietol, dal suhlas, je zodpovedny.
a co sa tyka zdravotnej starostlivosti, na nu ma pravo tak ako ockovane, aj neockovane dieta, rovnake, ak ma zdravotne poistenie, musi byt liecene rovnako ako akekolvek ine dieta.

Praveze v niektorych statoch existuju fondy a vladne programy odskodnenia za poskodenia sposobene liekmi - vakcinami, napr v spominanom USA, tam ide z kazdej vakciny nejake percento do fondu, ktory sluzi na odskodnenie tych ktory po ockovani utrpia nejake poskodenie - neziaduci ucinok, takze si vlastne vsetci ockujuci tento fond platia a to je tam ockovanie dobrovolne. U nas take nieco neexistuje, u nas je to povinne, musis, ci zaockujes, ci nie (pod hrozbou pokuty), si na tom rovnako, nutia ta do niecoho co mozno nechces a ak ti to uskodi, sam si si na vine, avsak pravo na liecbu mas rovnaku, akurat pri utrpeni nasledku ockovania sa z toho lekari snazia ovela rychlejsie vyzut 😉

hajanka
6. júl 2012

@kvacka a to ani lekarka nevie co mu vlastne je? nie su to nahodou kiahne?

sisiska
9. júl 2012

@hajanka a nie je to nahodou tak, ze aj zaockovani sa mozu nakazit tymito chorobami, ale u nich je priebeh ovela lahsi? netvrdim to, len sa skor pytam, lebo doteraz som to chapala tak...

hajanka
9. júl 2012

@sisiska ak by vakcina fungovala podla predpokladov, mala by zabranit tazkemu priebehu choroby - nie ochoreniu ako takemu. Avsak, ak by tak fungovala, pretoze v tom pripade by dieta muselo mat vytvorene dostatocne mnozstvo protilatok a zaroven vytvorenu imunitu voci danej chorobe a v neposlednom rade - stale dobru imunitu. Je dokazane ze vakciny vsak takto nefunguju (nie je 100% ucinnost) a nikto po vakcinacii nekontroluje hladinu protilatok, takze nevedno povedat comu ten lahky ci tazky priebeh pripisat lebo v tom zohrava ulohu viacero faktorov, po vakcinacii sa dieta moze tiez lahko nakazit a choroba moze mat rovanko lahky ako aj tazky priebeh, taktiez moze okovanie spustit uplne ine ochorenie ktore moze mat fatalne nasledky, vakciny potlacaju bunkovu imunitu, co sa v pripade dobrej imunity a prirozeneho prekonania za predpokladu spravnej liecby nestane.
Takze, rovnako ako prekonanie choroby prirodzene ci uz po ockovani moze mat choroba lahky priebeh, alebo v rovnakych pripadoch tazky priebeh, hlavnu ulohu v tom zohrava dobra imunita (po podani vakciny je casto znizena), strava, hygienicke podmienky a dolezite je aj vediet, ako spravne chorobu liecit, ze podavanie antipyretik napr. aj pri osypkach zvysuje riziko komplikacii lebo potlaca imunitnu odpoved, ze je treba zvysit prijem vitaminov A a C niekolkonasobne apod.
Osobne by som bola radsej ak by moje dieta prekonalo chorobu prirodzene vdaka dobrej prirodzenej imunite a spravnej liecbe, ako by malo byt ockovane a mat "lahky priebeh" so znicenou imunitou do buducnosti a roznym dalsim svinstvom v tele. Co uz bohuzial nemoze byt pravda.

eaka
9. júl 2012

@alla24 Ukľudni sa v prvom rade Ty .. názor na očkovanie si môže mať kto chce aký chce, ale represie za iný svetonázor? Vďaka ľuďom ako Ty sa deje to, čo sa deje teraz v Poľsku.. totálne protiústavný zákon dávajúci akémusi poľskému UVZ právomoci väčšie ako má armáda aj s ministrom zdravotníctva dohromady! Pred očkovaním tam nikto neujde. Mala by si sa tešiť a dúfať, že to čoskoro dorazí aj sem. Ale nezabudni, že keď sa raz porušujú práva, tak to neostane len pri jednej skupine, teraz to bude tlak na očkovanie, nabudúce na iné veci, ktoré zasiahnu aj Teba a vtedy sa budeš oháňať vlastnou slobodou a peniť, že Ti ju chce niekto obmedziť. Kým nie som obmedzovaná sama, tak ma nič nezaujíma, že? Som na koni..

koralinka
9. júl 2012

včera ste nepozerali na STV1 film Nežiaduci účinok? Nebolo to o vakcíne ale o lieku v 60tych rokoch a ked ho vzala tehotna rodili sa detí bez rúk, nôh, pohlavných orgánov, uší.....nakrútené podľa skutočných udalostí.....bolo to strašné

hajanka
9. júl 2012

@eaka nerozculuj sa 😉 z jej riadkov je jasne, ze o tom nic nevie, ze do toho vobec nevidi, inak by take veci nepisala, este ta aj nabada aby si si pozistovala 🙂 co by vlastne mala spravit ona skor nez nieco napise 🙂

hajanka
9. júl 2012

@koralinka 😕 😕 co to bol za liek preboha?

hajanka
9. júl 2012

@koralinka dik, neskor si to pozriem 😖 😖

koralinka
9. júl 2012

@hajanka v jednej scéne ukázali to dievča iba v tielku a gatkach ako si obliekala šaty a ja som myslela že to nejak spravili tej herečke ale ona v skutočnosti nemala ani ruky ani nohu 😕 chuda

alla24
9. júl 2012

@eaka Aj v demokratickej spolocnosti musia existovat pravidla lebo inak by tu nebola demokracia ale anarchia... A moja zlata mna uz obmedzuje zakon o pouzivani bezpecnostnych pasov a co teraz??? Preco ja mam mat pas len koli tomu ze nejaky debil oproti mne nebude davat pozor a mal by sa vratit do autoskoly? A aj zopar pokut som uz dostala. Ale beriem to tak ako to je a nerozculujem sa a nepisem na konika 1 000 000 prispevkov za zrusenie povinnosti mat pri jazde pas. 😀

@hajanka Ano ty si najmudrejsia na svete to som si uz vsimla. A aj velmi chapava 😀 Nedokazes prijat iny ako len ten svoj "mudry" nazor. Ja som uz sto krat napisala ze nech si kazdy robi ako chce a na nikoho tu nenadavala ze ked neockuje tak je to "debil" s velkym D. To skor robis ty a tvoja uzasna skupina proti ockovaniu. A ked niekto prida fotku s pribehom ako jeho dieta NEOCKOVANE skoro zomrelo hned sa na neho vrhnete ako sup na zdochlinu a idete spochybnovat... Ale aj takato vec vypoveda o inteligencii... 😖

eaka
9. júl 2012

@alla24 fúha... argumenty typu Svetozár Dluholucký o autosedačke.. no tak si ten pas nedaj a bojuj, že predsa ohrozuješ len svoj vlastný život a nikoho iného! A v duchu Tvojej demokracie si potom zacáluj celú liečbu, keď havaruješ.. no.. Ja mám Tvoj bezp.pás totálne na háku a napríklad bezp.pás považujem za oveľa oveľa bezpečnejšiu aj účinnejšiu ochranu ako vakcínu a za ochranu pred oveľa akútnejším rizikom (viď počet dopravných nehôd každý deň).. a okrem toho.. aké má ten jedovatý toxický bezpečnostný pás vedľajšie účinky? Škrabká Ťa pri jazde na krku?
To, že Ty sa zmieriš s nejakou hovadinou, ktorá Ťa vraj obmedzuje, to je Tvoj problém.. ja sa nechcem zmieriť s tým, že mi niekto vnucuje pichanie látok do tela môjho dieťaťa, s ktorými nesúhlasím a že mi niekto vnucuje pohľad na zdravie a liečenie, ktorý sa mi prieči.. Myslím, že je to dosť diametrálny rozdiel oproti pásu v aute či autosedačke, alebo ešte vytiahnime cyklistické prilby a chrániče na lakte.. všetko to používame a neobmedzuje nás to, ale je mi šuma fuk, či to používajú iní!

sisiska
9. júl 2012

@alla24 vies o niekom, kto svoje dieta neockoval a dietatko mu potom takmer zomrelo alebo malo nejake zdravotne problemy kvoli chorobam, na ktore nebolo zaockovane? ak ano, daj nejake info, prosim Ta...zaujima ma to, a este o to zvlast, ak sa to tyka MMR ockovania....

alla24
9. júl 2012

@eaka Ty fakt nie si normalna! Neockuj a zaplat pokut co riesis? Preto som uviedla priklad o bezpecnostnych pasoch lebo je to to iste. Ja soferujem velmi dobre /ziadna nehoda/ a pas ma obmedzuje. Nedavam si ho a platim pokuty ked treba. Tak to mas aj s ockovanim. NIKTO TA NA SLOVENSKU NEZAVRIE DO VAZNICE ZE NEDAS OCKOVAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takze ta sloboda tam v urcitom meradle je!!!!!!!!!! Tak skus aj trochu rozmyslat ked pises take uzasne prispevky ake pises.
A ano bez. pas ma skrabe na krku a dusi lebo ja som na hrudniku od boha obdarena a preto sa ten pas stale zosmykava ku krku! 😝 A pre mna je to to iste. NECHCEM? OK, PLATIM POKUTU.
A este len pre zaujimavost ja by som na tu "zapadniarsku" starostlivost mala lebo by som sa urcite dala pripoistit 😲 😝