Preventívna prehliadka - teenager
Nemam cas teraz hladat ns webe...mam 15r syna a je unaveny chcela som nech mu pediatricka vezme krv.mal prevenciu bol tam muz a mali priniest moc bol Covid aj my sme ho mali...po pol roku jej volam, ze prinesieme ten moc a prideme na krv nech dokoncime tu prevenciu.Vraj krv sa berie v prevencii v 11r a v 14 co boli len moc🙂hovorim dobre ja Vas poprosim vziat krv chcem vediet ci nie je anemicky a, ked inak nedate ja si to zaplatim
Este zaciarkla len hemoglobin, tak jej hovorim, ze ked ho uz pichate poprosim celu biochemiu
Zalezi od dr..keby bol ochotny;vie napisat nejaku diagnozu a mala by si to zadarmo..
Neochotna …môj syn športuje, nechodíme k športovému lekárovi, ale naša pediatrička mu každý rok berie krv a moc na vyšetrenie, skontroluje vysku a váhu.
Veď ona si to dokáže schovať pod inú vec - chorobu
Proste neochotna
@dorothee samozrejme napriklad tu anemiu.Len vsade sa hovori o prevencii a potom mi povie, ze krv sa berie iba v 11 r.
ano treba rozlisit prevenciu a nabeh na ochorenie. ak prevencia je zakonom stanovena co sa kedy vysetruje. a choroba dr. zvazi co treba
Záleží od lekára ja som mojej lekárke povedala že sa mi dcéra nezdá že veľa pije a jednoducho jej vzala krv aj moc a vyšetrila komplet krvný obraz aj biochémie všetko bolo ok našťastie a nič som neplatila a bolo to úplne mimo preventívnej prehliadky
Teraz citam Doveru, ze do 18 r kazde dva roky prevencia a vysetruje sa krv aj moc
Vies co si myslim? Ze ti ti dala lekarka "vyzrat". Asi ma plne zuby matiek, co naklusaju do ambulancie s diagnozou a navrhom diagnostiky a liecby. Ved ona 6r nestudovala, aby jej dosla google mama povedat, ake vysetrenia treba dietatu spravit. Nabuduce treba prist s pokorou za doktorkou s problemom. Syn je od toho a toho obdobia unaveny, 2x prekonal kovid, davame probiotika, vitaminy, pravidelne chodime na prechadzky a stale sa to nezlepsuje. Tak sme sa radsej prisli ukazat. Popyta sa syna otazky, spravi si anamnezu, navrhne seriu vysetreni a popr. posle k odbornikovi. Unava je taky nespecificky priznak, ze lekar musi takemu pripadu povenovat viac casu. A nie ze maninka nakluse v case urcenom na prevenciu a dozaduje sa krvneho testu, lebo sa na internete docitala, ze ma asi anemiu.
Ja neviem co mate za dr. Ale aj s deckami aj so sebou ked som bola a povedala, ze som unavena, ospala a nevladzem krv mi zobrali
@dadis inac doktor google uz par krat zachranil, kvoli neschopnym lekarom. dnesny lekari by mali mat aj skolenia ako komunikovat s pacientami, to ze google existuje je fakt ktory uz nezanikne a lekar sa s tym musi vysporiadat. Samozrejme musi byt slusny aj pacient aj lekar, pokial je pacient arogantny, tak potom asi aj lekarovi prasknu nervy. Ale ja mam napriklad taku skusenost, ze po prekonanej chripke alebo niecom podobnom som nabehla k lekarke a ta puca sprosta namiesto toho ako pises mi hned povedala ze navrhujem take a take vysetrenia, mi hned vsugerovavala ze z chripky to byt nemoze ale ze ci to nie je unava z deti (mam 2) a chcela mi predpisat nejaky oblbovat a potom po naliehani mi vypisala papierik na odber krvi. A ajhla po pandemi covidu zrazu existuje postcovidovy syndrom a po chripkach take vtedy neexistovalo?
@dadis si zle vstala?mali sme prist dodatocne na odbery.Vcera som volala, ze kedy....hovori mi prineste moc...a krv sa neberie?Nie iba v 11 r ok syn je unaveny poprosim vziat aj krv dobre, ale zaplatite si to.Mne je nepochopitelne, ze dieta v puberte narastie 20 cm za rok je unaveny 2x covid a ja si mam platit krv.Nikomu som nic neprikazovala rada si zsplatim 10 eur, aby som vedela ci ma vsetko v poriadku.Ide mi o princip
Ja som tam nebola 4 roky okrem ockovania aj Covid sme riesili mailom.Chod sa odbavovat inam.Uz len z principu, ked ma na prevencii narok na krv nebudem ju platit.A citam, ze ma kazdy druhy rok okrem toho mi ani nedala blok.
Vobec som nebola arogantna sama som povedala, ze ak nema narok a iba v 11 r tak si to zaplatim.
V Rakusku detom po covide robia krv a ine vysetrenia a ja sa tu budem dotahovat za jeden odber krvi
@katulienkax nikto nebol arogantny ani ona, ani ja.Len ma to prekvapilo to je vsetko.
A my keď k detskej prídeme s problémom, tiež po covide sa mu zhoršila astma, akne, chrbtica a syn bude mať v auguste 15 a má takmer 2 metre
Ešte aj prehliadku mu robila nedávno od hlavy po päty všetko, strávili sme tam polhodinu.
tak to je potom taká lekárka, bo ja som tiež zatiaľ nemala nikdy žiadny problém s tým keď som chcela vziať krv a to aj sebe
@caray v podstate vsetko riesila sestricka s nou som volala...zbytocne nadavat na doktorku.Dnes rano hovori doktorke to je pani samoplatca odber krvi.Tam som videla len hemoglobin tak som sa pytala doktorky ci mu moze spravit celu biochemiu
mozno bola chyba, ze si to chcela vramci preventivky. Skus ist normalne k doktorke stym, ze syn je dlhodobo unaveny, nech zisti pricinu.
tiez som toho nazoru ze tam bolo treba ist ako keby s chorobu a nie v ramci preventivky ...normalne sa objednat alebo sadnut si a pockat a vysvetlit, ze je syn stale unaveny atd.
Vylucila si zakladne veci? Ma primerany kaloricky prijem? Pije dost tekutin? Nema nizky tlak? Ja som celu pubertu bola ako spiaca babika. Tlak som mala 80/50. Nelezi cely den pri Pc? Najprv toto vyluc, potom diagnostikuj dieta. V 99% to byva takato banalita.
Krv sa neberie len v rámci prehliadky, ale aj pri zdravotných problémoch. Ak je často unavený, je jej povinnosťou zobrať mu krv a zistiť z čoho to je. Môže to byť nízke železo, problémy so štítnou žľazou, ale aj niečo vážnejšie. Naša detská lekárka s tým nemá problém. Keď dcéra bývala unavená, dala vyšetriť všetko, čo ju napadlo. U nej to bolo našťastie len nízke železo, to sa liekmi upravilo.
to je riadna kravina. Vždy keď sa vyskytne nejaký problém, treba spraviť odbery. to je základ. Keby mu bolo niečo vážnejšie čo potom? Nezoberie krv najbližšie 2-3 roky alebo koľko?
@kvetinka75 preto som zhrozena, ze ide o odber krvi a vypocuvala ma po telefone ako keby som ziadala neviem ake vysetrenie.
@michaelam2 nechcem chodit medzi chore deti a bola som rada, ze mi dala druhy den termin
@stanulienkat pije malo, ale prizvukujem to stale.
a neda sa u nej objednat na vysetrenie na konkretny cas?
@michaelam2 da...zajtra budu vysledky a podla toho sa zariadim.Islo mi o to, ze ked prevencia, tak aj krv, moc ...zrak, chrbticu mu kontrolovala uz predtym.Len ma to prekvapilo, ze argumentovala tym, ze v 14 r nema narok na krv
Tak mu proste postav ráno na stôl dvojlitrovú fľašu a musí ju vypiť. Jasné, že je unavený, keď je dehydratovaný, vonku je 30 stupňov, mladý muž má nizky tlak, tým pádom samozrejme, že nič nevládze, je unavený. Vždy najprv treba odstrániť tieto príčiny a potom sa domáhať odberov a rôznych vyšetrením lekára. Ale veď ostatne uvidíš, čo ti povie lekárka, co vyšlo v krvi.
suhlasim ze to moze byt z nedostatku tekutin ale v jeho veku u mna velka unava znamenala napriklad mononukleozu...ale ak nema ine priznaky, tak je mala sanca ze to bude toto

Tajne som dufala, ze ked tam vobec nechodime snad mu tu krv vezme zadarmo.Boli sme vypytala 10 eur vobec mi nejde o peniaze, ale to naozaj po 4 r nie je dolezite vediet ci ma dobry cholesterol, 2x covid za nim...neviem hanbim sa kde zijem.Idem pozriet Doveru ci naozaj je tento stat tak v riti, ze nemohla to dat na poistovnu?