Príprava dcéry na prvú menštruáciu
Ahojte
Videla som dnes video od jednej mamicky na IG kde spravila dcerke "vyvavu" na to ked to pride aj s povzbudivym listom od nej. Nie je to skoro? Jej dcera ma 9 a moja má 8. Nevie sice o tom vsetko ale zaklad atd sa pytala a odpovedala som jej. Najprv som chcela spravit to iste ako mamicka na IG ale ked nad tym rozmyslam ze by mi to stalo v kupelni dalsie 4 roky nvm 🙄😔
Jaj Boze,kde sa podel sedliacky rozum🙈 Ja uz mam pocit,ze bez nejakeho navodu na nete sa ludia uz ani rozpravat nebudu,aby to nahodou nebolo "proti pravidlam". Vsetko musi byt v oslavnom style,preexponovane,zo vsetkeho sa robi udalost. Moja ma 11, normalne sa o tom s babami v skole rozprava, hovoria si,ktora ma/nema,ci maju alebo nemaju chlpy a kde vsade😂 a ked jej nieco nie je jasne,pride a opyta sa ma,aj na detaily. Bavili sme sa aj o sexe. Keby som jej k tomu napisala list a dala takyto balik,tak sa na mna pozera,ze ci mi sibe😂 Jasne,uz bezim do Dm,nakupit 20 produktov,lebo menstruovat bez nich je smmmmrt🙈😂
Áno určite ju na to priprav , ja som si myslela že mi uniká stolica keď to prvý krát prišlo 🤣 síce som o menštruácii ako takej vedela , ale nejak som si to sprvu nespojila 😁 takže myslím že stačí rozhovor zase z toho netreba robiť ovácie...
@majus2323 aj ja som si myslela ze co to je hnačku mam ci čo, lebo prvá menštruácia bola iba slabučká hnedá asi 3 dní. 😂 A potom ďalšia taká normálna
No ja mám výbavu - menštruačné nohavičky a kapsičku na vložky. Dcéra už dávno vie čo a o čom to je, menzes ešte nemá ale viaceré spolužiačky už dostali ako 9 ročné.
Mne mama nepovedala nič. Ani som nevedela že niečo také existuje a to mám o 2 roky staršiu sestru. Nikdy nezabudnem na ten šok, našťastie som to dostala doma a nie v škole
Čo by ste bez IG robili, že? List? Výbavu? Týmto sa baví dnešná generácia matiek? Omg. Moja dostala menzes v 7.ročníku, povedala som jej fajn, tu sú vložky, objednala som jej zopár kusov menštruačných nohavičiek, ktoré používa, povedala som jej, čo spôsobuje krvácanie, aj keď niečo mali aj v škole, keďže v tomto ročníku majú ľudské telo a keď mala kŕče, dala som jej tabletku a vyhrevny vankúšik na brucho. Žiadne ovácie, normálna vec. Prežila aj bez fanfár, listu a darov. Jo s ešte som jej povedala, aby si zapisovala vždy kedy bol prvý deň, každý mesiac. Nevyzerá, že by to potrebovala extra riešiť.
Autorka - to sa vážne nad týmto zamýšľaš vďaka tomu promo videjku? Dám krk na to, že video zavesila na insta a krabicu pekne vypratala, aby ju sama použila..
Nikdy ma neprestane fascinovat ako ľudia naletia na kazdu blbosť, stačí, že je spropagovane ako "aaaas toto je môj skutočný život..." Pche, no iste.
Ale musím dodať, ze áno, po x rozhovoroch na túto tému, vo veku, kedy to už malo zmysel, som dcere dala malú taštičku s vlozkami a utierkami, aby ju prvá menštruácia neprekvapila mimo domu nepripravenu.
Prebehlo to bez sladkej ružovej krabice plnej zbytočnosti...
@rozkvet1 také smutné, spoliehať sa, že sa dcéra dozvie o prirodzenej veci, ktorá je súčasťou každej ženy, od kamosiek, či z netu...
cele zle.
@beronsche a kde sme sa to dozvedeli my deti bez internetu a veľa z nás malo rodičov pre ktorých bolo tabu všetko. V dnešnej dobe to maju všetko ulahcene a o dosť.
@beronsche a kde sme sa to dozvedeli my deti bez internetu a veľa z nás malo rodičov pre ktorých bolo tabu všetko. V dnešnej dobe to maju všetko ulahcene a o dosť.
@rozkvet1 len toto "uľahčenie" je niekedy viac na škodu ako na úžitok.. deti sú zahltené informáciami, z ktorých sú mnohé podané úplne nevhodným spôsobom a ďalšie sú úplne nesprávne..
Akoby 2 škodlivé extrémy, na opačnom spektre - žiadne info verzus info z netu..
V podstate jediné, čo som tým chcela povedať, že je úplne pomýlené spoliehať sa na dostupnosť informácií na nete.
A rodicia, ak aj je to pre nich ťažké, kvôli tomu ako boli oni vychovavani, by mali vykročiť zo svojej komfortnej zóny a s deťmi sa o otázkach týkajúcich sa hygieny, tela a sexuality rozprávať a primerane veku vysvetľovať.
moja dcéra to dostala 19.3. a 18.5. mala 10 rokov, vôbec som to nečakala tak skoro, ja som dostala v 15 tich, dcéra chodila do športovej školy s plaveckým zameranim a vtedy keď mali plávanie volala mi zo školy, že začala krvácať, no poviem vám ja som bola vo väčšom šoku ako ona, pretože ona ukludňovala mňa, čo som habkala so slovičkami a moja dcéra s kľudom Marťana mi povedala toto:...Mami, nestresuj, v pohode, dievčatá mi išli kúpiť vložky, ja viem o čo ide...😂 takže oni dobre vedia, fakt som ako matka možno zlyhala, no pravdou je, že taký šok som zažila, že to prišlo v takom veku, dnes má 21 rokov no a v dnešnej dobe vraj je už bežné, že to dostávajú už 8-9 ročné dievčatká, voľakedy to bolo ojedinelé, dnes normálne ....
moja dcéra to dostala 19.3. a 18.5. mala 10 rokov, vôbec som to nečakala tak skoro, ja som dostala v 15 tich, dcéra chodila do športovej školy s plaveckým zameranim a vtedy keď mali plávanie volala mi zo školy, že začala krvácať, no poviem vám ja som bola vo väčšom šoku ako ona, pretože ona ukludňovala mňa, čo som habkala so slovičkami a moja dcéra s kľudom Marťana mi povedala toto:...Mami, nestresuj, v pohode, dievčatá mi išli kúpiť vložky, ja viem o čo ide...😂 takže oni dobre vedia, fakt som ako matka možno zlyhala, no pravdou je, že taký šok som zažila, že to prišlo v takom veku, dnes má 21 rokov no a v dnešnej dobe vraj je už bežné, že to dostávajú už 8-9 ročné dievčatká, voľakedy to bolo ojedinelé, dnes normálne ....
@nika185 ja by som to tiež v takom veku nečakala. Tiež mi to príde skoro. Ale mala som kamarátku pred blokom (a to je už veľa rokov teda 🙈), ktorá tiež dostala v 9 r. Takže nielen dnešné dievčatá.
Za mojich čias sa o tom bežne rozprávalo medzi spolužiačkami, doma to tiež nebolo nejaké tabu. U nás teraz doma tiež nie. Nerobili sa okolo toho žiadne extra "akcie" ako na tom videu. Proste normálne poučiť, dať 1-2 vložky do tašky a hotovo. U nás aj pred školou v prírode učiteľky písali do zoznamu túto položku. Že často sa to práve stane tam 😁. A to chodia v 3.ročníku. Však ja som tiež až na dovolenke pri vode dostala. Potešilo ma to 🙄😃👍.
Ja si na margo toho videa na IG myslim, ze proste DMka dobre zaplatila 😄 booze, ale asi starnem, ta minidiamondblog som tam citala, ze aka vybava do porodnice a uz jej dcera menstruuje 😄
Takto. Dcera ma 6 a syn 3 a obaja o menstruacii vedia od "narodenia". Je to u nas prirodzena sucast a syn dokonca mal obdobie, kedy mi len on vyhradne nosil vlozky na WC. Ciste a neasistoval, len aby ste si nemysleli 😉 A chce doteraz chodit pozerat na krv 🤣 tam ho uz korigujem, ale vedia aj jeden aj druhy, co preco ako. Dcera vie, ze sa to tyka aj jej o par rokov atd. Ked to pride, nebude vyplasena ani nic podobne, za mna takto najlepsie. Ked bude mat 8 ci 9,dam jej do tasky vrecusko s potrebami, keby dostala v skole.. A este dovtedy si to x krat porozoravame vsetko. V 8 alebo 9 je velmi neskoro podla mna na tuto temu zacinat.
A IG som videla, to je len reklama na DM, spolupraca. Nemam tieto typy videi rada.
Ked si uvedomíš ze mamička na IG to robila pre svoju dcéru, navyše tvorí obsah už viac ako 10 rokov a je aj ambasadorka DM drogérie, nemusíš po nej opakovať.
Inšpiruj sa-neopakuj.
Nemusíš držať krabicu v skrini niekoľko rokov 🤦♀️ urob to podľa seba.
Ale rozhovor s dcérou je najdôležitejší a veľmi potrebný
Tak dievčatá dnes dokázateľne dospievajú skôr.. moja dcéra síce ešte nemá v 11r cyklus, ale prsia jej rastu už od 10tich.. moje deti normálne vedia čo to je menštruácia od neviem akého veku a áno, aj chalani.. berú to úplne normálne, žiadna tabuizovana téma.. dcéra má pripravené vložky, ma aj v školskej taške aj doma - ak by náhodou.. zachránilo to už nejednu jej spolužiačku 😉
Nerozumiem prečo je vlastne táto téma take tabu, prirodzená súčasť každého dospievania a žitia..
@rozkvet1 ja som sa to dozvedela z knižiek, ktoré vtedy frčali, o sexe, o dospievaní. V 10 rokoch som mamu poprosila, aby mi ich kúpila. Resp. Dala mi peniaze a išla som si ich kúpiť.
Nič extra, okolo 10r sa pýtala, čo to je, či to je krv na vložke, čo si mením na wc 😀 tak vtedy som jej vysvetlila detailnejšie. V 12r bola pripravená, keď ju tak zvláštne bolelo brucho, sama mi povedala, že asi dostane krámy 😀 a už ma len volala, či dobre dala vložku. 🫣
@kavasmliekom to si vložky meníš len tak verejne v byte alebo nemáte dvere na wecku?
@anonym_autor jak všetci oslavujú menštruáciu 🤦 prirodzená vec, ktorá príde takmer každej žene. Pracovala som v školstve. Dnešné mladé dievčatá vedia toľké veci, koľké my sme ani len netušili. Ja som si z nejakej malej brožúrky vydedukovala, čo je menštruácia a nasledne som to nejako pochopila. Bolo to u nás tabu. Vravím, v dnešnej dobe si to každý ľahko nájde na internete alebo povie medzi sebou.
@kavasmliekom to si vložky meníš len tak verejne v byte alebo nemáte dvere na wecku?
@anonym_d3cda4 mame, si predstav, ale nikdy sa nezamykame
@anonym_d3cda4 mame, si predstav, ale nikdy sa nezamykame
@kavasmliekom tak prepac lebo sa mi to zda byt divne, moje deti nemali potrebu chodit v pubertalnom veku na wecko a pozerat na rodicov pri vykonavani potreby.
@anonym_autor my sme sa porozprávali, prečítali knižku, čo nám odporučila pani v knižnici a vložky mám, takže výbava čisto "pre ňu" nebola nejak nutná. A áno, vie aj syn, normálne sa o tom doma bavíme, keď občas dcéra ostane doma atď., alebo keď mne nie je dobre. Primerane veku samozrejme, ale nerobíme nejaké strašné tabu okolo toho. Má kvázi "výhodu", že má dve sestry, aj tá mladšia má kopec otázok, možno keby som mala len chlapcov, tak by som možno nejak zakrývala, neviem povedať. Ale tým, že dve baby sú tu, tak holt dozvie sa aj syn, nemá uši voskom zaliate a neodháňame ho od debát, alebo pri riešení problémov.s tým súvisiacich.
@kavasmliekom tak prepac lebo sa mi to zda byt divne, moje deti nemali potrebu chodit v pubertalnom veku na wecko a pozerat na rodicov pri vykonavani potreby.
@anonym_d3cda4 nikdy som mamu priamo nevidela a predsa som vedela čo robí keď si mení vložku...ono je to aj počuť aj v koši vidieť aj keď je to zabalené

.. nehnevajte sa na mňa, ale mne to bolo trápne už len pozerať. Nie nebudem kupovať dcére juici bomb a žuvačky z DMka ani písať listy keď dostane kramy. Keď to príde podám jej hygienické potreby a podporím ju. Predtým ju poučím o základných veciach/