Prognóza detí s ADHD, autizmom a vysokým IQ
Akú majú tieto deti prognózu v budúcnosti? Pokiaľ je to len mierna forma? Ale subjektívne, výchova takého dietata, aj keď len s miernou formou je ťažká..
moj nazor AS, vysoke IQ je najlahsia forma autizmu, dieta vie vela kompenzovat svojim intelektom, ak ma adhd je to uz horsie moze velmi ovplyvnovat spravanie dietata a to iste plati aj pre dospeleho v buducnosti. potrebuje jednoznacne nasne nastavene pravidla, hranice a trpezlivost, predvidatelnost a pod. mam 2 take deti (nastastie tam nie je adhd len add) su velky introverti ale pevne verim ze budu schopny za zaradit do spolocnosti ci do zivota. kazde dieta s PAS je vysoko individualne a ak sa k tomu prida ADHD je to o to narocnej sie vychovat z takehoto dietata schopneho mladeho cloveka. drzim palceky
Ďakujem. Takže je šanca, že bude ako normálni ľudia len ten kto ho bude bližšie poznať tak bude vidieť ze je trochu svojský človek?
Ďakujem. Takže je šanca, že bude ako normálni ľudia len ten kto ho bude bližšie poznať tak bude vidieť ze je trochu svojský človek?
@anonym_autor az tak nie, nie len blizky ludia ale vsetci budu vidiet ze je "iny" len to nie je extrem ze by nebol schopny fungovat v spolocnosti. vid taky elon mask na nom to hned vidis ze je smrncnuty...
Taký David Navara, šachový veľmajster je asperg ako hrom . Žije , funguje, vyhráva, vzdeláva sa , je schopný dávať intervia .
A dokáže si taky človek udržať vzťah a vychovávať deti?
A dokáže si taky človek udržať vzťah a vychovávať deti?
@anonym_autor odporúčam naštudovať si niečo z rôznorodých zdrojov o diagnóze PAS, takto všeobecne ti to nepovie nikto, je to neurologicky odlišné a neliečiteľné fungovanie mozgu, takže zasahuje do všetkých oblastí života a celoživotne, spektrum je veľmi široké, ako, kedy a do akej miery ovplyvňuje fungovanie v živote záleží od toho o aký typ autizmu ide, či a aké sú pridružené psych. problémy, diagnózy, prejavy, ako prijímajúce a rešpektujúce je prostredie, aká je aktuálne vnútorná či vonkajšia záťaž ... Možno keby si sformulovala otázku konkrétnejšie 🙂
@anonym_autor nedá sa to povedať vo všeobecnosti, lebo každé takéto dieta je jednoducho unikátne. Ako sa vravi, neexistujú 2 rovnaki autisti. Tiez závisí, aké má ďalšie diagnózy a ako sa mu venujete.
My máme v rodine, mierna forma, ale je to ťažké aj tak, keďže ma súčasne ho tým aj poruchu reči. Napriek tomu, čo sa o autistoch vravi, ze su chladni... tak tento "nas" je práveže kontaktný, rad sa mojka, co su vsetci z toho prekvapení.
Vždy to bude ťažsie a v puberte obzvlášť.Bude mať svoje vyhranené záujmy, môj syn od školy viedol dospelácke reči, veci, témy, ktoré rovesníkov nezaujímali.Je asperger a najviac to začalo byť vidieť 13-15 r.Dost má problém sa začleniť medzi vrstovnikov je skôr samotár a dlho mi trvalo ho pochopiť, že nie je introvert, ale asperger.Emocne je veľmi sebecký, bezohľadný, priamy.Ale nikto zo známych, okolia to nevie vie sa úžasne maskovat.
Čo bude, až vyrastie, ti teraz nepovie nik. Aké má teraz vzťahy? ako vychádza s kamarátmi? ako reaguje na cudzích ľudí? čo komunikácia? porozumenie? medzi nami je množstvo ľudí, ktorí sa nám zdajú byť 'čudní'. Vysokointeligentní sa vedia uplatniť na trhu práce, byť úspešní v oblasti, ktorá ich fascinuje. Ale čo sa týka vzťahov, to predsa nevieme ani u neurotypických detí. Koľkí dospelí si nevedia udržať manželstvo, či vzťah s rodičmi, súrodencami - a nie sú PAS? aj človek s PAS si môže založiť rodinu, záleží však od mnohých iných faktorov, ako bude žiť s partnerom, ako sa bude spolupodieľať na výchove detí a či vôbec, ako bude zvládať rôzne záťažové situácie, či životné krízy, ako bude jeho prípadné výbuchy zvládať partner,.....

Prognóza je až od toho že bude milionár lebo niečo prevratné vymyslí až po to, že bude žiť len z invalidného dôchodku a nebude schopné pracovať. Veľa robí proste v čom bude dobrý, či sa v tom dokáže ovplyvniť aby ho tam nerušili nejaké veci, či nájde vhodné miesto a tak.