Neočakávaná prognóza zo Sociálnej poisťovne: Čo teraz?
Prišla mi prognóza so sociálnej poštovné do mojej dátovej schránky aj keď tam dlhodobo nežijem. Mala som za to, že som odhlásena, keď som odchádzala zo svk bola som na rodičovskej dovolenke.
@evazhoufova No ved ti prisla, lebo si niekdy prispievala do systemu a mzoes opat, ked sa niekedy vratis.. alebo sa vratit nemusis a ked budes mat vek, si poziadas o dochodok. Bude ti vyplacany zo vsetkych krajin, v ktorych si pracovala - aj zo Slovenska
Čo mám robiť??
@evazhoufova nic nemas robit to bolo len informacne
Ale ja som mala za to že som odhlasena a tam pi se 12 rokov a odišla som pred 10 po dvoch rokoch prace
Ešte tu musíš dať minimálne 4 myšlienky do 4 rôznych príspevkov. Ale vážne teraz. Čo čakáš akože? Prognóza zo SP je len informatívny. A ak si pracovala v zahraničí a bola na materskej a do slovenskej sp si nič neodviedla, ako môžeš očakávať že ti to započítajú? Z čoho? Počítajú sa len tie roky, kedy si poistenie platíš ty alebo ty a zamestnávateľ alebo ho platí za teba štát a je na tebe vždy si zistiť, či ak neracuješ, či náhodou tvoja situácia neodpovedá tomu, že by za teba platil poistné niekto iný. A tých situácii je v podstate malo. Radšej sa na dôchodok chystaj sama, nespoliehaj sa na statnu poisťovňu, je to naivne a hlúpe. Tá už teraz nemá peniaze. Má len na 10 dôchodkov. Takže nečakaj nič a zariad sa sama.
Bože nespolieham len mi tam pribúdajú roky a ja nepracujem ani tam nežijem.
To co je za príspevok? Ani hlavy ani päty.
Okej chápem že mi prišla prognóza len ma zarazilo že mi to stále počíta roky, keď som mala za to, že som odhlasena keďže žijem v zahraničí aj tu pracujem…
Nieje tu niekto kto pracuje n sociálnej poisťovni?
@evazhoufova hlavne sa prosim ta ukludni... SP ma bordel, to za prve... Za dalsie, to nie je tvoj problem, ze oni maju problem... bordel... teda je to tvoj problem, ked ocakavas dochodok...
Za dalsie, v klude napis, ze ci si tu studovala, pracovala a po kolkych rokoch (a v ktorom roku) si odisla... Lebo "starsim" ludom sa zaratava aj vyska a cast strednej...
Ak ti zaratali 12 rokov, to kludne mohla byt stredna, vysoka a par rokov materskej... A keby aj nie, tak mozes mat na salame. Chapes, ze tu desiatkam tisicov ludi chybaju roky, co je vacsi priekak... a to musia riesit.
Ak ta to velmi trapi a mas tam datum "odpracovania" teraz niekedy (ked si uz v zahranici), tak si tam zajtra zavolaj a dohodni sa s tetami... oni vedia, ze maju mega bordel a su zahlteni momentalne ziadostami o preverenie (vravela mi pani, ze do Augusta cca nemaju ani terminy poriadne na riadne vybavovanie)...
Ak si ročník do 1983 alebo 1985 neviem teraz presne, tak sa ti tam započítava aj škola.
Ja sa práve bojím či mi to ešte nebeží
@evazhoufova co mas robit? Tak ja neviem... zavolat alebo napisat do Sociálnej poistovne a informovat sa? Ci to je az prilis logicke?
Manažérskej dom bola 8 mesiacov a potom som rodicovsky príspevok ( niečo podobne) poberala v zahranici
Manažérskej dom bola 8 mesiacov a potom som rodicovsky príspevok ( niečo podobne) poberala v zahranici
@evazhoufova ja chápem čo tým chceš povedať. Ak ti bežia roky, tak sa mohlo stať že ta neodhlásili a vzniká ti nedoplatok. Ty musíš vedieť či si sa pri odchode odhlásila a máš o tom potvrdenie. Kontaktuj sociálnu a prever si ako ta evidujú a podľa toho zistís čo ďalej
@evazhoufova nestresuj a to mas asi zaratane studium SS/VS pred 2004 a aj MD/RD sa ti rata. Nic viac.
@evazhoufova ja chápem čo tým chceš povedať. Ak ti bežia roky, tak sa mohlo stať že ta neodhlásili a vzniká ti nedoplatok. Ty musíš vedieť či si sa pri odchode odhlásila a máš o tom potvrdenie. Kontaktuj sociálnu a prever si ako ta evidujú a podľa toho zistís čo ďalej
@tanisha Zamestnanec sa zo socialnej odhlasovat nemusi
Pride ti aj ked v SR nezijes, staci ze si tu zila. Ved mas tam obdobia co sa ti rata do dochodku a mas tam rucit eobdobia do doby, co si bola v SR.
@tanisha a to sa ako moze stat ze v socialke vznika nedoplatok? Odhlasuje sa iba ak bola dobrovolny platca dochodkoveho poistenia. Nemoze byt poistena v dvoch statoch, cize ak sa prihlasila tam, plati si odvody tam, tak ani neam co riesit. SocPoisteny moze byt clovek iba v jednom state.
Bola som na rodicaku nič som si sama do socialky neplatila
@evazhoufova To je ok. Do 3 rokov za teba platil poistenie stat. Potom to ukoncil.
Bola som na rodicaku nič som si sama do socialky neplatila
@evazhoufova tak nepanikar, dochodok sa rata z kazdej krajiny kde si zila/pracovala/kde bolo za teba platene poistne. Cize prognoza ti prisla spravne, dostal ju KAZDY. Len si pozri datumy, ci sti to sedi, mas tam prace ktore si tu mala atd.. a ak treba dopln si to.

Medzičasom som už pracovala v zahraničí a bola zase na materskej. Čo robiť? Mám za to že sa mo počítal čas ale peniaze mi neplatili.