icon

Škôlka a choroba

fazulka21
5. máj 2023

Ženy pomoc. Som samoživiteľka. Za 2 týždne nastupujem do novej práce. Dcéra chodí do škôlky 2 mesiace a odkedy nastupila tak katastrofa. Teploty nemá, len kašle a sople. Ja si nemôžem dovoliť byť doma, bojím sa, že ma prepustia a to by bol konec. Peňazí moc nie je, mám byt, mám auto ktoré musím ,,živiť"
Čo robiť? Malú nedržim v bavlnke, chodíme von často, nikdy predtým chorá nebola odkedy ju mám až na jedenkrát a to bola za dva dni fit.
Máte skúsenosti s nejakymi doplnkami? Ja mám taký strach že prídem o všetko.... Nemám nikoho kto by sa okrem mňa o malú postaral. Babysitterka by mi zhltla viac peňazí ako zarobím...

kikajavor
9. máj 2023

@chillibubble a inak. Moja je druhy rok v škôlke. A imunita sa jej akosi nebuduje stále…je to ešte horšie. Alergiu nemá, ani nič podobne. Tak kde je problém, že dookola ma školkarskych bacilov? Už samotná Dr mi na to pvoedala, nech idem za riaditeľkou. Môže mat dieťa neviem akú vybudovanú imunitu. Pokial tam sú chore deti v kolektíve, nepomôže ani svatena voda. Preto čiry sopel sa u niektorých rodicov neberie za nič. Veď je len čiry…ale že to značí začiatok nejakej choroby, ktorú už dieťa v prvý deň číreho sopľa kludne roznáša je v pohode

bejusicek
9. máj 2023

Toto je vždy problém… poznám žiaľ mnoho maminiek ktoré takto z prace prepustili…ja osobne som mala od riaditeľky povedané “a to byval taký chorý aj predtým? A ako to mienite riešiť do budúcnosti nakoľko to pre pobočku nieje dobre” riaditelka je k tomu ešte aj bezdetna takze úplne skvele… ale napríklad u nas to byval masaker manžel s ním už 3 krát po celom týždni bol na ocr ale on ma inú prácu tak to neriešia ale ja som bola raz a vecne mi riaditelka vyvolávala nepriamo ma označila za klamárku lebo že som jej iný deň povedala ocr 🤦🏼‍♀️ celé zle ale teraz je už lepšie viditeľne že to už take nieje ako bolo nám lekárka povedala že prvý rok vždy byva taký a keď nepochoreju deti v škôlke tak ich to počká v škole 🤷🏼‍♀️inak ja dávam kvalitný vitamin C plus B-komplex, a omega 3 k tomu sem tam probiotika tak 2x za týždeň

nik7171
9. máj 2023

@kikajavor moj nastupil do skolky ako 2,5rocny teraz je predskolak uz a nie tiez to nie je lepsie . Ak je taky mesiac v ktorom neni minimalne tyzden doma kvoli soplom alebo kaslu tiez oslavujeme . Dovtedy nebol chory vobec ,ani cez prazdniny nikdy neochorie a ani od nas dospelych nikdy neochorie. On ostane doma culy len so soplom ale nas dospelych tie skolkarske bacile odrovnaju na minimalne tyzden . Chapem ze mame blbo nastaveny system a je to tazko s detmi ale nemam vacsiu zlost ako ked pocujem ako chrchlu tie deti v triede,uz len cakam kedy zacneme aj my zase .
@kikajavor
@kikajavor

eeffka
9. máj 2023

@babulkomale off topic, idem s malou na alergologiu ake testy jej robili? Nech viem na co sa pripravit, podozrenie na sennu nadchu, dakujem

gabika128
9. máj 2023

@katarinkan podcast z kanála Ľudskosť, diel 92, na google podcastoch alebo na stránke sme sk. To so soplami a chorobami je v druhej polke ak by ťa tá prvá nebavila

martinagnidova
9. máj 2023

@fazulka21 dcéra je alergicka a mala obdobie kedy kaslala, ale ze fakt. Nič iné jej nebolo, len ju drhlo... Sťažovala sa jedna mamina, že choré dieta.ucitelka išla na mňa s tým, že ma byt doma. Hovorím, že ona nie je chorá, len ma obdobie kašlu. Na druhý deň som doniesla papier, že môže navštevovať kolektív a ma alergiu. Bol kľud potom.

nika_17
9. máj 2023

@amerys my sme ako ucitelky priesvitne sople velmi neriesili.Ked uz dieta nevedelo poriadne dychat,pod nosom cervene a nonstop bralo vreckovky,tak az potom sme to riesili s rodicmi

lululucy
9. máj 2023

Nam pomohol inhalator. Da sa pouzivat aj preventivne. Ja necham malu inhalovat hned pri prvom priznaku choroby. Vacsinou takto pride v piatok zo skolky a trosku sopli. Cely vikend inhakuje a v pondelok jej uz nic nieje. Plus stale vzdy ked pride zo skolky,pred spanim a rano jej striekam do nosa izotonicku morsku vodu Physiomer baby

lucilaines
9. máj 2023

Asi to nebude moc popularny nazor, ale ak je to len trocha mozne, ja by som v tomto pripade zvazila striedavu starostlivost s otcom. Mam doma dve nale deti a viem co to je, ore jednu pracujucu osobu neudrzatelne. Ak nemas inu pomoc otec je v podstate tvoje jedine riesenie. Bud zvazit striedavu starostlivost a ked je dieta chire v jehi tyzdni tak hokd je doma on. Minimalne mu tym pohrozit, ze inak to nedavas a si nutena nad tym rozmyslat. Ak sa mu to nebude pozdavat, tak v poriadku, prosis si polovicu vydajiv na babysitterku.

babulkomale
9. máj 2023

@eeffka dopredu berie pediater krv, robi vytery, vzorku stolice na parazity, s vysledkami sa ide k alergologovi. Tam robia vysetrenie, anamnezu celu od narodenia, aj ci bolo dieta naor.ventilovanr po porode a podobne.
Robia prick testy a ak dieta zvladne spolupracovat, aj spirometriu.

eeffka
9. máj 2023

@babulkomale cooo ? 🙂 sak ma 11r, dufam ze nie ved ja nic nepamatam

katarinkan
9. máj 2023

@gabika128 ďakujem 😊

silesias
9. máj 2023

Autorke len na margo toho ze si dieťa nemoze nechať doma. Moj syn porucha imunity momentalne odkladove dieťa takže už druhý rok musí chodiť do škôlky. Také deti čo podľa autorky len soplia kašľu vedia vyradiť môjho syna na 3tyzdne zo škôlky. A síce mam manžela tiež si predstav pracujeme obaja a tiež musime chodiť do práce a tiež si nemôžeme dovoliť každý mesiac tri týždne byť na očr. Nech sa ti otvára nožík koľko chce buď rada ze mas zdravé dieťa.

evkars
9. máj 2023

@fazulka21 skuste vyplachovat nos, kazde rano a kazdy vecer, neprijemne ale hygiena nosa je zaklad, plus to Dcko a Ccko, moj starsi ma 8,5 r a az teraz je trochu odolnejsi nez bol ked bol mensi, je to beh na dlhu trat ale mozno u vas sa to zlepsi dalsi rok

nikaeli
9. máj 2023

to by som chcela vidieť, že by vám vážne nevadilo, keby som taká kýchajúca a s vreckovkou pod nosom vítala vaše detičky v triede..
zamysleli ste sa nad tým, ako sa cíti vaše dieťa, keď je choré? ako sa cítite vy, keď máte sopeľ, upchatý nos, bolí vás z toho hlava? pracujete v plnom nasadení?

chillibubble
9. máj 2023

@nikaeli ja si svoje dieta poznam, viem, kedy sa neciti dobre a nechavam ju vtedy doma. ty pises o nadche-dieta casto sopli, kycha, vyfuka hustejsi sopel, ma sklenene oci, povie mi ze ju boli hlava, pocujem ze tazsie dycha. vtedy nechavam samozrejme doma.
ja osobne pisem o vodnatom sopli, kedy dietatu nic ine nie je a maximalne z toho soplika po par dnoch neskor vykasliava(pozor, zase nie celodenny kasel). vtedy jej nic nie je, beha, jasi sa, vymysla...

aceris
9. máj 2023

@chillibubble tak moje dieta vyvadza a jasi sa aj pri vsetkych horsich priznakoch co si napisala...on sa skludni len ked ma 40tky. Takze ak nema teplotu mozem ho dat do skolky kedze to evidentne zvlada v pohode doma? Podla mna cas v skolke je daleko vycerpavajucejsi ako doma. V skolke by prave mohlo byt dieta unavenejsie a spomalene a doma lieta ako blazon🤔

lemkva
9. máj 2023

@fazulka21 Ahoj, skus Arkodefensees, u mojich 2 jedine toto zabera...a to sme vyskusali toho viac: Imunoglukan, Colostrum, Narosan. Samozrejme nie je to uplne 100%tne ale napr za 1.polrok mi bola dcerka 4r doma 2x po tyzdni, syn 7r bol doma 4 dni.

rootham
9. máj 2023

@fazulka21 mam to iste. Ide ma šľak trafiť. A najhoršie, že ja to vždy chytím od malého. Do nástupu do škôlky bol zdravé dieťa. Nastúpil....bol tam 4!!!! dni a piaty mi ho odmietli zobrať. Tiež som sa bránila tým, že predsa tam išiel zdravý, že to musel chytiť len tam. Aaach jo, ťažké to je. Držím ti prsty.

gabika128
9. máj 2023

@nikaeli mne už nevadí teda v škôlke vôbec nič, po dvoch rokoch kedy som sa natrápila s chorobami a to som malého mohla nechať doma do úplného vyliečenia a ešte aj dlhšie som to vzdala a chodí aj so soplom ako aj ostatné deti. Pokiaľ mu nič iné nie je a má iba sopeľ, alebo kašeľ po chorobe tak ide do škôlky. Doma je vždy čulý, chodíme po výletoch, beha vonku. Niekedy má kašeľ aj mesiac po chorobe a ide do škôlky, doktorka to viac krát odobrila takže sa riadim stavom dieťaťa.

fazulka21
autor
9. máj 2023

@silesias no tak si predstav, dnes som bola s malou u lekárky a sama mi povedala že učiteľky prehaňajú, že malá je ZDRAVÁ a ani jej nedala žiadne lieky.Takžee áno, môže sa mi nožík otvárať 😉 Ty sa lutuješ a ste dvaja na všetko. Keď ty prídeš o prácu, tak sa stále máš na koho spoľahnúť. Ja keď pridem o prácu, tak skapeme od hladu.

fazulka21
autor
9. máj 2023

@nikaeli pred jarnymi prazdninami ma taká učiteľka vítala 😉 vy ste opisala však chorú osobu. Moja dcéra iba občas zakašle a má párkrát za deň vodnaty číry sopel. Tot vsio. Takto do roboty chodí KAŽDÝ JEDEN DOSPELÝ keď má pracovnú dobu 😀

fazulka21
autor
9. máj 2023

@martinagnidova ďakujem, takto to budem riešiť. Viem že nakazliva nie je, sama lekárka dvihala obočie že keby rodičia takéto stavy detí stále riešili, tak konec, nikam sa nepohnú.

zorkahorka
9. máj 2023

@nikaeli nooo, pockat! Je rozdiel sopel a sopel. Ak je dieta nascipane a boli ho hlava, ma sediet doma. Ak len trochu sopli... nase ucitelky chodia do skolky aj taketo.

zorkahorka
9. máj 2023

@fazulka21 presne, kvoli nadche nikto nebyva pn 😀

fazulka21
autor
9. máj 2023

@fazulka21 Iba ukončím túto diskusiu- všetkým ďakujem za rady, určite sa popozeram po nejakych doplnkoch a tiež nejakej opatrovateľke....Mamičkám ktoré zo mňa a mojej dcéry urobili chodiacu apokalypsu a bezohladnu marhu ďakujem tiež 🤣 dám na radu lekarky a to je, že dcéra je spôsobilá ísť do škôlky. Ako som sa rozpravala s lekarkou, vždy zájdem za ňou a v prípade potreby mi vystaví papier. Chcela by som vidieť KAŽDÚ JEDNU Z VÁS v mojej situácii, kedy by ste si povedali: ,,nooo moje dieťa ma soplik, tak zostaneme domka, musíme byť ohľaduplní k ostatnym aby sme ich uchranili pred touto zakernou chorobou, pomodlime sa, aby nám pán Boh zaplatil..."
Takže asi tak, ale samozrejme som rátala aj s takymito komentarmi. Je zaujímavé, že keď som v škôlke videla iné choré deti tak mi v hlave napadlo iba, že je to bežné a nerobila som scenáre ako vy, že kvôli soplu skončí iné v nemocnici 🤦 také dieťa asi skončí teda v nemocnici tak či tak, pretože všetky tie nákazy tam v škôlke koluju na hračkach, nábytku aaatď.
Tam kde je veľa detí pokope, budú vždy choroby a aj keby sa každé jedno len mierne choré dieťa selektuje, aj tak to nikdy nevymizne, aj tak by boli choroby. Pokiaľ viem, nositeľ choroby nemusí mať absolútne žiadne priznaky.

fazulka21
autor
Autor odpoveď zmazal
lacibo
9. máj 2023

@kikajavor a museli by tam robit zdravotnici..nie ucitelky..cize taka mala nemocnica by to bola..super nápad🙃

aceris
9. máj 2023

@fazulka21 tak vies, kazdy hladi v prvom rade na seba. Maminky, ktorych deti maju iba soplik a chorobu prejdu za par dni, maju uplne iny pohlad ako maminky, ktore sa trapia dlho. Napriklad ja by som do prace ist nemohla ani keby som chcela. Syn po 4dnoch v skolke donesie chorobu, 4 dni po nom to chyti mladsia dcera. Syn za 2-3 tyzdne je relativne ok, ale mladsia este bojuje. Mam dve moznosti. Dat starsieho do skolky, kedy vydrzi zas par dni a bude chory, alebo ho nechat doma kym mladsia vyzdravie. Skusala som aj aj. Mladsia dcera este tento rok nebola zdrava dlhsie ako 4-5dni vkuse. Ked som posledne cakala az bude mladsia naozaj fit, tak nebol syn v skolke 6tyzdnov!

fazulka21
autor
9. máj 2023

@aceris no a ako riešiš takéto kolobehy? Zostavaš doma z práce mesiac a pol? A si na nich sama bez pomoci?