Škôlkarske choroby v zahraničí
Ahojte,v nejakej diskusii na fore som nasla info,ze v Nemecku vraj byvaju skolkari menej chorlavi ako u nas,lebo ich nenechavaju stale so soplami doma.Teraz samozrejme nehovorim o vaznejsich chorobach s kaslom a teplotami.Vraj su tam deti prvy mesiac po nastupe do skolky chore,a potom si rychlejsie vybuduju imunitu tym,ze nie su stale izolovane doma.Je to naozaj tak?Ako to funguje u vas v zahranici,kde zijete?Nemusi to byt iba v Nemecku.
@srferreira
to je des. Ja by som osobne s detmi v uk nezila ani keby mi tam darovali dom aj s kazdomesacnymu nakladami.
Zijem v Holandsku, tu su deti so soplami a kašľom v skolke normalne 🤷🏻♀️
@svetlonos ale ved nemusis.
Autorka,
system je nastaveny debilne. Deti sa vodia do skolky so soplom kaslom, aby rodicia nepodostavali vypovede. To je realita. Ja som hrdina chodila s bronchitidami a chripkami do prace - ved to prejde, no joj. Uhnala som si problemy so srdcom. Bohudik po polroku liecenia to preslo. Odvtedy mi je ukradnute, ci mi daju vypoved. Tych vypovedi este bude, ale zdravie je len jedno. S pokial nemas zdravie, nemas ani pracu.
Tak preco by som mala posielat dieta s horuckou a sylnym kaslom ci soplom do skolky skoly??
Ved ja som s horuckou nesustredena a unavena, nieto este dieta!
Ano, supnes mu nuroflex, to zaberue na 2-3 hodky a potom? Skolkari soplia a utieraju sa o vsetko, nakazia ine deti.
Tie dristy o super imunite zo skolky uz nemozem ani pocut. Je to alibisticke pre zamestavatelov, matky zial nemaju casto inu moznost.
Takze minisopel a dokaslavanie po doma dokiecenej chorobe este budis, ale to je systemovy vymel mozgov uz od mala - je ti zle? Mas smolu, do skolky, skoly aj tak musis - a mozog si zafixuje vacsinou, ze teda aj v dospelisti tak treba fungovat. Pokial fakt neumieras, chid do roboty ( ved nevadi ze nakazi vsetkych okolo 🙈)
Takze asi tak to funguje vsade no len niekde a len niekto si moze dovolit “luxus” zvany zdravie = zostat s chorym dietatim doma. To je cele…
@srferreira
prepac, to som nemyslela mierene proti tebe ani inym. Ja som zvazovala viacero krajin mimo SK a prave UK som koli pristupu k rodinam s detmi vylucila. Nehnevaj sa ak to blbo vyznelo.
V BE tiez deti chodia do skolky s kaslom a soplom. Len ked je uz horucka, bolest alebo viroza tak sa ostava doma. Ci maju lepsiu imunitu neviem porovnat. Ale viem, ze na SR by bola dcera stale doma a nie v skolke. Kedze ma problem s nosnou mandlou. Tu to neriesia, ano to neoperuju, vraj sa to neskor samo spravi 🙂. A uz sa to pomaly lepsi 🙂.
Z toho Nemecka túto poslednú zimu stále v škôlke deti so soplom, kašľom, šarlach, korona… ale stále väčšina deti v škôlke, takže fakt môže byt, ze nechytia každú blbosť. Ešte sme neboli na nejakom podujatí, kde by aspoň niekto nekašľal a nevyradilo nás to, ani ten sarlach nedostal. Takže sa mi ten systém zdá ok
V Spain idu do skolky ci skoly aj so soplom ci kaslom, zaklad je, ze dieta sa musi citit dobre, nemat horucku, nema ho nic boliet. S atb detto, ak uz je trebars 4.deñ choroby a nie je horucka, sup do skoly, vynechane dni neospravedlnia a boli by z toho problemy. Infekcnost medzi detmi nikto neriesi. Ja som si vzdy ked brali atb od pediatra vypytala papier, ze nemozu nejaky cas sportovat, aj tak som bola za mimozemstana😂
NO nehovorím, že som dvakrát nadšená, keď dieťa je práve v takom stave, že pre soplokašel do škôlky ešte nemôže, ale je mu tak akurát, že mi skáče doma po hlave a ja môžem robiť z domu do noci (viď aj teraz), či pracovné hovory riešiť zalezená pred ním na toalete, ale že posielať dieťa, ktoré potrebuje lieky proti bolesti a na horúčku či nebodaj aj ATB do škôlky, je naozaj túmač... ale tak, nech si zvyká, tu sa maká, nie? Čím skôr sa to naučí, o to lepšie. A moja skúsenosť je taká, že pokiaľ to bola taká prepuknutejšia choroba u syna, že už treba aj ATB, či mal zvýšenú teplotu, alebo horší kašeľ, tak ho poslať po troch dňoch do škôlky je akurát tak príprava na ďalší home office či OČR s raz tak chorým dieťaťom o týždeň.
@zuzanka.zuzu tam nejde o to, ze dalsia povinnost, ide o moznu reakciu. Keby to dieta dostane reakciu a nedajboh umrie, tak to bude na triku tej ucitelky, institucie? Preto to nie je vo vela statoch povolene takto podavat lieky, mimo takych ako napr diazepam epileptikovi a pod ( na to musis mat papier od lekara o zaskoleni a protokol). Vies ono 30 detom sa nic nestane a budes mat pech na to 31 dieta, ze bude nejaky alergik. Mne sa v skolke stalo, ze sa u 1,5 rocneho prejavila epilepsia. No poviem Ti, by sa mi krvi nedorezal a to som s epi uz mala skusenosti. V Rakusku tiez nemozeme nic detom podavat, mimo tych speci liekov s potvrdenim.
@syslik81 no tu po čo ide sú všetci taky roztraseny ze dovi. Ja už sople a kasel(ako myslím taky ze decko sem tam zakašle, nie hlieny kde sa dieťa drhne) tiež beriem tak ze to rozchodi. Zas vidím kedy je dieťa fakt choré, bledé kruhy pod očami, unavené. Ale keď doma lieta celý deň a ma len sopeľ tiež si myslím ze môže ísť do školy. Lenze učiteľka ta hneď upozorni a pošle decko domov. A teraz je to extrém, tie deti sú furt choré
Tu si aj oveľa menšie kolektívy deti v triedach, syn bol v prvom ročníku s 10.timi, teraz ich je 17.
Nespia spolu všetci na jednej kope, škôlka sa zatvára o 12.00....z tých pár hodín (3.5 ) sú skoro jednu na dvore.
A ja neviem v akom stave nosia rodičia detí na Slovensku, takže nemôžem porovnávať a vedieť, čím to je.
Inac aj u nas sa kedysi chodilo aj so soplami a kaslom (som generacia 30+) a este som sa pytala aj mojej krstnej a ze sople sa ani neliecili a deti sa nechavali naozaj doma len ked bolo zle. Ja mam dve deti starsi 9 a mladsi 4. Zazila som aj skolku pred kovidom a teraz aj po a viem porovnat. A ludom naozaj z toho prepina. A nie len v skolkach, ci skolach ale napr. v lete som podpisovala vyhlasenie o bezinfekcnosti do denneho taboru a tam boli take veci ze este sopel a kasel je nic. Ako ze dieta nesmie mat "cerstvu" vyrazku, zacervenane oci a podobe bludy. A najlepsie ze keby to mal kazdy dodrziavat tak 99% populacie nesmie vytiahnut nohy z domu. A presne to nosenie rusok sa teraz podpisalo na imunite a tychto respiracnych virozach ktore velakrat koncia Atb.
Netuším ako je to v zahraničí, ale na SK sa to podľa mňa riadne preháňa. Dieťa len kýchne, alebo trocha zasoplí a už musí byť doma.
@srferreira u nas (na SK) je 1 ucitelka na 20 deti..dve su iba v case,ked idu na prechadzku,a potom znova jedna na poobedie...vsetky ostatne triedy maju aspon nejakych asiatentov,ci koho,iba nasa nie 🤦🏻♀️
Zo skusenosti v DE. Sople, kasle, prechladnutia sa beru ako prirodzene budovanie imunity do cca. 10 rokov dietata. Nie je to brane ako "problem" ale ako prirodzeny vyvoj. Ziadna tema na diskusiu. Pokial grcia, ma horucky, tak potom doma riesit(liecit). Ale zase nespia hromadne a nie su v skolke cely den ako na SK.
Tak v prvom rade v UK a západných krajinach nechodia deti v zimných overaloch naobliekane už pomaly od septembra do mája.. Tam je prvotná imunita, plus sa väčšinou zdržiavajú deti vonka.. Tu každý len dnuka len decko prefukne aj letmý vánok..
V Kanade sa dieta necha doma ak ma horucku, alebo je malatne, alebo tak. Sopel, kasel sa vobec neriesi ani so skolkou ani s doktorom. Aj napriklad mierny zapal stredneho ucha mne doktor odporucil cakat 48 a nasadit antibiotika len ak sa to zhorsuje. Inac nechat telo nech sa s tym popasuje.
Syn ma 3 roky a teraz prvy krat v zivote bral antibiotika.
Do jasli chodi od 1.5 roka a prvy rok mal sopel a kasel kazdy mesiac. Druhy rok je to lepsie.
Ta chorobnost deti na Slovensku a v zahranici je podla mna uplne ta ista. Jedninny rozdiel je ten ze rodic v zahranici nemusi byt doma z dietatom. A teda ak ten Slovensky system nefunguje a deti su chore tak ci tak, naco potom ich nechavat doma a stat musi doplacat na rodicov co maju OCR. Slovensky system je utopia a fungoval by, ak by bola medzi ludmi 100% uvedomelost a NIKTO by NIKDY neposla chore dieta do skolky. Toto nie je realne. Je to totalna blbost sa o to snazit.
@andreatytler nehnevaj sa, mam dve kamošky v Kanade a ten systém co mate co sa škôlok týka by som teda nechcela. Ja som rada, že máme svoj.
@olivnik Koli comu konkretne by si ho nechcela? Koli tomu ze chodia so soplom do skolky?
@tanya65 my byvame na juhu a v synovej triede nosia asi 2 deti overal od oktobra. Rano je chladnejsie, ale na zimny overal to veru nie je. V skolke to iste, ked sa v jeseni ochladilo, uz bolo par deti v overaloch. A je to tak kazdy rok. Stale si hovorim, ze ked pri +10 chodia zababusení, co budu nosit, ked bude -10?
tak my sme deti presli 4 deti cez nemecke skolky a teda o chorom dietati v skolke ani reci... okamzite vytrieduju... ok - sopel a kasel pre nich choroba nie je - ale akonahle je dieta spave, tvari sa choro, teplota, vracia, hnackuje, nieco ho boli atp. volaju...su deti, co su chorlavejsie ako ine, to je tak vsade...moji byvali chory velmi malo, povedala by som, ze vlastne vobec...
Ja vidim rozdiel
- cely den byvali vonku a to aj v dazdi vetre, snehu
- vela sa vetra
- nikto deti nebabusi
- v skolke nespavali od troch rokov (velmi dolezity bod, co sa tyka sirenia bacilov...)
- nikto ich neupozornuje daj si capicu, rukavice salik ci zapni si bundu, proste kazde dieta ako sa citi
- zdravo sa stravovali (aj spolocne ranajky celozrnne pecivo, ovocie, zelenina, jogurty, nikdy nie blbiny z domu)
- varili im priamo v skolke zdravu stravu, ziadne mucne ci zahustovane jedla, ziadne eka, ziadne blbosti... ano stalo to jedlo 63-85e mesacne ako kde. Ale za malo penazi (na Slovensku napr.) sa proste pri dnesnych cenach vycarovat nieco zdraveho a chutneho neda.
Zijem v Nemecku a myslim, ze je to hlupost. Deti su tiez vkuse chore, nejaky velky rozdiel nevnimam..

@galioska no moja mala raz sarlach, raz zápal pľúc, ten chytila paradoxne na dovolenke na Slovensku a 2x mala bakterie v moci ale tak sme prišli na neftologicky problém kt sme ale tiež už vyriešili. Inak absolútne nič. Naposledy som bola s nou u lekára ak nerátam očného, a zubára keď bola na covid teste v 2021