icon

Škôlkarske choroby v zahraničí

20. feb 2023

Ahojte,v nejakej diskusii na fore som nasla info,ze v Nemecku vraj byvaju skolkari menej chorlavi ako u nas,lebo ich nenechavaju stale so soplami doma.Teraz samozrejme nehovorim o vaznejsich chorobach s kaslom a teplotami.Vraj su tam deti prvy mesiac po nastupe do skolky chore,a potom si rychlejsie vybuduju imunitu tym,ze nie su stale izolovane doma.Je to naozaj tak?Ako to funguje u vas v zahranici,kde zijete?Nemusi to byt iba v Nemecku.

annm81
23. feb 2023

@galioska Strávila som tam nejakú dobu, rovnako ako v Kanade. Ešte tak na papieri sú tie dva systémy ako-tak porovnateľné, ale v praxi je v nich priepastný kvalitatívny rozdiel.

galioska
23. feb 2023

@annm81 kedy to bolo? a ako dlho, to je ako keby som ja pisala mudrosti o nejakej krajine kde som stravila kratku cast zivota. Toto su tak vseobecne informacie ze uveri im iba ten co nikde nebol alebo tam zil kratko, hlavne reagujem na britaniu.

mmoni89
23. feb 2023

@tenerifka vieš čo ja keď som pracovala v lekárni tak som bola chorá častejšie možno prvé mesiace ale potom proste vôbec a to som bola v šoku lebo miernu imunitu som mala od detstva v škole som tiež veľmi veľa vždy vymeskala, mamina viem ze sa so mnou nabehala po lekároch. No praca medzi bacilmi ma z toho až dostala 😄no lenže po rokoch doma s deťmi je to teraz zas katastrofa to co oni nosia

tenerifka
23. feb 2023

@mmoni89 ja si pamatam, ked som sa pred 25-timi rokmi prestahovala na ostrov, prve asi 2 roky som mala asi 3-krat chripkovu gastroenteritidu, vlastne ani neviem co to bolo, proste hnusne virusy s vysokou horuckou a zaludocnymi/traviacimi problemami, kde mi vsetko islo az usami von. Vzdy bola vtedy calima a boi to virusy z Afriky, asi nejako prenesene v tom prasnom vetre, netusim. Ale potom uz nic, skratka som si tym musela prejst.
Ked boli decka male, tiez nosili vselico, ale malokedy som bola aj ja chora

mmoni89
23. feb 2023

@tenerifka áno to je presne o tom ze telo sa imunizuje, postupne si na to zvykne. No ja hovorím ze som mala miernu imunitu už ako dieťa. Akurát som nedávno pozerala vysvedčenie moje a mužov z3. Ročníka (syn je tiež tretiak 😄) známky ma ani nezaujali ako tie vymeskane hodiny - ja 150 a muž 7 hodin😲🙈😄ten tiež sa drží, sem tam niečo chytí no ja s deťmi skoro všetko

mmoni89
23. feb 2023

@tenerifka nie miernu ale mizernu

taty
23. feb 2023

@beata_k nie nezartujem. Kiahne sú infekčné skôr ako sa objaví vyrážka, takže ak má dieťa zostať doma ,len preto že nakazi iné deti ,tak to už je neskoro . Infekčné bolo skôr než si rodič všimne prvú vyrážku. Pozri si to ak mi neveríš.

beata_k
23. feb 2023

@taty Ja viem, ze su infekcne este pred vyrazkou, ale zaroven nevidim dovod nakazit viac ludi. A nie len deti. Obzvlast zavazne to je pre tehotne. Spolocnost ako taka by sa mala chranit a nie chodit kade tade s infekcou chorobou.

andreatytler
23. feb 2023

@sisaka Presne, to je jedna z veci co sa mne na Kanade velmi paci, ze ludia neriesia inych. kto ako vychovava, co ma kto oblecene, co kto povedal...

sisaka
23. feb 2023

@annm81 walk-in clinic pre Slováka nie je žiaden problém, lebo sú zvyknutí vysedávať v čakárňach a to u všeobecného lekára aj odborníka. V súčasnej dobe, minimálne od covidu, sa dá objednávať aj na walk-in clinic, takže ľudia sa nasedia hlavne na pohotovosti. (Tam to kapacitne nezvládame tiež mnohí ľudia si mýlia pohotovosť so všeobecným lekárom a sedia tam často s blbosťami, čo tiež
nepomáha situácii. )
Taktiež funguje databáza, v ktorej si lekár (akýkoľvek) môže o tebe pozriet všetko, čo k vyšetreniu potrebuje. 5 min vyšetrenie záleží od lekára, nie od toho, či sedí vo walk-in clinic. Napr. Synovi vo walk-in clinic lekár zašil obočie, keď ešte nemal ani rok. Vbehla som tam, zobrali ho okamžite mimo poradia a všeobecný lekár!!! obočie zašil. Žiadne čakajte, choďte na pohotovosť a podobné odpálkovania na aké sú na Slovensku zvyknutí.
A koľko trvá vyšetrenie všeobecného lekára pripadne pediatra na Slovensku? Ešte kratšie, ako kanadského, nedokážu ľuďom ani pri bežnom vyšetrení skontrolovať uši a musia ľudia koli tomu chodiť na ORL, neurobia PAP, nevypalia bradavicu … najrýchlejšie vtlačiť pacientovi výmenný lístok a nech ťahá z ordinácie. Nezabudaj, že tí, čo žijú v zahraničí dobre vedia, ako funguje slovenské zdravotnictvo, keďže sme tam mnohí žili dlhé roky, nielen pár rokov, či mesiacov.
V UK som žila už veľmi dávno, systém mi príde podobný ako ten kanadský, v čase, keď som tam žila ešte celkom fungoval a nemala som problém.

elly11
23. feb 2023

Belgicko - deti chodia do MŠ ci sopeľ, kašeľ až po teplotu 37.5, až potom volajú domov
U nás sa to berie otrasne. Ktorá matka, žena si môže dovoliť byť vkuse doma. Otrasné. Tak sa nedá pracovať. A dieta doma živé a nic mu nie je

annm81
24. feb 2023

@sisaka S tým čakaním máš pravdu. Paradoxne na Slovensku sa čaká asi viac. Koľko je to vo walk-in? Desiatky minút? Hodina? (viem len z rozprávania, vždy som mala vlastného lekára). Neporovnateľné so sk lekármi, ktorí bežne nie sú schopní zariadiť objednávanie na čas. Ja som čakala zvyčajne nanajvýš pár minút. Dlhšie len ak môj lekár šiel do nemocnice odrodiť svoju pacientku. Zašité obočie a podobné je v pohode, ale problém je ak nemá vlastného lekára niekto s komplikovanejšou anamnézou. Ten pri každej návšteve má problém všetky detaily vysvetliť novému lekárovi namiesto toho, aby šiel k niekomu, kto jeho zdravotný problém pozná.

Ale považovať britské zdravotníctvo za dobré môže len niekto, kto neskúsil to americké (s poistením, ale to je samozrejme omnoho komplikovanejšia téma), nemecké, švajčiarske, alebo hoci len české. Vezmi si trebárs počet ICU postelí na 100 000 obyvateľov, ČR 43, Nemecko, kde sa večne lekári sťažujú, že tých postelí je kriticky málo 28, priemer EÚ 16, UK 7. Počet lekárov na 1000 obyvateľov DE 4,5, Priemer OECD EU 4, SK 3,5, UK 3. CT vyšetrenia na milión obyvateľov DE 19, Priemer OECD EÚ 19, SK 14, UK 9. V UK je ale v porovnaní s Kanadou o dosť horšia dostupnosť modernej liečby, ktorá sa občas dostane do takých extrémov, ako že rodič sa musí súdiť, alebo doslova uniesť vlastné dieťa z nemocnice, aby ho previezol do inej krajiny, kde sú ochotní a schopní ponúknuť lepšie možnosti. Samozrejme, nikde to nie je dokonalé, lebo zdravotníctvo je drahý špás a chyby sa končia tragicky. Spomínam si napr. na jeden dosť medializovaný prípad z Kanady, kedy sa dieťa nedožilo cisárskeho rezu, lebo spádová nemocnica pre rizikové tehotenstvá z celého regiónu nemala vlastného anesteziológa dostupného 24/7.

sisaka
24. feb 2023

@annm81 Ja vlastného rodinného lekára mám - teda celá moja rodina, ale služby walk-in clinic bežne používajú aj ľudia, ktorí lekára majú, napríklad, keď potrebujú akútne lekára a ten jeho už v ten deň neobjednava, alebo je už po pracovnej dobe, víkend a podobne, keby si systém poznala, tak by si to vedela, taktiež prácne nikto nemusí nič lekárovi zakaždym vysvetľovať, keďže mame elektronický “zdravotny zaznam”, kde si to lekár môže prečítať, vrátane laboratórnych vyšetrení, operácii, CT, MRI a iných vyšetrení, hospitalizácii, očkovaní, užívaných liekov…. Takže očividne nevieš ani ty, ako v Kanade systém (ne)funguje a asi toľko vieš aj o britskom. Ešte že je ten Google a jedna babka povedala.

Ako som písala, Kanada ho vôbec nemá nejak premakaný, ani ja to nikde netvrdím, ale držia sa ho tu zubami nechtami, lebo je “zadarmo” a ľudia prepadajú panike pri predstave súkromných zariadení, lebo si hneď predstavia USA. Ak by sme chceli skvalitniť služby jedinou cestou je práve samoplatba, alebo aspoň podieľanie sa na platbách a zredukovanie administratívnych pozícii.
Ale už sme pekne mimo témy - počty ICU posteli v krajinách naozaj nemajú nič spoločné s tým, či môže ísť do škôlky zasoplené dieťa.

annm81
24. feb 2023

@sisaka Ako som písala, zopár rokov som tam strávila. Iste, táto časť systému funguje asi tak na papieri. Koľko je priemerný čas, ktorý venuje lekár na walk-in pacientovi? Už je to pár rokov, čo som kdesi čítala analýzu a bolo to rádovo zopár minút! Potrebuješ k tomu nalinkovať ´pár článkov z kanadských médií? Je to dlhodobo mediálne silne pokrytý problém.

annm81
24. feb 2023

@sisaka A inak, ak máš nejaké čísla, ktoré by ukazovali, že systém v Británii je v niečom fakt na popredných priečkach na svete, prekonáva iné, napr. tie , ktoré som spomenula, pokojne ich môžeš menovať.

vevesh
24. feb 2023

@beata_k u nas v nemecku normalne vyfukavaju nos. A aj prebalia a osprchuju, ak nosi plienky (alebo malo nehodu)...

sisaka
24. feb 2023

@annm81 myslím si, že čítať tu vieme všetci, to z nás ešte nerobí odborníkov a zasvatencov napríklad do zdravotného systému nejakej krajiny a ani nám nedáva pravo spochybňovať niekoho osobné skúsenosti

galioska
24. feb 2023

@annm81 Chapeme, ze ti Britamia ublizila a zrejma aj Canada, ci kde si zo zila a ak som to spravne pochopila si momentalne v nemecku, tak sa pytam ako tak nespokojny clovek moze zit v cudzine ? Slovac bude vecne nadavat namiesto toho aby pochopila ako to inde funguje inak a hlavne slovac nieje schopna sa prisposobit. Lebo ty si bola nespokojna a riesis databazy a neviem co tak teraz musia vsetci aj ti ktori su spokojni s tebou suhlasit😃

beata_k
24. feb 2023

@vevesh Ta keby i tu vyfukali. Ale nechaju dieta cely den utierat do rukava. Tak to vies ake prijemne.

annm81
24. feb 2023

@sisaka Tak keď vieš čítať, nič ti nebráni operovať číslami, nie dojmom. Ja som ti pár čísel dala, môžem aj ďalšie.

galioska
24. feb 2023

@sisaka ved si precitaj a napis aka si nespokojna bo nebude spat😃🥶😅😅🤭

sisaka
24. feb 2023

@galioska 😂
načo písať, ona vie najlepšie a čo nevie, to si vygoogli.
BTW robím v zdravotníctve 😅

galioska
24. feb 2023

@sisaka moja dcera tiez😃👩🏻‍💻

annm81
24. feb 2023

@galioska Ah bože. Niekto v diskusii o slovenskom prístupe ku zdraviu dá ako vzor UK, čo rozhodne nie je vzor hodný nasledovania. A ty v tom čírom fakte vidíš nejaké ublíženectvo?

V porovnaní s Kanadou zas spomeniem prostý, ľahko dohľadateľný fakt, že mnoho Kanaďanov si zúfalo hľadá svojho rodinného lekára. A ty v tom vidíš ublíženectvo. Si schopná vnímať nejaké odtiene medzi tým, že niekto niečo totálne nenávidí a nekriticky obdivuje?

Áno, v UK sa mi život príliš nepáčil, kvôli biednej životnej úrovni, preto som vždy vedela, že to bude len dočasná zastávka. V Kanade sa mi život páčil, napriek tomu tam už nie som. Momentálne končím pobyt v krajine, ktorá mala najvyššiu životnú úroveň zo všetkých, kde som žila a kde sa mi páčilo. Taký je môj život , kvôli práci sa každých pár rokov sťahovať.

annm81
24. feb 2023

@sisaka Akože o tvojej práci v zdravotníctve som už dlho pochybovala. Spomínam si na tvoje kecy o očkovaní. Spomínam si tiež, ako si sa hádala, že nikdy v živote nikde v Kanade neexistovalo, aby sa v chrípkovej sezóne žiadalo od ľudí pri návšteve zdravotníckeho zariadenia očkovanie, alebo rúško, pričom minimálne v B.C. je to úplný štandard. Ty proste žiješ v alternatívnej realite so svojim zdrojom dezinformácií... zjavne som sa nepoučila, že tebe predkladať fakty nemá zmysel, lebo máš len svoje obmedzené dojmy... tu to zjavne tiež zašlo úplne mimo pôvodnej témy a nemá zmysel ďalej ti vecne argumentovať ...

galioska
24. feb 2023

@annm81 ako si to zariadis tak mas, nepacila sa ti zivotna uroven v Uk a zaroven nic tam. Ono pecene holuby z neba do huby nikomu nepadaju, svoju zivotnu uroven si kazdy musi zariadit sam, ak vobec nato ma. A dobre zit, popripade byt na nejakej urovni sa da vsade vo svete a aj na Sk, Len treba chciet... a mimochodom nie kazdy si chodi do sveta zdvyhnut zivotnu uroben, niekto ju uz ma a upevnuje ju, nieje vsetko o peniazoch, ci krajine. Je to o
cloveku a hlavne ako sa dokaze prisposobit.

annm81
24. feb 2023

@galioska Pozri sa, kariéra vo vede nie je o tom, že si nevyhnutne vyberáš podľa životnej úrovne. Pečené holuby som nikde niečakala, plat som mala všade nadpriemerný. Ale ako vravím, sú ľudia, ktorí nevidia nič len extrém na jednej strane a extrém na druhej strane. Čím začala celá táto debata, ktorá teraz ide úplne od pôvodného príspevku je tvrdenie, že systém, keď dieťa ktoré je choré, ide do školy, hoci má antibiotiká, dusivý kašeľ, horúčku, bolesti, je úplne rovnako nahovno ako systém, keď dieťa pri troche sopľa ostane dva týždne doma.

galioska
24. feb 2023

@annm81 ake argumenty ty vobec riesis? nepacilo
sa ti v britanii, nedokazala si tam vyzit a tak ides riesit len same negativa? cestovat pre peniaze a zivotnu uroven po svete mi pride take kolotocarske a lutujem najma deti, urcite im to hladanie zivotnej urovni po celom svete do zivota nieco da.
kazdopadne extremy tu davas len ty, keby si bola ozaj spokojna ostanes, najprv pises biedna zivotna uroven a potom ze si mala nadpriemerny plat, ty ideees, pis dalej len sa zamotavas😀😀😀😀

galioska
24. feb 2023

@annm81 pocuj keby si vobec citala s porozumenim, co ty absolutne nedokazes, tak by si pochopila, ze to vobec nieje super. Kazdy pisal o osobnej skusenosti, ktoru nedokaze nik zmenit ani ja ani ty a mozes sa poskladat do kocky😀

annm81
24. feb 2023

@galioska Zjavne škoda s tebou diskutovať . Aké argumenty? Napr. vyššie konkrétne menované čísla, že vo väčšine parametrov sa zdravotníctvo UK pohybuje hlboko pod priemerom OECD EU... Obyčajné fakty, ktoré si za minútu môžeš overiť, si začala vzťahovať do nejakej osobnej roviny, ktorá s tým fakt nemá vôbec nič spoločné. Rovnako asi nemá zmysel uvázdať ti, že to, že sa vo vede niekto sťahuje z miesta na miesto, fakt nesvedči o tom, že nevie vyžiť.