icon

Skoro mi umrelo dieťa kvôli neočkovaniu

michaelamd
1. júl 2017

Mile mamicky! pokladam za dolezite podelit sa s vami o moju skusenost ktora bola horsia ako najhorsi horor! ano tiez som patrila k 100% odporcom ockovania lebo som sa bala vedlajsich ucinkov vakcin, tiez som bola ta uvedomela, zaroven vsak stale si uvedomujem ich vedlajsie ucinky a preto toto nepisem ani proti ockovaniu ani za!
Dna 29.6.2017 cize tuto stredu bol najhorsi den mojho zivota. V utorok sme sli so synom (3roky) na navstevu ku kamaratke ona ma dve deti (3 a 2r) oni su zaockovane a chodia do skolky. prisli sme k nim o 17:20 akurat sli zo skolky cely vecer sa hrali, jej dcera este mala trosku kaslik ale nic mimoriadne. prisli sme domov a moj syn sa celu noc budil s placom a potom hned zaspal, nechapala som co sa deje, az rano sa stazoval ze ho boli jazyk a mal na nom biely povlak, zvysenu tepltou a bolo hned jasne ze nieco nieje v poriadku! o 10:00 som s nim bola v ambulancii pediatricky odobrala mu vyter z ust a poslala nas na krcne, o 12:00 povedala krcna ze okamzite sa vrate k lekarke on ma ocividnu teplotu a hnisa mu hrdlo, dali mu vodicku na jazyk a prikaz na CRP, o 12:30 vysetrenie u pediatra CRP v norme teplota 39! poslala nas domov ze sa mame vratit na krv zajtra, AVSAK ziadne zajtra uz nemuselo byt! prisli sme domov dali sme mu lieky aj na horucku, zaspal tazko dychal a cely den mal huste sliny ako sliz ktore nemohol zhltnut, o 16:00 sa dostal do kritickeho stavu sliny hustli dychanie sa stazovalo no zase trochu zaspal okolo 17:00 vyskocil a dusil sa!!! vobec sme netusili co sa deje a ze od zivota ci smrti ho delia minuty v sekunde sme volali zachranku! prisli o 15 minut, mali podozrenie na laringitidu no neboli to celkom tie priznaky, nastastie lekarka mu dala rectodelt a utekali sme na urgent syn ledva lapal po dychu a kazdu sekundu sa mu mohli zavriet dychacie cesty o com som este stale netusila myslela som ze tazko dycha iba koli slinam atd... nebolo mi nic jasne! na urgente s davkou velkeho stastia objavili pricinu! on nieje zaockovany???? !!!! preboha. a uz to islo kyslik adrenalin nositka, RTG a najhorsia sprava, vasmu dietatu hrozi okamzite udusenie ! Zápal hrtanovej príchlopky (epiglotitída) ! ktoru sposobuje bakterialna infekcia ktora sa prenasa kapockovou infekciu z cloveka na cloveka! ockovatelna HEXA vakcinou !!! vo vytahu smerom na intenzivku mu zacal klesat kyslik .... ostali sme na chodbe cakat ci sa im podari vcas ho intubovat, nastastie mu v hrdle ostalo par milimetrov cez ktore mu prestrcili hadicku a napojili ho na pristroje do umeleho spanku. mali sme stastie ! obrovske a neopisatelne! ked som si to uvedomila zrutila som sa! toto je choroba ktora za 24hodin zabije neockovane dieta ! ockovane mali iba kaslik !!!!!!!!! je to tazko diagnostikovatelne lebo priznaky ak uz su tak mate sakra malo casu mu pomoct ! umrtnost vysoka pri nepodani vcasnej liecby udusenie. pri podani liecby sa to antibiotikami da zvladnut. MAMICKY UVEDOMTE SI ZE ... hlevne riziko je ze u ockovaneho dietata bakteria sposobila iba kasel dostala sirup a uz sla do skolky no toto dieta sa stalo bacilonosicom a obetou je neockovane dieta lebo nema protilatky na tieto veci a uz vobec 3 rocny ! takze je to naopak nie ockovane dieti su v ohrozeni koli neockovanym ale neockovane , vzhladom na tento pripad, plati to obojstranne! treba si uvedomit riziko toho ze ak date neockovane dieta do skolky tak choroba s ktorou sa ockovane dieta popasuje ako s kaslikom nadchou vase dieta moze zabit ! rozne bakterie sposobuju rozne ochorenia a v ockovacom plane su vypisane len tie hlavne ja som o epiglotitide ani nepocula v zivote! lebo bakteria napadla tu sliznicu priklopky, mohla aj inam sa dostat. skratim to ! neockovane deti su naozaj ohrozene a vy ani netusite cim ako... fakt ani sajnu nemozete mat ja som si tiez citala tolko materialov a clankov a vysledok ??? o hodinu idem na kramare za synom mozno ho uz konecne preberu z umeleho spanku. VELMI DOSLEDNE ZVAZTE OCKOVANIE A NEOCOKOVANIE A NEHADAJTE SA TU O TOM ! je vela deti ktore mali nasledky z vakcin su vela deti ktore nie.. ja vsak viem jedno ! mojho syna zachranil iba boh a veeeelka daaavka stastia. pretoze bolo tolko ktorickych momentov ktore to mohli zavriet.. to nejdem rozpisovat... obrovske stastie ktore nemusi mat kazdy ! preto si zapametajte ak vase dieta tazko dycha posadte ho a okamzite volajte lekara radsej zbytocne akoby sa vam malo udusit pred ocami ! sposobit to mozu rozne bakterie a stat sa to moze hocikomu. ale ako hovorim neockovane dieta v skolke s ockovanymi to si koledujete o pruser !

alikaa
1. júl 2017

@michaelamd mna by zaujimal dovod neockovania. Pises, ze si sa bala neziaducich ucinkov vakcin. Mala si nejaku zlu skusenost? Z coho vznikol ten velky strach? O tych chorobach si si niekedy nieco precitala? Z nich si strach nemala? Vacsina ludi ockuje aj ked sa boji vedlajsich ucinkov, lebo vacsi strach ma z tych chorob. A vacsina ludi, co neockuje, ma taku zlu skusenost s ockovanim, ze sa viac boja neziaducich ucinkov vakcin ako tych chorob. Teraz ked ides ockovat, uz sa tych neziaducich ucinkov nebojis? Teraz strach z chorob prekonal strach z neziaducich ucinkov?

mycuskaa
1. júl 2017

@katriona1 a taktiez po troch dnoch hospitalizacie nevedeli ze to je angina? a na otazku co jej vlastne je nemali odpoved?

michaelamd
autor
1. júl 2017

@adsumus tak maly je priviazany o postel pod sedativami aby si hadicky nevytrhal lebo bol velmi nepkojny hrdlo ma este opuchnute ale dycha uz sam. Rano mozme zase ho ist pozriet. Proste vzdy ked nam zazvoni telefon mam srdce v krku

michaelamd
autor
1. júl 2017

@alikaa dost komplikovana otazka vhladom na moj psych.stav. Budem o tom premyslat a zhodnocovat veci ked bude uz pokoj. Hlavne ze do maleho babetka som sa fakt bala dat chemiu plus este imunitny system nenabehol vobec teraz ma tri roky poradimsa s lekarmi co dalej

alikaa
1. júl 2017

@michaelamd Ked sa clovek rozhodne neockovat, obvykle k tomuto rozhodnutiu dospeje po mesiacoch studovania roznych zdrojov, ci uz o ockovani, alebo o samotnych chorobach na ktore sa ockuje. Takze by malo byt pre teba jednoduche na toto odpovedat. Teda ake informacie ta presvedcili o neockovani? resp. boli to osobne skusenosti s neziaducimi ucinkami, alebo informacie, ktore si niekde ziskala? Ak ano, odkial? Ak to boli informacie, teraz uz pre teba nemaju taku vahu ako vtedy? Vtedy si sa s doktormi o tom nerozpravala? Ked sa s nimi teraz ides radit.

katriona1
1. júl 2017

@mycuskaa to že má anginu vedeli od zacatku, ale z ceho má tak vysoké CRP nevedeli 🙂 takže nas posílali opakovane na ORL a jejich odpoved byla stále, že ORL nález neodpovídá tak vysokému CRP, naštesti ATB ji zabrali a záver byl angína se zánetem prínosových dutin, nic jiného na ní nenašli, jinak to byla dcerina první nemoc ve 3 letech a je plne ockovaná a byla dlouhodobe kojená

alexandraalexandrova
1. júl 2017

@alikaa ono to clovekom otrasie ked vidi svoje dieta v takomto stave. Otrasie to aj s jeho presvedcenim a v tom maximalne zranitelnom stave sa stavaju lekari velmi doveryhodnymi osobami, hoci im clovek dovtedy mozno uplne nedoveroval...nemozem pisat za autorku, ale chapala by som to. Tiez je vela mamiciek co neockuju nie preto ze ozaj vedia preco. Ale len tak, lebo niekto komu doveruju im povedal ze by ockovat nemali. Su aj take, vsimam si to z niektorych prispevkov. kazdopadne tato tema je velmi kontroverzna a zavadzajuca...
necitala som diskusiu, mozno uz niekto predo mnou spomenul, ale mne udrelo do oci ze nesedia casove udaje. Inkubacna doba je prikratka proste...

michaelamd
autor
1. júl 2017

@alexandraalexandrova inkubacna doba je 24hodin!!! Za 6 hodin prve priznaky a potom to uz ide behom chvile ! Nam doktor povedal ze ani doktori si to nestihli vsimnut lebo o 12:00 este ani crp nic neukazalo a o 17:25 sme uz boli v sanitke.... ale co ti budem vysvetlovat nastuduj si tu chorobu a uvidis.

michaelamd
autor
1. júl 2017

@michaelamd ono je to prave preto smrtelne ze ledva sa spametas co sa deje a opuch zatvori dychacie cesty

alexandraalexandrova
1. júl 2017

@michaelamd ano je to 24-72 hodin. U vas sa to prejavilo ale ovela skor. Ja by som pripustila aj moznost ze dieta sa nenakazilo u kamosky, to je vsetko. Lebo nemas istotu. Alebo robili aj tym detom vyter a maju potvrdeneho hemofila? ak ano, tak sa ospravedlnujem...

michaelamd
autor
1. júl 2017

@alexandraalexandrova ved pisala som jej aby sla k doktorke s nimi ale sak uz je sobota takze to neni ale doktorka v nemocnici hovorila ze to je bezny skolkarsky virus teda bakteria konkretne co si podavaju tie deti ale im nic neni stihne to imunita pozabijat ale ak to narazi na neockovane...tak vidis... inkubacna doba prave ze uplne sedi !!! My sme den pred tym nikde neboli 17:20 sme prisli ku kamoske a jej dcera kaslala polaprvy den po chorobe v skolke a o 17:20 na dalsi den sme uz boli v sanitke bohuzial presne tak to vyslo a prve priznaky sa objavuju uz 6hodin po nakazeni a on v noci plakal lebo sa to zacina rezavou bolestou krku

juriva
1. júl 2017

Na dieta sme cakali 13 r.. 2 mrtve deticky a nasledne porod.
Nikdy to neprajem zazit, ale to sem nepatri.
Nieson zastanca ockovania no malu mam zaockovanu este nam chyba posledna hexa a MMR.
Urcite dam doplnkove : meningokok.
Bolo to velmi tazke rozhodnutie..dam nedam ...dali sme.
Preto netreba nikoho s opovrhnutim sudit, ze " nedala si zaockovat".
Ja som sa radila s dr ako Sk tak zahranicie a odpoved bola jasna.Chces prezivat tazke zapaly a strach " co ak"?
Malej som vakcinu rozdelila.injekcie nie naraz, ale s odstupom 4 dni.
Mala bez horucky, nervov a hlavne zatial klop klopy zdrava.
Apelujem len, ze media napisu vela zleho

alexandraalexandrova
1. júl 2017

@michaelamd ok, chapem. Mohol sa nakazit teda od nich. Ale to ci mal takto tazky priebeh kvoli tomu ze nebol ockovany alebo nie, to nemoze tvrdit s istotou nikto. Ja som napriklad ockovana bola a tiez som skoro zomrela ako 5 rocna. lekarka mojej mame povedala ze je to zaskrt, co bolo prakticky nemozne, lebo som bola ockovana a zaskrt na Sk uz ani neexistoval aspon nie v oficialnych statistikach ci v mojej zdravotnej karte. Imunitu som mala poskodenu, opat tazko povedat ci nasledkom ockovania alebo nie. Proste tieto veci nikdy nie su len o ocko statuse dietata, je tam vela faktorov co ovplyvni ako imunita dietata zareaguje...
Drobcovi kazdopadne prajem skore uzdravenie...

maciatkolulu
1. júl 2017

@erinne aha a ked ju sposobi iny virus? A mne sa teda nezdal opis @kristinenka ako lahsi, ale dobre, ja sa hadat nemienim a ani presviedcat nikoho, ale inak ten pas v aute vie tiez niekedy aj zabit.....takze priklad to je velmi dobry, to je fakt😉

michaelamd
autor
1. júl 2017

mne ide hlavne o to aby ste pochopili ze ockovanie ma svoje + aj - ...ale ked vo vacsine chrani pred tazkym priebehom choroby ockovane dieta koli protilatkam v tele ! tak neockovane dieta proti tej chorobe nema sancu ! ak nahodou je to zavazny virus, ale to z kašlika ockovaneho dietata usudit neviete co prenasa moze mat infekciu cierneho kasla a ono ma len nadchu! ockovanie nieje zaruka ze bakterie a virusi sa vam vyhnu ! a plus ockovane deti su bacilonosici a schyta to vzdy najslabsia imunita...a moj syn nebyva chorlavy vobec. pretoze sa vela krat sa mylia pojmi s dojmami ze neockovane deti nakazia ockovane a tym padom akoze vakciny nefunguju...treba fakt pochopit suvis co vlastne slovo kolektivna imunita znamena! ja som to tiez az tak nechapala... ale povedal vam neikto ze vase dieta ochorie od ockovaneho ???? lebo u nho sa neprejavili priznaky choroby tym padom ani len nemusel byt povodca ochorenia nijako lieceny a on si putuje dalej... cize choroby nie zmizli !!! lebo ockujeme !!! nie! oni sa len neprejavuju lebo mame imunitu ak imunita nieje tak sa prejavja ajajaaaj a ako ! ja nehovorim v prospech ani proti ockovania ! toto teraz fakt nie... ale faktom je ze kamoskyne deti s tym bacilom ziju uplne v pohode mozno ich imunita ich uz aj zabila a moj bojoval o holy zivot. mam temu ockovania nastudovanu od A po Z a mozem povedat ze nieco je pravda a nieco bohuzial dezinformacia...ale pytvat to ja nebudem ja nesom DR. preto nebudem taketo temy sudit... bila som sa do prs ze ockovanie nikdy, a ..... clovek nepochopi kym nezazije... vy sa rozhodujte podla seba ale mne to nevesajte na nos ja s vami tu nebudem sutazit kto ma aky argument i tak sme len laici to uz pochopte ujo google ma tiez svoje hranice !

hivanik
1. júl 2017

@michaelamd ...Prajem skore uzdravenie a urobila si velmi spravne rozhodnutie podelit sa o svoju skusenost aj ked si niektorym mamickam nahnala strach a na druhej strane niekomu zachranila zivot....

olinka11
1. júl 2017

@michaelamd Ďakujem Vám, za Váš príspevok. Ste veľmi odvážna maminka. Musel to byť hrozný zážitok.... Nevšímajte si uštipačné komentáre ľudí, ktorí sa neobťažujú niečo si o ochorení/bakterií prečítať a bombardujú Vás otázkami, lebo si myslia, že medicína/ochorenie/čokoľvek prebieha podľa ich logiky. Chápem, že ste sa chceli podeliť so skúsenosťou a odovzdaním zážitku trochu umoľniť emócie. Múdry človek sa učí chybami ostatných, hlúpy na svojich. Už veľakrát sa mi stalo, že mi v živote pomohlo niečo, čo som niekde náhodou čítala. Takže, ešte raz, ďakujem, za Váš čas a ochotu. Držím Vám palce, nech je chlapčiatko rýchlo doma, aby Vám mohol robit radosť. Netrápte sa, ak to bol dôsledok neočkovania, určite ste robili všetko, čo ste považovali za najlepšie. Každá maminka počas života dieťatka robí mnoho rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú jeho život a každá z nás dúfa, že každé rozhodnutie bude správne. Držte sa!

maciatkolulu
1. júl 2017

@michaelamd hovoris trochu mimo, pretoze si predchvilou pisala, ze nevies, ci komoskyne deti maju hemophila.... a kde tie deti akoze vezmu cierny kasel a putuju si s nim po skolke, lebo oni si iba trochu pokaslu😉 ach boze, ci dalej tym lepsie, ok, podala si svoj pripad, snad budete coskoro doma a zdravi

olinka11
1. júl 2017

@maciatkolulu Viem, ze môže byt pre Vas trosku mätúce, ked niekto napísal, ze epiglotitídu môže spôsobiť aj iný pôvodca ako Hemophil. Áno, aj streptokok môže spôsobiť toto ochorenie, ale zriedkavo. Priebeh vsak nie je ani zďaleka taký rýchly a dramaticky, ako u Hemophila. O povodcovi často vela napovie tzv. klinicky obraz- teda priebeh a charakter ochorenia. Preto je takmer iste, aký pôvodca vyvolal ťažkosti. Uplatňuje sa princíp : Ak v strednej Európe počujem dupot kopýt, pomyslím si, ze to je kôň, nie zebra. Chapete, co tym myslim, vsak.

beatricer
1. júl 2017

Moja je neočkovaná a to už mala zlatého stafylokoka, hemofila a aj moraxelu. Vždy to zvládla bez atb. To je naša skúsenosť😉

maciatkolulu
1. júl 2017

@olinka11 ale ved ja netvrdim, ze to nebol hemophilus, ja som poukazala na to, ze v jednom prispevku napisala autorka, ze kamaratkyne deti nemozu ist k lekarovi na vyter a vzapati napise, ze tie deti s hemophilom v pohode ziju a je to bezne. Akoze pardon, pred par rokmi sa to neockovalo vobec, mam tri deti, vela znamych co maju deti v ich veku a nic taketo sa nestalo, tak sme mali vsetci stastie, asi zjavne, rovnako cela moja genracia, moji kamarati, mojho mnazela apod. Je strasne vela ochoreni, ktore su desive a smrtelne, co sa nedaju ockova, alebo daju, neda sa dokelu pausalizovat, ze ano, kebyze to dieta je ockovane, tak k tomu nepride. Neda. Fajn, ze popisala situaciu, matky sa hromadne rozhodnu zhanat rectodelt, budu ho davat pri kazdom naznaku dusenia apod.....Tak ten streptokok, podla mna az taka zvlastnost nebude, ako dupotajuca zebra v orechovej potoni😉dufam, ze si rozumieme😉

eaka
1. júl 2017

@michaelamd nie je náhodou rectodelt nedostupný??

egyy
1. júl 2017

Mozem sa spytat, ako sa vola ta choroba, ktoru teda syn dostal? Ta co je v Hexavakcine? Nejak dom to nepostrehla. Dakujem

michaelamd
autor
1. júl 2017

@hivanik 
@olinka11 dakujem vam, pisala som to hlavne preto aby sa dostalo do povedomia ze ano je mozne ze idete od lekara respektive od 3 navstev a vsetko je akoze v poriadku, a dietatu sa tazko dycha a slini a vas ani nahodou nenapadne ze sa za 5 minut moze udusit ! lebo ste o tom ani nepoculi, a len ho ukludnite a date spinkat lebo sa vam zda ze mu len tecu sliny do krku alebo nieco take ze ,,iba,, a pritom mate pred ocami jasne priznaky nebezpecnej choroby. nas zachranilo asi 5 udalosti ktore sa nahodou stali pocas toho a veeeelka vdaka lekarom ktory postupovali okamzite a presne tak ako mali a tym sa druhy krat narodil. nikdy pri problemi s dychanim netreba u malych deti vahat volat 155 aspon sa opytat. A VZDY AKO PRVE OZNAMIT LEKAROVI PRI VYSETRENI ZE DIETA NIEJE OCKOVANE lebo aj to moze dost pomoct pri diagnostike !

michaelamd
autor
1. júl 2017

@eaka daco som pocula ze asi neni ale iste bude za nho nahrafa mne este ostal b chladnicle jeden exp 2018

michaelamd
autor
1. júl 2017

@egyy sposobi to hemofil ak napadne hrtanovu priklopku. Ockovanie v ramci hexa vakcin.

eaka
1. júl 2017

@michaelamd
@michaelamd ja som ho tiež mala v chladničke a chcela som si zadovážiť nový, lebo dcéra mávala laryngitídy, ale info bola, že rectodelt nie je.. proste na našom trhu nedostupný, myslím, že v Čechách tiež.. neviem, či bude náhrada... no v každom prípade som rada za tento Tvoj príspevok, o epigliotitíde som veru nepočula a som rada, že už o nej viem.. držím malému palce!

michaelamd
autor
1. júl 2017

@maciatkolulu tak akoze mat ho po ruke a pouzivat ho pri naznaku dusenia su dve rozne veci a na to mas lekara na telefone aby sa ho spytas ci to mozes podat! Ale ako ho nemas mas smolu. Mozes uz len dat dychat dieta k otvorenej mraznicke aby to chladilo opuch

egyy
1. júl 2017

Mne len ptide divna jedna vec. Ze do tejto skusenosti (nezavideniahodnej ozaj) si bola zastancom neockovania a ako pises teraz o inych rodicoch, ktori neockuju "vedome si ohrozovala ockovane deti svojimi neockovanymi". Tym padom si ohrozovala aj tie , ktore nemozu byt ockovane. A vlastne vie tvoja kamaratka, ze si u nej bola s neockovanymi? Ide mi o to, ze teraz tu robis obrovske BU BU BU, strasis ine matky a vsetkych neockujucich hadzes do jedneho vreca a do krbu. Uvedom si, ze nedavno si patrila medzi nich. Vedome a vlastnym rozhodnutim si prevzala zodpovednost za zdravie svojho dietata. Tak ako ju ini, teda ockujuci rodicia beru na seba pri moznych NU z ockovania. Bola si zastancom nazoru, ze predsa OCKOVANIE MA CHRANIT, preto sa nemoze ockovane dieta nakazit. Ved preto ho ockujem. Teraz tu tasis zbrane proti neockovanym detom, aby nechodili do kolektivu s ockovanymi. Tvojho syna mi je luto. Ale jedine, co mam k tebe je to, ze sama si nebola nikdy presvedcena o svojom rozhodnuti neockovat. Pretoze sposob ako sa teraz stavias s neockujucim rodicom a ich detom je zarazajuci. Ozaj. Velmi zvlastne. Skore uzdravenie.

kacena4
1. júl 2017

ahojko, drobcovi drzim vsetky palceky, viem co je to bojovat o zivot dietata a nie raz ☹ JISka je deprimujuca...
no tiez viem co je to ockovat i neockovat dieta, aj co su to nasledky z ockovania. takze kolektivna imunita 😖 jedno dieta nasledky na cely zivot dalsie dieta tazko chore a zatial neockovane...
no chcela som ti hlavne povedat toto ochorenie mozu spustit rozne bakterie Haemophilus influenzae typu B, ale aj Streptococcus pneumoniae, Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae, alebo Moraxella catarrhalis. niektore su bezne a nemaju nic spolocne s ockovanim... vy ste mali tu smolu ze ste mali akutny priebeh, nie vzdy a u kazdeho je taky akutny. tak ako je to pri laryngitide, vacsinou s nou dieta a rodic prezije doma v zdravi. malokedy musi do nemocky na prijem ☹ tak to bolo aj u vas a nanestastie ste skoncili intubovany.
prajem skore uzdravenie a nech ste cim skor doma a hlavne nech je psychika ok lebo ten strach o dieta je uz na stalo...❤