icon

Skoro mi umrelo dieťa kvôli neočkovaniu

michaelamd
1. júl 2017

Mile mamicky! pokladam za dolezite podelit sa s vami o moju skusenost ktora bola horsia ako najhorsi horor! ano tiez som patrila k 100% odporcom ockovania lebo som sa bala vedlajsich ucinkov vakcin, tiez som bola ta uvedomela, zaroven vsak stale si uvedomujem ich vedlajsie ucinky a preto toto nepisem ani proti ockovaniu ani za!
Dna 29.6.2017 cize tuto stredu bol najhorsi den mojho zivota. V utorok sme sli so synom (3roky) na navstevu ku kamaratke ona ma dve deti (3 a 2r) oni su zaockovane a chodia do skolky. prisli sme k nim o 17:20 akurat sli zo skolky cely vecer sa hrali, jej dcera este mala trosku kaslik ale nic mimoriadne. prisli sme domov a moj syn sa celu noc budil s placom a potom hned zaspal, nechapala som co sa deje, az rano sa stazoval ze ho boli jazyk a mal na nom biely povlak, zvysenu tepltou a bolo hned jasne ze nieco nieje v poriadku! o 10:00 som s nim bola v ambulancii pediatricky odobrala mu vyter z ust a poslala nas na krcne, o 12:00 povedala krcna ze okamzite sa vrate k lekarke on ma ocividnu teplotu a hnisa mu hrdlo, dali mu vodicku na jazyk a prikaz na CRP, o 12:30 vysetrenie u pediatra CRP v norme teplota 39! poslala nas domov ze sa mame vratit na krv zajtra, AVSAK ziadne zajtra uz nemuselo byt! prisli sme domov dali sme mu lieky aj na horucku, zaspal tazko dychal a cely den mal huste sliny ako sliz ktore nemohol zhltnut, o 16:00 sa dostal do kritickeho stavu sliny hustli dychanie sa stazovalo no zase trochu zaspal okolo 17:00 vyskocil a dusil sa!!! vobec sme netusili co sa deje a ze od zivota ci smrti ho delia minuty v sekunde sme volali zachranku! prisli o 15 minut, mali podozrenie na laringitidu no neboli to celkom tie priznaky, nastastie lekarka mu dala rectodelt a utekali sme na urgent syn ledva lapal po dychu a kazdu sekundu sa mu mohli zavriet dychacie cesty o com som este stale netusila myslela som ze tazko dycha iba koli slinam atd... nebolo mi nic jasne! na urgente s davkou velkeho stastia objavili pricinu! on nieje zaockovany???? !!!! preboha. a uz to islo kyslik adrenalin nositka, RTG a najhorsia sprava, vasmu dietatu hrozi okamzite udusenie ! Zápal hrtanovej príchlopky (epiglotitída) ! ktoru sposobuje bakterialna infekcia ktora sa prenasa kapockovou infekciu z cloveka na cloveka! ockovatelna HEXA vakcinou !!! vo vytahu smerom na intenzivku mu zacal klesat kyslik .... ostali sme na chodbe cakat ci sa im podari vcas ho intubovat, nastastie mu v hrdle ostalo par milimetrov cez ktore mu prestrcili hadicku a napojili ho na pristroje do umeleho spanku. mali sme stastie ! obrovske a neopisatelne! ked som si to uvedomila zrutila som sa! toto je choroba ktora za 24hodin zabije neockovane dieta ! ockovane mali iba kaslik !!!!!!!!! je to tazko diagnostikovatelne lebo priznaky ak uz su tak mate sakra malo casu mu pomoct ! umrtnost vysoka pri nepodani vcasnej liecby udusenie. pri podani liecby sa to antibiotikami da zvladnut. MAMICKY UVEDOMTE SI ZE ... hlevne riziko je ze u ockovaneho dietata bakteria sposobila iba kasel dostala sirup a uz sla do skolky no toto dieta sa stalo bacilonosicom a obetou je neockovane dieta lebo nema protilatky na tieto veci a uz vobec 3 rocny ! takze je to naopak nie ockovane dieti su v ohrozeni koli neockovanym ale neockovane , vzhladom na tento pripad, plati to obojstranne! treba si uvedomit riziko toho ze ak date neockovane dieta do skolky tak choroba s ktorou sa ockovane dieta popasuje ako s kaslikom nadchou vase dieta moze zabit ! rozne bakterie sposobuju rozne ochorenia a v ockovacom plane su vypisane len tie hlavne ja som o epiglotitide ani nepocula v zivote! lebo bakteria napadla tu sliznicu priklopky, mohla aj inam sa dostat. skratim to ! neockovane deti su naozaj ohrozene a vy ani netusite cim ako... fakt ani sajnu nemozete mat ja som si tiez citala tolko materialov a clankov a vysledok ??? o hodinu idem na kramare za synom mozno ho uz konecne preberu z umeleho spanku. VELMI DOSLEDNE ZVAZTE OCKOVANIE A NEOCOKOVANIE A NEHADAJTE SA TU O TOM ! je vela deti ktore mali nasledky z vakcin su vela deti ktore nie.. ja vsak viem jedno ! mojho syna zachranil iba boh a veeeelka daaavka stastia. pretoze bolo tolko ktorickych momentov ktore to mohli zavriet.. to nejdem rozpisovat... obrovske stastie ktore nemusi mat kazdy ! preto si zapametajte ak vase dieta tazko dycha posadte ho a okamzite volajte lekara radsej zbytocne akoby sa vam malo udusit pred ocami ! sposobit to mozu rozne bakterie a stat sa to moze hocikomu. ale ako hovorim neockovane dieta v skolke s ockovanymi to si koledujete o pruser !

maciatkolulu
1. júl 2017

@sasanja ved ja viem, ze to nebola laryngitida, tak neviem o com pises ty😉, tak klud, netreba tolko interpunkcnych znamienok😅

maciatkolulu
1. júl 2017

@pallacinka rovnako ako ty asi musis suhlasit, ze ochorelo dieta aj ockovane aj neockovane, rovnako ako aj to, ze napriklad rocniky 97, 00 tiez neboli ockovani a su tu a vela matiek sa s tym nestretlo, rovnako ako aj to, napriklad, ze atb pocas tehotenstva nemusi ublizit plodu, alebo aj moze, niekomu ani, niekomu nie, ludsky organizmus je nevyspitatelny, nikdy nevies, co moze niekomu nieco spravit, niekomu zaockovanemu, niekomu nie, raz sa to hodi na ockovanie, raz zase na neockovanie.... Kazda matka robi pre svoje dieta to najlepsie a podla mna sa kazdy ma starat aj sam o seba a nie o druhych, kedze ich vacsinou nepozna a nevie, preco robia tak ako robia.... Ja mam prvu ockovanu obmedzene, kedze mala zdravotne problemy, nic sa nedialo a je to zdrava dospelacka, nezabili ju osypky, ani cierny kasel a ani teraz, stredna je ockovana podla kalendara roku 2000, v ktorom veeeela chybalo oproti dnesnemu ockovaniu a tiez zije a prezila bez ziadnych komplikacii, mala tazku alergiu kravskeho mlieka aj atopiu, ci uz z ockovania, ci nie, to uz teraz neriesim, maly ockovany doteraz nebol a nedostali sme ani pokutu, kedze dr so mnou ticho suhlasila, zvlastne vsak? Nikde som nebola nahlasena, az ked mal tri a to mi prisiel list, ze je to premlcane, takze uzavrete, nikdy som nebola proti ockovaniu, nikdy, ale som proti tomu, aby sa dieta v troch mesiacoch zamorilo sedemkobinaciou, pokial teda nezije niekde, kde vyskyt ochorenia, necestuje a nie je v rizikovom prostredi. S dr,sme sa dohodli, ze budmee ockovat, ked to bue potrebne a aj ideme, kedze cestuje na dlhy pobyt mimo europy, tak budem ockovat, to co bude potrebne a nie dalsich xy nepotrebnych. To je moj nazor ako vnucky dr, ktora zacila s kalmetizaciou na slovensku.... takze ja viem o com su epidemie, teda minimalne z rozpravania.....

michaelamd
autor
1. júl 2017

@eli321 su tam navstevne hodiny! Chces sa presvedcit pod so mnou na kramara na intenzivku a sa mozme porozpravat. Ale cakala som exoya ktori toto napise.

pallacinka
1. júl 2017

@maciatkolulu To je trosku mimo temu myslim, chcela som len upozornit na to, ze je predcasne robit zavery, ci oba pripady mali alebo nemali rovnaky priebeh. Opakujem, to je vsetko, ja mam tiez svoj nazor na ockovanie, tiez som z lekarskej rodiny, tiez mam nejake vzdelanie v tejto oblasti, ale nejdem tu pisat siahodlhe prispevky mimo temy, prepac.

michaelamd
autor
1. júl 2017

Pozrite je to info hlavne o tom aby ste vedeli ze take nieco existuje.a ako postupovat a rozpoznat to! Nakazila ho ockovana ona to zvladla bez problemov jej ockovany brat tiez choroba bola v skolke a fasol to moj syn. Nikto na mna nekrical a nezvozil ma iba s polutovanim povedali ze dalo sa tomu zabranit. Mne je vysostne jedno ci ockujete ci nie ci ste proti...ja som neockovala a dopadlo to takto. Je to dalsia skusenost... ako nalozite s tou info vy je na vas...posledna hexa je tusim v 18mesiacoch.... to dieta malo 1rok a rizikove je to od 3 do...asi4-6rokov....syn sa ma lepsie konecne ho odpojili a spinka pod sedativami no dycha..este to musi odpuchnuy uplne

maciatkolulu
1. júl 2017

@michaelamd preapc, ale ja uplne nerozumiem, ked mas dieta na intenzivke, ci kde, tak potom preco prepanajana vypisujes na MK?????? Toto je pre mna ako matku, co zazila vazne problemy s dietatom nepochopitelne....Absolutne, ty si na kramaroch a vypisujes na MK, kym mas dieta vedla seba v umelom spanku?????? Trochu absurdne.

beton
1. júl 2017

@michaelamd a to je ktore z tych ochoreni v hexe? patri to hemofilom alebo kam? lebo proti epiglotitide sa nikde neockuje. Hemofila sme mali a nic sa nam nestalo. Takze je to asi nahoda, ktore telo ako zareaguje a v kombinacii s cim...

michaelamd
autor
1. júl 2017

@beton ano su to hemofili oni to sposobia

michaelamd
autor
1. júl 2017

@maciatkolulu nie uz sme prec povedali nam ze uz ho odpojili a nemame ho zobudit lebo ho museli priviazat lebo si thal hadicky. Je v detskej nemocnici na kramaroch. O 9:00 rano mame prist zase. Tam rodicia nesu nonstop iba od 9-12 a 15-17hod

michaelamd
autor
1. júl 2017

Akoze rodicom nedovolia byt naoddeleni intenzivky tam platia prisne hygienicke normy dezinfekcie atd su len navstevne hodiny abo mozte sediet v cakarni na lavicke a to vam prd pomoze

michaelamd
autor
1. júl 2017

A mne je fuk ci mi verite ja som stastna ze mi dieta zije. A ci to vase bude je zas na vas. Vdaka za pochopenie a pisem to na mk aby sa o tom vedelo! V nadeji ze to niekoho zachrani. A vase fantasmagorie si nechajte. Idem. Este nas caka liecba na detskom oddeleni tam uz budem s nim ubytovana

maciatkolulu
1. júl 2017

@michaelamd prepac, aj tak ta obdivujem, ze mas chut vypisovat hned na MK.... ja som nemala chut zit po prvotnom soku, ked som mala dieta chore a toboz sediet za tlf, pc, ci cim a vypisovat si a upozornovat matky, ze pozor ATB v tehotenstve vam moze sposobit problemy, moze a nemusi napriklad, mne pravdepodobne ublizil, ale teda klobuk dole, ze zvladas takto v pohode hned informovat..... trochu mi to prisli zvlastne ako matke dietata, ktore malo vazne zravotne problemy. Nuz, vela zdravia a stastia asi nedas maleho teraz do skolky.....

michaelamd
autor
1. júl 2017

@maciatkolulu ja som stastna ze to prezil lebo smrtelne je to udusenie nie liecba a to sme dali o chlp !!

michaelamd
autor
1. júl 2017

-teraz ho nedam do skolky musim ho kompletne dat doporiadku a riesit co dalej s ockovanim a podobne. Az ked si budem ista ze je vsetko ok budem riesit skolku

vintage_lady
1. júl 2017

@zltyslonik ty si 🔝😆

moonlight1210
1. júl 2017

@maciatkolulu jeden ziak zazil nehodu, prevratili sa autom cestou z diskoteky. Sofer v soku vyliezol a odisiel a siel domov spat. Zvysnych nechal tak. Aj za nim kricali, aby pomohol zranenym. Nepocul, nevidel, odisiel.
Najprv ho hladali, mysleli si, ze sa niekde v soku tula. On spal doma. Vobec nic si nepamatal. Az neskor sa mu to cele vratilo do pamati.

Rozni ludia, v roznych situaciach, reaguju inak.

Ked nase dusiace sa modre dvojrocne dieta so silnym zachvatom laryngitigy idviezla sanitka, nemala som pomyslenia niekomu nieco povedat. Ale ked som o dve hodiny sedela pri nom na izbe a uz bolo na infuzii a tak povediac stabilizovsne a vsetko na dobrej ceste, mat net v mobile, svoju skusenost by som opisala, ako varovanie inym mamam. (Aj ked neslo o ockovatelnu vec, len zlu zhodu viacerych ochoreni naraz, kde priznaky prekryli jeden druhy a skoro to skoncilo zle.)
Bez ohladu na to, ze ktosi sa ma spyta sko v takej chvili mozem nieco pisat, ked ta ina mama by sa prave vtedy zrutila z preziteho stresu a nie o tom pisala.

michaelamd
autor
1. júl 2017

Ja som si uvedomila ze mi dieta umieralo a ja som to netusila a iba stastie nam pomohlo a suhra okolnosti. Tak aby ste vedeli zakrocit skor. Aby ste nevahali.lebo najprv ti vyzeralo ze sa dusi iba slinami. Az v noci o 23:00 mi to zaplo ze vo sa stalo a revala som do rana

elian
1. júl 2017

@michaelamd super, že si aj v tomto stresujúcom čase našla čas napísať - snáď to otvorí viacerým oči - malému veľa zdravíčka
a "dokonalé" mamičky typu
@maciatkolulu si nevšímaj 😉

michaelamd
autor
1. júl 2017

@elian dakujem

zuzana76
1. júl 2017

@beton to mas ako aj s herpes vírusom, niekto ma len herpes na ustach, iny ovcie kiahne, alebo pasovy opar, alebo dokonca moze byt aj herpeticky zapal mozgových blan, teda jeden virus, alebo bakteria moze napadnut rozne organy

jaja34581
1. júl 2017

Epiglotitidu mal v tomto období aj moj 20 r. syn. Lekár mu povedal , ze je to choroba deti do 6 rokov. Vyliecil sa vdaka bohu. Nic príjemné. Malemu skore uzdravenie.

beton
1. júl 2017

@michaelamd zaujimava skusenost aj poznanie o takejto chorobe, ale reakcia lekarov, ze za to moze neockovanie, by som nebrala az tak tragicky vazne. Podla mna suhra nahod, tak ako moze vzniknut na jednej aj na druhej strane. drzte sa, ci uz to je fikcia alebo nie 🙂

lenadka
1. júl 2017

@michaelamd prajeme skoré uzdravenie malému a nech už nezažijete nič podobné. Ja ďakujem za opis skúsenosti, nikdy nevieš, možno raz budem šťastná, že som toto čítala a vedela včas reagovať.

michaelamd
autor
1. júl 2017

Drzme sa faktu ze ani vy ani ja nemame doktorat z mediciny ok?! A co povedali lekari? Faktom je ze iba vdaka nim moj syn zije.

jajka257
1. júl 2017

@michaelamd ja ta uplne chapem. Ty chces pomoct svojou skusenostou a tu na teba utocia. Snazis sa , co najrychlejsie podat informacie, aby rodicia vedeli, ze co sa moze stat a namiesto vdaky, tu riesia blbosti. Drzte sa.

katriona1
1. júl 2017

@mycuskaa no tak já jsem ted nedávno byla se svojí 3-letou dcerou v nemocnici 4 dny s anginou a CRP 170, dostávala ATB i.v. protože p.o. jí nezabrali, na bolesti v krku si nijak nestežovala a to jsem i já sama videla jak to má v krku celé červené

adsumus
1. júl 2017

@michaelamd o už je drobček ok?

erinne
1. júl 2017

@maciatkolulu ockovanie je ako bezpecnostny pas v aute. Nechrani vas absolutne,tj ze sa vam absolutne nic nikdy nikde nemoze stat. To by ste museli len doma sediet za sklom.
Ockovanie, rovnako ako zapnuty pas v aute, ma zmiernit priebeh a dosledky infekcie/ resp.nehody.
Krasne to vidite na opisanej situacii, kym neockovane dieta @michaelamd malo velmi dramaticky priebeh infekcie a islo o minuty, ockovane dieta @kristinenka malo isto priebeh lahsi, kedze na jisku sa dostali az na 4.den.

erinne
1. júl 2017

@moonlight1210
@maciatkolulu presne tak, ludia v strese reaguju rozne.

erinne
1. júl 2017

@beton epiglotitidu sposobuje hemofilus b, proti ktoremu sa ockuje hexou. Znova, ocko funguje ako bezpecnostny pas. Tzn. nehoda/infekcia vas nezabije, ale skoncite "len" s rukou v sadre/zapalom priedusiek. To nefunguje tak, ze hemofil vzdy a u kazdeho sposobi epiglotitidu. Tak ako kazda nehoda neznamena smrt. Ale chranime sa pred najhorsim moznym priebehom.