icon

Skúsenosti s autistickými príznakmi u 25-mesačných detí

lumpakmx
12. jan 2024

Zdravim chcela by som sa s vami poradiť lebo som z toho už dosť na nervy, máme syna ma 25 mesiacov nedávno sme volali všeobecnej doktorke že sa nám nepozdáva reč
Nevie nás oslovovať menom mama, tata ale vie napr povedať papa, havo, ahoj, tu je, nie nie na určite podnety… ale prevažuje u neho jeho jazyk ktorému sa nedá rozumiet (mongolčina) vie sa zahrať aj sám ale je dosť živé dieťa až nebojácne.. rozumie všetkému čo mu doma povieme ale proste zaostáva trocha za rovesníkmi..
nepýta sa ešte aj keď to dlhodobo skúšame a on vie že cika do plienky ale aj tak nám nechce cikat inak…viete mi povedať aj vaše skúsenosti s takýmto starým dieťaťom ?

kris_tin257
12. jan 2024

Môj syn bol podobný odplienkovali sme ho až pred 3 rokmi a až v troch rokoch začal rozprávať - do troch rokoch vedel 3 slová, veľmi živé dieťa, nikde nevydržal dlho nič dlho nerobil stále niečo nové niekde inde. Má oneskorený emočný vývoj oproti rovesníkom (nevyzretá nervova sústava), nič čo by sa nedalo dobehnúť len to trvá všetko dlhšie 😊

majamat
12. jan 2024

moj synovec ma 4r a odplienkovany asi az po 3r, doteraz dobre nerozprava a ledva mu rozumiem.
zacal neskoro hatlaninou a doteraz je to polohatlanina. v 2r urcte este nerozpraval, asi az okolo 3r sa pokusal.
je dost akcny, niekedy mu chyba pud sebazachovy. do vselicoho sa vrha. inak si myslim, ze znaky autizmu nema. ma problem s chronickou nadchou, zrejme zvacsene nosne mandle, tam moze trpiet aj sluch.

anjelicek26
12. jan 2024

Tak co sa tyka mongolstiny vas najprv mohla poslat na usne, mozno je tam opuch, mozno zapal, mozno aj nic, ale je to rychle bezproblemove vysetrenie a mate to odhaknute, ze tam problem nie je...hlavne ak mava ci ma sople nemusi pocut dobre a potom hovori "mongolsky", lebo to proste tak pocuje... u nas to bolo den a noc po tom, co synovi operovali usi a dali ventilacne rurky, hlavne ta rec proste...

Co sa tyka tych plienok, tak 25 mesacne je vsetko, len nie "stare", niektore to proste zvladnu neskor. V lete date plienku prec a pojdete metodou bez plienky za 7 dni a vybavene...teraz v zime to nehrot... na co...

jumama
12. jan 2024

Autisticke dieta spoznas skor podla tohoto:
- Nereaguje na oslovenie menom.
- Nezdiela s tebou - napr. pocuje lietadlo - ukaze prstekom smerom k tomu zvuku, lebo ta chce nan upozornit, niekto zaklope na dvere - obzrie sa spytavo tym smerom... proste aj gesta su komunikacia - ked akoby u teba hlada vysvetlenie, upokojenie, odpoved...
- Hra sa atypickym sposobom - hracky nepouziva na co su urcene, skor nimi len bucha, hadze, pozoruje ich. Pr. auticko - iba ho pozoruje, kruti kolieskami. Alebo sa umiestni do zvlastnej polohy, napriklad stvornozky, hlavu oprie o zem a kutikom oka pozoruje tu hracku z takeho cudneho uhla....
- Vela deti pouziva nejaky stimming - stimulovanie - taketo malinke casto "clapping hands" - maju pokrcene prsteky do dlane a tymi prstekmi tlapkaju - pri hre, ked sa chcu sustredit, niektore deti si mozu aj buchat hlavicku o zem.
- Špičkovanie - chodenie po špičkách...

anjelicek26
12. jan 2024

@jumama hm ok, syn na meno vzdy reagoval, prstom ukazoval, nijako sa nestimuloval, nespickoval... jedine, co fakt robil, ze sa hral atypicky, ale mal milion inych velmi cudnych odchyliek, ze to cloveku postupne zacalo dochadzat... kazdopadne autizmus je tak siroke spektrum, ze v tom veku to diagnostikovat sa da len skutocne o horsich pripadov autizmu, kde je to "jasne", u nas to nebolo... dodnes si to vela ludi ani neuvedomuje, ze je aky je, lebo to ako asperger dobre kompenzuje...

marticka85po
12. jan 2024

@lumpakmx mame tiez 2rocnu a robi to iste. Ma svoj jazyk 🤣🤣 rozprava ale nik jej nerozumie. Nocnik nechce ani vidiet.ale ani by ma nenapadlo si mysliet ze je autistka.

doris11
12. jan 2024

@lumpakmx neter dlho nerozprávala, nereagovala na meno, hovorila ako keby odveci par slovíčok čo poznala, nereagovala celkovo keď na ňu niekto rozpraval
Začali sme rozmyslat už aj nad tým či nieje autista, nakoniec sa zistilo že tým, že je aj často chorá, má tak opuchnuté mandle že vlastne skoro vôbec nepočula. Mandle sa vybrali a je úplne iné dieťa.

mili2016
12. jan 2024

@lumpakmx ja neviem ale v dnešnej dobe sa bábo narodí a dobre že hneď nechcete aby samo chodilo cikať rozprávať a.t.d keď nie hneď rozmýšľate či nieje autista. Každé dieťa je iné jednému to trvá kratšie druhému dlhšie. Skús toho ušného, prípadne logopeda. A čo sa týka odplienkovania daj mu čas veď predsa nemá päť rokov keď bude pripravený sama to poznáš

lumpakmx
autor
12. jan 2024

No len nám to povedala všeobecná doktorka, ked sme tam došli k nej na ňu ani nepozrel a ona že nedrží očný kontakt… drží skoro vždy očný kontakt len u nej bol asi nejaký ľaknúť a tváril sa divne proste.. čím viac o tom vyhľadával tak tým viac sa do toho ponáram a bojím sa proste… preto som sa chcel vás spýtať..

majamat
12. jan 2024

@lumpakmx ocny kontakt? s kym, s DR?
dieta sa moze dr obavat a odvracat zrak, pripadne celkovo moze bt v ambulancii nesvoje, doma, zas moze byt zaujate neicim.
male dieta dokaze byt mimoriadne aktivne ( nemusi to byt len telesne aktivne ,a le psychicky ) a na to, aby udrzalo ocny kontakt, to hlavne musi chciet a musi sa na to sustredit, ak je nepokojne a myslienky ma inde, tak sa ti na ocny kontakt vykasle.

tym nemyslim ze nemoze mat autizmus, ale toto je malo na obavy a je to vysvetlitelne, dokonca som ra pocula, ze keby sme odpozorovali vsetky deti, tak by sme nasli ojedinele autisticke znaky u kazdeho dietata.

tinka_1807
12. jan 2024

@lumpakmx Mám rovnako starého syna a tiež ešte nerozpráva, vie povedať len mama, papa, jav, ham, mňam. Tiež ma to trápi ... Ale rozumie nám všetko.
Každopádne tiež mi vrta hlavou, či náhodou nemá slabšieho aspergrra. Má totiž veľmi silné výbuchy hnevu. Zatiaľ neveim, či to pripisovať tomu, že je frustrovaný z toho, že sa nevie vyjadriť, alebo naozaj ma veľmi dráždivý povahu ... Náš udržuje očný kontakt, reaguje na meno, je pozorný, ale občas sa hrá tiež čudné ... No na druhej strane na akúkoľvek diagnostiku je ešte skoro preto sa snažím to brať s chladnou hlavou. Inak abs je tiež veľmi aktívny a pohybovo zdatný. Ja som premýšľala, že vyhladam logopedicku, aby nám poradila ako skúsiť rozchodiť reč.... Každopádne úplne chápem tvoje pocity, strachy ... Mňa to tiež desí, ale naozaj je ešte skoro diagnostikovať, keďže mozog a nervové sústava sa u detí vyvíja rôzne a sama poznám zo života prípady, kedy tie deti sa ako malé chovali všelijako a prešlo to a asi to normálni ľudia. 🙂

lumpakmx
autor
12. jan 2024

@tinka_1807 áno aj on rozumie všetkému… proste poviem že idem von a už nosí veci aby sme ho obliekli…on ma skôr záchvaty hnevu keď niečo nedostane..inak v tomto je celkom ok… až na tie znaky ktoré mi proste nedajú spávať..

marticka85po
12. jan 2024

@tinka_1807 ajnu nas to iste tie vybuchy hnevu.ale nie je to len obdobie vzdoru? 🤔

karmen118
12. jan 2024

@lumpakmx nemusí to byť hneď autizmus, môže mať napr. len oneskorený vývoj reči, ak sa ti to nezdá choďte do nejakého centra na včasnú intervenciu a uvidíte ako to dopadne, prípadne sa aj poradiť s klinickým logopédom, psychológom prípadne aj neurológ - podľa toho aké ďalšie vyšetrenia vám budú odporúčané. Moja staršia dcérka má vývojovú dysfáziu, mladší syn zatiaľ vyzerá, že má len oneskorený vývoj reči, ale ešte nemá uzavretú diagnózu, pri NKS deti mávajú často zo začiatku akoby autistické prejavy, ktoré postupne vymiznú ako im naskakuje reč a porozumenie a často je tam prítomné aj oneskorené dozrievanie CNS - čo ovplyvňuje napr. aj motoriku, odplienkovanie, precitlivenosť dieťaťa na určité podnety atď.

tinka_1807
12. jan 2024

@marticka85po neviem, ja dúfam, že áno, že je to obdobie vzdoru, ale v zásade na istotu to ukáže len čas.
Môže to byť aj diagnóza, ale stále verím, že nie.

@karmen118 môžem sa opýtať, v akom veku dieťaťa ste vyhľadali centrum intervencie? ... Neviem, či to už riešiť, alebo nechať ešte voľný priebeh ...

karmen118
12. jan 2024

@tinka_1807 u staršej sme sa dostali až keď mala 2 roky a 3 mesiace na prvé vyšetrenie, skôr sa mi nepodarilo doktorku presvedčiť, že niečo nie je v poriadku - od roka akoby zaostávala za rovesníkmi a bola mimo vo svojom svete, nerozumela asbolútne čo od nej chceme a nereagovala ani na svoje meno, ale na všetko bola odpoveď dr že má čas to isté okolie, potom po jej 2 narodeninách som sa už naštvala, zobrala so sebou aj malú, muža keď sme šli so synom na poradňu a ona zhrozená ako nevníma okolie, nereaguje na reč a oslovenie, a že asi bude hluchá 🙄 a odrazu už vypisovala výmenné lístky, syna som už pozornejšie sledovala a jeho sme prvýkrát ukázali v centre logopedičke keď mal 18 mesiacov, skonštatovala, že zaostáva, ale ešte je skoro hovoriť, ale že ak do 2 rokov sa nerozhovorí, tak nám dá termín, tak on bol potom tiež po 2 narodeninách a obehali sme si to koliečko vyšetrení ako so staršou ale už s menej stresmi, lebo sme vedeli čo a ako na aké vyšetrenie ísť.

tinka_1807
12. jan 2024

@karmen118 Ďakujem. Tak asi skúsim po vlastnej ceste nájsť logopedicku a objednať sa. Syn má cerstvo 2 roky. ...Ako on je práve veľmi vnímavý, vie sa hrať aj na "akože", veľa veci chápe a práveže nemá svoj svet ale veľmi vníma ten náš. Taktiež rozumie, čo mu vrvaime, reaguje na meno, očný kontakt má a čo sa týka sociálnych zručností, tak po prvotnom otukani medzi novými ľuďmi aj detmi nemá problém sa s nimi hrať. Len teda reč mu zaostáva a mám pocit, že z toho, že mu často nerozumieme tak chytá tie vzdorovite impulzívne stavy. Ten autizmus teda dúfam, že nemá, ale obávam sa poruchy reči.

karmen118
12. jan 2024

@tinka_1807 však uvidíš čo vám povedia, ja už po tom čo som si zažila s malou - radšej ísť pre istotu na vyšetrenie a vedieť či je všetko oka, alebo aspoň vedieť ako s dieťaťom pracovať je lepšie ako byť v neistote a strachovať sa a niečo nedajbože nechtiac zanedbať + ak sa niečo vyskytne čím skôr sa s dieťaťom začne pracovať tým lepšie. Mne pri malej klinická logopedička vynadala kde sme boli doteraz, že oni vedia robiť už s maličkými deťmi 🙈 Ale tak dcérka má už uzatvorenú diagnózu - vývojová dysfázia. Malý diagnózu ešte uzavretú nemá, ten to má zas inak, okrem neskorého nástupu reči, uňho vidno aj pomalšie dozrievanie CNS, mal väčší problém s jemnou motorikou, máme problém s odplienkovaním - našťastie už len na noc a cez deň už málokedy nehoda. On sa zas stráni spoločnosti keď je ľudí/detí viac - radšej ide bokom a hrá sa sám - aj v rámci rodinných návštev a je dosť vzdorovitý, ale to môže byť aj povahou. Ale očný kontakt mal vždy pekný, regoval na meno, porozumenie celkom oka, kým nerozprával dorozumieval sa dosť gestami- to dcéra nedokázala, hru mal vždy peknú vedel sa dosť zahrať sám a dosť zapája aj fantáziu keď sa hrá, to staršia nedokáže - dysfatici majú problém s abstraktnými vecami. On má zatiaľ len predbežnú diagnózu - oneskorený vývoj reči.

lumpakmx
autor
12. jan 2024

@karmen118 môžem vedieť koľko majú tvoje deti rokov ? Ďakujem za vysvetlenie

karmen118
12. jan 2024

@lumpakmx dcéra 6 a syn 4

lumpakmx
autor
12. jan 2024

@karmen118 ako pre mňa je syn všetko a fakt sa bojím oňho z každej strany.. Priateľka to nerieši hovorí že je všetko ok ale proste ja chcem mať istotu že sme nič nezanedbali… možno keby moji rodičia behali viac k logopedičke nemusel som ani ja rackovat napr. Ale nedávam im to za chybu lebo máme to fakt extrémne dedične v rodine…tak radšej skúsime aj my pobehať s ním kde bude treba, ďakujem fakt za rady pomohli ste 🙂