Štvormesačná dcérka má ekzém
Ahojte ženušky, prosím poraďte....moja malá má 4. mesiace (o pár dní 5), a objavil sa nám ekzém pred cca 4 týždňami, najskôr na laktíkoch, teraz má už vyhádzaný celý chrbátik, začali sme prikrmovať, postupne podľa pokynov doktorky, zatiaľ máme za sebou: zemiak, mrkvu, jablko, broskyňu. Používame excipial-krém ale nejako sa to veľmi nezlepšilo (používame ho cca týždeň), dnes sme skúsili imunoglukan - krém a doktorka nám naordinovala fenistil - kvapky. Ako sa vám podarilo ekzému zbaviť? Zbavili ste sa ho úplne? Nezostanú malej jazvy alebo také čosi? Aké sú vaše skúsenosti? (čítala som kadečo, ešte premýšľam nad tým otrubovým kupeľom, modrou indulónou) ďakujem za každú radu.
@katykat tak to som zvedavá aj ja 😉 lebo ja už voči doktorom niekedy strácam dôveru :-/ naša bola tiež dlhá aj veľká... ale bola v inkubátore atď. tak som ju pozde dostala k sebe a už ju fľaškovali a mne sa vôbec nevedela prisať, aj laktačná v nemocnici mi hovorila, že sa s tým ešte nestretla ... pani z mamily nám radila budiť ju a nenechať dlho spať a častejšie po menej papať (to bola čistá katastrofa, lebo malá bola nervozna, tak som to vydržala pár dní.. cievkov som ju chovala, tabletky brala na obnovu mlieka, odsavala a po ani nie týždni som nemala už ani kvapku mlieka ☹ možo aj stres, ktovie...
Tak to aj mňa...Lebo sa mi zdá aj nervóznejší...Akoby ho to svrbelo, už som rozmýšľala aj nad fenistilom. Ale zájdem aj ja v pondelok, ak nenastane zlepšenie. 😑
alebo pre orientaciu pri prikrmovaní pozri http://www.proalergiky.cz/download/prehled_(ne)...
základ problemov je v strave a dedičných predispoziciach / stačí že niekto v rodine trpí inhalačnými alergiami/.. z tej časti " z nízkym alergennym potencialom" možu byť takisto alergizujuce potraviny..treba odsledovať -najviac pravdepodobné je mlieko, hov. mäso, soja, kuracie, vajíčka, korenová zelenina, sladká zelenina, sladké ovocie..
hlavne miesta nie mastiť, ale sušiť /zinkova mast/..užívat Hylak.. príkrmy -vela zelenej zeleniny / ale tiež treba odsledovať/..
@drobcek26l moja ma 6 mes. Je kojena a prikrmy len zaciname takze okrem zemiak, mrkva, brokol.,karfiol,cukina,tekvica a banan ine nejedla a ma ekzem na laktoch a na nohe a mam podozrenie ze od ockovania, vredy to zacalo
Nie vredy ale vtedy tam malo byt
Ak ste začali s príkrmami, bude to zrejme potravinová alergia. Začala by som teraz ryžou na aspoň 3 dni. Exem by sa mal upokojiť. Broskyňa je dosť silný alergén. Na podporu pokožky kupte v lekarni dermalibour plus od adermy. Nám pomáha. Určite sa nedať nalákať na masť Scincap! Silné parfumovany, úplne nevhodný na exem. Nám jeho nanesenie spôsobilo takú prudkú reakciu, ze to začalo az mokvat a chudatko synček sa trápil ešte ďalšie dva dni. Aj užívanie antibiotík mohlo spôsobiť exem. Imunoglukan teraz neužívajte. Ak máte potravinovú alergiu, tak ju tým podporíte. Jazvy neostanú. Ovsena kúpeľ je veľmi vhodná. Verím, že to dostanete pod kontrolu. Kľudne mi napíšte. So synčekom sme si presli dlhu cestu. Ku imunológovi sme sa konečne dostali až keď mal drobec takmer rok.
ja mam ekzem od narodenia, zistena mi je alergia na prach, macky, psov, pliesne... uplne nic s potravou. Moje deti ekzem nemaju ale maju potravinovu alergiu, to je nie ekzem je priznak ale fliaky po tele, tvari, moze byt problem s dychanim, slzia oci, tecie z nosa... Skor sa zameraj na nove pradlo, prasok, prostredie, macka, roztoce, prach, atd. Uz takym malym detom mozu z krvi zistit ci maju na nieco alergiu tak netreba cakat ked sa to bude zhorsovat aby si to obmedzila. Ako radili, do teplej vody v kupeli daj cele nechutene ovsene vlocky a premiesaj kym sa nerozpadnu, oblecenie len bavlnene a biele alebo svelte farby aby nedrazdilo kozu najlepsie kosielky to chladi kozu nezatahuje, hlavne nemoze sa spotit! to ekzem zhorsuje, aby neboli izby prehriate, Sudocrem je aj proti zapalu dobre na cervenu kozu podla poreby, na suchy modra indulona (len ta ma v sebe tiez svinstva ropy) ale ta nestipala ma nikdy, potom su dobre aveno krem, eucerin mastne ako modra indulona. Oleje rychlo vsiaknu do 5min. citit kozu suchu.
@mariamayi
@tova
@andromeda_ja
ďakujem za rady 😉
Aj nasa 4 mesacna dcerka mala ekzem.Doktor nam predpisal do kupela pridavat Oilatum a po kupeli cele babatko natriet Excipial emulziou.Pomohlo, ekzemu sme sa zbavili. Dobry je aj krem Skincap ja som sa vdaka tomuto kremu zbavila ekzemu nadobro.
My tiež tak bojujeme, malý má ekzém na tváričke a na riťke. Od kožnej už aj dáky kortikoid Advantan myslím, ale nedala som ho. Fľaky máme natierať holtovou masťou, pomáha ale sem tam sa to aj zhorší. Tiež sme skúšali kadečo indulonu, kokosový olej, vazelínu, biodermu krém, kúpeme v oilate, v oleji atoderm od biodermy, vločkovom odvare.. a zima to len zhoršuje. A boli sme u alergologičky a čakáme na výsledky, a pediatrička nám odporučila aj gastro.. každý doktor niečo.. A k tomu excipialu, vraj obsahuje ureu, ktorá maličkých štípe, preto pre nich nie je vhodné to mlieko, ale krém -ten má iné zloženie
@lienkalxl ano to je pravda mojej excipial predpisala dr. a ked som ju natrela staršne začala plakať , mala 4-5mesiacov vtedy, potom som si precitala zlozenie, že urea tak mi to bolo hned jasné, ani som jej to viac nedala a teraz ked má skoro 3 roky tak ju to neštípe nestažuje sa, babätka viac asi na to reaguju, maju jemnejsiu pleť
tak ženušky 😉 ja prehlasujem: kožná nám dala kortikoidy, nechala som ich na poličke (nie som úplne proti, ale je to podľa mňa posledná možnosť, ak by to bolo extrémne zlé....čo si zaklopem, našťastie nebolo).....ďakujem všetkým za vaše rady (všetko som vyskúšať nemohla, tak som si vybrala len niečo): kúpem každý tretí deň v ovsenom kupeli, každý deň dávam do vody Balneum a natieram 2x denne indulonou (raz za týždeň ak sa to zhorší jej dam fenistyl) a zaklopem si... nemá už nič... takže ďakujem všetkým 😉 a budeme bojovať dalej (lebo si myslím, že je to strašiak vo vzduchu, a netreba to podceniť)
Môj mal tiež okolo 6 mesiacov /teraz už má 9 rokov/, a kožná nám odporučila najprv vyskúšať obyčajnú modrú Indulonu. A ak sa nezlepší, až potom nijaké iné mastičky.
Našťastie tá Indulona zabrala krásne, a odvtedy stále máme doma modrú Indulonu, keďže máme problematickú kožu /aj ja/, tak stále s tým začneme liečenie. A veľakrát nám stačí.
mne teraz v rizikovej poradni poradila pediatricka, ze aj cervena indulona je dobrá, ze je trosku menej mastna a viac vsaje.. ale ze je indulona velmi dobra ;) takze som veľmi rada, ze mi ju zeny tu na nete odporucili 🙂

@20iffka víš co sestra malou přikrmuje podle toho odkazu co jsem ti dala, malé bude ted 6 měsíců, mrkev a brambor není moc dobrý, jednak je to sladké a z mrkve je zácpa, lepší je začít dýní nebo cuketou, sestra dává malé vše co je zelené a do všeho ostatního to zelené přidává, masa bych se nebála, to bych klidně dala a do všeho lžičku oleje