Štvorročná dcéra má extrémny strach
Ahojte! Mame taky problem a nevieme uz ako dalej.dcera (4r3m) nastupila v januari do skolky.vsetko bolo v poriadku.velmi sa tesila,velmi sa jej pacilo.problem nastal ked mali v skolke koncert.ze sa boji akcii sme vedeli ale necakali sme ze aj toto bude problem.problem ani nebol tak ten koncert (na ktorom spravila scenu) ako to ze teraz maju mat karneval.velmi sa tesila (maju ho mat v stredu) ale dnes uz zacala ze nechce ist.pol dna prepkala ze sa boji.ked zaspala tak sa zasa zobudila z revom.nevieme co dalej.premyslali sme ze ak by sa dalo,ist tam s nou,nech vidi ze sa nic nedeje.ale ani s tohot navrhu neni nadsena.proste sa boji a nechce.nieje problem ju nehat doma,len si myslim ze to nieje riesenie.nechcem aby vsetky tieto akcie vynechala.
No prave ze problem je v tom ze ona neplace,ona hystericky reve.uplna panika.a same pani ucitelky navrhuju aby sme ju nehali doma (co sa mi moc nepaci).
Bojim sa ze ked ju tam nasilu supnem (co mi zrejme aj tak neumoznia) tak sa bude bat chodit do skolky.ten koncert mali v jedalni asi pre tromi tyzdnami a kazdy den do tej jedalni ide so.strachom.stale sa uciteliek vypytuje ci tam nieco nieje
Nechala by dom ju doma, ked nepojde 4 rocne dieta na karneval, tak sa svet nezrúti
Tak mozno o rok pojde a mozno pojde az ako prvacka na zs
Karneval nie je nic podstatne a zasadne, netlacila by som ju
Niektore deti sa proste masiek boja a nemajú radi hromadne akcie
@anuliiik pani ucitelky su starsej generacie??alebo su mlade a boja sa,ze budu mat o nieco viac prace??😊preco by mala ostavat doma?takto nikdy dieta nepochopi,ze sa mu tam nebude nijako ublizovat,ze slovo karneval znamena nieco na co sa deti tesia atd🙂
Jedna je mlada a druha je starsia.oni su inak zlate,len cele to je tak,ze mala sla do triedy ktora je uz zabehnuta druhy rok.cize uz taketo veci zrejme neriesia.dcera je taka ze sa celkovo boji tychto akcii,dlho sa otrkava,potom uz je dobre.len ja chapem ze oni nemozu celu pozornost sustredit len na nu a jej strach.preto sa chcem spytat ci tam nemozme s nou,ona ked uvidi ze sa tam vlastne nic strasne nedeje tak aj zabudne ze sa bala.tazko s nou.ona je kapanek hystericka...po mame 😂
No ja si myslim, ze niektore veci deti este nezvladaju. Aj pred 10 timi rokmi sme mali par deti, ktore nechodili na karneval, lebo sa bali a teraz su z nich normalne bezne deti, pubertaci. Ja by som ju nenutila.
kludne ju nechaj doma, ak tam pojde na silu, tak podla mna akurát tak nebude chcieť do školky chodiť vobec... no tak nepojde na karneval,podla mna sa absolutne nič nestane , nie je to školský výlet pubertiakov že by jej to bolo luto 🙂.. keby mala napríklad kašel a nešla by , tiež by to nikto neriešil..možno sa to časom zlepší ..a ak nie, aj tak sa nič nedeje... každý máme to svoje čo nemusíme...
@anuliiik toto doverne poznam,moja dcera odmietala vsetky akcie a mala strach zo vsetkeho noveho,takze Mikulas,karneval a podobne akcie v nej vzbudzovali hrozu,,,teraz je predskolacka,je to lepsie,ale teraz maju korculovanie a plavanie a hoci vodu miluje,prosi ma,aby som ju neprihlasovala,nechce tam ist ☹
Baby uplne ste ma teraz potesili.som normalne uz premyslala nad psychologom.ona ako fakt chyti zachvat strachu.aj dnes mi to plakala a plakala az som uz mala nervy.najhorsie je ze jej neviem nijako pomoct 🙁
@anuliiik ja som ju nechala tak,nasilu som ju vobec netahala na taketo akcie,ked bolo daco v skolke,ucitelky o jej probleme vedeli,a bud sme jej dopredu nepovedali,ze bude napr.karneval alebo zostala doma..ona celkovo nema rada akcie kde je hluk,viac ludi atd...a mimochodom,dalsia vec z ktorej mala paniku bolo fotenie v skolke/spolocna fotka bez problemov/,tento rok mame prvu,dovtedy neexistovalo,plac strasny... 🙂
@simisi presne to iste mame s tym hlukom.ona vlastne najvacsi problem vidi v tom hluku.stale sa ma pyta ci tam bude hkasno hudba.zaujimave ze vlaky jej nevadia.ani hudba na kolotococh.
rano sa s nou porozpravam a ked bude stale proti,neham ju doma.velmi ste mi vsetky pomohli 😊 dakujem moc 😊
@anuliiik sama citis, co mas urobit. Ked jej raz take akcie nesedia, tak asi na to este nie je zrela. Naco ju stresovat a nutit. Radsej by som vyjadrila pochopenie, vysvetlila, o co na karnevale ide a ze ked si to rozmysli, mozeme sa ist pozriet. Hlavne, aby Vas vztah ostal v poriadku, aby sa necitila oklamana mamou....to dieta nikdy nesmie byt.
@anuliiik nie netrap sam..moj syn ked pocul o karnevale tak tam ani za svet nechcel ist darmo sme mu vsetci hovorili aka je to zabava a super..bolo to nieco ine cudzie a nevedel si to predstavit co to moze byt...a hysaky maval z kina(neznasal hlasne zvuky chytal si usi a bol uplne mimo...v panike) a sprchovej hlavice😜sa bal jak cert kriza(pripominala mu to čudo z telletubbies)vyrastol z toho a je normalny😉ja som sa ako dieta priserne bala spinacieho strojceka...nenutila by som ju tam ist..povedala by som jej ze karneval je zabavny a vacsina deti ho miluje ale ze ked chce nemusi tam ist...mozno bude zvedava a sama sa bude pytat .ale zase ked nechce..o nic nepride.
Urcite ju nenút. Nasa zajtra ide na ples poprvé, a to chodí posledny rok do skolky.ale teraz uz smelo a bez obáv 😉
Okamžite by som ju uistila,že môže ostať doma ,svet sa nezrúti ak toto vynechá a neboj sa,ona postupne dozreje a naberie sebavedomie.Moja dcéra v školke neabsolvovala jediné vystúpenie pred rodičmi,vyšla s deťmi na podium,zbadala mňa,okamžite sa ku mne rozbehla a pozerali sme spolu na deti.Celkovo bola bojazlivá,urevaná....dnes je dospelá,prešla tretinu sveta,momentálne učí deti angličtinu v Kolumbii😉 nerieš,nevyčítaj,neprehováraj....dieťa sa utieka k tebe ako k istote,ktorá ju zachráni a nejaké "hádzanie do vody" jej detskej dušičke môže ublížiť
Nebudem ju nutit.rano som sa jej spytala ci nechce ist ak by som mohla ist s nou.ze nechce.tak som jej povedala nech ostane doma.dnes sla sice do skolky s placom ale to po karnevale prejde.zajtra ju mam teda doma.po zajtra maju poniky,na co sa tesi cize aspon sa bude do skolku tesit.dakujem vam vsetkym moc za ukludnenie 😊
@snehuuulienka - osobne si myslím, že malému dieťaťu, ktoré sa zjavne necíti dobre a príjemne na spoločenských akciách, kde je veľa hluku a rámusu (viď reakcia na koncert a aj karneval) sa vysvetliť, že to je to, na čo sa INÉ deti tešia, nedá. Jednoducho sa cíti asi mega nepríjemne, to, že sa tam iní cítia príjemne jej pocity nezmení. Tým, že ju niekto bude nútiť sa toho zúčastňovať proti jej vôli (ak je, samozrejme, možnosť to riešiť neúčasťou), jej môže takéto akcie znechutiť úplne.
@anuliiik - ja by som ju veru nechala doma, karnevalov ešte bude (chápem, že je to trochu ľúto asi aj Tebe, my mamy celkom rady prežívame prvé karnevaly našich detí 😉) - to nie je ako v škole, že nepôjde - nebude mať o čom kecať s kamošmi. Netráp ju, ona hľadá v Tebe istotu, ako píše @janinah - tak jej pomôž, kým môžeš.
Ak chceš, aby zažila nejaký karneval (ak by chcela aj ona), skús zavolať k Vám domov pár detí, ktoré má rada, a nech si oblečú masky. Alebo skúsiť v meste nejaký karneval, kde by ste mohli ísť s ňou a zobrať aj nejakú kamarátku. Ale siliť to netreba, k ničomu dobrému to nevedie a dieťa to naučí, že svoje pocity má buď ignorovať alebo potlačiť. Dôležitosť účasti na podujatiach, ktoré sú nám hoci nepríjemné, sa naučí v staršom veku, keď bude vedieť pracovať s emóciami 😉
ahoj keď ťa môžem povzbudiť, máme rovnaké deti 🙂 môj malý má niečo cez tri rôčky a v škôlke kde chodí len na doobedu zatiaľ je veľmi spokojný, usmievavý nemá problém, učiteľky ho ľúbia a on vraj ľúbi ich haha akonáhle sa ale udeje nejaká zmena, napr. sa im triedy spoja a prídu cudzie deti do triedy alebo nejaká iná osoba sa tam motá, minule opravár kúrenia, ina pani kuchárka, vymení sa upratovačka alebo nedajbože sa idú oni ako najmenšia trieda hrať do inej triedy už plače, usedavo až hystericky. Na mikuláša sme neboli lebo to malo byť v inej budove a mali tam byť všetky triedy a nám jediným učiteľka hovorila aby sme šli s ním lebo je citlivý na zmeny...poviem to tak - ani sme sa nemohli k tej budove priblížiť a šli sme domov. Ale doma je rovnaký, má rád svoju pohodu a klud, je to taký alý snílek. Takže netráp sa a podľa mňa keď nechce na také akcie chodiť, tak ju nenúť...nás čaká o dva týždne karneval už teraz mám zimomriavky a to sme zohnali kostým hasiča haha držím palce
@anuliiik viem, ze to mozno nevyznie dobre alebo pekne ale skus s nou navstivit detsku psychologicku, mozno jej pomoze prekonat ten strach a sa jej stav zlepsi. Ja som tiez nechcela nikdy pocut o psychologovi, ked mi ho priatel radil, lebo som bola ziarliva ale potom som posluchla a pomohla mi velmi a nie je to ziadna hamba ani choroba, len jej poradi a vypocuje ju a hlavne pomoze
@anuliiik Moj tiež sa bál chodiť na takéto akcie, ked mal tak 3-4 roky, potom ked bol už starší, tak už v pohode, takže ju proste nechaj doma, mojmu presne tiež vadil ten hluk. On neznáša hlučné veci aj teraz, ale ked bol malý, tak to bola katastrofa. Ked bude staršia, tak z toho určite vyrastie. Moj ani do vody nechcel ísť na kúpalisku a teraz lieta na tobogane ako divý. Proste časom sa dieťa vyvýja a všetko sa mení. Mne keby niekto povedal, že moj syn raz pojde na tobogan bez revu, tak by som ešte pred rokom neverila. Deti sú neskutočné, stále vedia prekvapiť.
Ja by som ju nenutila...musi na to dozrieť, ved je ešte dieťa... časom si myslím, že z toho vyrastie 🙂
@anuliiik nasilu ju nenut.... moja dcera bola od malicka spolocenska, skolku od prveho dna milovala , deti, ucitelky, nebala sa cudzich... ale napriek tomu prve skolkraske predstavenie na Mikulasa na podium nevyliezla... :D isla sice s detmi, ale pred schodikmi zastala ani ani za nic hore... cele to odsledovala spod podia v strede parketu :D...
dalsie vystupenie uz potom isla... ale kazde dieta je ine.. niektoremu to moze trvat dlhsie... nutit asi nema vyznam....
na maskarny sa chodte len tak pozriet , vramci vychadzky napriklad 🙂
@anuliiik nevieš si predstaviť, ako som sa ja potešila, keď moje deti vyrástli z karnevalov, detských besiedok a podobných akcií. Ja ako rodič som to sama neznášala. Všade hluk, chaos, nervózne deti, nervózne učiteľky, keď konečne vyliezli chúďatá vystresované na pódium, počula som len haťapaťa haťapaťa, žiadny zážitok som z toho nemala, žiadne materské srdcervúce pocity som pri tom nemala, lebo mi bolo tých detí vlastne ľúto... keď boli na druhom stupni zš, už sa toho žiadne decká nechcú zúčastňovať...
Takže toto môže byť stresujúce nielen pre deti, ale aj pre rodičov...
Mne to vobec nieje luto kvoli sebe.oni ten karneval nemali s rodicmi.a to mi neslo.skor som kvoli nej chcela.viem ze by sa jej to pacilo.ale nie takto.tu psychologicku zatial riesit nechcem.je predsa este mala.pravdaze ak to nebude ani v neskorsom veku prechadzat,nevylucujem ani tuto moznost.ale zatila ju neham v klude 😊

@anuliiik Sama dobre vies,ze toto nie je riesenie,aby Tvoja dcerka vynechavala vsetky tieto akcie.
Pouzijem prislovie,ze "Ryba hodena do vody najlepsie plava..."🙂a tak to je s Tvojou dcerou...netreba ustupovat.Musi pochopit,ze tieto akcie su len tak pre zabavu,a ze o nic v podstate nejde.....
-skus jej doma rozpravat o tom,ake to bude fajn byt takto medzi detmi,ze budu robit to a to,ze sa vela pritom nasmeju a ze sa tesis na jej fotky a podob ....a menej si vsimajte ten jej plac okolo toho,mozno place len z obavy,ze nevie co ju tam caka a vy ju v tom podporujete,kedze vam je jej luto(co je z pohladu rodica pochopitelne),no dieta tieto pocity rodica velmi dobre vnima a registruje😉To,ze sa o nu bojite ako to zvladne,nevedome prenasate na nu,a potom je z toho zacarovany kruh....ale toto je len skolka,tzv priprava na socialne vztahy medzi detmi,vystupenia atd.....co budete robit potom,ked nastupi do skoly??toto zvladnete teraz a potom uz bude ok👍