Štvorročný synček odmieta jesť
Mamičky chcem sa opýtať či aj vy máte skúsenosti s nejedenim u dieťaťa. Je to doslova boj, prosby, vydieranie aj hodinové aby zjedol napríklad polievku v škôlke už na neho nemajú nervy každý deň len počujem že nič nejedol iba sem tam sa stane že mu niečo zachutí a zje to už som zúfalá ☹️ u doktorky som bola výsledky z krvi má vporiadku dala nám vermox 3mesiace dozadu na črevné parazity no nič sa nezmenilo....ja už neviem však to aj vitamíny mi budú chýbať vkuse je chorý berie aj tbl na imunitu. Ďakujem za každú radu.
no podstatna otazka je, ci NAOZAJ nic neje, alebo papa pomimo normalneho jedla dobrotky.. lebo aj moja kamaratka ma nejedaka aspon ho tak vola, ale lubi monte, tycinky, cokoladky.. to sa potom tazko je ovocie a zelenina..
no ak naozaj nic neje, tak vitamin B si uz skusala?
@jana_eyre sladkosti by zjedol samozrejme ale to už som vyriešila tak že su všetky skryté a len za odmenu keď sa naje tak môže niečo dostať a vzniklo z toho to že neje takmer nič ani za cenu odmeny dnesne menu bolo raňajky: krúžky v mlieku, obed pol kopceka suchej ryže po pol hodine sedenia pri stole to je všetko. Včera som ho donútila po hodine zjesť vajíčkovú polievku no pohľad to bol strašný napínalo ho som myslela že sa pozvracia. Vitamíny mu dávam každý deň želé a aj D3
@lucinkabs no v tych zele vitaminoch moc vitaminov nie je, je to len doplnok pestrej stravy.. normalne nasad bkomplex, klasicky maly liecik raz denne zapit, moze sa od 3rokov.. daju sa kupit aj v kvapkach, moje deti ale lepsie jedia po klasickych tabl (davam. ich po chorobe ked moc schudnu aby trocha nabrali naspat).. d3 je skor na kosti, vitaminB podporuje chut do jedla.. a vysad aj kruzky v mlieku, nech take papa az vtedy ak sa rozje normalnych veci.. sladkost len raz denne, po ovoci napr. susienku, potom. po obede mozes tiez ale nie nejaku moc sladku.. v jedle treba byt podla mna striktny, dodrzovat pravidla..
u nas funguje tak, na ranajky jogurt, na desiatu ovocie a za odmenu susienku ci jeden cukrik alebo zuvacku, normalny zeleninovy obed, potom. maly dezert (maly keksik ci vitaminC, alebo D - vo forme cumlacej tabl) olovrant zelenina, ovocie s chlebikom a syrom napr, vecera kasa s ovocim, alebo zelenina s malym. chlebom, cestoviny.. (to. su len hrube priklady, pisem to. len preto, aby bolo vidno dodrzovanie.. doprajem obcas aj nezdrave veci ako jedlo, ale je to vynimocne)
proste ked ma krvny obraz v poriadku, treba dodrzovat zasady, varit to co ma rad (zo. zaciatku staci aj ta ryza a postupne pridat nieco dalsie, davat male porcie na male tanieriky) ALE trvat na tom aby zjedol normalne jedlo a nezajedal ho drobnostami..
@lucinkabs hlavne NEPROSIŤ a nenechať sa vydierať, ak nechce, odniesť a ďalšie jedlo ponúknuť až po niekoľko hodinách. Medzi jedlami nič neponúkať, ani sladké, ale ani sladené nápoje, ani čaj, mlieko. Môže dostať výlučne čistú vodu, aj keby pýtalo medzi jedlami niečo drobné.
Ja som mala dcéru nejedáčku a toto na ňu jediné zabralo. Tiež ma s jedlom vydierala, videla, že mam z toho nervy a že sa jej vtedy nadmerne venujem, tak som jedného dňa povedala dosť, stačilo... a s kľudom Angličala vyhodila nezjedené raňajky do koša a dostala až obed. Nezjedla, scenár sa opakoval, vyhodila som to a dostala až večeru ... pár dní to bolo kto z koho, ale potom začala postupne jesť.
Nerobila som jej podrazy, varila som jedlá, ktoré mala rada, nekričala, ale ani sa neprosíkala. Povedala som jej na rovinu, nechceš, OK, nemusíš, ale jesť dostaneš až po 3 hodinách.
Napínanie nad jedlom poznám tiež, je to také divadielko a najlepšie je to ignorovať. Však si mu nedala otrávené, aby sa z toho nadúval.
A v čase nejedenia odporúčam žiadne sladkosti, ani gumíkové vitamíny, vitamíny mu kúp v inej forme, ako v cukríkovej,
Za jedenie dieťa nemá dostávať odmeny, dieťa neje za odmenu, dieťa je preto, lebo jesť chce a potrebuje. Nejedenie môže mať veľa príčin, ale ak je dieťa inak zdravé a je to len trucovanie, netreba ustúpiť.
Dievcata s nejedenim bojujeme od jeho 2,5 r,teraz ma 6 rokov ,zje iba co chce(rybie prsty,kuarcie prsia,zemiakovu kasu,müsli s mliekom,toutovy chlebik,z pizze iba okraje,a maslovy chlieb),ziadne sladkosti,zakusky nezje ani sladke vody nepije,podla dr je vsetko v norme nebyva chory,riesime to aj so psychologom,on ma pricinu nejedenie vola sa to crevna trauma nasledkom ileusu,crevnej nepriechodnost prave ked mal 2,5 r,ziadne nutenie do jedenia,ani odmenovanie za jedlo,keby by sme mu dali nieco iba ochutnact a prosit ze iba lyzicku ohutnat tak zacne tak zvracat ze sa to neda zastavit,aj na obede vedia ze ho nemaju nutit nasilu,len cakame ze z toho vyrastie,,mame typiy ze zemiakovu kasu si mesia sam tak ju zje,minule robili s terapeutkou u nas pizzu ,potom robime spiei ovocne napichame na spajdlu ovocie banam a jablko,aj tusty si robi sam,je to kazdodenny boj ale sme aspon ze nieco zje a prospieva
@lucinkabs najma nerobit okolo "nejedenia" caviky. Nezjes obed, fajn, do vecere nebude nic ine. Nezjes veceru, fajn, do ranajok nic ine nebude. Ani "za odmenu".
Pracovala som kedysi v skolke, mali sme tam jedneho takeho chlapceka, proste jest nechcel. Zo dna na den. Prosby, hrozby, nic nepomahalo. Doma ale jedol. Ked sme si ho v case obeda prestali vsimat, zrazu zistil, ze "je hladny".
Ver mi, na taketo daco (ak tam samozrejme nie je iny zdravotny problem) zabera to, ze dieta sa nauci, ze ak nezje obed, do vecere nebude NIC ine. Ziadne gumove vitaminy ci sladene vody.
@lucinkabs Žiadne prosby ani sľuby nepomožu, proste mu daj jesť a ked nezje, tak to odprac, bez rečí a komentárov. Moj druhý syn ako 3ročný jedol len slížovú polievku a maso s ryžou každý den to isté, nič iné nechcel. Tak som varila dokola to isté. Žiadne sladkosti neboli vôbec. V školke sa postupne naučil, ale nesmeli ho nútiť, proste total ignorácia. Nehovor vôbec o téme jedlo, nesťažuj sa, že neje nikomu, ked je malý prítomný. Moj má teraz 7 rokov a zje skoro všetko, čo som kedysi ani nesnívala.
@hettinka No ja teraz riešim nejedáka číslo dva a nanho ani táto metoda nezaberá, vydrží bez jedla aj 8 hodín cez den a ked už dačo zje tak 2 lyžičky, no je to na porazenie.
@lucinkabs vyskusajte radsej pangamin pivne kvasnice.Moja bude mat 3r kazdy den jej popucim dve do cajika plus probiotika.Dcera bola slaby jedak az sim zavidela druhym mamickam ako ich deti pekne pojedia :( doslova kazdy den bol stym jedenim hrozny...teraz?velky pokrok zachutili jej cestovinky, zeleninka, mesko uchytuje..rozjedla sa 🙂 ten pangamin nam vela pomohol mne to poradila svagrina zdravotna sestra 🙂 lebo ze B-komplex je slaby oproti tym kvasniciam
@janickacrazy aj niekoľko dni za sebou? Či po 8 hodinách zo vzdavas?
Skús mu dat spraviť krvné testy, či nie je Napr. anemicky
@hettinka Nie, nevzdávam to stále, už od prvých príkrmov dieťa proste nechce jesť, po 8 hodinách nejedenia zje 2 lyžičky polievky a potom dalšie 4 hodiny nič, zase 2 lyžičky presnídavky alebo kúsok jablčka, zase 6 hodín nič, atd. Testy sme dali robiť, všetko má v norme. Podľa tabuliek je podvyživený.
@janickacrazy no naša bola taký prípad, že nejedla, ale pila aspon mlieko a jedla suché veci - suchý rožok, cestoviny, ryžu. Ale s ovocím t bolo biedne, zelenina skoro žiadna, mäso vôbec nechcela jesť. Ale vždy tabuľkovo vážila dosť, tak Dr. neriešila, ale ja som videla, že jej chýbajú výživné látky.
Extrem to bol napr. na dovolenke, ked mala 2 roky, kde za cely týžden zjedla 2 zemiaky a pila mlieko, nič iné. Doma som do nej vedela napchať o niečo viac, ale tam ani za pána.
Inak, zle jedla napriek všetkému až do puberty. V škôlke to bolo dosť zle, tam odmietala jesť z princípu a ani spať tam prvý rok nechcela. V škole jedla, kym musela, že chodila do družiny a učiteľky na ňu dohliadli, ale ked už družina nebola, tak som zistila, že obedy neje a doma sa potom doráža chlebom. Tak som školskú jedálen zrušila a nejaký čas varila doma, domáce ako tak zjedla. No a odkedy je v puberte, tak konečne začala jesť, jeden čas až oc a teraz, ked má 16, tak začala študovať na nete všeliakú zdravú stravu a zje veci, čo sa fakt sama čudujem. Vyvára si veľa sama, stále niečo mixuje, smoothies a tak, ale v nedeľu zje aj rezeň 😀
Nám doktor na nechutenstvo predpísal nejaký sirup, vraj sa nevyrába, ale napísal zloženie a v lekárni nám. Malá sa po ňom doslova rozozrala 😁😁😁
@ivanka12311 o tom pangamine som ešte nepočula preštudujem si 👍
Neviem konkrétne poradit, ale živo si pamätám, ako som strasne malo jedla ako dieta (to mi mimochodom ostalo dodnes, proste nezjem naraz vela 🙂 ) a ako ma do jedla nútili. Cim viac do mna hustili, tym menej som zjedla. Proste trucovitost a tvrdohlavosť 🙂
@hettinka tak moj zje aj maso, ale všetko také pidi-mini porcie, z ovocia len jablko a banán, ale to tiež len trochu zje, občas rajčinu malú zje alebo uhorky kúsok, mrkvy 2 hryzy a dojedol, no hádam sa to časom zlepší, uvidíme, čo bude v školke
@ivanka12311 ahoj a moze ten pangamin aj 18mesacne dieta? My sne vyskusali uz kade co od b vitaminu cez narosan a mala nic nepapa. Jedla aspon ovocie teraz ani to. Dnes som jej uz zo zufalstva dala horalku tak ju len olizala a povedala bak. Nechce nic
skús Nutridrink
moja známa sa nachodila s dcérou po lekároch, že dieťa vôbec nepriberá....zastala na 14 kg. dieťa chodilo do MŠ....Nikto nič nenašiel a tak sa mamička trápila sama....v súčasnosti má dcéra 11 rokov a rozjedla sa parádne....Maminka sa zas trápi, že prečo tak veĺa papá...je z nej taká malá guĺa.....
@meggyinka pytala som sa na to svagrinej co pracuje v zdravotnictve povedala ze ns obale je od 3r kvoli tomu ze deti neve zapit tabletku v tuhej forme.Treba to popucit ns prasok do cajika.Este vravela ze to je dobre ns rozpapanie(suhlasim moja mala 15,5kg teraz ma 20kg skoro 3r), taktiez na travenie, ns imunitu.Nemoze to nejako uskodit nie je tam nic chemicke su tam pridane len tie kvasnice plus vitaminiky.Moja ma kazdy den 2popucene 🙂 ani taka chora mi nebyva ako byvala predtym.Kludne skuste 1- 1,5 popucit ns zaciatok uplne ba prasok(nie je to protivne nebojte nevyvracia) 🙂 moja si uz aj sama pyta :D polovicnu davku skuste im po pangami lepsie chuti...to sme skusali fakt pediakid kadeco...nic moc bola som z nej zufala...prezili sme len na mlieku kasiach a parkach :(
@lucinkabs vyskusajte moja bola fakt nejedak....teraz poje za dvoch :D

Votriem sa aj ja.