Super biomatka verzus obyčajná žena

ziggina
5. sep 2013

Ahojte práve di čítam nejaké prispevky a normálne ma to vytočilo!Ako môže nejaká matka vyčítať tej druhej že si ničí dieťa očkovaním. zabija ho panadolom ako mu môže dať kravske mlieko ako hrabko prečo amatérsky prečo mu dáva cukor......?a podobne.Ja osobne mám 13ročnú dcéru a ročnú a pri tej staršej dá neriešilo či je očkovanie dobré,bolo povinne iné mlieko ako kravske ani poriadne nebolo granko jej chutilo veď je pre deti pampersky sa začali len vyrábať a boli drahé a hlavne nebola medzi ľuďmi takato komunikacia tak sme boli matkami ako sme vedeli a čo nám riradili náše mami.Teraz je to inak aj ja už robím mnoho vecí podľa moderných mamičiek ale prečo hneď niekoho zhadzovat za to že ľúbi svoje dieťa a robí pre neho len to najlepšie čo vie?Každý má svoj názor tak ho presadzujte trošku jemnejsie.Aký typ matky si ty?A ako vieš že čo hovoriš ty je to správne?

elise
5. sep 2013

@ziggina nemusela si otvárať diskusiu, mohla si si to dať do fotoblogu 😉

jajus28
5. sep 2013

@ziggina presne tak, uplne s tebou suhlasim, dnes idu mamicky podla kniziek. Ja moje dieta neobmedzujem, da si aj sladkost, aj kravske mlieko, podeli sa so psom o lizatko, osolim mu aj polievku, spapa co mu chuti od hranolkou, orieskou ked si to pyta s ruky mu to nevytrhnem...atd...ked ma chce niekto odsudzovat prosim, no u mna je zadostucinenim moje stastne a zdrave dieta plne sibalstva.

anjelicek26
5. sep 2013

A ja toto zasa beriem ako prispevok, ako zhodit "super biomatku", uz len ze je na to pojem je urazlive... snazit sa robit veci inak je ich dobre pravo a vysmievat sa im, ze vy to robite lepsie, inak, prirodzenejsie, instinktom a boh vie cim nie je fer... Ony vedia, preco to robia inak. Maju chorlave ci skutocne chore deti, zazitky v rodine alebo proste PRESVEDCENIE, ze to je tak lepsie. A lubia ho ako kazda ina mama.

Takze peace, z jednej aj druhej strany. Ale to je v tejto netolerantnej slepiciarni dost nemozne, napisane slovo vzdy vyznie horsie, ako keby si to clovek vydiskutoval nazivo.

janinah
5. sep 2013

neber to tu tak vážne,niektoré sú také supermatky,že sú až na smiech aké sú neomylné...medzi mojim prvým a posledným dieťaťom je rozdiel 12 rokov,takže presne viem o čom píšeš 😉 a najlepšie sú tie,ktoré ešte ani deti nemajú alebo tie,ktoré sa vyjadrujú k problemom starších detí a doma majú ešte len babetko

clarissa
5. sep 2013

Podla tvojho prispevku sudim ze si sa tu s niecim takym stretla asi prvy krat,resp.prvy krat si si prvykrat nieco take vsimla..Treba na to len poriadnu imunitu...Novodobe mamicky zakladaju nove pravidla,novy zvyky lebo tie stare su hlupe,zbytocne a nezdrave...Chcu zmenit a zachranit svet tym ze nebudu produkovat odpad, budu nakupovat alebo vyrabat speci ekologicke vyrobky,svoje deti nedaju ockovat lebo v tejto dobe je vakcina asi zbran hromadneho nicenia, vyradia mlieko,cukor,bielu muku,zachvilu maso a ktovie co este a nakoniec im bude vadit asi aj vzduch ktori dychaju a stym uz urobia neviem co....Je urcite sympaticke a bezpochyby aj prospesne mat zdravy zivotny styl,ale treba ostat maximalne pri jeho propagacii,nie presviedcat a odsudzovat niekoho kto zije odlisne....Mas dve moznosti-bud tieto osobky budes ignorovat alebo sa budes do nekonecna vadit 😖 predpokladam ze si vyberas to prve 😉

evelynm
5. sep 2013

nuz teda neviem...mam 15 rocnu dceru a pamatam si, ze sa tiez vtedy riesila vhodnost mlieka, stravy atd. To nie je "vymysel" mamiciek, ktore maju teraz male deti. Aj ja som sa vtedy borila s nazormi starsich zien, ktore to brali tak, ze ved moje deti jedli vsetko a aha, su tu! Nase mamy, stare mamy nas vychovavali najlepsie, ako vedeli. Ale doba sa meni, menia sa nazory, pristupy k stravovaniu a celkovo k starostlivosti o dieta.
Isteze, materinsky instinkt je mimoriadne dolezity, ale rovnako je dolezite aj pouzivat zdravy rozum, nieco si precitat, porovnat si, vziat do uvahy aj individualne potreby.
Ja som tiez zastanca uvazeneho pristupu s stravovaniu deti. Dietatko do 1 roka nema natolko vyvinutu traviacu sustavu, aby sa dokazalo bez problemov vysporiadat s nevhodnou stravou. Isteze, spapa aj kopu nezmyslov, ktore mu mama, starka atd. daju, ale jeho organizmus to zatazuje a nerobi mu to dobre. Nasledky sa mozu prejavit v ovela neskorsom veku, kedy sa uz davno zabudlo na to, ako bolo dietatko v najutlejsom veku stravovane.
Ja ako matka som zodpovedna za zdravie svojich deti, u nas nerozhodovali deti, ci si daju sladkost ci nieco ine nevhodne. Ak chceli nieco, co som nepovazovala za vhodne, jednoducho to nedostali.
Druha vec je sposob, akym sa na roznych diskusnych forach komunikuje. Mna tiez obcas zaskoci netolerantnost, nerespektovanie a urazanie sa navzajom. ale to je obraz kazdeho diskutujuceho, nieco to o nom vypoveda.
Casto tu zienky pisu o tom, aki su ich muzi, svokry a neviemktoeste, ale ono by bolo najlepsie pozriet sa kazdy sam na seba, dat si dolu ruzove okuliare, polavit zo svojej neomylnosti a pozriet sa na svoje nedostatky a slabosti v komunikacii.

ziggina
autor
6. sep 2013
ziggina
autor
6. sep 2013

@anjelicek26 ahoj ja som nechcela urážat,narážala dom len na konkrétnu osobu ktorá urážala obyčajné matky w aj moje deti si zdravotné prežili čo to a niektore veci aj ja robím inak ako pred rokmi napríklad ako ty...peace

salome_82
6. sep 2013

Obe sú hrozneee 😀 Obe majú svoju pravdu a strach, keď na seba narazia a začnú tú druhú presviedčať o tej svojej 🙂 Mám názor, že spôsobov ako vychovávať svoje dieťa je veľa a nedá sa povedať, ktorý je správny. Jednoducho každá koná tak, ako je jej najprirodzenejšie. To, že druhá mamina robí veci inak ako ja ešte neznamená, že to robí horšie, len to skrátka robí inak. A to by si mala každá mama, každý rodič uvedomiť (a týka sa to aj starých rodičov). Takzvané biomatky možno idú trocha na nervy tou svojou prezentovanou dokonalosťou, ale verte, že v skutočnosti to tak nie je a aj ony dajú "pampersku", výživu zo skla, či na dieťa chvíľu kašlú, lebo si potrebujú niečo urobiť, len to nikomu nepovedia, prípadne klamú 🙂 Žiadna normálna žena v kolobehu domácnosti a starostlivosti o deti nemôže dodržiavať všetky zásady, ktoré si určila, vyžaduje to veľa energie 🙂 Podľa mňa je to výsledok tlaku, ktorý je na matky v dnešnej dobe vyvíjaný - treba dojčiť, treba dávať deťom bio zeleninu, bio mäso, prírodnú kozmetiku - valí sa to na nás z netu, časákov aj telky. Jedna tomu podľahne, druhá si povie - blbosť a ďaľšia na to možno nemá peniaze 🙂

stella231
6. sep 2013

tiež si myslim že otvaranie temy bolo zbytočne... bola som obyčajna matka , teraz ked zistujem niektore veci tiež sa snažim sa obmedzit tie lacne odporne sladkosti.. takisto pasterizovane mlieko.. a podobne... sladim viac steviou a agave... prestavam kupovat dzusy a dzusiky a ine sladene vody... nie som ako to ty volas biomatka..ale ked kamoškine dieta papa bordel a viem ze je to dokazane.. tak to proste poviem... ozaj vieš čo zistili v tom a tom... a takisto som rada ked niekto povie niečo mne... iste že tomu decku sa nič nestane...ale to sa nestane hned na prvy raz ...je to dlhodoby proces... 🙂

sandracs
6. sep 2013

Ono ani nejde o to, či je niekto "biomatka" alebo "naničmama", ale o vzájomný spôsob komunikácie. Ja osobne mám rada diskusie, kde je viac rôznych názorov, považujem to za obohacujúce a na základe nových informácií nemám problém zmeniť názor. Niektoré info ma presvedčia, iné nie... Čo nemám rada, ak sa diskusia zvrtne na vzájomné urážanie a zosmiešňovanie. Vtedy ju spravidla opúšťam a už sa nezapájam.
Ale takéto konfliktné osoby nájdeš na oboch stranách - aj na bio aj na tej druhej...
Ja osobne to pre diskusie to považujem veľkú škodu.

stella231
6. sep 2013

a ps , takisto obmedzujeme maso !! 🙂 huuuu a salamy, sunky... stači im to 2-3x do tyzdna....

zuzkat1
6. sep 2013

@ziggina ja patrim do skupiny co riesi ockovanie-mala ma zatial vsetko ale neviem ci bude mat aj ostatne. Sladkosti videla az ako 2rocna. Som zastanca kravskeho mlieka a neznasam umele. A ked sa niekto pyta na nazor tak ho aj poviem. Ale v podstate nech si kazdy robi co chce.

evelynm
6. sep 2013

@sandracs , poznas stranku www.nanicmama.sk? 🙂 Ci si vyraz nanicmama pouzila nahodne? 🙂

sandracs
6. sep 2013

@evelynm ahoj, skôr náhodne, zachytila som, že niečo také existuje, ale nepoznám tú stránku. V tejto súvislosti som chcela vyjadriť skôr to, že ide o ženy prevažne opačných názorov. /a to, že nieje podstatné kto je z akého "tábora" a ako svoje názory prezentuje - či to dokáže aj bez konfliktu/

clarissa
6. sep 2013

Este sa predsa len vyjadrim.Pisem za seba,co mna vytaca na tychto "lepsich mamach" Ta ich obrovska propaganda a presadzovanie toho ze tak ako oni robia,tak je to spravne a tak ako robia ostatne(napriklad ze ostatne neriesia nejake nasledky ockovania) je do neba volajuce zlo....Vznikaju ju tu vselijake skupiny proti ockovaniu,proti normalnej strave,proti vselicomu klasickemu a zauzivanemu. Nevsimla som si ze by tu vznikla skupina z nazvom- Ockujme svoje deti! alebo Milujeme kravske mlieko,maso,a vsetko tradicne co sme jedli aj my ako deti! Normalne mamy taketo veci neriesia,nemaju potrebu vytvarat skupiny..len tie biomatky(musim ich tak nazvat lebo lepsi nazov som nevymyslela) musia neustale upozornovat na to ze oni robia nieco lepsie(vytvaraju skupiny,propaguju,presadzuju,odsudzuju,utocia) a robia vyse pre svoje deti ako tie normalne,obycajne,bezne matky....A aj ked som teraz vyjadrila co ma stve,ostavam pri tom ze najlepsia zbran proti tomuto je ignorancia 😎

lenyy
6. sep 2013

ja len tak na okraj-dnesne mlieko,maso a vobec strava uz nieje to co to byvalo takze sem tam sa zamysliet nad alternativou nemusi byt na skodu. samozrejme v mexziach normy a svoj nazor nepresafzovat za kazdu cenu.to len ozaj btw.

anjelicek26
6. sep 2013

@clarissa - chybicka. "Biomatky" si vytvorili sukromne skupiny, aby nemuseli stale zdovodnovat, preco veci robia inak. Su to dobrovolne skupiny a nikoho nenutia a nepresviedcaju tu na fore. Ved to je to, co tu chceli, ci nie? A skupina ZA OCKOVANIE tu je. Len si si ju nevsimla.

Vulgarne nadavat, odsudzovat, pravdu - vidim skor ine osoby a nie "biomatky", tie napisu nazor slusne... len ich nazor nie je prijaty a zhodeny a zaskatulkovany ako poucovanie. Lebo pravda a ze robime nieco zle sa strasne tazko pocuva od cloveka, co pozname, nie to od cudzieho. Dospele zeny nechcu byt poucovane. No tak na co zakladaju otazky, kde je odpoved spravna v podstate jasna. Aby videli, kolko dalsich to robi ako ony a NIC SA NESTALO?

Nie pointa mi unika.. Ja som sa tu naucila mat poriadnu hrosiu kozu a urcitym osobam ist z cesty, lebo su nepoucitelne a nazor druhy ani pocut nechcu. Rovnako som sa naucila hodit spiatocku, ked ma niekto iny nazor, je to jeho pravo. Do temy o ockovani, mlieku, strave radsej vobec neprispievam 😝 Nie som samovrah 😀

ritusuk
6. sep 2013

aj medzi supermatkami je rozdiel.supermatka A povedzme latkuje,studuje ockovanie,vari domacu stravu,dieta neodlozi k rozpravke,ale mu cita a hlavne, JE TICHO.robi si svoje a je spokojna. Supermatka B robi to iste,ale ma to jeden hacik. Potrebuje o tom vsade rozpravat,vesia vsade videa a obrazky,propaguje svoj nazor ako jediny a najlepsi.jej hlavnou sebarealizaciou je dieta,dieta a este raz dieta a vsetko ostatne je nepodstatne.pri stretnuti vydava povely,dieta skace ako na spagate a ukazuje co ho maminka cele dni uci.ked sa jej spytate na inu vec ako dieta,pokrci plecami alebo si odfrkne.poznam oba typy osobne.pozrite,ja mam tri male deti,nebol cas latkovat a ani dojcit.nebol cas na dusenie jablcok.ale zaroven nebol cas ani na spekulovanie a hadky.vsetko islo instiktivne,od srdca.nehovorim,ze to bolo vzdy spravne,ale jednu vec nam to s muzom nastopro dalo.OBROVSKY NADHLAD.a ten supermatkam fakt casto chyba.schopnost sa aj na to dieta pozriet 'zhora'.

ziggina
autor
6. sep 2013

@evelynm tento vyraz bol pouzity v tej konkretnej diskusii a zacalo to asi tymto 🙂

ziggina
autor
6. sep 2013

@sandracs presne o to ide,aby to bolo bez konfliktu,urazania a zloby,to som mala na mysli a to ma vytocilo,ved kazda ma svoj nazor

mamainprogress
6. sep 2013

Ahojte, zasa niekto chce hadku. Stravujeme sa co najviac v bio kvalite, sladkosti mame radi prirodne- t.j. nekonecne mnozstva ovocia a medovo semiackovych tyciniek, mlieka inych zivocichov obmadzujem na nizke mnozstva, stravujeme sa co najviac rastlinne, masu z obchodu neverim, jeme ho len v biokvalite (t.j. z dvora), - a som OBYCAJNA ZENA. 🙂 peace.

stanislavao
6. sep 2013

@ziggina dakujem za to, ze mame moznost ockovania. som stastna, ze existuju pampersky a nemusela som prat plienky. raz som kupila prikrm a ked som to okostovala, skoro ma prekotilo, cize som to v zivote svojim detom nedavala. moja maminka mi povedala, aby som nedavala dietatu to, co nechuti mne a mala pravdu. jedlo bez soli, nieje jedlo. mamicky presadzujuce "moderne" metody sa idu "bit" za svoj nazor. kto vie, ci tie moderne vychovne metody su naozaj dobre. alebo sa o par rokov zisti, ze detske kupovane prikrmy su nezdrave, alebo ze nedostatok soli moze poskodit dietatu. a bio potraviny je kapitola sama o sebe. minule testovali bio a nebio a tie nebio boli viac bio, ako tie drahe bio. tak len tolko. Inak mimo temy, poculi ste, ze toxoplazmozu neprenasaju macky, ale osipane? huraaaa, mozeme mat macky.

froschka
6. sep 2013

smiesne ze uz sa nedelia ludia len na bielych a ciernych, budhistov a katolikov, cholerikov a melancholikov, ale este aj na BIOMATKY a OBYCAJNE kokso sa zobudte
kazdy nech si hladi do svojho taniera a nech si zameta pred svojimi dverami
nikomu nikdy nepomohlo a ani nepomoze presvedcat toho "ineho" o jeho pravde, tak nerieste zbytocnosti prosim vas
uz som sa tu narozculovala nad ockovanim a obliekanim a inymi mravmi ci nemravmi,,,, vzdy to len narobilo zbytocny rozruch a kazda strana si aj tak urobila po svojom
a take veci ako JA davam dietatu sirup, JA davamiba hipp cajik granulovany, JA zase cistu vodu a osocovat sa ktore decko ma koli comu v dvoch rokoch polku zubov ciernych je nanajvys nechutne ( 90% z pripadov je genetika a je jedno ci sladime a ci nie ) no ine priklady radsej neuvadzam
ZI A NECHAJ ZIT 😉

vejula
6. sep 2013

malo hadok je tu, treba vytvoriť už z nazvu provokativnu otazku aby sme sa nenudili. Ale treba trochu slovnu zasobu precvičiť, argumentaciu, ked už na materskej nemame ine možnosti, takže ma to aj svoje klady. Každý nech si robi ako chce, pokial svojmu dieťaťu vyslovene neubližuje 🙂

kalifa28
6. sep 2013

však preto nám PánBoh dodal dve uši 🙂 nech to môže aj vychádzat 🙂

clarissa
6. sep 2013

@anjelicek26 Zrejme mi uniklo ze je tu aj taka skupina,lebo nejak po takychto veciach nepatram.Vseobecne mi ale casto krat a viac krat padne do oka nejake forum,tema alebo skupina prave s antiockovacou tematikou...Ja reagujem na margo uvodneho prispevku,kde dotycna poukazuje prave na matky,ktore presviedcaju o svojej "biopravde" a kritizuju alebo odsudzuju take co robia nieco inak....Narazam len na taketo osoby...Mne su napriklad sympaticke "biomatky" alebo teda "ekomatky" ktore si ziju svoje,maju svoj styl a nemaju potrebu sa tym prezentovat a ked aj,tak nenapadaju a neodsudzuju druhe ze niesu ako ony....
A to,ze robime nieco zle a ci vobec (v zivotnom style,vo vychove a pod.) je na uvazeni kazdeho jedinca...Nejde o to ci nechceme byt poucovane,lebo ziadna osoba tu nema pravo virtualne poucovat a posudzovat druhu na zaklade par viet co tu zverejni...jednoducho povedane,aj keby tu nejaka mama zije ziv.stylom ktory mi je nanajvys proti srsti,mavnem rukou,ignorujem ju,neriesim ju,mozno sa vyjadrim a poviem ze nesuhlasim alebo konam inak...Ale v ziadnom pripade si nedovolim tu niekoho sudit,poucovat,prehovarat nedajboze dat im titul zla mama...

zuzitko74
6. sep 2013

@ziggina Kolektívna vina neexistuje, vytočila ťa konkrétna osoba so svojim konkrétnym správaním, takže asi je dosť zbytočné robiť z toho vojnu dvoch skupín.

ellahop
6. sep 2013

mne zas vadia maminy, ktore sa chvalia tym, ze ich deti jedia slaninu a klobasu, a ze zeleninu nechcu, a ze jedia kopu sladkosti... aj moj je, aj hranolky a aj sladke, ak chce... ale predsa preferujeme zdravu stravu, umele mliecko, zeleninu a ovocie a som na neho pysna ked si v obchode nepyta cukriky a neda si lizatko ani ked ho ponukaju,, pretoze ho nema rad.. 😉

ziggina
autor
6. sep 2013

Tu vôbec nešlo o vytvorenie provokatívnej témy a hlavne toto nie je vojna medzi dvoma stranami ja sama obmedzujem sladkosti uprednostním ovocie radsej používam látkové plienky ......ja som vyslovila len názor že nemáme jedna druhú hanit...nie hneď znevažovat urážať no neviem..niektorí to zle pochopili...každýmá svoj názor a nikto nie je dokonalí 🙂