icon

Svokra dáva piť surové vajíčko môjmu dvojročnému drobcovi

4. apr 2021

Ahoj
Chcem vás poprosiť o váš osobný názor. Moja svokra dáva piť SUROVÉ VAJÍČKO s tonou cukru môjmu 2r drobcovi. Ako som na to prišla? No "načapala" som ju pri tom. Vraj to nebolo prvý krát, a ja som tá zlá pretože malej to vraj "chutí" a nechcem to dovoliť ( vraj neviem čo dieťa potrebuje) ... včera keď som na to prišla neverila som vlastným očiam a najhoršie že večer mi dcéra zvracala prúdom ( ale to nechcem teraz rozoberať)...

Niesom žiadna BIO matka ale myslím si že takéto veci sa deťom dávať nemajú. Alebo som vyšinutá ja ?

selest
4. apr 2021

Je to tvoje dieta ty mas zan zodpovednost, ona by mala respektovat ze ty rozhodujes co bude a nebude jest. Fakt je to cez, je jedno co kto kedy jedol alebo nejedol, nikdy nevies co v tom vajci je
je to riziko a ked sa nieco stane, stane sa to tvojmu decku. Nech si svokra pije vajcia ked chce sama.. mna by to tiez nastvalo, hlavne to ze sa ta neopyta ci moze predtym nez to do neho naleje.

77daniela77
4. apr 2021

Ak by to boli domace vajka od jej sliepok,tak to by som este akotak tolerovala,ale ak z obchodu tak v ziadnom pripade.Salmoneloza je nebezpecna.

simona92101
4. apr 2021

@ivka185 je rozdiel ked s tym matka suhlasi a dietatu to chuti,a rozdiel ked to do neho natlaci nasilu a dieta potom zvracia prudom..

autor
4. apr 2021

Je ťažké odpísať každej jednej z vás. Prečítala som si každý jeden komentár. Zhrniem pár veci v tomto prispevku.
- bývame so svokrovcami takže obmedziť kontakty je skutočne ťažké.
-spomínala som jej že si to neprajem, svokrina odpoveď v zmysle: aj druhým vnúčatám to dávala ( dáva) piť a svagrina tiež o tom nevie, či to všetko nam ma vesta na nos ( ale tieto veci by som tu teraz rozoberať nebudem)
-domáce vajíčka nemáme ( dáva jej kupované)
-myslím si že je rozdiel jesť rozšlahane vajíčko ( cesto na koláče) čo je toho minimum po stranách misky, ako dať malej celé vajíčko ( žĺtok, bielko) a ani poriadne to nnepremieša..
-ďalšia vec že to robí/ robila poza môj chrbát, čo si myslím nie je vhodné u malého dieťaťa.
-tiez je rozdiel ked vám dieťa začne z ničoho noc zvracať , áno prikladam to tým vajíčkam keďže nič iné ( nové) včera nejedla. A nezvykne zvracať len tak.

... každý má na to iný názor, čo rešpektujem.
Tu ide len o môj osobný názor na pitie surového vajíčka. Len pri tej predstave že to pilo moje dieťa mi je skutočne zle . Ak to niekomu chutí, nech sa páči, ale nie na silu do niekoho pchať, obzvlášť malému drobcovi.

ivka185
4. apr 2021

@simona92101 samozrejme ze ano ja nic nenamietam proti tomu co pisete, mne len prislo trochu od veci , ze zeny tu hned vyhrazkami ze obmedzit vhodit k nej alebo ze viac neuvidi vnuca ,to mi pride trochu prehnane.

euka210
4. apr 2021

Jedine ze je domace od svokrynych sliepok...ale s cukrom nie. Ja som raz skusila, bolo to hnusné.

zuzka1117
4. apr 2021

Ja by som to tiež nedovolila.

1gabriela13
4. apr 2021

Tak to je úžasné. Pijem to ja bez cukru (súťažné kvôli forme), ale dať to dieťaťu to je grc. Navyše, má to veľmi veľa rizík hlavne u detí (aj dospelých), poznám 2 prípady zo súťažiacich ktorí takto pochytali salmonelozu. Niektorím ľuďom už totálne hrabe na hlavu a zostali zakoreneni v praveku.

breznica
4. apr 2021

Salmonela asi nikomu nič nehovorí.moj brat ju chytil v 13 rokoch a skoro umrel.viete si vy zastankyne tejto mnamky predstaviť čo by to urobilo s dvojročným ešte v podstate bábätkom?

evaachesa
4. apr 2021

Až ma naplno pri tej predstave 😵. Svokra by potrebovala obliať studenou vodou nech sa spamätá...čo je to za trúbu?🤦 Už nikdy by s ňou nebola sama.

leeo
4. apr 2021

V zltku je vela dolezitych vitaminov, ved aj pediatri odporucaju raz do tyzdna davat malym babatkam zltok, ale pravda uvareny, lebo sa tym eliminuju mozne nakazy ako napr. uz spominana salmonela a pod. Podla mna sa taketo veci maju preberat s matkou dietata, nakolko sa bezne dnes surove vajcia detom nedavaju.

trixi12
4. apr 2021

svokra asi dobre vie že s tým nebudeš súhlasiť keď to robí poza tvoj chrbát. tiez
nechápem načo je dobré zobrať dieťa a nasilu doňho niečo natlačiť, hlavne ak to moze mat nejake zdravotne nasledky. nuž musíš sa porozprávať s mužom a dieťa si celý čas sledovať. a do buducna naucit úprimnosti aby babka nemala výhodu, že čo nevieš sa jej prepecie. je to smutné ale sú proste ľudia,ktorí musia mať všetko po svojom a následky ich nezaujímajú.
Inak my ako deti sme tiež jedli kadečo, ale až keď sme boli väčší, neviem si predstaviť dať 2 ročnému surové vajce alebo vylizovať misu od cesta. že sú vajcia zdravé to vždy vravela aj moja mama, ale nikdy sme ich nedostali surové, takto maličkým deťom dávala žĺtko do pudingu. a samozrejme je velky rozdiel domáce a kupované vajcia.

andreatytler
5. apr 2021

Ako uz pisali baby... aj my sme jedli zltka vyslahane s cukrom alebo aj bielka vyslahane a do toho jahody. Po zdravotnej stranke by som sa nebala ak sa to vajicko skonzumuje hned po rozbiti. Ale mne by to bolo hnusne a ak to nechce jest ani dieta, nauc ho razne odmietnut ked ho bude babka nukat.

elizabet173
5. apr 2021

@ivka185 keby ti dieťa skončilo v nemocnici na infúzkach, to by sa ti nezdalo prehnané? To dieťa zvracalo prúdom, by som iný bordel narobila. Tu nejde o lízatko alebo koláč pred obedom.

ivka185
5. apr 2021

@elizabet173 bolo aj take ze boli na infuzkach a to mozu byt aj bez toho aby vypilo surove vajce ,urcite to nedavala decku s umyslom mu ublizit tak klud.A bordel by urobila len hystericka matka. S rozvahou a s kludom viac vyriesis ako hysteriou.

elizabet173
5. apr 2021

@ivka185 ja som našťastie nič také riešiť nemusela, lebo moja svokra je úžasným človekom a nie ženou, ktorá si zrejme potrebuje niečo dokazovať, keď dáva malému dieťaťu jesť surové vajcia poza chrbát matky. A ak by dieťa zvracalo prúdom, tak by som to určite neprešla as úsmevom a slovami, že to nevadí, nič sa nestalo, malé dieťa sa odvodní dosť rýchlo a videla som, čo to urobilo s dospelou ženou.

dahra
5. apr 2021

🙂 mňam, vymiešané žĺtko (bez bielka) 🙂 vrátili sa mi spomienky na pivnicu pod schodami plnú uložených domácich vajíčok. Moji starí rodičia chovali "krúžkované" sliepky, vajíčka sa odovzdávali do liahní....a my sme si ako deti denno-denne cez letné prázdniny u nich vmiešavali malou lyžičkou kopu cukru do žĺtka v malej šáločke a sedeli pritom na slnkom rozohriatych schodoch. Zdravé to teda nebolo...No generácia ešte spred vojny (podľa spomenok môjho starého otca nar. 1927) dávala bábätkám "cumlíky" - (cukor zaviazaný do handričky) a "hryzátka" - (kožka zo slaniny) na pomoc pri prerezávaní zúbkov. 🙂 Ktožehovie, možno o 20 rokov si budú aj naše nevesty klepkať na čelo, aké sme boli sprosté, keď sme deťom dávali to, čo teraz je bežnou praxou.

tami2014
5. apr 2021

Jedna vec je surove vajce, druha, ze je to TVOJE dieta a ona ma respektovat, ze ty s tym nesuhlasis.
Ona nema co diskutovat o tom, preco ano/nie.
Ty si mama, ty to nechces. Bodka.

ivka185
5. apr 2021

@elizabet173 ja nastastie tiez nic take som neriesila ,tiez som mala zlatu svokru, myslim ze by ju take ani nenapadlo ale ak by k niecomu predsa len doslo neriesila by som to krikom ale snazila by som sa jej vysvetlit ze proste to nie je vhodne pte male dieta ale urcite by som nepovedala ci uz svokre alebo mame ze viav neuvidi vnuca alebo len v mojej pritomnosti podla mna su to velmi silne slova ktore mozu neskor mrziet. Proste som zastanca ked nieco riesit tak s kludom a nevyskocit z koze, aj pokial by islo o to ze predsa to dieta zvracalo, tak sa vyvracalo a v pohode ide dalej, kolko krat sa ojedli aj piesku blata, snehu atd... a su tu zive a zdrave bez vselijakych alergii a bez nasledkov co vsetko ako male deti pojedli ked sa hrali vonku, ci u babky. A preto si deti musia prejst vsetkym, ziskavaju imunutu a nie ako dnesne mamicky chovat deti podla knihy.

elizabet173
5. apr 2021

@ivka185 čítala si aj to, že dieťa to jesť nechce a babka ju to núti jesť? Ja som už mama dospelého dieťaťa, žiadne tabuľky vtedy neboli a ak aj áno, tak ma veľmi nezaujímali, imunitu som budovala stravou, pobytom vonku za každého počasia a otužovaním, ale to neznamená, že ak sa dnes mladé mamičky riadia nejakou knihou, tak to robia zle. Žiadna kniha im neprikazuje chovať deti pod skleneným zvonom, aspoň o nej neviem. No olízať piesok je niečo úplne iné ako žgať dieťa surovým vajcom proti jeho vôli a ešte poza chrbát matky.

dzina007
5. apr 2021

nooo ja by som hystercila riadne... moj syn mal ako 2,5 rocny salmonelu... takze ja mam riadnu paranoju zo suroveho masa, vajec a podobne...

ckatka
5. apr 2021

My sme to.ako.deti.jedli ale len žĺtka.s.cukrom. A ešte kopu ďalších blbosti. A áno...som obezna a mam problémy s jedlom. Pre zle stravovacie návyky z detstva..takže úplne ťa chápem.
A nie, nedovolila by som môjmu dieťaťu dávať vajce s cukrom ci už svokre alebo mojej mame ani nikomu inemu. Ja som ale dosť asertivna. U nás si také nič nedovolia. 😉

dzina007
5. apr 2021

@breznica nevedia lebo nezazili... moj syn sa zo salmonely spamataval velmi dlho... teplota 40,3 ako nic... 3 mesiace zakaz do kolektivu...
a ten krik od bolesti... v zivote som taky krik nezazila ako vtedy... hrozne obdobie...

maciatkolulu
5. apr 2021

@dahra ach jaj, síce som nič také neprežila, ale úplne to vidím, ta vôňa leta, horúcich schodov. Úplná sentimentalita ma chytila....

momoika
6. apr 2021

svokra.....😂🤷🏻‍♀️ co dodat...to hovori za všetko...A ano, moja tvrdila že cukor treba, na kosti

darkwomen
10. nov 2022

@ivka21
Ivka starší ludia vedia že salmonela je na škrupine vajíčka z vonkajšej strany a nie vo vnútri.
A salmonelu môžeš dostať aj tak že chytíš vajíčko do ruky si neumyješ.
A pred tým ako začnete písať niečo a jedení surového vajíčka a hlavne žltka tak radčej si treba vy googliť že žltok vajíčka je jedno najzdravších pokrmov na svete!!!
Škoda že v Európe sa tieto jedlá vytratili ale na večine planety ešte do dnešného dňa používa.
Pouźíva sa medicine
Použivajú ho profesionalný športovci
Ale na Slovensku je radčej napíšem niečo nepravdivé a nepreštudované aby som bola in!!
A mimochodom sám som počul o tom ako davajú pozor na vajíčka velkých koritnačiek aby neskončili na taniery luxusnych reštauráciach ako pochúťka.

darkwomen
10. nov 2022

@dzina007
Salmonela neni vo vnútri vajíčka ale na škrupine od zadku kuraťa.
Keď vajíčko sa umyje pre pouźitim s jarovou vlaznou vodou tak tam salmonela nebude.
Len to ta dnešne moderná mládež nevie že pred použitím čo treba spraviť s vajcom.
A to je kedno že je čerstve alebo týždňove!

dzina007
Autor odpoveď zmazal
darkwomen
10. nov 2022

@dzina007
Surový žltok a hlavne s cukrom je jedno najzdravšich jedál na svete.
Použivajú ho v medicíne samozrejme nie na Slovensku
Profesionalný športovci
A ešte luxusne reštavrácie na ozdobovanie tanierov a pokrmov.
Samozrejme treba vedieť kde je a sčoho je tá salmonela odporúčam preštudovať a spôsob prípravy!
To je podstata celeho.
A vy googliť vyhody suroveho vajickoveho žľtka.
Budete prekvapena!!!

dzina007
10. nov 2022

@darkwomen nevravim ze to nieje zdrave ale skrupinku ked umyjete salmonely na skrupinke sa zbavit nemusite ak tam nahodou je...
Pred tým ako mal syn salmonelu som to tak nebrala... ale odkedy sme si to doma prežili radšej sa vyhnem takému to štýlu stravovania...
a ak su to nahodou kupovane vajcia... tak tam by som uz uplne tomu nedoverovala v akej hygiene boli drzane....