icon

Synechia, zrastené pysky a pošvový vchod u dievčatiek

mojkokolja
22. júl 2012

Ahojte. Zistila som, ze moja 22 mesacna dcerka ma zrasteny posvovy vchod a male pysku priesvitnou blanou. Sla som k pediatricke a ta nas poslala na gynekologiu do nemocnice kde je 2 hodiny tyzdenne detska gynekologia. Doktorka nam predpisala masticku a ze do 3 tyzdnov by sa to malo spravit, ak nie tak sa to musi chirurgicky. Ja som o tomto probleme citala na roznych diskusiach, ale vsade pisali mamicky ze im to bud hned ambulantne odtrhli alebo potom ked sa nedalo tak chirurgicky. No a docitala som sa ze tato masticka co mame obsahuje zensky pohlavny hormon a uz sa neodporuca davat. Mam z toho divne pocity. Dcreka dokonca krici pri cikani ze ma boo. Cikulku ma celu cervenu a aj zadocek. Co doteraz nikdy v zivote nemala, takze ta mast jej len zle robi. Uz to budu 3 tyzdne co natierame a nic, len problemy. mate prosim vas niekto skusenosti s takymto riesenim ze sa to samo odstranilo po danej masticke? Alebo mozte my napisat kto mate s tym dobre skusenosti ze vam to doktor hned odstranil? Sla by som aj do ineho mesta, ak by pomohlo. My sme boli v Martine. Dakujem vam velmi pekne

barumila
14. feb 2017

@lucka08099 Čože? u 3,5 ročnej?😢 nieee, pomoooc, ja dúfam, že po odplienkovaní to už skončí. To sa dokedy budeme stresovať a krémovať, do 15tich...?? 🙏

tweetinka.co
16. feb 2017

Ahojte, tak mame to za sebou. Oddelili to princeznej.

errinye
16. feb 2017

@tweetinka.co ako to tvojej dcérke oddelili? Ako to prežíva?

lucka08099
16. feb 2017

@barumila no, vtedy som jej na to prisla. Tiez mamicky pisali ze to je aj od plienok, lenze ona uz nema plienky skoro 2 roky, takze mi to neslo do hlavy z coho jej to mohlo vzniknut. A my teraz kremujeme obycajnou vazelinou skoro kazdy den, niekedy nechce, ale teraz poslednu dobu je to vysvetlujem ze musime aby ju to potom nebolelo, tak uz aj sama chce. Ale tiez som z toho taka, ze dokedy budeme musiet a hlavne do kedy bude chciet ona. Ale tak snad ked bude vacsia tak si bude kremovat sama a budeme to mat ako taky bezny vecerny ritual pred spanim

simonkaa5
16. feb 2017

@lucka08099 my len sem tam krémujeme 1x do týždna ani mne nedá, sama si ale pred kupaním každý druhý den mi ,,ju,,ukáže ona si sama roztiahne ja len kuknem či je dierka 🙂 bola na zákroku ako 2,5 ročná teraz ide mať 5 a stále si pamatá, ale my sme si s tým hrozné dni prešli nemocnici na cievke zle sa hojilo ojojooj.

tweetinka.co
16. feb 2017

@errinye zvladla to velmi dobre, trochu plakala, ale dalo sa to. Aj den celkom fajn. Cika prerusovane, ale neplace pri tom.
Ani neviem, cim to delili. Mala v rukach taku palicku, vela gelu/kremu. Ziadna krv ani tam ani neskor 👍

milenkac
9. mar 2017

ahojte. mame cerstvu skusenost, s ktoru sa chcem podelit. pred dvoma tyzdnami sme boli u pediatricky s 6m dcerkou po dlhsej virozovej pauze na poradni a ked kontrolovala malej pisulu, tak si az sestricku zavolala, aby jej exemplarne ukazala uplnu synechiu. skoro som tam odpadla, pretoze som nic take nevidela a nepocula. Sama pediartricka mi na zaciatku povedala, aby som jej maz necistila, ze jej ho tam treba nechat a nijaka dalsia intrukcia nepadla. Dnes uz viem, ze to treba premastovat. dala nam listok na gyn., ale ked som si tu citala, co to vsetko obnasa, nechela som do toho. A tak som dostala intrukcie na sedave kupele, ktore by mali zabrat za mesiac. Ale predstavte si, my sme videli zmenu na dalsi den!!! Bola tam dierka spendlikovej hlavicky. A kazdy dalsi den sa to zlepsovalo a uplna synechia bola za 1,5 tyzdna prec. A tak sa s vami chcem podelit o info...
Na sedavy kupel budete potrebovat sypane caje:
- Harmancek
- Lubovnik
- Salvia lekarska
- Dubova kora
- Eukalyptus (ten som nezohnala, nepouzivali sme).
Jednu polievkovu lyzicu zmesy rano zaliat cca 2dl vriacej vody a nechat luhovat az do vecera. Vecer bylinky precedit a pripravit kupel s prevarenou vodou (ma to mat svetlu farbu). My sme dolievali vodu z vodovodu, ako na normal kupel a kedze malinka este nevie sediet, tak som ju mocila az po krk vo vedierku na kupanie.
Dlzka kupela 5-7 min. Po kupeli genitalie osusit papierovymi obruskami.
Po kupeli treba osetrit olejom. Naj je vraj nechtikovy olej, ale ja som u nas nasla len macerat a to vraj nie je to iste. Dalsie mozne su avokadovy, hroznovy, mandlovy, jojobovy, tekvicovy, olivovy z lekarne (nie na varenie). My sme kupili bio hroznovy na kozmeticke ucely od slovenskej firmy. A osetrovali sme genitalie zvonku zvnutra vatovou tycinkou namocenou v oleji.
Dnes sme boli na kontrole a vsetko je v najlepsom poriadku a som rada, ze nemusim malej robit ziadnu traumu. Dufam, ze to niekomu tiez pomoze. 😉

barumila
9. mar 2017

@milenkac Vdaka za zdieľanie skúsenosti. Ak by som to vedela skôr, určite by som najprv skúsila kúpele s bylinkami. Je to jednoznačne najmenej zaťažujúce pre dieťa.

simonkaa5
10. mar 2017

Zienky u nas uz bude 3 rok po zakroku, no mala stale ked jej ,,hlbsie

simonkaa5
10. mar 2017

@simonkaa5 utriem tak.sa.stazuje ze ju boli cika aj ked ide na bicykli.ci na odrazadle.nema to zrastene kukam jej v noci kedze si to stale dobre pamata.neda mi nazriet, k dr.ju nechcem znova.stresovat, mame z toho hrozny zazitok ako 2,5 rocnu ju cievkovali cika zakrvavena ☹ moze to mat stale take citlive?

twillig
10. mar 2017

Baby ja som to riesila nedavno a fakt nam pomohol olivovy olej z lekarne, samo sa to zacalo rozlepovat. Davala som so spilkou parkrat za den a ked som pouzila zvlhcenu vreckovku tak som vsetko presla este tamponikom namocenym vo vode a utrela do sucha. Som rada ze s tym nemusime k lekarovi

barumila
10. mar 2017

@twillig Vidím to tak, že to premasťovanie je asi najdôležitejšie. Malej teraz tiež mastím okolo pošvového vchodu aspoň 2 x denne a zatiaľ je to ok. Robím to tak už skoro dva mesiace.

mimma2011
17. mar 2017

@marianka3 ahoj, píšeš že ambulatne pretrhnutie u väčších slečien neodporučaš pre traumatizujuci zážitok. čo to znamená väčších slečien? Asi 3 roky a viac? Ja mám 6 ročnu, pred rokom jej to ambulatne pretrhli, hrozne niečo...mala to zakrvavené, nemohla sa vycikať čo ju to bolelo a do rána sa to zlepilo zas, no vtedy na opatovne rozlepenie pomohli sedacie kupele v sleze nebadanom. Teraz po roku to má ale zas zlepené na viac ako 1cm, robíme už týžden sedacie kupele ale nevidím žiadne zlepšenie, skor mám pocit akoby sa to viac zlepovalo :( nešťastná som už z toho, hlavne neviem kde v BA by so našla dobru detsku gynekologiu kde by jej to nerobili tak masiarovo...prvý krát sme boli na antolskej.

barumila
17. mar 2017

@mimma2011 skús olejovať ako písali vyššie. Možno ten olivový olej premastí a tú blanku rozpustí. Alebo potom môžeš aj sama skúsiť predeliť. Ja som to malej robila a pekne pomaličky, bez zranení. Naša pediatrička nás sama nabádala aby sme to radšej najskôr skúsili doma.. podľa mňa je strašné keď takým detičkám natrhávajú cikušky, veď z toho môže byť aj dlhodobá trauma.

milenkac
23. mar 2017

@mimma2011 ahoj. Dolezite je to olejovat. Nepouzivat kremy, ale oleje. Ja to malej po kupeli natieram vatovou tycinkou z kazdej strany, zvonku zvnutra, aby nemala koza moznost sa zlepit. Nam ta kombinacia kupelov v bylinkach a olejovanie zabrali.

enka37
10. apr 2017

Ahojte; pre prestrasene maminky pridam: male pysky mozu byt naspodu od konecnika zrastene k velkym! Ja som sa vylakala ze sa to zacina zlepovat mojej 5m slecne; ale doktor nas ubezpecil, ze tak to ma byt. Detska cikula nie je ako dospelacka len v malom 🙂 takze klud. A vraj raz tyzdenne staci olejcekom "pocvicit" ponatahovat trochu, vytriet aj zahyby a synechii sa vyhneme uplne 🙂 ak hladate dobreho detskeho gyn z Ba -doktor Sysak na antolskej bol uzasny; hned som zacala ze akykolvek zakrok bude najprv konzultovat! A posluchol :P ze najprv pozrie v akom to je stave a potom sa dohodneme co dalej. drzim vsetkym palce v boji s touto pliagou!

zuzinka58
14. apr 2017

Baby prosim Vas aku masticku ste na to pouzivali???

simonkaa5
14. apr 2017

@zuzinka58 infadolanom premastovat povedala nasa gynekologicka, ziadne oleje ze tie lepia aj ked baby tu pouzivaju

barumila
14. apr 2017

No, ja som blanku predelovala špajlou, takže na rozdelenie som nepoužívala žiaden olej, ani som neskúšala. Ale teraz preventívne mastím, aby sa to nezlepovalo a používam na to propolisovú masť z lekárne (český výrobca) už niekoľko mesiacov a zatiaľ je to ok. Propolisovú masť preto, lebo som ju u malej používala na viacero iných problémov a vyhovuje jej, tak dávam s tým, že jej určite neuškodí a zjavne svoju funkciu splní.

lilitela
14. apr 2017

@mimma2011 Lekarska vazelina.

bublinka791
26. apr 2017

@milenkac dakujem za radu, vizerá to tak, že aj naša má uplnú synechiu, ked som to dnes zistila skoro som odpadla, čo som to za matku, že som si to všimla až teraz? no nič, idem skusiť tvoj recept snáď to zaberie...

milenkac
14. máj 2017

@bublinka791 ako ste na tom? Pomohlo?

bublinka791
14. máj 2017

@milenkac ahoj, áno zaberá to, kupem ju v tom kazdy vecer. este to je trochu zlepene, nechcem jej to nasilu rozlepiť aby nemala traumu, tak snáď sa to pomaly podari...🙂

klaudi86
17. máj 2017

Och kocky od pondelka mam velke trapenie😪V nedeľu vecer som si u malej vsimla ze ma takú čudnú pipinku.Hned rano som volala svojmu gyndosovi a hned v ten den nas objednal k detskému gynekologovi.Ten jej zistil ze ma prirastene male pysky k sebe a ze jej to musi oddelit, lebo uz musi mat problémy s cikanim.To som este netusila ze jej to holými rukami bez akehokolvek umrtvenia roztrhne. Bolo to hrozne-mne prislo zle a o malej ani nevravim.😪😪😪prisli sme domov a odvtedy cikanie nula bodov-ani do teplej vody ani nijako inak.Samozrejme jej to este musim osetrovat...o tom sa mi len moze zdat😪Vcera sme sa tam museli vrátiť, lebo mala sa nevycikala uz skoro jeden cely den. Bola tam iná doktorka, ktorá zistila ze jej kolega to neurobil dobre..😞Dala nam krem a instrukcie ako ju donutit aby sa vycikala...milujem takéto typy múdrych rad, ktore som mimochodom vsetky vyskusala😪Ak sa do vecera nevycika smer urologia kde ju nacievkuju..nastastie sa po prichode domov pocikala-samozrejme s obrovským plačom...myslela som si ze fajn...uz to prekonala bude fajn...odvtedy cikala iba dva razy😞Cítim sa hrozne-mala som si to všimnúť skor a mozno by to lepsie zvladala😞Neviem ako to prekoname, som totalne na dne ked vidim ako trpi😞

simonkaa5
17. máj 2017

@klaudi86 presne ako.nasej.mala 2,5 roka.a dr detska bez akehokolvek.upozornenia jej to holymi rukami,,urobila,,prisli sme domov cikat.nechcela
Po 17 hodinach na pohotovost.co necikala a to este po mne kukali co som jej to urobila ze ju ma celu krvavu.v nemocnici sme ostali na.cievke 3 dni.pomohli kupele.v repiku a cikali sme nasilu v sprche.(obe s placom ☹
Netrap.sa ja som ani nevedela ze sa to dievcatkam premastuje a to mamka mala 3 dievky ani a jednou problem nemala, ani v porodnici ma nik neupozornil.
Inak to ma byt bezbolestny zakrok co som zistovala, existuju.aj masticky na povolenie to mi pomohlo synovi na predkozke.
Doteraz nenavidim tu.neskusenu.doktorku, radsej.hladaj.ineho.detskeho.gyn.ved to maju jemne nejakou.tycinkou.prerusit.
Boloto..urcite nase najhorsie obdobie.
Ked som zistovala dalej, ze male deti.nemaju hormony a maju ,,suchu,,ciku a ta sa potom lepi takto mi to.moja gyn.vysvetlila
Premastujeme infadolanom 1x do tyzdna.
V auguste.oslavuje 5 rokov a doteraz.si pamata.na hrozny.zazitok v noci ked spi jej to kontrolujem
Neda mi ani chytit...
Prajem vam rychle zotavenie malickej vela sil😘

klaudi86
18. máj 2017

@simonkaa5 dakujem velmi pekne...a prosim ta ako dlho trvalo kym zacala cikat normalne?nie do sprchy...moja sa horko tazko vycikala 2x ale na mne...wc-ko nehrozi😢

simonkaa5
18. máj 2017

@klaudi86 tak 2 dni , v nemocnici v sprche alebo.vo vani velmi plakala ale pri.placi si to.neuvedomovala az tak tu bolest a uz ked zacala cikat, rychlo som chvalila ze rychlo nech vsetky bacile ktore ju.bolia odplavaju.repik a framykoin jej davaj a to nam velmi.pomohlo.to mi.doslova spadol kamen zo srdca ked uz.pekne cikala neopisatelny pocit...

lilitela
18. máj 2017

co je toto za lekarov...

simonkaa5
18. máj 2017

@klaudi86 nenut ju stale cikat nech zabudne nato pocitaj tych 8 hodin a potom nech aj akokolvek place drz ju vo vani ono to samo spusti.musi cikat pre oblicky.ono len zaciatok cikania.velmi stipe.

simca06022011
18. máj 2017

aj po rokoch sa toto zle cita..ale to je vsetko s tych mudrych reci v porodnici... necistit, neumyvat, nechytat.. potom same starosti. Ja som to nastastie malej sama poriesila, inak neviem.. asi by ma vystrelo. Predstavila som si seba, keby som sa neumyvala ako by som sa citila a po par tydznoch umyvania a olejcekovania sa jej to rozpadlo samo, ja som ejj to len jemne odtahovala a same sa pouvolnovalo vsetko.
O tomto by sa kazda buduca mamina dievcatka mala dozvediet aby si to vcas vsimla...:(