Ťažká forma akné u 15 ročnej
Ahojte. Poraďte mi prosím. Už neviem čo s tým mám robiť. Mám 15 rokov a mám silné akné na tvári. Začalo mi to už v
6-tich rokoch. Mala som len malú "krupicu" na čele. No dávali mi len rôzne krémy, lebo vraj na lieky som bola dosť malá. Takže sa to liečilo len "vonkajšie". Chodila som aj ku kozmetičke , kde mi všetko za radom vytláčala (možno aj z toho sa mi potom narobili jazvy , prevažne na lícach , lebo tam som toho mala najviac. Chodila som aj na rôzne testy. Testy z krvi , testy či nemám nejaký zápal , ale vraj všetko bolo v poriadku. Keď sa to niekedy zhoršilo chodila som aj ku kožnej kde mi dávala antibiotiká. Po nich sa mi to vždy trochu ukľudnilo. No niekedy som mala aj také obdobie keď som bola tak mesiac po antibiotikách , že sa mi zase natvorili.Neskôr som šla na krv , kde sa zisťovali hormóny , mala som zvýšený kreatinín v nadobličkách. Dostala som antikoncepciu Vreyu a ešte k tomu Androcur tabletky. Nemám obyčajné vyrážky , sú to buď vredy alebo uzliny. Je to ťažšia forma. Tie lieky (Vreyu a Androcur) beriem už dva alebo tri mesiace. Už síce aj lekár konštatoval že to už ani zďaleka nie je taká tvár ako pred tým. Ale aj keď ich beriem tak sa mi , nie síce už v takom množstve , ale tvoria sa mi stále vredy. Stravu mám takú že zeleninu nejem vôbec , z nejakého dôvodu mi je z nej zle a ovocia jem strašne málo. Naopak sladké mám
rada , keď som mala tak 10 rokov jedla som strašne veľa sladkostí. Teraz som sladké trochu obmedzila na jednu až dve za deň. Ale nemyslím si že je to zo stravy. Čo by som ešte mohla skúsiť? Alebo prípadne na aké vyšetrenia ešte ísť? Čítala som aj o biopsii , ale to mi zase môže spôsobiť infekciu , tak neviem? Čo by ste robili vy?
Áno, kľudne. 🙂
@nellygreat dobre☺️. Tak teda aké sú tie bylinné zmesi?
@miui tak to je super❤️👰
Je to hormonálne najskôr. Čiže pomôže najlepšie antikoncepcia
Mne a niekoľkým kamoškami pomohol fakt riadne roaccutane... Len ma veľa nežiadúcich účinkov, nemôžeš otehotnieť počas užívania a nejakú dobu po, už nvm presne koľko... V niektorych krajinách je dokonca zakázaný... Ja som mala ,,len" extrémne suché pery... Šla by som do toho zas🙂
V prvom rade je to hlavne o strave..a presne ta zelenina ovocie chyba .sladke skodi pleti najviac..vsetko co sa deje v traviacom trakte sa prejavuje presne na koži, rovnako tak vyprazane jedla a fastfoody čipsy a podobne pochutiny.Dalsia vec je voda, pravidelny prisun a hned rano voda s citronom,.ziadne sladene napoje. Vitamin C je velmi potrebny pre zdravu pokozku. No a na zaver pravidelne umyvanie tvare,rano studena voda a vecer tepla az priam horuca s detskym umyvacim gelom.ziadne ine vyrobky iba detska kozmetika.najosvedcenejsia je Bubchen. A na zaciatok pomozu probiotika s vitaminom C kazdy vecer pred spanim. A ak je to mozne tak pit cviklovu stavu... Mam to overene u seba a nojej 16r. Dcery. Ostali mi sice jazvy kym som sa ktomu dopracovala ale uz nemam akne..vynimocne obcas pred menzesom. Ale podstatne lepsie,len treba dodrziavat a vydrzat.
Ahoj 🙂
Ja som počula o sirovom mydle... Neviem, či si skúšala ... Známa si tým prešla a toto jej zabralo
Neboj sa je to hormonálne väčšinou čo pozerám väčšina pubertiakov je vyrazkova.Uvidis berieš lieky len by som skúsila to čistenie u kozmeticky
vylúčiť laktozu , spôsobuje zápalové procesy v tele. Dvom kamarátkam veľmi pomohlo
@kvetinka1510 áno skúšala som už rôzne mydlá , ale toto konkrétne asi nie. A pokožka sa z neho nesuší? Mala som aj také z ktorých som mala suchú pleť
ja si myslím ze prave zo stravy to moze byt. cukor ti vyznamne ovplyvnuje cinnost mozgu aj hormonalnu aktivitu. zacala by som stravou aby sa to dalo pripadne vylucit. pridat nejaku zeleninu ason v malom mnozstve, prip pridat zelene potraviny( riasy, jacmen), vela vlaininy a vody. a potom ked nepomaha by som davala lieky. kozmeticka cisti, ale neriesi problem
ale aj chemicky konzervovane a spracovane potraviny
Moja dcéra mala tak isto problémy s pleťou,ale jedine ,čo jej pomohlo bol roacutan. Už na po jednej kúre bola ok, potom ešte v lete slniečko jej pekne pomohlo.
Ja keď som bola v približne rovnakom veku tak som mala same vyrážky ale hroozne veľa nie len na tvári ale aj na chrbte. Bola som a tým u kožnej a keďže aj moje vlasy a aj nechty mali hrozne zlu kvalitu zobrala mi krv a dala mi neviem sice ako to boli lieky ale uzivala som ich pol roka 2x denne, uz po troch mesiacovh bol vidno rozdiel no mala som strašne suchu kožu.. Tabletky sa predpisujú na zimné nesiace ked sa nevystavuješ slnku.. a po polroku krásna jemna plet, nechty silne a vlasy aice nic moc ale tak to mam stale take nanic vlasy.. Tabletky stali na predpis 0,01 cent na mesiac.. 🙂 užívala ich aj moja sestra a aj bratranec.. Všetkým nám to pomohlo o 100%.. Len nnaozaj netusim jak sa to volalo :( no a samozrejme treba obmedziť sladké podla mna na minimum.. Teraz mam tiez vyrážky hned ako zj3m viac sladkého... Skús piť veľa vody a jedz uhorky 🙂 tie tiez obsahujú vela vody.
Ahoj skús kozmetiku RYOR aknestop a je tam ešte veľa kozmetiky k tomu nám to pomáha 😉
@superhanka ale klasické potraviny tiež môžem jesť , či? Napríklad mäso , zemiaky , ryža , rožky a také...
@pomaranc Ďakujem , vyskúšam 🙂
Držím palce ✊
@jerry2016 čítala som príbalový leták a hlavne tie vedľajšie účinky. Vraj sú po nich aj psychické problémy napríklad úzkosť alebo depresia. Vyskytovalo sa to aj u vás?
@pomaranc Ďakujem ☺️
Dr. Bukovský pri akné radí úplne vyradiť zo stravy kravské mlieko a mliečne výrobky. Ak si dobre pamätám, tak preto, že v mlieku sú tiež hormóny a tie robia šarapatu. Výsledky by malo byť vidieť po 2 týždňoch. Ak máš možnosť zožeň si nejakú knihu od neho, možno aj tu na bazári, on veľa píše o tom čo sa ti deje v črevách a čo si spôsobuješ nesprávnym stravovaním, možno ti to pomôže trošku zmeniť stravovacie návyky, keď budeš lepšie rozumieť tomu, čo ti to spôsobuje... Asi nezaškodí začať od zakladov- zlepšiť životosprávu... Väčšine pacientov s akýmikoľvek ochoreniami lekár prvé poradi-ako upraviť stravu a celkovú zivotospravu- pri chrípke tekutiny, vitamíny, oddych, pri ochoreniach srdcovocievnych-vyradit soľ, športovať, atď. Chápeš... 😉 Čiže u teba zmena stravovania a pravidelné návštevy kozmetičky su podľa mňa základ a ak to nestačí samozrejme dobrý kožný lekár... Veľmi ti držím palce, určite to nie je jednoduché, poznám to, hlavne vzdať sa sladkostí 🤪 ale ak vydržíš pár týždňov, už to bude ľahšie a ľahšie... A hlavne neklesaj na duchu! Neboj si mladá, ešte sa ti to upraví, časom aj jazvy zjemneju a dnes su už rôzne spôsoby aj na odstránenie jaziev. Nechci všetko hneď a rýchlo, niektoré veci chcú čas. Chalani dokážu oceniť na babe aj iné veci ako dokonalú plet- ak sa s ňou majú o čom rozprávať, ak je inteligentná, vtipná... Človek nie je len to, ako vyzerá, je v tebe omnoho viac, nezabudni pracovať aj na tom 😉❤️ drž sa! 🙂
Treba si dať zistiť u lekára, či sa ti správne štiepia enzýmy. Vtedy vedia nasadiť liečbu a po akné ani stopy. Počula som o tom len treba dupať na lekárov.
Aké potraviny sú dobré pre čistú tvar? Zelenina je základ, kváskove pečivo, ovocie, biele jogurty, kefir, tvaroh. Neznamená to, že máš držať diétu, vo všetkom musí byt vyváženosť. Stačí, keď sa budeš vyvarovat eckam v potravinach, kupis si kvalitné mäso, vajcia, mlieko, kvalitnu cokoladu,...a slad čo najmenej. Sprav si doma biely jogurt s medom, skoricou a orechami namiesto kupi sladkeho farebneho jogurtu
@nellygreat aké biline zmesi si používala na detox pečene a očistu tela.... Môžeš mi povedať viac
@zofizulka Super podpora ❤️🙂. Ďakujem
@kika52621 pestrec mariánsky , žihľavový čaj , repík lekársky
A nepoznáte ešte nejaký špeciálny make-up ktorý zakryje jazvy? Ja používam Vichy , ten síce zakryje , ale tie väčšie a hlbšie už nie.

Ahoj, ja som mala akné tiež roky a nakoniec to bol prvý helikobakter v žalúdku, potom intolerancia na laktózu a nakoniec aj crohnova choroba. Tiež by som radila ísť na gastro nech ti urobia všetky potravinové alergie a intolerancie plus vyšetrenie žalúdka a creva. Alebo aspoň zápalové hodnoty z krvi a stolice, či nemáš v tráviacom trakte zápal náhodou. Môže to byť a nemusí byť trávenie, ale lepšie sa vyšetriť skôr, ako potom mať horšie problémy.
Ja som s akné chodila ku koženej, aj na alergologiu a nikomu ani len nenapadlo že to môže byť niečo s imunitou a nakoniec... Skvelá je dr. Gombosova ak sa rozhodneš že pôjdeš. Ona tomu rozumie, aj keď prostredie je aké je a je dosť vystresovaná. Ale je najlepšia v KE.