icon

Torticolis ľavý alebo skrátený sval kývača hlavy

andreaa1981
8. sep 2013

Moj syn ma dva mesiace a od narodenia ma skrateny lavy sval na krku. Zacali sme s rehabilitaciou. V petrzalskom reo centre nas naucili ako sval natahovat. Doma pri cviceni velmi place, vzdoruje a brani sa. Sestra vravela, ze treba najst vhodny cas na cvicenie ked je dieta v pohode. Ma cvicit tri krat denne. Aj ked je v pohode na zaciatku cvicenia, pri cviceni sa rozreve a cely napne a len silou mu viem ako tak ten sval natiahnut. Ako sa da cvicit ked to dieta odmieta? Mam s nim cvicit aj ked place a cely sa napne ako struna? Pomaha taketo cvicenie vobec? Bojim sa, ze mu len ublizim este viac. Moj muz mi vravi, ze ho tyram. Ale ako mu mam ten sval natiahnut? Snazila som sa maleho aj zabavit, ale neda sa nicim oklamat hned odhali, ze s nim chcem cvivcit. Ak mate skusenosti s touto diagnozou prosim dajte mi vediet ako sa liecite pripadne po akej dobe mozem vidiet nejake vysledky.

andreaa1981
autor
9. sep 2013

@bombulka200 tak ten cvik robim aj ja. Je to ten najhorsi, ktory najhorsie znasa. Pri ostatanych neplakal, ale uz zacal plakat pre istotu pri vsetkych. Asi vie, ze ten posledny je najhorsi, tak pre istotu reve uz od zaciatku. Dnes sme boli na kontrole. Vraj mam znizit pocet tych cvikov zo 6 na 4 a este mi ukazala iny cvik, ktory by mohol znasat lepsie. Ale ked mi ho ukazovala, maly sa hned rozplakal. Myslim, ze je jedno co cvicime, pokial sa mu niekto dotkne hlavicky uz je na to citlivy. Ale aspon som videla, ze chyba nie je vo mne. Pretoze plakal aj rehab. sestre. Ona vsak radsej prestane akoby ho uplne vytocila tak pri nej sa aj ukludni. Takze budem dalej cvicit a ten plac si nevsimat. Este sa pokusim vystihnut jeho lepsie nalady. Vdaka

bombulka200
9. sep 2013

@andreaa1981 aj moja plače pri rehabilitačnej sestre a aj pri mne .. to je jedno kto s nou cvičí plače tak či onak .. ale naozaj to pomáha treba len zaťať zuby a nevšímať si ten plač .. poprípade ja to robím tak ze ako prvý cvik s nou robím ten o ktorom si píšeme ten čo najhoršie znáša ,,, ak docvičím tak ju vezmem na ruky chvílku sa pohráme aby na to zabudla apotom uz len tie cviky pri ktorých neplače a v pohodke to je 🙂

andreaa1981
autor
9. sep 2013

@bombulka200 vecer to islo fajn. Vzdy by to tak mohlo byt. Ja to robim opacne. Tam kde neplace tymi zacnem - aspon nieco odcvici v klude. Tie s hlavickou nakoniec. Robim uz len 4x namiesto 6x. Zacala som cvicit na zemi, nie na stole. Dam si ho medzi nohy aby sa mi nekrutil. Myslim, ze pomaly nachadzam sposoby ako mu to ulahcit. Dokonca nakoniec bol aj usmev 🙂

bombulka200
9. sep 2013

@andreaa1981 no to je super, a presne najlepšie je nájsť si najvhodnejší spôsob pre teba aj pre bábätko a pôjde to 🙂

krpcok
9. sep 2013

@andreaa1981 Dobrý večer, mám 31 rokov a túto diagnozu mám od narodenia. Mamina so mnou cvičila, chodila som na kadejaké cvičenia a rehabilitácie dokonca mi hrozila operácia ale mamina ma nedala operovat nakolko to bola dost vazna operácia a bála sa. A môžem povedat, že zatial za celý svoj život mi to nikdy nevadilo a vobec v ničom mi to neprekáža. Ak máte nejaké otázky kludne sa pýtajte rada pomožem 😉

sanika226
18. sep 2013

@andreaa1981 moja dcera sa tiez s tym narodila zdedila to babke z otcovej strany tiez sme vela cvicili a chodili na rehabilitacie stale som plakala s nou ale cvicili sme a vela masirovali hlavne vecer po kupani to mala rada, tiez sa cviceniu branila a kricala a plakala pri tom ale nejak sme to vzdy zvladli, zevraj vdaka rehabilitaciam mala zacala chodit skor ako ine deti a bola ovela aktivnejsia co je aj dodnes,ten krk sa potom uplne dal doporiadku raz rocne sme isli na kontrolu vsetko bolo ok. akurat dnes som si vsimla ze dcera zas drzi hlavu nakrivo ako globus teraz ma 4.5roka a zrejme sa jej to vratilo.jej babku na torticollis operovali ked mala 5rokov a odvtedy ma pokoj.teraz uz sa zas bojim aj ja :( zajtra ideme k doktorke ukazat jej ten krk zas ale ja uz neverim na rehabilitacie.

andreaa1981
autor
19. sep 2013

@sanika226 No mi mame teraz v cviceni pauzu. Vraj po ockovani sa tyzden cvicit nema. Ale ako sme prestali, zda sa mi, ze ta hlava sa mu vracia viac nalavo, tak som dnes uz radsej tak zlahka zacala. Je fakt, ze z toho cvicenia je aktivnejsi a mam pocit, ze zacne sediet skvor. Uz teraz si sa udrzi velmi pekne hlavicku. A to hned po tyzdni cvicenia. Vsak sa mu riadne brusne svalstvo vybuduje pri tych cvikoch 🙂). Co sa placu tyka uz to znasa lepsie, alebo som si len ja zvykla? Ide to. Cviky ktore robil bez placu uz odmieta a place pri nich. Pri inych sa uz brani s nizsou intenzitou. A niektore mu robia aj radost. Tak to nejako miesam. Rozhodne mam pocit, ze ta rehabilitacia mu pomaha. Aj na brusku vie zostat po cviceni dlho a pekne sa taha hore. Ked sme necvicili a davala som ho na brusko tak mu hlava padala stale na deku. Drzim palce a dajte vediet ako ste dopadli na kontrole. Ved tohto sa najviac bojim, ze ak sa to teraz vylieci, bude sa mu to vracat spat. To som uz citala, ze najprv povedala doktorka, ze to je ok, netreba cvicit a potom pri dalsej kontrole uz sa to vratilo a museli znova zacat cvicit.

sanika226
19. sep 2013

@andreaa1981 no take pauzicky sme mali aj my a strasne dlho sme sme cvicili a vela masirovali ja som teraz taka sklamana ze nas to zas caka :( aj vy mate torticollis zdenedy po niekom z rodiny ? draha babka mojej dceri sa az po 2rokoch priznala ze to mala aj ona a dovtedy ked sa ma lekari pytali som hovorila ze to nikto v rodine nema ze to bolo asi z autonehody co sme mali ked som bola v 7mesiaci, nejak vela o tom neviem ale asi je rozdiel medzi zdedenym a sposobenym urazom dnes sme zacali cvicit a masirovat malej taha hlavu na lavu stranu a pravu lopatku tiez jej taha dohora uz ju ma asi o 3cm vyssie ako pravu lopatku :/ ale najprv musime ist dat nosne mandle tak ten krk necham o par mesiacov neskor by som jej to chcela dat zoperovat aby sme uz mali pokoj.ja som malej zvykla spievat pri cviceni aby sledovala mna a ked mala 2roky sme boli v Ba tam nam odporucili cviky na fitlopte tak sme aj tak cvicili neviem to je hroza odkedy sa narodila sme necvicili asi iba rok a hned sa jej to tak zhorsilo zas

andreaa1981
autor
20. sep 2013

@sanika226 my to mame od narodenia z materinice. Vraj nemal dost miesta a nieco my tam tlacilo hlavu, tak sa mu skratil ten sval. Som netusila, ze sa to da aj zdedit. Doktorka mi este hovorila, ze my mame ten lepsi pripad. Vraj horsie je ked sa to stane pri porode alebo nehode a ten sval sa natrhne a potom tam vznikne hrcka. A to my vraj nemame. Takze vy ked masirujete tak tam mate asi aj tu hrcku? Uplne chapem ake to musi byt tazke tak dlho cvicit a potom sa to vrati. Aj to ma ukludnuje, ze ked nic nepomoze tak sa to da zoperovat. Aj ked si nemyslim, ze to by bol nas pripad. Tak daj vediet, co Vam povedali, ci musite znovu zacat cvicit. My mame tie cvicenia jednoduche. Len dva cviky mu vadia. Jeden ked hlava ide doprava a sval sa ma natiahnut jemnym posunutim ramienka nadol. A druhy ked mu mam hlavicku posunut dopredu tak aby sa bradou dotkou hrudnika. Tento druhy mu predtym nevadil, ale asi je uz na tu hlavu citlivy tak mu to vadi.

andreaa1981
autor
20. sep 2013

@bombulka200 Ahoj som rozmyslala nad Vami, ze ako sa Vam dari, ci uz vidite nejake zlelpsenia. Uz to bude asi vyse mesiace co cvicite?

bombulka200
20. sep 2013

@andreaa1981 ahoj, 🙂 no cvičíme uz viac ako mesiac aj ked momentálne uz týžden necvičím lebo sme obe choré a ked je aj malá chorá tak s nou nemôzem cvičiť.. ale vidno zlepšenie a to teda dosť .. ale este tošku treeba lebo este je tam trošku náznak do tej jednej strany ale inak je to super .. len stále plače, niekedy menej, niekedy viac 😅

andreaa1981
autor
20. sep 2013

@bombulka200 ahoj. Dnes mi plakal naobed malo. Bol napapany aj vyvetrany z prechadzky tak to celkom islo. Ale som si vsimla, ze uplne odmieta sa otacat na pravu stranu. Len ked ho nieco velmi velmi zaujme raci sa tam pozriet. A pritom mu to celkom ide ked sa mu chce. Asi ho ten sval moc nepusti a musi si ho viac natiahnut, tak to robi len ked nieco naozaj stoji za to 🙂) Drzim palce nach sa dcerka rychlo zotavi aby mohla pokracovat.

sasaa22
23. sep 2013

@bombulka200 aké cviky máte?moja mala má pravy tortikolis ,pred tyzdnom sme začali cvičiť,zatiaľ len stlacanie reflex.bodov,mala place aj pri nich....ako dlho si cvicila ? A kedy vidno prvé pokroky?

bombulka200
23. sep 2013

@sasaa22 este cvičíme, len teraz je uz viac ako tyzden nachladená takze necvičíme, lebo vtedy sa nemá .. no a cvičím s nou asi 1mesiac uz .. a pokroky bolo vidiet hned po prvom cvičení

sasaa22
23. sep 2013

@bombulka200 moja mala je tiež prechladnuta , takže pauza...moja stale hlavičku nataca na pravú stranu,ale hlavne na brúsku neotoci hlavičku vpravo,na chrbatiku áno,na brúsku nie,snáď aj u nás bude vidno výsledky..ty si cvicila aj so staršou dcérkou?aký to malo priebeh?

bombulka200
23. sep 2013

@sasaa22 aj so staršou a tiez plakala .. to asi väčšina detí pritom plače .. ale so staršou som cvičila nie preto zeby mala tortikolis ale ona nedvíhala dobre na 3 mesiace hlavičku, mala slabšie svalstvo tak preto sme chodili cvičiť a upravilo sa to .. trošku sa jej spevnili a bolo dobre ..

sasaa22
23. sep 2013

@bombulka200 tebe ako dáva hlavičku?otočí na chrbatiku a už aj na brúsku?aké cviky máte?ako často cvicite?

bombulka200
23. sep 2013

@sasaa22 máme 3 rozne cviky, tazko sa mi ich tak vysvetluje a tuším som to tu uz aj písala jednej kočke skus najst 😅 a mne hlavičku dvíha pekne uz dosť dlho .. aj otáča aj na jednu aj na druhu stranu ..

sasaa22
23. sep 2013

@bombulka200 moja mala len cez víkend 2 mesiace,hlavku zdvihne pekne,ale napravo ju na brúsku nedá....ideme k fyzioterapeutke v stredu,asi nám pridajú ďalšie...mala má aj nevyvinute bedrové klbiky,musí nosiť ortezu,takže mame toho viac,dom z toho nešťastná...dúfam,ze jej cviky pomôžu..

andreaa1981
autor
25. sep 2013

Caute, obraciam sa na Vas znovu. Aj napriek tomu, ze cvicime zistilo sa pri poslednej kontrole, ze malemu sa uz zmensuje jedno ocko a aj licko. Zmenili nam preto cviky a uz nerobime to natahovanie, ale asi cvik z Vojtovky. Teda myslim. Lezi na brusku a hlavu mu vytocim do jednej strane a drzim ho pevne aby sa nemohol pohnut.
Mne ide hlavne o to, ze sa mu deformuje tvaricka. Je to bezne a ak sa to ocko a licko bude zmensovat da sa takato vada este napravit casom?
Vopred vdaka za Vase reakcie.

andreaa1981
autor
25. sep 2013

@sasaa22 Ahoj u nas to iste ako pises. Len naopak. Na chrbatiku sa taha dolava a na brusku len doprava. Rehabilitacnej sestre to neviem vysvetlit resp. ju to asi ani moc nezaujima. Len vravi, ze polohovat doprava. Ale na brusku predsa nechce dolava. Som z toho zmatena. Aj ju nejako polohujete? |A co to presne znamena? Ten moj sa neda doprava otocit ani za svet. Aj v spanku ked je tak sa prebudi ak sa o to pokusam.

sasaa22
25. sep 2013

@andreaa1981 u nás som si to všimla ja,že z jednej strany je tvaricka iná ako z tej druhej...išlo menšie,licko plochsie,následne som jej skúšala pretocit hlavičku napravo a bránila sa...tak sme ju začali polohovat- vsetky stimuly-kojenir,hracky len z pravej strany,kojenie z ľavej...na chrbatiku sa to rozhýbali pekné,dávam jej na jej ľavú stranu podkladanu deku,aby tam hlavu nedavala,licko sa pekné formuje,usko dorastlo...takže všade jej dávam zábrany na ľavú stranu,uz si zvykla uz aj pospi na nej....ale na brúsku nechcela otáčať,včera zacala,tak sa teším...dnes sme boli n- prvý stlacanie reflex.bodov,dnes nový na boku-place ako o život....snáď o pomôže....

andreaa1981
autor
27. sep 2013

@sasaa22 Ahoj len sa chcem uistit ci to spravne chapem. Mam mu podkladat hlavicku tak aby spal na tej zdravej strane vsak? Cize nie na tej plochej. A preco pises ze hracky z pravej a kojenie z lavej strany? A kde chodite na rehabilitaciu? My sme z BA tak do REO centra v Petrzalke. Teraz nam uz zmenili cviky. Asi to je Vojtovka. Dieta je na brusku a otocim hlavu doprava (potom dolava) a pridrzim, aby sa nemohlo vysmyknut 1 min. Potom este stlacame reflexny bod pod bradavkou. Pomohlo to na otacanie hlavicky. Zacal aj doprava aj dolava hned po cviceeni, ale ten uklon hlavicky na lavo mu ostal. Uvidime co povedia na najblizsej kontrole. A vy mate ake cviky a ako casto ich mate cvicit? A este ako rychlo si videla, ze to usko aj licko sa napravili?

sasaa22
27. sep 2013

@andreaa1981 my máme pravý tortikolis , hračky z pravej strany , kojenie tiež z jej pravej strany, ja som to písala z môjho pohľadu pri kojení...prepáč.....my chodíme do Harmony v Dúbravke.....reflexný bod máme aj my a k tomu natočenie hlavičky , budúci týždeň začíname reflexné plazenie , dnes my to ukazovali , vyzerá to hrozne.....úklon máme aj my viditeľný , mám pocit,že efekt je zatiaľ minimálny , jedine to otočenie hlavičky aj vpravo aj vľavo....ale inak nič, cvičíme krátko - len 2 týždne.....niekedy som z toho smutná , dúfam,že to bude dobré.....

andreaa1981
autor
27. sep 2013

@sasaa22 nam vsetci vravia ze sa to napravi, ale tiez sa obavam ci to tak bude ked ten uklon ostava. A este ako sa zacala krivit aj tvaricka zase panikarim. My sme lavy tortikolis, ale netoci sa vpravo. Vobec nerozumiem preco. Pri lavom by sa nemal tocot vlavo. Takze motivujem napravo. Uz dva dni ho drzim len na pravo. Hracky, kojenie, svetlo zprava, aj kazdemu vravim aby na neho hovorili zprava. Zacal sa na tu stranu pekne tocit aj na nej vydrzi. Len na modrom konikovi je este jedna diskusia starsia na tuto temu a tam jedna pisala, ze ho premotivovali a potom sa na tu zdravu stranu nechcel tocit. Tak sa toho obavam. Ale kym sa t aricka neupravi zatial na to nechcem mysliet. Harmony mi uz niekto radil. Co je vlastne to reflexne plazenie? Nam tie cviky davaju nejake mierne. Cvicime pod dohladom 3 tyzdne ale my uz mu sval natahujeme od 1 mesiaca ked mu to diagnostikovali. Takze spoluje to uz 2 mesiace. Drzte sa a daj vediet ake mate novinky som na to zvedava.

sasaa22
28. sep 2013

@andreaa1981 tvarička aj uško sa zrovná do 2-3týždňov , nám uško dorástlo , tvárička na ľavej strane zbuclatela , rozdiel je len minimálny....hlavička je trošku zležaná....no my sme najskôr stláčali ten bod,čo aj vy a teraz k nemu rotujem hlavu na stranu ,ktorú cvičím a to sú poriadne revy , až mi srdce trhá.....my ešte len 2 týždne,ale neviem,ako to vydržíme, je to fakt náročné , som asi vo fáze skepticizmu....my máme aj asymetriu celej pravej polovice....ak by sa tu niekto našiel ,kto mal podobnú skúsenosť, dajte vedieť.........

andreaa1981
autor
28. sep 2013

@sasaa22 tie cviky co pises sme mali na zaciatku. Teda ak to rotovanie znamena ze das hlavicku na stranu a tahas ramienko jemne nadol aby sa sval natiahol. Dieta je na chrbatiku. To mi pri tom plakal ako pavian. No casom som dosla na to ako si ho chytit aby sa mi nevysmikol a po tyzdni uz plakal menej. Ale dat hlavicku nabok je aj dnes riadna fuska. Sam si da ale nema rad ak mu chyta niekto hlavu uz je citlivy. Preto nam aj upravili tie cviky a teraz tocime hlavicku ked je na brusku. To je uz. V pohode. Place menej dokonca rano mi to prelezal v klude len si mrnkal.
A ked ste liecili to ulezane licko tak si ju vobec nepustila lezat na tu ulezanu stranu? Ja len som si vsimla, ze sa mi menej toci na to ulezane len aby sa neoducil tam pozerat. Uz si celkom zvykol ako tam ma deku nedavat tam hlavicku. Len nechcem aby sa uplne preorientoval.
A co myslis tou asymetriou? Co konkretne je asymetricke? Mozno to mame aj my vsak tym ze ma hlavicku sikmo kruti mu to cele telo. Je do takeho cecka.

sasaa22
28. sep 2013

@andreaa1981 no asi mate to isté...malá ma pravé ramienko vyššie , panvu šikmejšiu....asi to máte aj vy....dnes som si všimla,že tá šikmá panva - vpravo vyššia spôsobuje , že dĺžka nožičiek nie je úplne rovnaká....dúfam,že sa to upraví.....väčšinou som dávala zábrany ,ale nechaj mu aj menšie intervaly bez zábrany , nech sa otáča na obe strany , príp.ho tam nalákaj hračkou.....to líčko chce čas, upraví sa to , neboj...tá hlava je aj u nás kameň úrazu , ričí ako keby ju z kože drali , až sa bojím,že susedia na mňa zavolajú sociálku....keď docvičíš drží ti chvíľu malý hlavu?alebo mu hneď ide do úklonu..?

andreaa1981
autor
29. sep 2013

@sasaa22 asi chvilu drzi tu hlavicku. Ale dnes isla do uklonu. On ma niekedy chvilky ze ju da rovno. Hlavne ak sa pozrie dolava tak sa vrati nastred. Ak doprava tak sa vrati sikmo. Ja mu to stale rucne narovnam ked ho tak vidim . Uz dva dni som ho nepustila dolava a napravo sa uz bezne pozera, ale zacal vahat nalavo. Tak asi budem davat trochu pauzu s tou zabranou. V stvrtok mame kontrolu tak sa chcem spytat na ten uklon, zda sa mi ze sa trochu zhorsil po tych novych cvikoch. Tu panvu alebo nozicky musim pozriet potom ti dam vediet. Uff ale to by ma uz dorazilo keby sa aj nozky krivili. Ja neviem ja si take vsimnem az ked ma na to ini upozornia. A to na neho cely den civim 🙂 no drzim vam palce s tym placom by sa to malo zlepsovat. Mne dnes rano neplakal. Ani vcera rano. Vecer a na obed uz plakal. Ale menej ako ked sme zacinali. Vtedy som sa vazne bala ci mu ten plac nemoze ublizit. Od pondelka necvicime lebo bude ockovany tak sa toho dost obavam. A davas ju na brusko? Paci sa jej tam?

sasaa22
29. sep 2013

@andreaa1981 Dávam , po každom cvičení , chvíľku tam vydrží , potom sa začne hnevať......tam ju vezmem na chvíľu na ruky a je dobre....mne tiež tú hlávku drží na stred len pár sekúnd..potom ide do úklonu....možno nemáte problém s panvou , my áno , ideme v stredu na ortopédiu - kvôli kĺbikom ,tak sa popritom spýtam aj na nožičky , lebo ma to znepokojuje.....ja zase na nej všetko vidím , čo tiež nie je dobré ani pre mňa ani pre ňu....niekedy som z toho všetkého smutná , váham, či sa to vôbec niekedy upraví.....máme toho dosť čo naprávať.....a na ko na rhb ideme v piatok , bude nový cvik , desím sa ho , už som ho videla a je dosť ťažký.....