Torticolis ľavý alebo skrátený sval kývača hlavy
Moj syn ma dva mesiace a od narodenia ma skrateny lavy sval na krku. Zacali sme s rehabilitaciou. V petrzalskom reo centre nas naucili ako sval natahovat. Doma pri cviceni velmi place, vzdoruje a brani sa. Sestra vravela, ze treba najst vhodny cas na cvicenie ked je dieta v pohode. Ma cvicit tri krat denne. Aj ked je v pohode na zaciatku cvicenia, pri cviceni sa rozreve a cely napne a len silou mu viem ako tak ten sval natiahnut. Ako sa da cvicit ked to dieta odmieta? Mam s nim cvicit aj ked place a cely sa napne ako struna? Pomaha taketo cvicenie vobec? Bojim sa, ze mu len ublizim este viac. Moj muz mi vravi, ze ho tyram. Ale ako mu mam ten sval natiahnut? Snazila som sa maleho aj zabavit, ale neda sa nicim oklamat hned odhali, ze s nim chcem cvivcit. Ak mate skusenosti s touto diagnozou prosim dajte mi vediet ako sa liecite pripadne po akej dobe mozem vidiet nejake vysledky.
@andreaa1981 mozno ti uz pisali...ja som nasla tuto temu az teraz,lebo pri druhom dietati uz nemam tolko cas... nam na pollohovanie hlavky...aby spal na neoblubenej strane...pomahha to,ze spim pri nom cez noc... a to je otoceny cely cas tvarou ku mne...aj teraz som ho tak uspala... lebo ked mi zaspi cez den na pol hodinku abo hodinku a idem ho otocit,tak sa hned prebudi...
no aj my cvicima a starsi 4.rocny syn ten plac pocuva ... myslim,ze ma toho tiez dost,ked civicime...my malemuu pri cviceni spolocne spievame... moj muz to nevie pocuvat,je z toho cely vedla... asi by to nevedel robit... my sme boli zatial len u neurlogicky a robime paru cvikov a ten jeden,ktory ste spominali,ze na brusku a hlavu do stran...tak to je dost hroza,robim to vtedy,ked vidim,ze je pred zaspatim a vtedy menej protestuje... tiez je aj moj citlivy na hlavicku,uz ked ho beriem na ruky,tak caka,ze ideme cvicit... casto uz pre istotu mrnci ...
@andreaa1981
@sasaa22 moj ma uz prelezanu hlavku...a desi ma ta prilba...dufam,ze sa toho nedockame.. ked ho pri jednom uvolnovacom cviku drzim a vidim mu hlavku zhora,tak ma to desi,ze na tej prelezanej strane ma celo vystupene dopredu viacej... cvicime dva tyzdne,polohujem vyrazne uz vyse mesiaca...mam pocit,ze slabucko sa mu ta nesumernost vperdu na cele zmensila...aspon si to nahovaram...mozno to tak aj je...
@deculko Ahoj to s tym otacanim a naslednym prebudenim dietata je mi dobre zname 🙂 Diky za typ, ale nechcem aby sa naucil pri mne spat. Zatial som mu tam podlozila deku. celkom to funguje, len sa certi. no musim davat pozor lebo zacina strajkovat s tocenim aj na zdravu stranu od kedy tam tu deku ma.
@deculko Ahoj nevzdavaj to. Ten cvik na brusku co sa hlavka toci, ten mam pocit, ze nam velmi pomaha. Robime to nieco vyse tyzdna a ten uklon sa viditelne upravil. Aj hlavicku zacal davat napravo, len ho treba riadne motivovat. Najlpesi je televizor a hracia deka. Maly uz ani nie vzdy place. Obloz ho hrackami a spievaj pokial on neplace. To nam dost pomaha. Praveze mne neplace rano a na obed, vecer place viac, lebo je unaveny. Tento cvik nam dali ako novy a hned sa nam lahsie cvici. Tie predosle znasal horsie. Skus sa spytat na rehabilitacii, ked to zle znasa, mozno to aj Vam upravia. A kolko uz cvicite?
@andreaa1981 zajtra budu len 2 tyzdne co cvicime... zatial sme boli len u neurologicky a ta nam ukazala 4 cviky,ktore mame robit ze vraj 10 krat denne,ale to sa ani neda... po mesiaci mame ist k nej na kontrolu a potom sa uvidi,ci nas posle aj na rehabku... jeden z tych cvikov je ten,pri ktorom ide na brusku hlavka na jednu aj na druhu stranu.... ja mam pocit,ze uz po 4 dnoch otacal uz hlavkou volnejsie... ale zaspava stale len na tej jednej... to ho potom pretacam...
a vy ako napredujete...lebo vy uz cvicite dlhsie...
@deculko ahoj, prave som ho ulozila a hned na lavu (tu zdravu) stranu si lahol. Neskor mu pojdem podlozit deku. Dufam, ze ho to nezobudi. My sme u neurologicky ani neboli. Naslo nam to ortopedicka, tiez vravela, ze pocka a potom nas posle na rehab. Lenze cim skor tym lepsie. Aj s dietatom sa lahsie pracuje kym je mensie. Tak od pediatricky som si vypytala papier na rehab. Skus aj ty. 10 krat denne je fakt blbost, vsak to by len plakalo to dieta. My mame 3 krat denne, teraz len 3 civiky. Jeden z toho uplne odmieta, tak ho teraz necvicim. Vzdy skusam, niekedy mi to dovoli ale vacsinou sa to nepodari. Zajtra ideme na rehabilitaciu, tak uvidim co nam povie. Ona tie cviky zakazdym upravi, podla toho ako maly napreduje. Dnes mi drzal velmi pekne hlavicku, az som bola prekvapena. Uvidime ako mi ho zhodnoti rehabilitacna sestra. Skuste sa aj vy vypytat. Ak sa uz aj celo krivy, treba zacat cim skor. Necakaj kym sa to zhorsi.
robíte dobre, treba s nim cvičiť ale musíte davať pozor aby ste mu nenatiahli sval http://akoapreco.com/ako-liecit-natiahnuty-sval... a s cvičenim určite pokračujte
@anjelicek26 ahoj prosím ťa ak si ešte pamätáš, v akej polohe/polohách si syna dojčila. Môj syn má mesiace a tiež má skrátený krčný sval. Cvičím s ním ale asi to nestačí.
@kubuliatko ahoj,prosim ta,my sme cvicili ale vyradili maleho potom,lebo ze uz je velky a neda sa udrzat a ze to je uz ok...ale ja vidim ze ma kratai sval na krku...da sa s tym nieco robit aj v 4 rokoch?

@andreaa1981 aj my cvicime... s mladsim chlapcekom,place tiez... pri niektorych cvikoch neplace,ale ked ho mam v jednej polohe prinutit lezat,tak sa tiez tak mocuje,ze je to hotove pretlacanie... maly ma torticolis 1.stupna.. tiez ma uz aj prelezenau hlavku... a mame hypotoniu... idem dalej citat,co sa tu este pise...